Pratite nas

Hrvatska

Amerikanci su nam pomalo neočekivano ponudili potpuno nove borbene zrakoplove F-16

Objavljeno

na

Amerikanci su nam pomalo neočekivano ponudili potpuno nove borbene zrakoplove F-16

U srijedu poslijepodne hrvatski ministar obrane Damir Krstičević najavio je da će Hrvatska do 2022. imati 12 višenamjenskih borbenih zrakoplova, okrivši da je do utorka u 14 sati Ministarstvo obrane RH dobilo četiri ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova od SAD-a, Izraela, Grčke i Švedske.

Sjedinjene Države nude novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene – otkrio je ministar Krstičević nakon susreta s njemačkom ministricom vanjskih poslova Ursulom von der Leyen u Zagrebu.

Konačna odluka o odabiru jedne od ponuda bit će donesena za dva mjeseca, a Krstičević je istaknuo da će ključni parametri njihova izbora biti karakteristike i sposobnosti zrakoplova, cijena, međudržavni sporazum i paket gospodarske suradnje.

I dok u ponudama Grčke, Izraela i Švedske nije bilo iznenađenja, Amerikanci su pomalo neočekivano ponudili nove, a ne polovne F-16 zrakoplove. Kako doznaje Jutarnji list, ponuđeni novi F-16 vjerojatno su F-16 block 70 borbeni zrakoplovi, također poznati i kao F-16V (Viper).

Riječ je o najnovijoj varijanti F-16 zrakoplova, koji se u mnogim inačicama proizvodi još od 1973. godine otkad su General Dynamics i Lockheed Martin proizveli preko 4500 komada. F-16V prvi je put predstavljen na aeromitingu u Singapuru 2012. godine, prvi let imao je 21. listopada 2015., a s nadogradnjom starijih F-16-ica u nekim državama (Tajvan) počelo se ove godine.

Lockheed Martin ističe da je riječ o tehnološki najnaprednijem borbenom zrakoplovu četvrte generacije (iako i najnoviji JAS39 Gripen E spada u tu kategoriju), u kojem su ugrađena znatna tehnološka poboljšanja u odnosu na prethodne varijante.

Između ostalog, F-16V ima moderni aktivni elektronički radar Northrop Grumman APG-83, koji omogućuje preciznije otkrivanje meta (kojih može pratiti i do 20 u isto vrijeme) na većim udaljenostima. Tu su i novi CPD displej koji omogućuje bolji pregled situacije u borbenim uvjetima, novi navigacijski sustav i opremu za elektroničko ratovanje.

Zrakoplov bi i dalje koristio F-100 Pratt & Whitney turbomlazni motor koji mu omogućuje brzinu od 2 Macha i borbeni domet od najmanje 550 km (vjerojatno i veći od toga), iako neki portali spominju i potencijalnu ugradnju Pratt & Whitney 119 turbomlaznih motora, koji imaju još bolje karakteristike.

Što se naoružanja tiče, F-16V može nositi niz zrak-zrak projektila kratkog i srednjeg dometa (uključujući AIM 120 AMRAAM koji ima mogućnost praćenja mete u letu), projektile zrak-zemlja i razne bombe.

Ovaj model je, osim želje za nadogradnjom postojećih modela, napravljen s ciljem prodaje u azijskim državama, naročito Indiji, koja želi zamijeniti svoju ostarjelu flotu Migova 21 i 23. I dok se Indijci još uvijek dvoume između F-16V i Gripena E/F, Bahrein je prošlog mjeseca odlučio potpisati ugovor vrijedan 2,78 milijardi dolara za kupnju 19 F-16V borbenih zrakoplova, uz mogućnost nadoplate od milijardu dolara kako bi nadogradili postojeću flotu od 40 F-16 Block 20 zrakoplova, pisao je flightglobal.com.

Ako bismo to malo preračunali, ispada da F-16V po komadu košta 146 milijuna dolara, što znači da bi Hrvatska, po toj cijeni, za 12 takvih zrakoplova platila 1,8 milijardi dolara, piše jutarnji list.  Naravno, pod pretpostavkom da su Hrvatskoj doista ponuđeni ti avioni i da će cijena biti jednaka onoj koju će platiti Bahrein, što nikako ne mora biti slučaj.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati