Pratite nas

Analize pokazuju kako u BiH ima nafte kao u Italiji

Objavljeno

na

NaftaNa području Tuzlanskog bazena i Posavine nalaze se četiri prospekta čije se ukupne rezerve kreću oko 200 do 300 milijuna barela na dubinama do 1500 m

U projekt istraživanja nafte u FBiH se definitivno ide, a analize su pokazale kako bi ova zemlja mogla biti jako bogata crnim zlatom. Prema riječima resornog federalnog ministra Erdala Trhulja u FBiH bi moglo biti jako puno nafte. “Ono što sa sigurnošću možemo reći, a bazirano je na istraživanju koje je radila firma ICL u periodu 1989. – 1992. je da se u području Tuzlanskog bazena i Posavine nalaze četiri prospekta čije se ukupne rezerve kreću oko 200 do 300 miljuna barela na dubinama do 1500 m”, kazao je Trhulj. Dodaje kako su procjene i da u području Sarajevsko – Zeničke kotline također ima nafte, u skladu s geološkom strukturom i njenom povijesti postanka.

Jug Italije

“Sigurno je najinteresantnija regija Dinarida, tj. područje od Bihaća do Stoca pa dolje do Neuma i južnom granicom s Hrvatskom. Sve analize ukazuju na analogiju s nalazištem na jugu Italije koje se trenutno eksploatira te u Albaniji koja je u fazi istraživanja. Ako tu bude nafte, dvije su sigurne stvari: bit će je puno i na velikim dubinama, možda i do 8000 metara. Ne bih sad licitirao s količinama da se ne bi koristilo u političke svrhe, ali pogledajte zalihe na nalazištima na jugu Italije ili procijenjene u Albaniji, pa će vam sve biti jasno”, kazao je Trhulj.

nafta3

Ozbiljna priča

Da se radi o ozbiljnoj priči pokazala je u Vlada FBiH na jednoj od posljednjih sjednica. Naime, Vlada FBiH dala je suglasnost za produženje roka važenja Memoranduma o razumijevanju, kojeg je 3. studenog 2011. potpisala sa „Shell Exploration Company“ B.V. – poduzećem osnovanim u Nizozemskoj, do 3. studenog 2015.

Za potpisivanje produženja roka važenja Memoranduma ovlašteni su premijer FBiH i Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj. Federalna vlada je na istoj sjednici donijela Uredbu koja uređuje sadržaj ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, način obračuna i plaćanja naknade i kontrolu proizvedenih količina nafte i plina u FBiH. Uredba se primjenjuje na postupak dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH. “Više je razloga zbog kojih je trebalo donijeti Uredbu o sadržaju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina, načinu obračuna i plaćanja naknade i kontroli proizvedenih količina nafte i plina. Među najznačajnijima je činjenica kako se u FBiH prvi put realizira projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina putem koncesije, kako su iskustva domaćih kompanija i drugih osoba prilično slaba točka za ovakvu vrstu projekta, zbog čega će biti neophodno angažirati stručnu pravnu osobu kao savjetnika za pripremu Ugovora o koncesiji”, navode iz Vlade FBiH.

Večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

Objavljeno

na

Objavio

RTL je emitirao dokumentarni film ‘Gazda’ o načinu stvaranja Todorićevog imperija Agrokor.

Zanimljivo je kako je taj dokumentarac zgotovljen prije godinu dana, ali tada RTL-u nije bio zanimljiv. No dobro to ne čudi, treba preživjeti pa onda i znati birati tajming emitiranja.

Ipak, dokumentarac je odlično napravljen jer tako jasno raskrinkava velikog tajkuna Todorića kao sitnog žmuklera koji u svakoj prilici raznim muljažama izigrava zakone, a onda sve one koji su mu u tome pomogli zapošljava u Agrokor.

Jezive su savjesti tih ljudi koji su prodali svoje kolege s posla, sindikata, udruženja malih dioničara, ili oštetili državu muljanjem u državnim agencijama za upravljanje imovinom, robnim rezervama pa sve do korumpiranih Saborskih povjerenstava. Metodologija zgrtanja bogatstva neodoljivo podsjeća na seriju ‘Prosjaci i sinovi’.

Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu.

Marko Jurič: Hrvati – državni narod ili politički tamburaši

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati