Pratite nas

Politika

Američki vojni zrakoplovi bombardirali su topništvo Islamske države

Objavljeno

na

Američki  vojni zrakoplovi bombardirali su topništvo Islamske države kojim su sunitski militanti napadali kurdske snage koje brane Erbil, objavio je u petak glasnogovornik Pentagona.
Dva lovca F/A-18 ispalila su laserski vođene projektile na pokretnu topničku jedinicu kod Erbila, priopćio je glasnogovornik John Kirby.

080122-F-0000R-001

Dodao je da su islamski borci njime granatirali kurdske snage koje brane Erbil u kojem se nalaze američki vojnici.

“Odluku o napadu donio je zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih snaga na temelju odobrenja vrhovnog zapovjednika”, stoji u priopćenju.

Predsjednik Barack Obama u četvrtak je odobrio američke zračne udare kako bi usporio gerilsko napredovanje na sjeveru Iraka, a počelo je i zračno dostavljanje pomoći ugroženim vjerskim manjinama kako bi se spriječio “potencijalni genocid”.

Borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo oko 100.000 ljudi. Zauzeli su Karakoš, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.

Obama dao zeleno svjetlo za zračne udare

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u četvrtak da je dao zeleno svjetlo za zračne udare u Iraku kako bi se izbjegao genocid.

“Trebamo djelovati na odgovoran i oprezan način kako bi se izbjegao genocid” nad manjinama, rekao je Obama u Bijeloj kući. Ako džihadisti krenu prema Erbilu, suočit će se s udarima, upozorio je.

“Daljnje napredovanje Islamske države zaprijetit će Erbilu gdje postoje američki interesi”

Sjedinjene Države počele su u petak iz zraka dostavljati humanitarnu pomoć izbjeglim Jazidima koji bježe od iračkih islamista, ali u petak još nema podataka da su počeli i zračni udari kojima se Washington nada zaustaviti napredovanje Islamske države.

Predsjednik Barack Obama objavio je da je odobrio ograničeno bombardiranje kako bi spriječio “genocid” i zaustavio napredovanje sunitskih radikala koji su već zauzeli velike dijelove sjevernog Iraka i stigli na pola sata vožnje od Arbila, regionalne prijestolnice iračkih Kurda. Amerika je tako prvi put odlučila primijeniti vojnu akciju otkako su islamisti u lipnju počeli munjevitu ofenzivu i zauzeli velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka te proglasili “kalifat” u zauzetim dijelovima Iraka i Sirije.

“Suočeni smo sa situacijom u kojoj su nevini žrtve strašnog nasilja. Ne možemo odvraćati pogled”, kazao je Obama. U Karakošu su militanti Islamske države zauzeli položaje nakon povlačenja kurdskih snaga. Daljnje napredovanje pripadnika Islamske države moglo bi zaprijetiti Erbilu gdje postoje američki interesi, rekao je Obama.

On je također dopustio humanitarno izbacivanje hrane, vode i lijekova iz zrakoplova u Iraku. Prema televiziji NBC, tri su američka zrakoplova tijekom noći prvi puta dostavila pomoć u hrani i vodi.

Neće slati kopnene snage

Dvije i pol godine nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka, Obama je naglasio da neće slati kopnene snage u zemlju jer “nema američkog vojnog rješenja krize”. “Neću dopustiti da SAD budu uvučene u novi rat u Iraku”, kazao je Obama.

Vijeće sigurnosti koje se na izvanrednoj sjednici na poziv Francuske sastalo iza zatvorenih vrata u četvrtak kazalo je da je šokirano napretkom džihadista. Petnaest zemalja članica dalo je potporu Bagdadu u borbi protiv Islamske države te je pozvalo “međunarodnu zajednicu da podupre vladu i narod u Iraku i učini sve što je moguće kako bi se pomoglo da se olakšaju patnje naroda”.

Podsjećamo, borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo oko 100.000 ljudi. Oni su zauzeli Karakoš, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela, nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.

Zbog skupih ratova u Iraku i Afganistanu, Obama je veoma nesklon slanju američkih snaga na Bliski istok. Zato je objavio da odobrava “ciljanu” upotrebu zračnih snaga za zaštitu “američkih interesa” nastave li pripadnici Islamske države napredovati prema Arbilu, sjedištu regionalne kurdske vlasti.

Nakon što su prvi transportni avioni izbacili hranu i vodu pripadnicima etničke i vjerske manjine Jazida koji se skrivaju u nepristupačnim planinama jer su islamisti zauzeli njihov grad Sindžar, Obama se u četvrtak kasno navečer obratio naciji televizijskim govorom. Reutersova fotografija u četvrtak pokazala je pobunjenike koji dižu zastavu na kontrolnoj točki 45 kilometara od Arbila, što znači da su stigli dosad najbliže tome gradu od milijun i pol stanovnika.

Sistani poziva Iračane da se ujedine protiv Islamske države

Najveći vjerski autoritet iračkih šijita pozvao je Iračane u petak da se ujedine protiv “velike opasnosti” koju predstavlja Islamska država čije je vojno napredovanje navelo američkog predsjednika Baracka Obamu da odobri ograničene zračne udare.
Na redovitoj molitvi petkom koju je u njegovo ime predvodio glasnogovornik u svetom šijitskom gradu Kerbali, veliki ajatolah Ali al-Sistani optužio je iračke političare za najveću krizu od pada Sadama Huseina 2003., rekavši da su im osobni interesi važniji od nacionalnih.

“Svi bi Iračani trebali zbiti redove i pojačati borbu protiv ove velike opasnosti koja prijeti njihovoj sadašnjosti i budućnosti”, rekao je Sistani. Islamska država, odmetnuti ogranak al Kaide prohujao je u lipnju sjeverom Iraka, bez gotovo ikakvog otpora iračke vojske i otada niže vojne uspjehe. To je drugi put da Sistani poziva Iračane da ustanu protiv Islamske države koja je zaprijetila osvajanjem Bagdada i cilj joj je preoblikovati kartu Bliskog istoka na kojem želi nametnuti svoju radikalnu ideologiju.

Sistani je rekao da političari koji se drže svojih položaja čine “golemu grešku”, vršeći tako pritisak na šijitskog premijera Nurija al-Malikija da se ne kandidira za treći mandat. Ajatolah je pozvao političare da se prestanu prepucavati i izaberu premijera koji je u stanju ujediniti Iračane i okončati sunitsku pobunu.

Ban Ki-moon traži od međunarodne zajednice da pomogne iračkoj vladi i narodu

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u četvrtak da je duboko šokiran izvješćima o napadima militanata Islamske države u Kirkuku i Karakošu u Iraku te pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne vladi u toj zemlji.

U priopćenju, Ban je pozvao “međunarodnu zajednicu, posebno one s utjecajem i sredstvima da pozitivno utječu na situaciju, da podupru vladu i narod u Iraku i da učine sve što mogu kako bi se pomoglo da se ublaže patnje naroda koji je pogođen sadašnjim sukobom”.

Vijeće sigurnosti koje se na izvanrednoj sjednici na poziv Francuske sastalo iza zatvorenih vrata u četvrtak objavilo je da je šokirano napretkom džihadista. Petnaest zemalja članica dalo je potporu Bagdadu u borbi protiv Islamske države te je pozvalo “međunarodnu zajednicu da podupre vladu i narod u Iraku i učini sve što je moguće kako bi se pomoglo da se olakšaju patnje naroda”. (hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Željko Glasnović: Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak raspravlja o Vladinu prijedlogu da se potvrdi Protokol o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja.

Potvrđivanje Protokola od interesa je za Hrvatsku, imajući u vidu postojeću eksploataciju ugljikovodika iz podmorja sjevernog Jadrana.

Trenutno na sjevernom dijelu Jadrana, Hrvatska ima 18 plinskih eksploatacijskih platformi i jednu kompresorsku platformu na koje je spojena 51 eksploatacijska bušotina unutar tri eksploatacijska polja ugljikovodika, iz kojih se godišnje u prosjeku dobije oko 1,2 milijarde metara kubnih plina.

U prošlosti je na cijelom hrvatskom dijelu Jadranskog mora izgrađeno 128 istražnih i 51 eksploatacijska bušotina.

Primjenom Protokola osigurava se poduzimanje svih preventivnih mjera radi sprječavanja onečišćenja mora s odobalnih postrojenja, planiranje mjera zaštite od onečišćenja i iznenadnih događaja te suradnja mediteranskih država u tim aktivnostima.

Sabor će, prema tjednom planu rada, raspraviti i konačan prijedlog izmjena Kaznenog zakona, a trebao bi i glasovati o raspravljenim aktima.

Na početku današnje sjednice zastupnik Klisović je u ime SDP-a zatražio stanku zbog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Marija Puh je u ime HNS-a zatražila stanku zbog crne statistike koja se tiče nasilja nad ženama.

Željko Glasnović tražio je stanku zbog stanja u pravosuđu.

“Kaos vlada u pravosuđu. Što će vam zakoni, kada nitko to ne provodi. Što se događa ženama? Ima jedan vic: Nedavno u Zagrebu održana je konferencija ‘Pošteni suci u Hrvatskoj’. Obojica su se pojavila. Tako vam je to, a kada ljudi vide ovakvo pravosuđe, nitko ne želi investirati.

Došao mi je čovjek koji je 1991. godine ostao bez imovine koju su mu oteli. Pita što učiniti jer je on nemoćan? Ovo je ovdje divlji zapad, a glumimo demokraciju ovdje u Saboru. Mišić je govorio jučer o socijalističkoj birokraciji i upravo to imamo. Bio sam nedavno u Pisarovini. Tamo se pljačka, imate nelegalna odlagališta, krade se drvo… Kada govorimo o nasilju od ženama, ovi redizajnirani komunisti su se o tome raspričali…Mi u Hrvatskoj imamo selektivni moral. To je čista dimna zavjesa.

Profesionalizirati treba policiju i druge službe. Pa tko će za pet tisuća kuna ići u kuću gdje je nasilje u obitelji i staviti život na kocku? Ne plaćaju se alimentacije, neki imaju deset ljubavnica, nekoliko djece, a ne žele plaćati. Seks i lova, to je skliska banana, to znaju neki ovdje u Saboru.

U Kanadi rade sudovi i noću, sve se melje, a ovdje je totalni kaos. Kod nas ništa. Hvalio mi se sudac iz bivšeg sustava, jedan crveni kmer, da uopće nije riješio niti jedan slučaj. Ja bih njega streljao, ali ne mogu”.

“Lustracija mora početi u pravosuđu. Dok se ne riješimo pravne ostavštine SFRJ od toga nemamo ništa”, rekao  je Željko Glasnović.

Željko Glasnović: Vodi se specijalni rat protiv Hrvata izvan domovine (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Pupovac: Referendum je vrlo opasan projekt

Objavljeno

na

Objavio

Pupovac: Referendumska inicijativa usmjerena je protiv Srba, SDSS-a i mene

U razgovoru za Večernji list predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac komentirao je inicijativu za referendum o izmjeni izbornog zakona prema kojoj se u Sabor više ne bi biralo osam zastupnika nacionalnih manjina.

Je li inicijativa, koju pokreću Anto Đapić i Željka Markić, kojom se želi ukinuti način izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor, zapravo antisrpska?

To je antimanjinska inicijativa. Centar napada uperen je protiv Srba, protiv Samostalne demokratske srpske stranke i protiv mene. To je pokušaj da se još jednom zloupotrijebi institut referenduma s dvostrukim ciljem.

Da se obnovi antimanjinsko raspoloženje u Hrvatskoj, posebno antisrpsko, i da se pokuša destabilizirati Vladu desnog centra i smirenje koje je donijela ta Vlada nakon izbora 2016., a koja je izvukla zemlju iz ultrakonzervativnog projekta i populističke nacionalističke politike i atmosfere. To hoće oni koji pokreću inicijativu, a pritom zaboravljaju da je pitanje manjina regulirano međunarodnim ugovorom.

Prije svega, Pristupnim ugovorom s EU koji je prihvaćen na referendumu, uključujući i aneks. Ako bi netko sad drugim referendumom želio suspendirati dio tih ugovora iz sporazuma, to bi značilo ulaženje u sukob s EU, kao i s temeljima EU, a to su temelji slobode i prava.

S druge strane, neke manjine, poput mađarske, češke i talijanske, imaju bilateralni ugovor u kojem je definirano da će Hrvatska štititi ovaj model. Ti ljudi žele napraviti nered u zemlji i Europi i u odnosima sa zemljama koje su važne za Hrvatsku kao njezini susjedi ili partneri.

VIDEO – Žestoka rasprava o referendumu u emisiji Otvoreno

facebook komentari

Nastavi čitati