Pratite nas

Intervju

Američki kutak: Ivana Čuljak: Imamo odličnu suradnju s obrazovnim institucijama Mostara

Objavljeno

na

Ako biste, neupućeni, nekim slučajem zalutali u podrum Gimnazije Mostar, ili popularno nazvane Stare gimnazije, pomislili biste na trenutak da se nalazite na području Amerike. U hodniku stoje zastave SAD-a, na zidovima plakati i slike američkih gradova i važnih ličnosti. Kada prođete uski hodnik i stignete do glavne prostorije, dočekati će vas topla atmosfera, voditeljica Ivana Čuljak sa smiješkom na licu, a police ispunjene knjigama američkih autora, te američki magazini, DVD-ovi i TV igrice.
Sve odiše duhom Sjedinjenih Američkih Država, a kako i ne bi kada se radi o Američkom kutku. O ovome malom, zagonetnom i simpatičnom kutku, razgovarali sa njegovom voditeljicom Ivanom Čuljak.

Što je to Američki kutak?

ivakutakAmerički Kutak je plod suradnje Američkog veleposlanstva i lokalnih institucija, Narodne Knjižnice HNŽ i Gimnazije Mostar. Smješten je u zgradi Gimnazije a djeluje u sklopu Narodne Knjižnice HNŽ. Kutak nudi više od 1000 knjiga na engleskom jeziku, materijale za polaganje SAT-a i TOEFL testa za svo one koji žele studirati u SAD-u, veliki broj popularnih časopisa poput Time, Rolling Stone, Elle, Vogue, i sl, veliku zbirku  DVD-ova, pristup Internetu a članstvo u Američkom kutku je besplatno, znači  materijali su dostupni svima u gradu Mostaru i široj regiji.
Organiziramo i predavanja , prezentacije i seminare na kojima sudjeluju  predavači iz Amerike, te kroz programske aktivnosti obilježavamo bitne praznike i povijesne događaje u Americi, poput Martin Luther King dana, St.Patrick“s Day, Halloween i sl.
Također promoviramo i programe razmjene za srednjoškolce koji omogućavaju učenicima da provedu tri tjedna ili cijelu akademsku godinu na razmjeni u SAD-u.

Od kada Američki kutak djeluje u Mostaru i što bi izdvojili kao najveće uspjehe Američkog kutka?

Američki Kutak Mostar je jedan od ukupno 9 Američkih Kutaka u BiH ( u svijetu ih ima oko 400) i djeluje od 2010. Od brojnih aktivnosti koje Kutak nudi i organizira među najuspješnijima su svakako Spelling Bee natjecanje za srednjoškolce, sati konverzacija sa izvornim govornikom, te projekt One Book One BIH koji je okupio učenike srednjih škola i njohove profesore engleskog jezika koji su čitali knjigu The Absolutely True Diary Of a Part Time Indian od Shermana Alexia.

Što sve učenici i studenti mogu raditi u Američkom kutku i na koji način mogu postati dio Američkog kutka?

Kutak nudi pristup velikom broju knjiga na engleskom jeziku, tu pogotovo izdvajamo klasike Američke književnosti koje prvenstveno studenti engleskog jezika najviše posuđuju, zatim dosta stručne literature iz ekonomije, prava te Američke povijesti za sve ostale studente. Besplatan pristup računarima i Internet je jedna od mogućnosti, a svakog petka u Kutku učenici i studenti sudjeluju u Game Hour.
Studenti ili učenici mogu posjetiti Američki Kutak u zgradi Gimnazije na Španjolskom Trgu svakog radnog dana od 08 do 16:00 i informirati se o uvjetima i mogućnostima nastavka školovanja ili studiranja u Americi ili o raznim mogućnostima kulturne razmjene koje u potpunosti financira Ambasada SAD-a. Srijedom se održavaju radionice na engleskom jeziku za učenike, te svakog mjeseca imamo gosta predavača iz Amerike.

Kakva vam je suradnja za školama i fakultetima?

Iznimnu podršku Kutak duguje profesorima engleskog jezika iz raznih srednjih škola u Mostaru, čiji učenici dolaze na prezentacije, diskusije i predavanja u Kutku.
Odličnu suradnju imamo i sa Sveučilištem i Univerzitetom Džemal Bijedić i to prije svega sa profesoricama na odsjeku za engleski jezik i književnost koji su upoznati sa radom i aktivnostima Kutka.

Kakve planove imate za budućnosti? Što pripremate uskoro?

I za ovu godine planirano je natjecanje u sricanju riječi za srednjoškolce (Spelling Bee) , obavijest školama će biti upućen u 4-om mjesecu.
Nastavljamo sa satima konverzacije sa izvornim govornikom. Ovim putem pozivamo zainteresirane srednjoškolce i studente da se prijave na „American Conversations“ putem emaila : [email protected]; ili posjete facebook stranicu Američkog Kutka (https://www.facebook.com/pages/American-Corner-Mostar/126816210723489) gdje će pronaći sve detalje i informacije vezano za aktivnosti i programe Američkog Kutka. Najavljujemo prezentaciju/diskusiju povodom obilježavanja Martin Luther King dana koja će se održati u ponedjeljak 26.01.2015 u 12:45 u Američkom Kutku, gost predavač će biti Brandon Nuget.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Plenković: Rasprava u Saboru pokazala kritizerstvo bez argumenata

Objavljeno

na

Objavio

U povodu prve godine rada svoje Vlade, premijer Andrej Plenković Hrvatskom je saboru podnio izvješće.

U jednosatnom govoru spomenuo je mnoge probleme s kojima se Vlada susrela u protekloj godini. Oporbeni klubovi žestoko su kritizirali njegov govor.

U razgovoru za HRT premijer Plenković je rekao kako je rasprava u Saboru pokazala jedno kritizerstvo bez argumenata koje nije bilo na razini jedne konstruktivne rasprave. Meni se čini da smo na sva četiri ključna stožerna programa naše vlade odgovorili. Unijeli smo gospodarsku sigurnost, rast i društvenu solidarnost.

Naglasio je činjenicu da nije bilo trećih izbora u manje od 24 mjeseca, a to bi bilo jako loše i za institucije i za političke stranke. S te strane sam jako zadovoljan da su kolege iz HNS-a prepoznali poruku važnosti stabilnosti, koja je bila poruka međunarodnim financijskim, gospodarskim institucijama.

Pogledajte gospodarski rast, smanjenje javnog duga, proračunskog manjka, najnižu stopu nezaposlenosti, najbolju turističku sezonu… Svi pokazatelji idu u pozitivnom smjeru, istaknuo je Plenković.

Govoreći o problemu iseljavanja iz Hrvatske, premijer je rekao kako to nije problem nastao 16. listopada 2016. godine, već problem koji traje već nekoliko godina. Naš je cilj demokratska revitalizacija zemlje i u tom smislu smo poduzeli niz mjera. Sve njih sam pobrojio u godišnjem izvješću pred zastupnicima. Od rodiljnih naknada, porezne reforme, sufinanciranja stambenih kredita.

Sve su to mjere koje idu za demografskom obnovom, a sadržane su u našem programu. One će ići za tim da našim mladim obiteljima stvorimo preduvjete da ostanu u Hrvatskoj, kazao je. Istaknuo je kako je jučer na užem kabinetu Vlade odlučeno da će se pronaći sredstva za svih 2400 zahtjeva koji  su podneseni za stambeno sufinanciranje.

Premijer je istaknuo kako su početkom godine prepoznali probleme u Agrokoru i na njih reagirali na najbolji mogući način. To je kompanija koja je u privatnom vlasništvu i koja je imala velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo. Nismo imali drugog scenarija nego ići s posebnim zakonom koji bi spriječio gospodarski i financijski krah ne samo te kompanije već i kompanija koje su s njom povezane, rekao je. Dodao je i da je to bila politička odluka i jedini mogući politički odabir.

Kolege iz oporbe ne prepoznaju ono što smo učinili i dobili s Lex Agrokorom. Ispadamo kao netko tko je napravio neki potez koji nije bio dobar. Nismo radili populistički, nismo radili napamet. Na nama je bilo da utvrdimo činjenice, a na savjetnicima da pomognu u dogovoru s vjerovnicima kako napraviti  put prema nagodbi i dugoročnoj održivosti kompanije i očuvanju radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Na pitanje je li potrebno utvrditi političku odgovornost kad je u pitanju Agrokor, premijer je kako im je u interesu da se se rasvijetle sve okolnosti koje su dovele do ove situacije u Agrokoru. Hoće li to biti istražno povjerenstvo ili neki drugi način rasprave u Saboru pred nekim saborskim odborom – to je pitanje u vezi kojega smo otvoreni.

Ono što je važno reći je to da samo istražno povjerenstvo regulirano zakonom te da njegov Članak 4 ne ostavlja baš previše mjesta za interpretaciju. Prema mišljenju mnogih pravnih autoriteta ukoliko se pokrene kazneni postupak istražno povjerenstvo prestaje s radom. To ne znači da Vlada i HDZ ne žele da se rasvijetli sve vezano uz Agrokor. Upravo obrnuto, mislim da bi to bilo zdravo za hrvatsko društvo, naglasio je Plenković.

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Nastavi čitati