Amerikanci počinju proizvoditi AK-47 u SAD-u!

63

Američki uvoznik najpoznatije jurišne puške AK-47 najavio je ovog tjedna kako planira otvoriti tvornicu u kojoj će se krajem godine proizvoditi oružje ruskog brenda. Sankcije protiv Rusije udaljile su Amerikance od AK-47, prenosi portal OutdoorHub.com

RWC Group, licencirani uvoznik za proizvode Kalashnikova, objavio je na popularnom sajmu pištolja SHOT Show ovog tjedna da će formirati novu tvrtku pod nazivom Kalashnikov USA koja će proizvoditi oružje.

Tvrtka trenutno pregovara s tri američke države u kojima bi pokrenula proizvodne pogone, a prve puške bi mogle biti proizvedene već sredinom godine, izjavio je Jim Kelly, upravitelj proizvodnje tvrtke “Kalashnikov USA”.

Prema Kellyju, tvrtka Kalashnikov USA planira proizvoditi oko 80 posto oružja koje se trenutno proizvode u ruskoj tvornici. Taj postotak uključuje sačmarice i ostale puške.

Velik broj različitih verzija ruske jurišne puške AK-47 postavljen je na štandu tvrtke “Kalashnikov USA”. Izjava da će se AK-47 proizvoditi u Americi izmamio je osmijeh na lice entuzijastima u SAD-u. Obama je ukinuo uvoz ruskih “kalašnjikova” tijekom donošenja sankcija koje su pokrenute protiv ruskih tvrtki nakon početka ukrajinsko-ruskog sukoba.

Ipak su “čistokrvni” ruski “kalašnjikovi” puno kvalitetniji od svih ostalih u svijetu. Obamino ukidanje uvoza je drastično podiglo cijenu ruskih AK-47 u SAD-u.

[ad id=”40551″][ad id=”40503″][/ad]

facebook komentari

 • diablo

  Usput da ispravimo jednu povijesnu neistinu koja se desetljećima provlači kroz medije..Narednik sovjetske armije Mihail Kalašnjikov nije izmislio AK-47, popularniji kao automat Kalašnjikov, već je kopirao ukradene nacrte njemačke puške Sturmgewehr 44 koja je puštena u uporabu pred sam kraj rata..Znači napravljene su samo manje preinake uz promjenu kalibra, kako bi bio ”izvorno” ruski proizvod.. Na slici Sturmgewehr44

  • HRSmoock

   Khm…AP Fedorova razvijan od 1908 do 1912 (ovaj je proizveden 1916. ) i prva je automatska puška, rodonačelnik vrste jurišnih pušaka u kalibru 6,5 mm Arisaka. Oblik okvira-spremnika diktira oblik streljiva.
   Sturmgewehr i Kalaš se mehanički potpuno razlikuju. Ruse je jedino inspirisala municija jer su je zaplijenili već sa prvim eksperimentalnim puškama Walthera i Haenela (u vrijeme MP-43) te su razvili sličan metak inž. Sobeljnikova (ali sa težim zrnom) zato se i zove M-43. (Njemački metak je 7,92×33, sovjetski 7,62×39).
   Zatvarači su potpuno drugačijeg ustrojstva, pozajmica gasova je drugačije rešena…Sve u svemu, isti je koncept. Metak srednje snage, ali to su prvi uradili Fedorov i Winchester sa svojom serijom poluautomata 20 godina ranije :)) U svakom slučaju od nekih 670000 proizvedenih MP-43 i Stg-44, kod Sovjeta je završilo 99 posto. Oko 40000 je isporučeno FNRJ i municija se i danas pravi u PP. Bile su u naoružanju padobranaca do sredine 70-tih, a vodile su se u viškovima do 1982. Veči deo prodat Iraku, gdje ih još nalaze i bilo ih je u Lebanonu. I dalje ih ima pun qurtz u streljanama.

   • diablo

    Ma svi su oni došli do inovativnih ideja poslije 45-te, kao naši tajkuni do milijuna poslije 91-ve, iako do tada nisu znali izbit ni dinar za cigaretu..Inače ovaj dobošar je bio ruski plafon do kraja 2WW….Znaš i sam zašto ameri obožavaju rusko oružje, već smo to razglabali sa DIKI-jem..Zbog jednostavnosti i pouzdanosti..Znaš i sam da su prisiljeni na takvo oružje zbog ekstremno niskih temperatura..No, poštujem njihov rad zadnjih 30-tak godina, kao snajper Dragunov, mitraljez PKM i još par inovacija koju krasi pouzdanost i jednostavnost naspram američke plastike i mali milijun dijelova..

    • HRSmoock

     PPŠ sam otkrio tek 1991. Do tada mi je izgledao odbojno. Ali ta divna brzina paljbe,,,Pravi za ono vrijeme. Ja recimo mrzim SVD, SVT i “papovku”, a Ameri lude za njima. Trava je uvijek zelenija sa druge strane. :)) Kao što je Colt M-11 “Aнглијскиј заказ” bio cjenjen kod komesara revolucije 1917.
     No, nije samo rusko oružje pouzdano. Ne zaboravi FN FAL :)) Ili Čehe. Pa Austrijance. Nova češka jurišna puška je loodilo. “Dragunov” je isto što i M-14 u raznim inačicama. Designeted marksman rifle. Nema snajperke bez obrtnočepnog zatvarača. Prvi hitac, cold bore shot ne ide kod poluautomata.
     PKM je super, ali snimi novi “Pečenjeg”.

     • diablo

      Ipak je meni draži poluautomatik jer mi daje pravo na popravni hitac.. :))Znaš li da FN FAL može pucati municiju winchester 308,onu što koristi austrijski štajerac, ali samo pojedninačno, ne i rafalno..Valjda malo duže zrno za pol milimetra, ne znam ni sam?? Mogu se utrpat u okvir, isti kalibar, ali ne ide rafalno, čak uredno i odradi repetiranje prilikom paljbe,izbaci čahuru, sve ok, ali rafalno ni pod razno..Strašna puška, precizna i pouzdana..

     • HRSmoock

      To ti je problem sa regulatorom gasova, zato ima više setovanja, ako je puška zaprljana, ako je streljivo jačeg-slabijeg punjenja, etc…Civilni, lovački .308 Winchester nije posve isti sa vojnim NATO, ramena čahure se malkice razlikuju. Da ne bi mogli da koristimo vojnu municiju u civilnim puškama i vice versa. Kao u Italiji…Civili ne mogu kupiti Berettu 92 u 9×19, već samo u posjebnim kalibrima kao što je 9×21 ili 7,65 Sig. Da ne bi vojska, karabinjeri i sl. krali municiju. Slično je sa Zastavinim mini-mauserima 76,2×39 i ,223. Bolje je ne koristiti vojnu municiju, već samo civilnu, lovačku. Hoće da pukne ekstraktor, ima oštećenja na uvodnoj rampi i sl. (Nije tolika opasnost, ali da se ljudi odvrate od vojne municije).

      Elem, tako je i FAL “podložan” zastojima i čudnom ponašanju ako se igraš sa streljivom. Osnovno pravilo je koristiti propisanu, suhu i čistu municiju. Uz to FAL i G-3 su pravljini i u metraskom sistemu i za divljake koji koriste anahrone inče :))

      Nisu svi okviri izmjenjivi. Stari britanski FAL L-1 je recimo imao nešto strmiju rampu uvodnika. Brazilski isto ima par posjebnosti…Austrijski nije loš (ali nisam pucao iz njega) Sve u svemu iako je ista puška, bilo je razlika (izraelski je najružniji kao i kanadska verzija sa nožicama i teškom cijevi.

      Ali, ampak, ali…FN je i dalje najbolja puška sa metkom pune snage. Sledeća mi je M-76, pa tek onda G-3 i to post 1989.

      Da imam para kupio bih ovo…DS ARMS Rules!

     • diablo

      Lijepa strojnica..Kako gledaš na bullpup puške?Meni su nekako odbojne a i okvir mi je nedostupan, nekako sakriven pod pazuhom i sve to samo radi jebene cijevi..

     • HRSmoock

      Samo AUG. Iako je okidanje onako…Tvrdo. Nova hrvatska puška je odlična, ali tržište je zatrpano. Eto i Iran i J. Koreja imaju bullpupove, Finci i Rusi su napravili one nakarade od “Kalaša” u bullpup konfiguraiji, “Tavor” je njesra pucao sam iz njega…Ako već mora 5,56 onda SiG. Voleo bih da probam H&K 416. Ali ovdje smo uvezli brdo G-36 kao i HV, ne znam zašto?

    • cleuna

     Ovaj jos cuvam kao uspomenu.

     • diablo

      Opasan je kad tresne od pod.. :)))

     • cleuna

      Ja sam ga upotrijebio samo jednom,ali bio sam iznenadjen brzinom i malim trzajem.Sada je na sigurnom i dobro nauljen.

  • srka

   i ako ne volim oruzje…to je to…made in germany skoro da nema opcije.
   Nego sto neg kopija!

   by Srka®

   • HRSmoock

    Njemačka kaput. G-36 je truba :))

    • srka

     Ma sve bi ja to u topioni Smuce…onako kao sto je zavrsio T-1000 Holivudski…te sirovinu iskoristio za netke nove modele LJimuzina made in germany…

     by Srka®

     • HRSmoock

      Sad se sve osim cijevi pravi od polimera. Nego u mozgu treba istopiti naslage gluposti, pa nam oružje neče ni biti potrebno, A do tada…Drpi P-90 od komše :))

 • diablo

  Prvi AK-47

  • tvigi

   Rus mu je samo ugradio plinsku komoru? Isti

   • diablo

    Ma nisu čak ni to, samo su malo izmjenili klip i način rada preinačili u polukružni. Sturmgewehr44 je već imao plinsku komoru..Na račun ove njemačke puške, poslije su napravljene mnoge svjetske puške koje funkcioniraju na principu plinske komore..

    • HRSmoock

     Ovo je puška koju su mnogi kopirali nakon rata StG-45. “Mauser” ju je razvio pred sam kraj rata, inžinjeri su prvo otišli u Francusku (zanimljivi Famas iz tog doba) a 1951. su u Španiji počeli razvoj “Cetme” iz koje je kasnije u Zap. Njemačkoj razvijen G-3.

  • HRSmoock

   Mali dodatak. Francuzi su prvi “štancali” plehove. Još 1915. Ova izuzetno ružna naprava je puškomitraljez Chauchat M-1915. Ovdje je poznat kao “Šoša”. Franci su izmislili “vatru u pokretu”. Jedina nezgoda je što su natjerali konstruktore da koriste puščani metak pune snage, dakle tadašnji francuski standard 8mm Lebel. A francuska i austro-ugarska 8mm municija sa obodom je najgoreg mogućeg oblika za kutijasti okvir-spremnik.
   Ipak, ostaje činjenica da su Francuzi prvi krenuli sa štampanjem limova i oružjem za brzu, jeftinu i masovnu proizvodnju.
   Britanci su i kopirali tek 1940. sa “Stenom” i “osiromašenom verzijom Brena”.
   Njemci nisu htjeli da čuju za štampanje limova do 1942. (Recimo MG-42 je “limenko” i radio je dobro, ali su do kraja rata proizvodili MG-34, koji je koštao 3,5 puta više. Za svaki slučaj.)

   • diablo

    Zamisli tek ovo smeće što je koristio francuski pokret otpora do 45-te..

    • HRSmoock

     Važno je da uglavnom radi. A može se lako rastaviti i sakriti. Zanimljiva su imena koja su mu davali vojnici Komonvelta. “Limeni Tommy gun” i “Tommy iz samiške”, a najbolje je “Stench gun”. Njemci ga kopirali za “Vukodlake” 1944. Kopirali i oznake, pa su do danas otkrivena samo dva primjerka.
     Nego ovdje ih je bilo puno još od 1942. Video sam masu slika na kojima su im dodavali drveni kundak. To su naposlijetku uradili i Englezi na MK V.

     A vidi što im je bila inspiracija, ovaj “Mercedes” od MP-28.
     Kako su ga poružnili.

  • HRSmoock

   Svašta je bilo u igri, onako iz glave mislim da je u prvom krugu bilo 7, a u drugom 18 projekta. TRi su se izdvojila. A desno ti je prvi radni prototip “Kalaša” iz 1944. Inače, bilo je i više metka, 7,62 sa dužinama čahure od 39, 41 i 45 mm.
   Poslijednja slika je puška Dementeva iz 1944. koja je kopija njemačke StG.
   Ako imaš vremena, ah…Prostranstva interneta zimi ispunjavaju dane :))

 • Agromentum

  Ja san imo neku na sklapanje. Jedna se raspala kad san puco, druga se pokvarila, tek je treća valjala. Al’ to su one iz Kragujevca.

  • cleuna

   Najgora inacica je ona Rumunjske proizvodnje,s drvenim kundakom i onim rukohvatom naprijed.
   Ove iz Kragujevca su jako kvalitetne i nikada s njom nisam imao problema,a one su jedine koje imaju tromblonski nisan.

   • Agromentum

    Ne znam, moja je s tromblonima imala problema.

    • HRSmoock

     Nisi ti to čistio dobro :))

     • Agromentum

      Nemoj me zayebavat, haha…

     • diablo

      Možda je bio povratni udar u čelo? :)) Popularna ‘Ciganka’ je dobar kalašnjikov ali napravljen od lošeg materijala koji lako korodira..Ipak je Rus bio plafon za sve verzije, posebno popularni kostolomac u kalibru 5,45 x 39mm…

     • HRSmoock

      M-70 u svim inačicama je cjenjen baš zbog kvalitete. JNA se odlučila da preskoči tvrdo kromiranje cijevi (kao i Poljaci i Česi). Tako da se cijev mora redovito održavati. I danas ga prave u USA od djelova iz zaliha, pored onih legalno uvezenih. Finiš, tj. hemijska zaštita i brun su mu bili tanani. Stariji modeli sa frezovanim sandukom i M-76 nisu imali taj problem. Fora je što su svi naseli na priču da se ne mora redovito čistiti. To je naravno glupost. Nego, “Kalaš” nije smišljen da bude “precizan stroj”. Ko hoće švicarsku izradu, SIG 550, 551, 552…Ali oni su malo “skuplji” :))
      Lično ne volem 5,45 i 5,56. Jer onda kad ti stvarno treba, a to je na par metara, krupnije, teže zrno bolje obavlja posao. Dakle, 7,62.
      Inače sam početkom ’92 zaplijenio jedan istočnonjemački 5,45 sa onim patrljkom od žičanog kundaka. Nije to loše, ali…Obilje 7,62 je bilo presudno. Kao i sa Kikaševim R-4. Od njih 5000 izdato je par stotina, ostale i danas čuče u magacinima i privatnim kolekcijama.
      Evo ti argumenta, Finci koji su prvi usvojili “Kalaš” (od zapadnajka) i koji su uvalili Izraelcima “Galil”…I dalje koriste svoj “Kalaš” u 7,62×39. A oni znaju znanje :))

     • cleuna

      Vjeruj mi da sam 93.na poklon dobio SIG s pregisivacem i optikom i nakon jednog terena ponovo sam se vratio na “ciganku”….jednostavno nisam mogao prihvatiti nista drugo ,

     • HRSmoock

      Meni je stric 1992. kupio preko nekih veza SiG p-90, vojni model. Jedini problem je bio streljivo. 1992. su nam podjelili R-4 pa je neko vrijeme bilo puno .223, ali niko ih nije volio. No SiG je prava mašina. “Kalaš” u švicarskoj izvjedbi. A sad prave i 7,62×39. Nego smo naše SiG 552 izbacili iz naoružanja zbog M-4. :(( Eno ih SIPA još koristi.

     • wolf

      Ruska je bila pocincana pa nije rdjala.

     • HRSmoock

      Kromiranje cijevi je O.K. ali neki misle da utiče na preciznost. Naručilac ima zadnju riječ :)) No i oružje od nerđajućeg čelika valja čistiti. I polimerske dijelove. “Rđa na oružju, rđa na obrazu”.

     • Alan B’Stard

      Puska je ko cura. Treba ju pazit i mazit

   • HRSmoock

    Imaju i Poljaci. I oni su razvili par verzija sa tromblonom.

    • diablo

     Litvanski kalaš je bio ugodno iznenađenje po kvaliteti i preciznosti i ako ga nije krasila vanjština zbog plastičnog kundaka..

     • HRSmoock

      To još nisam probao. Mada “Kalaš” prave svi. Komšije Estonci su im prešli na “Galil” i 5,56.

     • diablo

      Strašno precizan i otporan na korodiju, jedino taj kundak upada u oko…Kao da su ga radili za dječiju igračku..

     • wolf

      Da cini mi se da jebio smedje boje vise ko za igracku.

     • diablo

      Da, pa i plinska komora mu je bila obložena nekom keramikom ili plastikom, već sam i zaboravio..Pa gdje si ti prijatelju, jesi li živ? :))

     • wolf

      Ma dasta sam stiglo nove kinematografije,pa nikad prigledat,sta ima kod tebe.

     • diablo

      Evo bio malo vanka i baš se spremam pristavit Taken 3 :))

     • wolf

      John wick je dobar,taken vec stari 😉

     • diablo

      Baš sam ti ga htio preporučit… Evo baš da vidim koga će mu sad otet po treći put.. :)))

     • wolf

      Dobar je i 71,zenu bivsu ce mu ubit a cerku otet.

     • HRSmoock

      Ja ga nisam još odgledao. Opet Rade .))

     • diablo

      Ne, nije.. :))

     • HRSmoock

      Ajd kundak u boji “drva”. Ali zašto i okvir?

     • diablo

      Nije to ništa, trebao si vidjeti kacige i zaštitne maske od SSSR republika.. 🙂

     • HRSmoock

      Pa i JNA je imala wierd opremu. One šljemove (švabske) koje su sekli i šperovali nakon rata. Gomilu opreme pod njemačkim ww2 dizajnom. Hebene čizme i glupi RAP. Smrdljiva “papovka” i M-72 sa preklopnim kundakom. More trofejnog oružja…

   • wolf

    Rumunjska je bas bila shranje od puske.
    Nakaradna pogotovu s onim drvenim drzacem
    naprid.

    • diablo

     Je, nekakva soparna, hrđa, jedino bogata sa drvetom ko namještaj.. :))

     • wolf

      Oni na pusku ko vaktile mi lamperiju u nas.

     • diablo

      :)))

     • HRSmoock

      Vi ste imali i onu mađarsku nakazu Evo ih par u vojnom muzeju. Baš su se potrudili oko prednjeg rukohvata :))

     • diablo

      Pošto sam tada bio frišak iz JNA, meni je to sve bilo zanimljivo i stvarno sam se nagledao svega i svašta, od muzejski primjeraka iz 2WW pa do najnoviji modela 90-tih..Ali mi je i nešto drugo upalo u oko..Ne može vojna formacija od veličine satnije/čete funkcionirat sa 10-tak različitih kalibara..Logistika to jednostavno nije mogla pratit, pa se na kraju opet sve to svelo na max 4 kalibra..

     • HRSmoock

      Evo čitam o austro-ugarskim pukovnijama nakon predaje u Mariboru i otvaranju magacina 1919. 17 puščanih kalibara! Za 22 različite vrste pušaka. nekad je bilo lako, kokile i sam liješ kugle. Tad se još mjerilo u težini, austrijskim lotama, a ne po prečniku kugle i cijevi ;)) Progres.
      Eh, izbaciše 7,9 (i M-76). Sad je sve 7,62×54 i 5,56. Odoše i 7,62×39 u skladišta.

    • HRSmoock

     Pravili su oni i “normalne” “Kalaše”, po uzoru na AKM. Eno ih u Americi vole.

 • Ljuta Trava

  Još da krenu sa masovnom proizvodnjom Lade Nove i to bi bilo to.

  • wolf

   Karavan 4puta 4 😀

   • diablo

    :)))) ne koristim ništa što Nijemac nije napravio.. :))

    • wolf

     Kako je trosila ko ruska vozila,nije ona dzaba pivana,heheeh.