Andrej Plenković: Nakon vrlo turbulentne političke godine za RH unijeli smo političku stabilnost u zemlju

5

Neargumentirani su politikantski komentari oporbenih čelnika i ne pretjerano kreativni. Vlada je u prvih 100 dana napravila izuzetno puno, po meni više i hrabrije nego ijedna druga Vlada u prvih 100 dana. Nakon vrlo turbulentne političke godine za RH unijeli smo političku stabilnost u zemlju, kulturu dijaloga, smanjili podjele i tenzije, otvorili komunikacije na način kakva uljuđena Hrvatska 2017. zavrijeđuje, komentirao je negativne oporbene komentare o prvih 100 dana Vlade gost Intervjua tjedna Hrvatskog radija premijer Andrej Plenković nabrajući potom što su sve učinili od početka djelovanja ove Vlade.

Ulovili smo se u koštac s najbitnijim problemima hrvatskog društva, a to su pitanja kako i s kojim standardom žive hrvatski ljudi. Očekujem kod ministara veći i daljni doprinos u mjesecima i godinama koje su pred nama, rekao je premijer.

Ova Vlada je otvorena za sve sugestije koje su konstruktivne po bilo kojoj temi. Otvoren sam kao čovjek za dijalog. Na početku samog rada Vlade prihvatio sam amandman zastupnika Jovanovića i to je doživljeno kao čudo, gotovo nevjerojatno, još pogotovo zastupnika SDP-a, komentirao je prigovore da stalno govori ako netko ima bolje rješenje neka ga ponudi.

Na pitanje kako neki ljudi iz HDZ-a kažu je da se od njega očekuje hrabrost, kažu da je dosta hrabar čovjek, a da se to još uvije ne vidi, te da blagost i pomirljivost dolazi svojem kraju i da se očekuje pokazivanje i druga strana karaktera premijer Plenković je izjavio: Ma dajte? Kao dr. Jekyll i mr. Hyde?

Nadam se da to neće tako završiti. Svatko ima svoj osobni i politički stil. Oni koji mene dobro poznaju i znaju da ono što vide i čuju da je to to.

Nema neke skrivene dimenzije koju ja vješto kamufliram pa će se pojaviti neki drugi čovjek. Sve ono što izgovaram na stranačkim sastancima i u javnosti, pred Saborom, na Vladi  ima svoju glavu i rep. Jako doziram svoje rečenice i onaj tko je malo iskusniji može između redaka pročitati poruke. Lupanje šakom o stol nije neka briljantna metoda.

Što se tiče aktivnosti i hrabrosti ne znam gdje su sad svi ti junaci koji su se trudili biti predsjednici HDZ-a u lipnju kad smo bili na 20% i srušili vlastitu većinu. Nisam ih primijetio, ne sjećam se da ih je bilo stotine, rekao je Plenković.

Premijer je rekao da ploče koje su podignuli pripadnici HOS-a svojim pripadnicima poginulima u Domovinskom ratu, nisu one ploče koje se može usporediti s pločama iz 2004. Francetiću i Budaku. Mislim da same ploče nisu bile sporne nego natpis “za dom spremni”.

Niste ni vi ni ja odobrili registraciju udruga krajem 1990.-ih i početkom 2000.-ih, na razini i jedinica lokalne samouprave bez suglasnosti ministarstva uprave. Ja ovoj temi pristupam na zakonit način. Bit će provedena sustavna i stručna rasprava, jer u Hrvatskoj o tomu nismo ostvarili konsenzus, rekao je.

Govorio je i o planovima, lokalnim izborima i odnosima u vladajućoj koaliciji.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Usta moja, hvalite me. Nema li predsjednik vlade pametnijeg posla nego da tepa sam sebi?

 • Saga

  Gospodine Plenkoviću, ploča Mili Budaku je bila ploča jednom od najvećih hrvatskih književnika, a ne ministru u vladi NDH. Književnika o kojemu se i danas ne smije govoriti nego samo šaptati. A da je napisao samo “Ognjište” bilo bi dostatno.

  Kojim bojama Vama treba risati kako biste shvatili?!?!

  Svi znamo tko je bio Gabrielle D’Annunzio za vrijeme talijanske okupacije Rijeke i što je tamo radio. Međutim, D’Annunzio je jedan od najvećih talijanskih pjesnika, uvršten je u svjetske antologije najvećih djela svih vremena i Talijani ga se nikada nisu odrekli. A i zašto bi…

  Halo, dežurni iz ureda Neomiljenog, čita li ovo itko?
  Dosadilo mi ponavljati… iako sumnjam kako je itko od vas shvatio što sam htjela kazati.
  Stidite se!

 • Pogledajte Intelektualni DUH Plenkovićeve vlade i usporedite…
  http://otporas.com/pogledajte-intel…-duhom-vlade-ndh/

 • Agromentum

  Nije unio političku stabilnost, nego stvari “zgrnio” pod tepih – a to nije isto.