Pratite nas

Američki marinci obučavaju bh. vojsku za razbijanje prosvjeda

Objavljeno

na

Američki marinci obučavaju pripadnike Oružanih snaga u Bosni i Hercegovini za razbijanje prosvjeda te uporabu nesmrtonosnog oružja u slučaju izbijanja većih nerada.

U.S. Marines enhance Non-Lethal Systems with Bosnian ForcesAmerički časnici su u vojarni Oružanih snaga na Manjači obučavali naše vojnike za korištenje specijalnih oružja poput pištolja Taser X26 (elektrošoker), pušaka s nesmrtonosnim, gumenim streljivom, specijalnih “pendreka” i bacača granata M32 za razbijanje skupina nasilnih prosvjednika. Početkom godine, 7. veljače u BiH su započeli neredi u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, zgrade županijskih vlada u Sarajevu i Tuzli, Arhiv BiH, sjedišta HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, krenulo se i u paljenje privatne imovine političara u bosanskoj Krajini, a prosvjednici ipak nisu došli i palili imovinu političara i njima bliskih moćnika.

Tom prigodom policijske snage, posebno specijalci nisu uspješno reagirali i spriječili paljevinu. Kako navode iz američke vojske, kad izbiju neredi, a policija je nadjačana, onda se druga razina obrane – vojska mora uključiti. Naše vojnike obučavali su elitni američki marinci iz Rotacijskih snaga Crno more. Cijela vježba se, kako doznaje Dnevni list, sastojala od upoznavanja s tehnikama kontrole nereda posebnim “pendrecima”, pucanjem iz nesmrtonosnog oružja na kontrolirane ciljeve iz “pumperice” Mossberg 500 i bacača granata M32. Volonteri koji su sudjelovali u vježbama i koji su bili pogođeni elektrošokerom Taser X26 ili suzavcem bili su i nagrađeni posebnim priznanjem – certifikatom.

Informaciju o obuci potvrdio je i ministar obrane BiH Zekerijah Osmić, dok je narednik Abdulah Huseinefendić izrazio tim povodom zadovoljstvo obukom koju su prošli s američkim marincima, te posebno činjenicom da su naučili koristiti specijalna oružja, posebno elektrošokere poput Tasera 26. – Ovo je drugi put da radim s američkim marincima i uvijek naučim nešto novo. Bilo mi je zadovoljstvo vježbati sa svim ovim oružjem i sve ove tehnike, naravno i s elektrošokerom Taser X26. To je uvijek jedno novo i sjajno iskustvo za nas, šansa da koristimo novo naoružanje koje nismo nikad ranije, poput “pumperice” Mossberg 500, te pucamo iz manje smrtonosnog streljiva. Kad smo se upoznali s tim, to nam pomaže jer kad se dogodi neka takva situacija, svi znamo što raditi – izjavio je narednik Huseinefendić za portal američkih marinaca koji su obučavali naše vojnike. Cijelu obuku vodio je poručnik prve klase Rotacijskih snaga marinaca Crno more John Trodden koji je ocijenio kako su se američki i bosanski vojnici na ovaj način “pobratimili” te kako je nakon tjedan dana provedenih u ovoj obuci stvorena veza koja će potrajati.

Osam sati dnevno radili smo zajedno, znojili se jedan kraj drugog i upoznavali se s novim tehnikama. Ovo je deveta obuka rada s nesmrtonosnim sustavima koju smo imali tijekom naše rotacije i nadamo se da će se obuke nastaviti – kazao je poručnik Trodden za portal američkih marinaca. Velika Britanija poslala je nedavno dodatnih 95 vojnika u vojnu misiju EUFOR/Althea u BiH, a na zahtjev operativnog zapovjednika Operacije Althea i zamjenika vrhovnog zapovjednika Savezničkih snaga za Europu Adriana Bradshawa. – Njihovo slanje u BiH je snažan znak potpore koju kontinuirano BiH pruža Velika Britanija i ono dokazuje našu predanost važnoj ulozi koju ima misija Althea.

Povećanje u broju vojnika će omogućiti EUFOR-u bolje predvidjeti nestabilnosti i odgovoriti brzo, u okviru svog izvršnog mandata. Velika Britanija u rezervi ima jedan bataljun koji je spreman u kratkom roku angažirati se u BiH i pomoći njezinoj stabilnosti i sigurnost – istaknuto je – ističe se u priopćenju službenog Londona. Tim povodom u četvrtak su se sastali i direktor Direkcije za koordiniranje policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i njegovi zamjenici Uroš Pena i Mile Jurić s načelnikom Stožera EUFOR-a, brigadnim generalom Andrasom Szucsom, i njegovim suradnicima. Govoreći o povećanju broja vojnika EUFOR-a u BiH brigadni general Szucs je, kako se navodi u priopćenju EUFOR-a, objasnio da su ti vojnici ovdje kako bi pomogli da se pojačaju tekuće aktivnosti vojne misije Europske unije. -To uključuje izviđanje stanja prometnica u vezi s projektima izgradnje mostova, aktivnosti na osposobljavanju i obuci s Oružanim snagama BiH i pružanje potpore timovima za vezu i promatranje (LOT timovima) kroz interakciju s lokalnim vlastima – navodi se u službenom priopćenju EUFOR-a.

Vrhovno zapovjedništvo Oružanih snaga BiH predstavlja Predsjedništvo BiH. Zapovjedništvo u mirnodopskim uvjetima Predsjedništvo ostvaruje preko ministra obrane koji je odgovoran za stvaranje i održavanje obrambenog kapaciteta kako bi se osigurala zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH.

Dalje u lancu zapovijedanja slijedi Zajednički stožer koji je dužan pretočiti politiku ministarstva u detaljne planove, odgovoran je za provođenje direktiva i naredbi ministra obrane. Daljnji lanac zapovjedništva se dijeli na operativno te zapovjedništvo za potporu. Operativno zapovjedništvo ima zapovjedništvo nad svim brigadama i mobilnim jedinicama te primarnu odgovornost realizirati planove koji se odnose na operacije i kolektivnu terensku obuku.

Zapovjedništvo za potporu upravlja personalom, logistikom i obukom.  DnevniList

kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Ustavni sud poništio zakon o katalonskom referendumu

Objavljeno

na

Objavio

Španjolski ustavni sud proglasio je neustavnim pa poništio zakon o referendumu izglasan u katalonskom parlamentu, kojeg je još prošli mjesec preventivno suspendirao, rekao je u utorak glasnogovornik Visokog suda u Madridu.

Dvanaest sudaca jednoglasno je donijelo tu odluku koja pravno ne dopušta katalonskoj vladi proglašenje neovisnosti na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Katalonski parlament je u rujnu većinom glasova donio zakon, a prošli tjedan je predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont poslao rezultate referenduma u parlament kako bi ondje zastupnici donijeli deklaraciju o nezavisnosti.

No nakon toga je Puigdemont suspendirao proglašenje nezavisnosti ponudivši španjolskoj vladi dva mjeseca za pregovore.

Na referendum je izašlo 2,3 milijuna od ukupno 5,3 milijuna birača od kojih se 90 posto izjasnilo za samostalnost, podatak je katalonske vlade.

Španjolska vlada dala je Puigdemontu rok do četvrtka da “jasno” i “kratko” kaže je li proglasio nezavnisnost kada je prošli tjedan u parlamentu rekao da preuzima mandat za proglašenje nezavisnosti sukladno rezultatu referenduma.

“U četvrtak nećemo reći ništa drugačije od onog što smo rekli u ponedjeljak”, izjavio je u utorak glasnogovornik katalonske vlade Jordi Turull. “Mi se i dalje zalažemo za dijalog. Želite li sjesti i razgovarati?”, dodao je.

U ponedjeljak ujutro, kada je istjecao prvi rok za odgovor Madridu, Puigdemont se u pismu poslanom premijeru Marianu Rajoyu nije izjasnio ni sa “Da” ni sa “Ne” već je ponudio dvomjesečno razdoblje za pregovore o nezavisnosti. Rajoy je u svom pismu takav odgovor odbio i rekao da će Puigdemont “biti jedini odgovoran za primjenu ustava” ako u četvrtak ne pošalje jasan odgovor na upit.

Turull je u utorak izašao na konferenciju za medije u Barceloni nakon što su u ponedjeljak navečer uhićena dvojica katalonskih dužnosnika optužena za organiziranje referenduma protivnog ustavu. Španjolski sud je optužio za “zasjedu” i “linč” u ime španjolske države protiv zagovornika nezavisnosti Katalonije.

“Predaja nije uključena niti u jedan scenarij ove vlade”, naglasio je Turull. U utorak su održani mirni prosvjedi u Kataloniji protiv zatvorenih dužnosnika Katalonske nacionalne skupštine (Asemblea Nacional Catalana) i Omniuma, dviju organizacija koje traže odcjepljenje od Španjolske.

Turull je pozvao na mirna okupljanja. “Nemojte podleći provokacijama države (Španjolske), poručio je s konferencije za medije. Ispred zgrade katalonske vlade prosvjednici su tražili puštanje Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta.

Oni su optuženi da su organizirali i mobilizirali masovne prosvjede prkoseći španjolskim vlastima pred katalonski referendum i nakon njega. Sutkinja je utvrdila kako su njih dvojica koristila internetske stranice i društvene mreže kako bi organizirali prosvjede kao dio “složene strategije” prema neovisnosti Katalonije. Sutkinja im je odredila pritvor dok traje istraga.

Katalonska vlada i prosvjednici zovu ih “političkim zatvorenicima” dok je španjolski ministar pravosuđa Rafael Catalá rekao kako ti aktivisti nisu politički zatvorenici.

“Pritvor im je određen zbog sumnje u kazneno djelo sprečavanja rada snaga sigurnosti”, rekao je Catalá.

Katalonska policija odbila je izvršiti sudski nalog te je mirno promatrala kako stanovnici ulaze na biračka mjesta 1.listopada. Nakon toga je reagirala španjolska civilna garda i nacionalna policija, ozlijedivši stotine osoba koje su mirno tijelima blokirale ulaze na birališta s kojih je policija odnosila glasačke kutije.

U ponedjeljak je na sudu u Madridu odgovarao šef katalonske policije Josep Lluis Trapero kojem je oduzeta putovnica dok traje istraga no nije mu određen pritvor.

Croacia avui, demá Catalunya iliti Hrvatska danas, Katalonija sutra!

facebook komentari

Nastavi čitati