Amerikanci su dobili neočekivanog saveznika

14

Rat protiv džihadista Islamske države u Iraku iznjedrio je neočekivani interesni savez Amerikanaca i skupine koju je SAD godinama tretirao kao terorističku organizaciju.

isil-prijeti-balkanu-napad-one-koji-ne-rade-po-volji-alaha-slika-392505Prijetnja koju predstavljaju irački džihadisti po svojoj vojnoj moći i financijskoj snazi veća je možda čak i od one koju predstavlja al-Qa’ida, ocijenili su najviši američki dužnosnici, i SAD je pronašao potporu na neočekivanoj strani.Oružane snage Radničke stranke Kurdistana (PKK), koju je puna tri desetljeća Washington ustrajno osuđivao zbog potkopavanja turske države, objavile su kako su igrale ključnu ulogu u nastojanjima da se zaustave napredovanja iračkih militanata koja su bila povodom američkih zračnih udara.

“Taj će rat trajati dok ne uništimo Islamsku državu” kazao je Rojhat, borac PKK koji je nakon ranjavanja na bolničkom liječenju u Erbilu, glavnom gradu kurdske regije u Iraku.

Umiješanost PKK-a u sukob ima posljedice ne samo za suprostavljene kurdske frakcije koje nisu uspjele zaustaviti napredovanje džihadista nego i za Tursku, koja je PKK odavno stavila van zakona, te za međunarodnu zajednicu u kojoj ta stranka lobira za uklanjanje etikete terorističke organizacije.

Rojhat (33) treći je puta ranjen, ovaj puta u borbama za oslobađanje sjevernoiračkog grada Makmura iz ruku militanata Islamske države koje čak i al Kaida smatra preekstremnima.

Prva dva puta bio je ranjen u sukobima za kurdsku neovisnost s turskim oružanim snagama u kojima je život izgubilo 40 tisuća ljudi od njegovih početaka 1984.

Uloga kurdskih boraca iz Turske pokazuje kako sada predstavljaju izazov za Ankaru koja ih još uvijek smatra teroristima ali je s druge strane ozbiljno ugrožena Islamskom državom koja je otela i drži u zatočeništvu desetke turskih državljana.

Zahvaljujući kurdskim borcima iz Turske stanovnici grada Makmura koji su pobjegli u strahu od masakra koji je prijetio čak i 60 kilometara udaljenom Erbilu sada se mogu vratiti kako bi vidjeli u kakvom su stanju njihovi domovi.

“Ovdje se ne radi samo o Makmuru: ovdje se radi o Kurdistanu”, kazao je zapovjednik PKK snaga u Makhmuru Sadiq Goyi, sjedeći ispod slike zatočenog lidera PKK-a Abdullaha Ocalana.

Kurdi žive na u velikim graničnim područjima Sirije, Iraka, Turske i Iraka.

Jedna od pripadnica PKK-a

“Islamska država predstavlja opasnost za sve pa se protiv njih moramo svagdje boriti”.

Oružana sestrinska skupina PKK-a Jedinice narodne obrane (YPG) osvojila je područje na sjeveroistoku Sirije, gdje uspješno odbija napade militanata Islamske države koji su u Siriji proglasili kalifat.

Kad su militanti istjerali pešmerge u sjeverozapadnom dijelu Iraka borci YPG-a došli su iz Sirije i omogli evakuaciju tisuća jezida zaglavljenih u planinama s malo vode i hrane.

“Radnička stranka Kurdistana je za nas herojska”, kaže 26-ogodišnji Husein, jedan od stotina jezida koji su sada na vojnoj obuci u logorima YPG-a u Siriji.

Zapovjednici PKK-a kažu kako su svoje snage poslali i u gradove poput Kirkuka ili Džalavle, no odbili su otkriti njihov točan broj.

Turske snage sigurnosti tijekom 1990-ih počele su čistiti sela za koja se vjerovalo da skrivaju simpatizere PKK-a izgnavši pri tom tisuće Kurda od kojih su neki izbjegli u Irak u Makmur koji je sada jedan od kurdskih logora za obuku.

Zapovjednici PKK-a kažu kako je glavno oružje militanata sijanje straha. “Oni vode psihološki rat”, kaže Goyi. “Islamska država nije tako moćna kao što se vjeruje”.

Turski dužnosnici svjesni su sudjelovanja boraca PKK-a u Iraku ali ne strahuju od otcjepljenja dijelova Turske s kurdskom većinom.

“Paradoksno je da se čini da je organizacija koju je EU proglasio terorističkom igrala tako značajnu ulogu”, kazao je u Ankari diplomat koji nije želio biti imenovan.

On smatra da je malo vjerojatno da će se način na koji EU tretira PKK promijeniti bez turskog pristanka. (hina)

facebook komentari

 • srka

  Bez “Amin” od strane RTurske nema Kurdistsna…što će se dogoditi…vrijedi sačekati.
  Osobno smatram da bi i Kurdi kao ne tako mali narod imaju pravo na svoju drzavu…bez obzira što se sve dogadjalo u prošlosti…i što se sve još moze dogoditi.
  by Srka®

  • Ljuta Trava

   To pitanje i nije u domeni Erdoganovog kalifata niti je kada bilo .Kurdi vas tuku već skoro 40-tak godina i za sada Erdoganov kalifat nema odgovora na kurdsku taktiku .

   • Ida Galić

    Kurdi za razliku od nekih drugih muslimana s tog područja nisu ekstremni, a nemaju ništa protiv izraelske države. Kad osnuju svoju državu i stabiliziraju je, Turska će moći samo gledati i biti će gotovo s njenim mješanjem i vojnim intervencijama. Ta država će biti jedan važan stup stabilnosti na tom trusnom području!

    • srka

     vidim ja da ti ne poznajes dobro Kurde…nije to bas tako
     by Srka®

     • Ida Galić

      To se samo Turcima tako čini, jer su u permanentnom sukobu sa njima! Ja mislim, da su to OK ljudi. I njemački pisac Karl May je o njima lijepo pisao Inshallah!!

  • Ida Galić

   Buduća država Kurda, biti će osnovana od svih pokrajina u kojim žive Kurdi, znači iz djelova Turske Iraka, Irana i Sirije! To nitko i ništa neće moći spriječiti! Ovaj ISIL im ide na ruku! On će ih u stvari ujediniti, a SAD i zapadno europske države će ih naoružati! Bit će to solidna država od nekih 30 milijuna stanovnika i s vremenom će postati jedna od snažnijih država na srednjem istoku! Naftno bogatstvo će im donijeti solidnu financijsku podlogu za budući razvoj.

   • Ljuta Trava

    Kud to napisa sad će Srka odmah zatražit državljanstvo Kurdistana .

    • Ida Galić

     Srka je Bošnjak sa Sandžaka!! Inshallah!!

     • Ljuta Trava

      Srbin iz Sandžaka

     • srka

      Heheheheh… ne Ljuti nam je Bosanac iz Htvatske.
      😉
      by Srka®

     • srka

      Hahaha…sve ove minule godine…deklariri su me…jednom ovako, drugi puta onako…
      Hvala na Sandzakanstvu!
      😀
      by Srka®

    • srka

     Inshallah!
     Pa ce biti zemlja cela, u rukama proletera!!
     by Srka®

     • Ljuta Trava

      Zar si još tu ,pa kakav si ti to musliman ,kalif te zove a ti ništa .

   • srka

    Svatk ima pravo na nacionalnu drzavu, prija svega i Kurdi…no gdje ce biti granice, kako ce biti uredjena, te kako ce se zvati i kojim putem ce krenuti…to je sve jos jako neizvjesno…a trebamo biti sigurni, da bez Zelenog (metalik) svjetla od strane moje domovine…nece nisto biti od toga.
    by Srka®