Andrej Plenković: Od EU ćemo dobiti 357 milijuna eura za Pelješki most i cestovno povezivanje južne Dalmacije

3

Danas je 39. sjednica Vlade na kojoj će se, između ostalog, na dnevnom redu naći: Prijedlog uredbe o provedbi postupka procjene učinaka propisa, Prijedlog uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija, Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2016. godinu – davanje mišljenja Hrvatskome saboru.

Novo izvješće DZS-a potvrdilo je kontinuirani i održivi rast BDP-a. Možemo biti zadovoljni u području zaposlenosti, potrošnje, investicija, rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru i poručio kako očekuje nastavak trendova pozitivnih makroekonomskih pokazatelja.

Premijer je izjavio da je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac dobila poziv povjerenice za regionalnu politiku EK Corine Cretu za 7. lipnja. te da će Europska komisija dovršiti sve svoje interne procedure za sufinanciranje do sada najvećeg projekta “kojeg smo uopće imali iz sredstava EU i iz proračuna EU u kojemu su cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, izgradnja Pelješkog mosta, stonske obilaznice i pristupnih cesta. Iz EU-a ćemo dobiti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava za projekt koji će trajati 2017-2021. godine. Riječ je o strateškom projektu za cijelu Hrvatsku i u konktekstu priprema za ulazak u Schengen.

Premijer je podsjetio na odluku Vlade od 16. veljače te zahvalilo ministarstvima mora, prometa i infrastrukture te regionalnog razvoja i EU fondova, te posebno Hrvatskim cestama, koje su uložile godine stručnoga rada za realizaciju toga projekta. Zaključio je kako se nakon niza godina govorenja o ovome projektu došlo u fazu da su sredstava osigurana kako iz proračuna tako i ogromnim sredstavima iz EU proračuna.

Usvojen je Nacrt konačnog prijedloga zakona o osiguranju radničkih tražbina. Ovim prijedlogom zakona osigurava se efikasnija zaštita egzistencije radnika na društveno pihvatljivoj razini, izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić.

Ministri bi trebali raspravljati i o Prijedlogu odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Koreje o socijalnoj sigurnosti.

Vlada bi trebala raspravljati i o Verifikaciji odgovora na zastupnička pitanja od strane zastupnika Gorana Beusa Richembergha, Peđe Grbina, Joška Klisovića i Orsata Miljenića.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  “Iz EU-a ćemo dobiti 357 milijuna eura bespovratnih sredstava …”
  Trgovac na djelu. Cato racuna da ce ovim sredstvima ugusiti suverenisticke glasove u Hrvatskoj, uljucujuce i ono malo sto ih je ostalo u HDZ. Vjerovati cemo kad novci stignu, a ne dok se o njima prica. Usput, koliko je to od ukupnih troskova?

  • Dusko Besenic

   Bravo!

  • Maks

   Oko 80%