Američki senator Murphy Hrvatskoj obećao pomoć u nabavi američkih helikoptera Blackhawks

2

Sjedinjene Američke Države pojačale su pritisak na hrvatske vlasti da s mađarskim MOL-om pronađu rješenje vezano za Inu te inzistiraju da Hrvatska otkloni bilo kakvu mogućnost da Rusija – preko tvrtke Gazprom koja bi kupila dionice Ine – uđe dublje na europsko tržište i time u interesnu sferu SAD-a. Istovremeno Washington podržava plan modernizacije Oružanih snaga RH po kojem bi se Hrvatska riješila ruskih i od njih kupila helikoptere modela Blackhawk.

U pozadini posjeta američkog senatora Chrisa Murphyja Hrvatskoj prije tjedan dana stoje upravo te dvije teme – Ina i američki helikopteri. Najmlađi američki senator i predsjednik pododbora za Europu, 41-godišnji Murphy, nakon sastanaka s premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Ivom Josipovićem te ručka s ministrom obrane Antom Kotromanovićem zadovoljan se vratio u SAD.

Hochsteinova molba

Od hrvatskih sugovornika dobio je jamstva da Hrvatska neće prodavati dionice Gazpromu, “koji bi problem između hrvatske Vlade i mađarske kompanije rado riješio tako da otkupi dionice obiju strana”, a Murphy im je obećao pomoć u nabavi američkih helikoptera. Zagreb je bio posljednja postaja Murphyjeve turneje po zemljama jugoistočne Europe. Iako je bilo planirano da taj demokratski senator posjeti Beograd, Podgoricu, Prištinu i Tiranu, u posljednji je tren u program turneje ubačen i Zagreb.

– U Hrvatsku sam išao na molbu i nagovor prijatelja Amosa Hochsteina, zamjenika tajnika za energetsku politiku – otkrio je Murphy na svom blogu.

ina_550x300Hochstein godinu dana intenzivno prati energetsku situaciju u Hrvatskoj, posebice spor hrvatske Vlade i MOL-a oko Ine koji potencijalno može otvoriti vrata prodaji dionica Ine Rusima. Kako je Večernji list objavio, a poslije je tu informaciju potvrdio i američki veleposlanik Kenneth Merten, Hochstein je još u ožujku na sastanku s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom iznio ideju da bi SAD pomogao u rješavanju spora Vlade i MOL-a medijacijom, a u srpnju je hrvatskoj i mađarskoj strani ponudio listu s četiri imena potencijalnih profesionalnih pregovarača. MOL je ponudu prihvatio, dok američka strana mjesecima uzaludno ispituje ministra Vrdoljaka što se događa s njihovom ponudom. Ministar Vrdoljak o ponudi je prvi put progovorio nakon objave u Večernjem listu. Dodatnu pomutnju u cijelu priču unijela je i ministrica Vesna Pusić koja je – prije objave intervjua veleposlanika Mertena – ustvrdila da je ponuda o medijaciji prvi put došla – krajem rujna. Stoga je u cijeloj zavrzlami, u kojoj su neki izvori Večernjem listu otkrili da premijer Zoran Milanović nije ni bio upoznat s američkom ponudom – bilo očekivano da će Hochstein poslati svog čovjeka da na terenu, na najvišoj razini, razjasni stvari. Senator Murphy, birajući riječi, otkrio je kako je “zadovoljan razgovorima i jamstvima koje je dobio od Josipovića i Milanovića”, koji su mu potvrdili da “Hrvatska nije zainteresirana te da prodaja dionica Ine Rusima ne dolazi u obzir”.

O drugoj temi – kupnji transportnih helikoptera Blackhawk – Murphy je razgovarao s ministrom obrane Kotromanovićem. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo opremljeno je ruskim helikopterima – uz 14 helikoptera Mi-8 MTV ima i deset helikoptera Mi-117 Sh.

Politička važnost

– Hrvatska želi prodati ruske i kupiti helikoptere Blackhawks. Obećao sam im pomoći i podržati transakciju u Kongresu – piše Murphy aludirajući na utjecaj na kongresni odbor za raspodjelu saveznih financijskih sredstava koji odobrava prijedloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama.

Naime, za Murphyja ova transakcija ima posebnu političku važnost – kao senator Connecticuta, gdje su postrojenja za izradu helikoptera Blackhawk, posao bi osigurao radna mjesta i zaradu toj saveznoj državi, a time i glasove Murphyju na sljedećim izborima.

Hrvatska želi helikoptere Blackhawk

– Hrvatska želi prodati ruske i kupiti helikoptere Blackhawks. Iako Hrvati imaju malu flotu i za početak bi kupili polovne letjelice, a ne odmah nove iz tvornice u Stanfordu u državi Connecticut, obećao sam im pomoći i podržati transakciju u Kongresu – piše Murphy aludirajući na utjecaj na kongresni odbor.

Sandra Veljković/VL

facebook komentari

  • prepri43

    Ne bi bilo slabo vidjeti ovo na našem nebu, samo ako ne bude puno loštalo. Imali bi osječaj da smo u Americi da ne kažem u Iraku!

    • Alan B’Stard

      To bi me ‘bacilo’ u rambo filmove 🙂 … izgledaju mi ok, samo da nam ne uvale krljupine s ‘rumunjskog servisa’