Andrej Plenković: Dio tema je realno ostvariv na početku saziva Sabora

1

Čelništva HDZ-a i Mosta danas su nastavili razgovore o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade, odnosno sedam jamstava koje je Most tražio od HDZ-a, a idući susret održat će se u ponedjeljak.

Fokusirali smo se prije svega na sedam bitnih točaka koje je Most istaknuo i prije izbora.

U međuvremenu su naši stručnjaci razmijenili stajališta o nizu tih pitanja.

Dogovorili smo da je dio tema realno ostvariv na početku saziva Sabora, a dio će biti sigurno dio programa Vlade s jasno definiranim hodogramom te će također biti realiziran uz određene dodatne konzultacije kad je riječ o pojedinim točkama.

Ukupno ozračje bilo je vrlo dobro, dogovorili smo da naši stručnjaci sljedećih nekoliko dana precizno definiraju zaključke po svakoj od tih točaka, a da naš idući susret bude u ponedjeljak. Veselim se suradnji  – rekao je nakon razgovora predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je da mu je da drago da se razgovara argumentima te da u tom slučaju Most uvijek može biti kvalitetan partner.

Neke stvari jesu provedive odmah, za neke će biti jasan plan aktivnosti s jasnim rokovima i to će biti taj ulog za partnerstvo. Mi uvijek možemo napraviti kompromis u trenutku kada za to postoje kvalitetni argumenti i ako se mogu napraviti još bolji prijedlozi – rekao je Petrov, koji je izrazio nadu da će stručne skupine obaviti posao te da će u ponedjeljak biti službeno gotovi što se tiče sedam jamstava.

Petrov je između ostalog istaknuo isključivi gospodarski pojas rekavši da mogu pokazati konstruktivni dijalog te da će uvažiti argumente.

Napravit će se niz aktivnosti koje se trebaju napraviti da bi se na kraju uopće dogodio gospodarski pojas. To su stvari za koje smo uvažili argumente druge strane – rekao je Petrov.

Govoreći o smanjenju pretplate za HRT rekao je da im je to u cilju te da je to bilo i jedno od predizbornih obećanja HDZ-a, ali da postoji niz procedura koje treba odraditi.

Ići će se u tom smjeru, ali postoji niz procedura koje se trebaju odraditi.

Mislim da bi možda bilo previše na silu da se to napravi u prvih mjesec dana, ali ćemo zato dati jasne rokove i nadam se da ćemo u šest mjeseci doći na željenu granicu koju smo postavili unutar sedam jamstava – rekao je Petrov, koji je niječno odgovorio na pitanje znači li to da se rok pomaknuo s mjesec dana na šest mjeseci.

Komentirajući kavu Nikole Grmoje i Hrvoja Runtića Petrov je rekao da je to bio samo razgovor oko Mostovih prijedloga za izmjenu Ovršnog zakona te je naglasio da je Runtić nezavisni zastupnik.

Nakon prvog kruga razgovora, Plenković je izjavio kako žele postići strateški dogovor o dugoročnoj suradnji i stabilnu parlamentarnu većinu te četverogodišnju Vladu.

Božo Petrov rekao je kako se dvije stranke potpuno slažu da treba napraviti kvalitetan program buduće Vlade i odrediti ciljeve za iduće četiri godine.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ujutro je stigao u središnjicu stranke.

Na pitanje novinara što očekuje od današnjeg sastanka, Plenković je kazao kako očekujenastavak razgovora oko sedam točaka, ali i oko drugih programskih pitanja. Kazao je i da neće biti govora o kadrovskim pitanjima te da će se o tome pričati “kada dođe vrijeme”.

U stranku je došao i Gordan Jandroković koji je kazao kako nastavljaju razgovore koji su bili “pozitivni i otvoreni”, a s ciljem “da napravimo takav program i Vladu koja će imati potporu ne samo u parlamentu nego i u javnosti”.

Na pitanje je li realan broj ministarstava koji navodno traži Most, njih čak sedam, kazao je kako je ovih dana bilo mnogo spekulacija te da nisu razgovarali o kadrovskim pitanjima.

To će tek doći na red. U prvom i drugom krugu tema je sadržaj, program, a što se tiče kadrova i ustroja Vlade, to će tek doći na red”, kazao je Jandroković, javlja N1 televizija.

facebook komentari

 • Otporaš

  Evo zore, evo dana

  Izvorna inačica iz 1942.

  Evo zore, evo dana, Evo Jure i Bobana.

  Evo zore, evo tića, Evo Jure Francetića.

  Na vrh gore Romanije, Ustaški se barjak vije.

  Na barjaku sitno piše, Odmetnika nema više.

  Jure gazi Drinu vodu, I bori se za slobodu.

  On se bori za slobodu, Hrvatskome našem rodu.

  Evo zore, evo dana, Nema više partizana.

  Evo zore, evo tića, Evo Jure i Vokića.

  Evo zore, evo dana, Evo Jure i Bobana.

  Oni vode svoju bojnu, Njome biju tešku vojnu.

  Tvoja bojna brani Liku, Biser zemlje, našu diku.

  Inačica iz 1991.

  Evo zore, evo dana, Evo Jure i Bobana.

  Na vrh gore Trebevića, U logoru Francetića.

  U logoru Jure sjedi, Svojoj vojsci on besjedi.

  Oj Hrvati, braćo mila, Duboka je voda Drina.

  Drinu treba pregaziti, A Srbiju zapaliti.

  Kad je Drinu pregazio, U nogu je ranjen bio,

  On ne viče ajme meni, Već on kliče za dom spremni!