Pratite nas

Hrvatska

Američki senator Murphy Hrvatskoj obećao pomoć u nabavi američkih helikoptera Blackhawks

Objavljeno

na

Sjedinjene Američke Države pojačale su pritisak na hrvatske vlasti da s mađarskim MOL-om pronađu rješenje vezano za Inu te inzistiraju da Hrvatska otkloni bilo kakvu mogućnost da Rusija – preko tvrtke Gazprom koja bi kupila dionice Ine – uđe dublje na europsko tržište i time u interesnu sferu SAD-a. Istovremeno Washington podržava plan modernizacije Oružanih snaga RH po kojem bi se Hrvatska riješila ruskih i od njih kupila helikoptere modela Blackhawk.

U pozadini posjeta američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj prije tjedan dana stoje upravo te dvije teme – Ina i američki helikopteri. Najmlađi američki senator i predsjednik pododbora za Europu, 41-godišnji Murphy, nakon sastanaka s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Ivom Josipovićem te ručka s ministrom obrane Antom Kotromanovićem zadovoljan se vratio u SAD.

Hochsteinova molba

Od hrvatskih sugovornika dobio je jamstva da Hrvatska neće prodavati dionice Gazpromu, “koji bi problem između hrvatske Vlade i mađarske kompanije rado riješio tako da otkupi dionice obiju strana”, a Murphy im je obećao pomoć u nabavi američkih helikoptera. Zagreb je bio posljednja postaja Murphyjeve turneje po zemljama jugoistočne Europe. Iako je bilo planirano da taj demokratski senator posjeti Beograd, Podgoricu, Prištinu i Tiranu, u posljednji je tren u program turneje ubačen i Zagreb.

– U Hrvatsku sam išao na molbu i nagovor prijatelja Amosa Hochsteina, zamjenika tajnika za energetsku politiku – otkrio je Murphy na svom blogu.

ina_550x300Hochstein godinu dana intenzivno prati energetsku situaciju u Hrvatskoj, posebice spor hrvatske Vlade i MOL-a oko Ine koji potencijalno može otvoriti vrata prodaji dionica Ine Rusima. Kako je Večernji list objavio, a poslije je tu informaciju potvrdio i američki veleposlanik Kenneth Merten, Hochstein je još u ožujku na sastanku s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom iznio ideju da bi SAD pomogao u rješavanju spora Vlade i MOL-a medijacijom, a u srpnju je hrvatskoj i mađarskoj strani ponudio listu s četiri imena potencijalnih profesionalnih pregovarača. MOL je ponudu prihvatio, dok američka strana mjesecima uzaludno ispituje ministra Vrdoljaka što se događa s njihovom ponudom. Ministar Vrdoljak o ponudi je prvi put progovorio nakon objave u Večernjem listu. Dodatnu pomutnju u cijelu priču unijela je i ministrica Vesna Pusić koja je – prije objave intervjua veleposlanika Mertena – ustvrdila da je ponuda o medijaciji prvi put došla – krajem rujna. Stoga je u cijeloj zavrzlami, u kojoj su neki izvori Večernjem listu otkrili da premijer Zoran Milanović nije ni bio upoznat s američkom ponudom – bilo očekivano da će Hochstein poslati svog čovjeka da na terenu, na najvišoj razini, razjasni stvari. Senator Murphy, birajući riječi, otkrio je kako je “zadovoljan razgovorima i jamstvima koje je dobio od Josipovića i Milanovića”, koji su mu potvrdili da “Hrvatska nije zainteresirana te da prodaja dionica Ine Rusima ne dolazi u obzir”.

O drugoj temi – kupnji transportnih helikoptera Blackhawk – Murphy je razgovarao s ministrom obrane Kotromanovićem. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo opremljeno je ruskim helikopterima – uz 14 helikoptera Mi-8 MTV ima i deset helikoptera Mi-117 Sh.

Politička važnost

– Hrvatska želi prodati ruske i kupiti helikoptere Blackhawks. Obećao sam im pomoći i podržati transakciju u Kongresu – piše Murphy aludirajući na utjecaj na kongresni odbor za raspodjelu saveznih financijskih sredstava koji odobrava prijedloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama.

Naime, za Murphyja ova transakcija ima posebnu političku važnost – kao senator Connecticuta, gdje su postrojenja za izradu helikoptera Blackhawk, posao bi osigurao radna mjesta i zaradu toj saveznoj državi, a time i glasove Murphyju na sljedećim izborima.

Hrvatska želi helikoptere Blackhawk

– Hrvatska želi prodati ruske i kupiti helikoptere Blackhawks. Iako Hrvati imaju malu flotu i za početak bi kupili polovne letjelice, a ne odmah nove iz tvornice u Stanfordu u državi Connecticut, obećao sam im pomoći i podržati transakciju u Kongresu – piše Murphy aludirajući na utjecaj na kongresni odbor.

Sandra Veljković/VL

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati