Andrej Plenković: Krajnje je neuobičajeno da takve bilješke završavaju u medijima

12

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u četvrtak je ocijenio kako je krajnje neuobičajeno da bilješke hrvatskog veleposlanstva u SAD-u o posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u završe u medijima i dodao da ga je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier izvijestio da je pokrenuo istragu o tome.

Plenković je ponovio kako se nekoliko puta vidio s predsjednicom nakon njezinog povratka iz SAD-a i da je znao za njezin put. Ona je izabrana od hrvatskih birača i imala je vrlo jasne ciljeve posjeta SAD-u, način na kako je to komunicirano u javnosti doista nije do Vlade, nego do Predsjednice i njezinog ureda.

Ono što je do sada objasnila je, po mome sudu, dovoljno, rekao je Plenković.
Dodao je kako u tranzicijsko vrijeme o razini susreta postoje različite prakse, ali kako mu se čini da je išla s ambicijom da sve kontakte koje ima s različitim sugovornicima u SAD-u budu korisni za hrvatske interese s obzirom na novu administraciju američkog predsjednika Trumpa koji uskoro kreće s radom.

Premijer je najavio da će njegov izaslanik na obilježavanju obljetnice oslobodilačke akcije Maslenica, koja je bila izrazito važna i značila svojevrsni preokret u Domovinskom ratu, biti potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, . Na taj način još jednom dajemo veliko poštovanje hrvatskim braniteljima, rekao je premijer.

Također je najavio da će u Davosu razgovarati sa švicarskom predsjednicom, gruzijskim premijerom, glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku Federicom Mogherini, povjerenikom za proširenje Hanom, tajnikom OECD-a Angelom Guriom, jer Hrvatska ima ambicija da se pridruži OECD-u i nizom svjetskih gospodarstvenika i predstavnika organizatora.

Premijer je ponovio kako će sudjelovati na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu i panelu koji se odnosi na situaciju u susjedstvu EU i istočnoj i jugoistočnoj Europi zajedno s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, povjerenikom za susjedstvo i proširenje Johanesom Hanom, austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom i mnogim dugim dužnosnicima kako bismo vidjeli kakvo je raspoloženje u političkim i financijskim krugovima i međunarodnoj zajednici nakon izbora u SAD.

Želimo jasno pozicionirati Hrvatsku u tim razgovorima i našim ambicijama kvalitetne suradnje s ključnim partnerima na globalnoj sceni, naglasio je.
Premijer je najavio i da idući tjedan putuje u službeni posjet Izraelu na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, potpredsjednikom Sabora Milijanom Brkićem.

Mislim da je dobro da u ovim okolnostima razvijamo dobre partnerske odnose s Izraelom, naglasio je premijer Plenković.
Plenković je rekao kako je Hrvatska zainteresirana za nastavak jačanja demokratskih procesa u svim susjednim državama i za njihov europski put, “a to smo više puta posebno ponovili kada je riječ o BiH.

Pratimo trendove i ne želimo scenarije destabilizacije BiH, vodimo dijalog sa svim predstavnicima vlasti BIH, razgovarat ćemo i s drugim susjednim državama i smatram da će odgovornost i najvećih globalnih aktera, prije svega SAD i EU, biti važna kako bi se održala stabilnost jugoistoka Europe”, naglasio je Plenković.

facebook komentari

 • Sivooki

  A sad osnuj povjerenstvo koje će to ispitati… možda dogodine saznamo tko je bio tako zločest da to napravi… cccc…

  • kršni

   Ma ne treba, svi znaju tko je veleposlanik i kako diše.

   • Sivooki

    Zato se smijem Plenkijevom čuđenju.

 • prepri43

  Oni koji slučajno zalutaju na 24sata.hr će bez da bi to
  htjeli kao ona ruska buha u ljutom jutarnjem mrazu (koji nema ništa s Jutarnjim
  L.) zalutati vođeni nekom nevidljivom rukom na to express smeće još veće.Exspress
  kako već rekoh, to udbaško smeće u kojem »vedri i oblači« stankovićev pajdaš b.rašeta nastavlja s lažnim »uznemirujućim« vijestima zbog, kojih su neki nekada sjedili godinama u Lepoglavi. Danas prodaje bajku o premiještanju industrije iz Srbije u Sloveniju i Hrvatsku zbog opasnosti od Rusa 1948.?! Da bi dokazao tu laž poziva se na navodna izviješča CIA-e.Ništa ne spominje odakle ta industrija kad su nas od 1945.nadalje učili, da do tada nismo imali ništa, a
  onda je došao okupator i uzeo sve. Kako iz ništa imati sve to su oni najbolje dokazali, pa sada optužuju po starom običaju druge.
  http://www.express.hr/top-news/bomba-iz-cia-e-tito-iz-srbije-u-hrvatsku-prebacio-70-
  Druge titove ubijice su završavale ovako i mi bi zbog toga
  trebali plakati?!
  http://www.express.hr/top-news/karate-bob-ubijao-za-tita-a-umro-u-najvecoj-bijedi-8
  Bez obzira na mnoge rigotine mnogo toga se može isčitati
  između redaka pa uz dobar želudac, koji omagućava to čtati vrijeme nije
  izgubljeno.
  Na kraju još komentar stanovitog tomislava kloakuškog o
  našoj predsjednici najbolje potvrđuje političku usmjerenost tih nadasve smrdljivih
  »portala«! Barem da se zna tko je na onoj strani?!

  http://www.24sata.hr/news/bez-milosti-kitarovic-digla-slavljenicku-hajku-na-kritic

  https://uploads.disquscdn.com/images/a5c070eabc1b19ff79977c4c72b4956a96ae3cd5a3ae071ff27d09673ae5d399.jpg

  • Tyrex Rex

   Gdje ti je sličica ?

 • cleuna892

  Čemu čuđenje u državi i kojoj su tajne službe javne a,javne nabave tajne.

  • Plavac Plavi

   Istina, ALI udbaši to i žele-da pljujemo po svojoj državi!

   • cleuna892

    Nije pljuvanje,samo poziv da se već jednom krene u obračun s njima.
    Ovo je bolna činjenica ali,zar bi je trebali prešutjeti i pustiti ih da i dalje nesmetano rade.Isto tako,ovo bi se moglo gledati i kao skretanje pozornosti kome u buduće dati glas.I, ako i postoji razlog za pljuvanje,onda to nije po Državi,nego po onima koji je vode i koji zaslužuju da ih se pljuje,sve dotle dok ne budu vodili računa o Nacionalnim interesima.

 • Tyrex Rex

  Locirati, uhititi i u bajbokanu na obradu sve koji su iznijeli podatke u javnost jer to je ugroza nacionalne sigurnosti –
  SOA bi napokon trebala početi raditi svoj posao za koji je plačena.Ako još ima Lozančićevih i Ostojić–Milanovičevih kadrova to iznijeti u javnost ili obaviti posao u tišini kako se to inaće radi.
  Izvor postoji u Večernjem listu
  Okruženi smo izdajnicima. Orepić,Šprlje uz one koji su podržavali Lozančića uz Timija Oreškovića kojega je “netko ” vidimo lijepo savjetovao . Sada se sve lijepo vidi.Što se još ćeka da se pomaknu sa mjesta ili ih netko ne makne ,a ne može zbog Bože koji je već 1 godinu na vlasti ili pored vlasti ,a pravosuđe i MUP su njihov sektor…To treba reči jasno i glasno.
  Ne kažem da među ovim diletantima (da ne kažem nešto gore ) iz Mosta ima i poštenih ljudi.

 • Što je “javna tajna” to više nije “tajna”.

  I na športskom polju može se promicati SVETO IME CROATIA
  http://otporas.com/croatia-soccer-club-san-francisco/

  • kvaternik

   sigurno da može, ali samo uz pomoć božićnog drvca – jelke – koja kao lisica kokoše vreba!!!

 • Argus Panoptes

  Danas je Orsat Silni objasnio sve.Predsjednica se sastajala s likovima ispod svoje razine i takvu je treba ismijati i poniziti,umanjiti značaj do makova zrna,zato su objavljena imena.S kog mjesta sad je jasno a Večernji je savršena veza.