Američki senator John McCain u posjetu Hrvatskoj

9
FAH

Na poziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u posjet Hrvatskoj stigao je američki senator John McCain.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i senator McCain sastali su se u Opatiji. Razgovarali su o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši važnost vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguravanja trajne stabilnosti i napretka. Složili su se kako je važno da se američka administracija usredotoči ‎i na ovo područje svijeta, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

U razgovoru su osudili nedavno korištenje kemijskog oružja u Siriji te naglasili nužnost aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.

Mc Cain se sastao i s premijerom Andrejom Plenkovićem u Dubrovniku.

Do posjeta dolazi nekoliko dana prije obilježavanja četvrt stoljeća od američkog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. Pomalo prigodničarski prošao je današnji susret. Na sastanku McCaina i Plenkovića bilo je riječi o bilateralnim odnosima dviju zemalja, budućoj suradnji i energetskoj sigurnosti. Nije bilo moguće zaobići niti sigurnosne izazove i borbu protiv terorizma te suradnju u sklopu NATO- saveza koju je McCain ocijenio nikad potrebnijom.

Ostaje otvoreno pitanje koliko nova američka administracija razumije odnose s Europom, ali i kakvu suradnju želi unutar Saveza jer su dosadašnje proturječne izjave Trumpove administracije često produbljivale kaos u odnosu s europskim saveznicima.

Rekao bih da su odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država na najboljoj razini. Blisko surađujemo i u vojnim pitanjima. Došao sam iskazati svoju zahvalnost mladim muškarcima i ženama u hrvatskoj vojsci koji služe uz naše, američke vojnike. Rekao bih da su uz nove izazove u svijetu naši odnosi vjerojatno mnogo važniji nego što su ikada bili, izjavio je McCain. Naši transatlantski odnosi važniji su nego ikada zbog prevrata u svijetu, problema na Bliskom istoku i zbog kampanje dezinformacija koja se vodi iz Kremlja preko Europe do Sjedinjenih Država. Cijenim što su hrvatska vlada i narod uz nas u borbi protiv radikalnog islamskog ekstremizma, naglasio je.

Premijer Plenković izrazio je uvjerenje da će odnosi RH i SAD-a biti stabilni. Vjerujem da će nova administracija postupno i u smislu poruka koje se šalju, a to je već sada vidljivo nekoliko mjeseci nakon izbora ipak staviti u one uobičajene okvire čvrstoga partnerstava i na tom tragu su i razgovori koje su brojni hrvatski dužnosnici imali proteklih mjeseci s predstavnicima nove američke administracije a iskustvo senatora McCaina nam u tome sigurno pomaže, izjavio je premijer.

facebook komentari

 • Tyrex Rex

  Kolinda naša mala kemičarka ! Opet nam sprema neka iznenađenja.

  • Argus Panoptes

   Pa da,nekima to baš i nije sjelo,padaju im u vodu priče o odlasku u SAD na liposukciju.

   Iznenađenja?Da, za one koji bezglavo i mahnito kaljaju državu,za one koji prate sve je jasno.Prvo Izrael,pa potvrda od SAD-a i (moja želja),Hrvatima u Bosni i Hercegovini vratiti dostojanstvo i pravo na vlastiti dom.

  • Maks

   Radi se o naoruzanju, to dobro znaju njeni protivnici. Pregovarala je s Obaminom administracijom nastavit ce s Trumpovom, mora prositi jer novca nema puno.

 • prepri43

  Kažu drugovi da ovaj njihov nevidljivi zrakoplov F-35 ne valja ništa pa mi je čudno da je već toliko zemalja nabavilo respektabilan broj ovih nevidljivih “nevaljalaca”?! To “nevidljiv” znači da ih oni nikad ne će vidjeti osim kad im to bude ionako prekasno!(“dockan” – ha,ha,..!)

  https://uploads.disquscdn.com/images/c9dfc75069bbc2eb5017255b87f8d42c2723f8b097c006da15b96f9f26e54013.jpg

 • Tko koga na ovoj sliki za ruku drži?

  • Dusko Besenic

   Hahahaha…Milane,promijenite dioptriju.

   • Duško, moj dragi Duško ja sam bio pri koji sam za vrijeme predsjedničkih izbora, prije nego je bila izabrana, KGK prozvao našom hrvatskom LIEPA PLAVKA!
    A rečenica “Tko koga na ovoj sliki za ruku drži?” ima obostruko prijateljsko značenje, tj. američkog i hrvatskog naroda prijateljstvo…
    https://otporas.com/wp-admin/post.php?post=2678&action=edit

    • Dusko Besenic

     Znam…sjećam se.Malo sam se našalio,Milane.