Pratite nas

Intervju

Andrej Plenković: Nakon vrlo turbulentne političke godine za RH unijeli smo političku stabilnost u zemlju

Objavljeno

na

Neargumentirani su politikantski komentari oporbenih čelnika i ne pretjerano kreativni. Vlada je u prvih 100 dana napravila izuzetno puno, po meni više i hrabrije nego ijedna druga Vlada u prvih 100 dana. Nakon vrlo turbulentne političke godine za RH unijeli smo političku stabilnost u zemlju, kulturu dijaloga, smanjili podjele i tenzije, otvorili komunikacije na način kakva uljuđena Hrvatska 2017. zavrijeđuje, komentirao je negativne oporbene komentare o prvih 100 dana Vlade gost Intervjua tjedna Hrvatskog radija premijer Andrej Plenković nabrajući potom što su sve učinili od početka djelovanja ove Vlade.

Ulovili smo se u koštac s najbitnijim problemima hrvatskog društva, a to su pitanja kako i s kojim standardom žive hrvatski ljudi. Očekujem kod ministara veći i daljni doprinos u mjesecima i godinama koje su pred nama, rekao je premijer.

Ova Vlada je otvorena za sve sugestije koje su konstruktivne po bilo kojoj temi. Otvoren sam kao čovjek za dijalog. Na početku samog rada Vlade prihvatio sam amandman zastupnika Jovanovića i to je doživljeno kao čudo, gotovo nevjerojatno, još pogotovo zastupnika SDP-a, komentirao je prigovore da stalno govori ako netko ima bolje rješenje neka ga ponudi.

Na pitanje kako neki ljudi iz HDZ-a kažu je da se od njega očekuje hrabrost, kažu da je dosta hrabar čovjek, a da se to još uvije ne vidi, te da blagost i pomirljivost dolazi svojem kraju i da se očekuje pokazivanje i druga strana karaktera premijer Plenković je izjavio: Ma dajte? Kao dr. Jekyll i mr. Hyde?

Nadam se da to neće tako završiti. Svatko ima svoj osobni i politički stil. Oni koji mene dobro poznaju i znaju da ono što vide i čuju da je to to.

Nema neke skrivene dimenzije koju ja vješto kamufliram pa će se pojaviti neki drugi čovjek. Sve ono što izgovaram na stranačkim sastancima i u javnosti, pred Saborom, na Vladi  ima svoju glavu i rep. Jako doziram svoje rečenice i onaj tko je malo iskusniji može između redaka pročitati poruke. Lupanje šakom o stol nije neka briljantna metoda.

Što se tiče aktivnosti i hrabrosti ne znam gdje su sad svi ti junaci koji su se trudili biti predsjednici HDZ-a u lipnju kad smo bili na 20% i srušili vlastitu većinu. Nisam ih primijetio, ne sjećam se da ih je bilo stotine, rekao je Plenković.

Premijer je rekao da ploče koje su podignuli pripadnici HOS-a svojim pripadnicima poginulima u Domovinskom ratu, nisu one ploče koje se može usporediti s pločama iz 2004. Francetiću i Budaku. Mislim da same ploče nisu bile sporne nego natpis “za dom spremni”.

Niste ni vi ni ja odobrili registraciju udruga krajem 1990.-ih i početkom 2000.-ih, na razini i jedinica lokalne samouprave bez suglasnosti ministarstva uprave. Ja ovoj temi pristupam na zakonit način. Bit će provedena sustavna i stručna rasprava, jer u Hrvatskoj o tomu nismo ostvarili konsenzus, rekao je.

Govorio je i o planovima, lokalnim izborima i odnosima u vladajućoj koaliciji.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Intervju

Todorićev prvi intervju nakon sloma Agrokora

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić dao je intervju agenciji Bloomberg, kazavši kako vlada sada vodi tvrtku u krivom smjeru.

Ambiciozno širenje Agrokora imalo je smisla gledno iz poslovne perspektive, ustvrdio je Ivica Todorić u intervjuu za Bloomberg, prvom otkad je morao otići sa čela koncerna te poručuje da hrvatska Vlada danas vodi prehrambeni koncern u pogrešnom smjeru.

Todorić ne priznaje bilo kakve strateške greške izuzev nedovoljne komunikacije, ističe Bloomberg. Intervju je vođen elektronskom poštom i naknadnim telefonskim razgovorom.

Todorić tvrdi da bi Agrokorovi planovi, uključujući i najveću akviziciju, onu slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora, polučili željene rezultate da je dobio dovoljno vremena da ih provede u djelo.

“Imali smo jasan plan i strategiju”, tvrdi Todorić, osnivač i još uvijek vlasnik prehrambenog koncerna. “No, Vlada nam nije dozvolila da ga provedemo u djelo.”

Agrokor zapošljava 57 tisuća radnika, a njegov portfelj uključuje, između ostalog, proizvođače hrane i energije i softverske kompanije na čitavom području Balkana.

Todorić je izgradio grupu tijekom desetljeća tranzicije Jugoslavije u tržišno gospodarstvo da bi potom prepustio kontrolu nad kompanijom izvanrednoj upravi koju je imenovala hrvatska Vlada kako bi se provelo restrukturiranje i izbjegao potencijalni slom koji bi uzdrmao gospodarstvo cijele regije, piše Bloomberg.

Nekada je bio najbogatiji građanin Hrvatske a danas spočitava sam sebi da nije pravodobno javno reagirao na bojazni investitora.

Vrijednost Agrokorovih obveznica snažno je pala od siječnja jer kreditori nisu bili sigurni kako će konglomerat riješiti problem sedam milijardi dolara duga, nagomilanog radi financiranja poslovnog širenja.

“Moja je najveća odgovornost što nisam bio prisutan u medijima, nisam komentirao ni opovrgavao određene priče koje su objavljivane ili se o njima pričalo”, kaže Todorić. “Nismo imali vremena objašnjavati nekim ljudima što radimo”, dodaje.

S dolaskom izvanredne uprave, Todorić je formalno ostao vlasnik koncerna, ali ne može sudjelovati u odlučivanju o njegovu restrukturiranju niti o poslovnoj strategiji.

Tvrdi da zbivanja nakon njegova odlaska odražavaju “nekompetentnost i bezakonje”. Kaže da razmišlja o tome kako da se suprotstavi Vladi u pitanju ‘lex Agrokora’, posebnog zakona koji je Hrvatska usvojila kako bi stvorila pravni okvir za preuzimanje njegove kompanije.

Mercator je, po njegovim riječima, bio “logična akvizicija gledano iz poslovne perspektive”.

“Rezultat je bilo drugi po veličini maloprodajni lanac u jugoistočnoj Europi, s prihodima od šest milijardi eura i 2.000 trgovina. Morate razumjesti da tako komplicirani i krupni procesi traju”, ističe Todorić.

Iako su početne istrage u travnju razotkrile “moguće nepravilnosti” u Agrokorovim poslovnim knjigama, Todorić je njihove rezultate otklonio kao nastojanja Vlade da “upotrijebi revizore za svoje političke ciljeve”. “Nema sumnje da sam griješio, svatko tko radi griješi, a ja sam radio dan i noć 40 godina kako bih izgradio Agrokor”, napominje.

“Teško je izdvojiti jednu stvar ali u cjelini gledano, postigli smo nevjerojatan uspjeh. Stvorili smo najveću kompaniju u ovom dijelu Europe”, zaključuje Todorić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Miroslav Tuđman: Koga je Turska pitala da po Bosporu diže mostove!?

Objavljeno

na

Objavio

Prof. dr.sc Miroslav Tuđman, znanstvenik, sveučilišni profesor  i saborski zastupnik HDZ-a, predstavio je u Mostaru monografiju „Druga strana rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića“.

O monografiji, otvorenom hrvatskom nacionalnom pitanju u BiH, budućnosti BiH, te načinima za rješavanje jednakopravnosti Hrvata u BiH prof.dr.sc Miroslav Tuđman govori u intervjuu za portal politika24.net.

Možete li nam ukratko objasniti o čemu govori Vaša nova knjiga „Druga strana rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića“?

Teško je ukratko objasniti u par rečenica sadržaj ove knjige, jer je to pregled političke strategije Alije Izetbegovća  koja se onda reflektira na njegovu unutarnju i vanjsku politiku, odnosno međunarodnu, koja se potom referira na sve koncepte međunarodne zajednice koja je nudila planove za mirno rješavanje rata i sukoba u Bosni i Hercegovini, a ta se politika onda modificirala odnosno određivala prema svim tim planovima.  Ono što je presudno za razumjevanje te politike jeste da Alija Izetbegović nije poštivao elementarnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina tronacionalna država, da u njoj žive tri ravnopravna suverena naroda, već je smatrao da su Muslimani prvenstveno vjerska zajednica,a ne nacija, ( pritom ne smatram da su svi Muslimani- Bošnjaci tog stajališta ), već govorim o Aliji Izetbegoviću i njegovoj službenoj politici  Izetbegović je negirao i srpske i hrvatske nacionalne interese smatrajući da su ti interesi nelegitimni u BiH. To je bilo devedesetih godina, a mislim da je to u velikoj mjeri i danas prisutno u djelu bošnjačke politike.

Rezolucija Europskoga parlamenta jasno je definirala da BiH mora biti uređena po načelima federalizma i jednakosti. Ali, Bošnjaci su izričito protiv?

Doktrina politike Alije Izetbegovića je suprotna demokratizaciji međunarodnog poretka i onoga što se zbivalo devedesetih godina kada je nastalo petnaest novih država na tlu Europe, ali i onoga što smo ovih dana svjedoci. Imate slučaj Katalonaca koji traže autonomiju u Španjolskoj, u Siriji Kurdi jednako tako traže autonomiju. Prema tome svaki narod traži svoje mjesto u međunarodnome poretku i u svijetu, a u Bosni i Hercegovini se ne pristaje, odnosno ne dozvoljava se da Hrvati budu jednakopravnni sa ostala dva naroda.

Kako rješiti otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje u BiH?

Za rješavanje hrvatskog nacionalog pitanja u BiH poznato je da bez konsitutivnosti i ravnopravnosti sva tri naroda jednostavno nema sigurne i stabilne Bosne i Hercegovine. Za očekivati je da ako će službena politika Bošnjaka i Srba biti za proces europskih integracija Bosne i Hercegovine, bilo da je riječ o NATO –u ili Europskoj Uniji, da će  morati pristati na federalizaciju i pronalaženje najboljeg oblika suživota sva tri naroda.

Kakav je Vaš stav o Pelješkom mostu? Bošnjački političari se i u ovom slučaju protive

Pelješki most je budućnost, od njega Hrvatska ne može odustati. S druge strane nema nikakvih osnova da se to može osporiti. Možemo navesti primjer Turske. Koga je Turska pitala da po Bosporu diže mostove, a Pelješki most koristi gabarite, kao i tamošnji mostovi. Prema tome to su neozbiljne i da tako kažem zločeste prmjedbe.

Kako vidite BiH u bliskoj budućnosti?

Budućnost BiH u velikoj mjeri ovisi o tome kako će Bošnjačka elita definirati identitet svoga naroda; da li će se oni prikloniti tome da budu nacija- u tom slučaju biti će puno lakše doći do usklađivanja nacionalih interesa triju naroda, a ako će inzistirati na vjerskoj komponenti ( pritom ne smatram da vjersku komponentnu treba zanemariti i odbaciti, govorim o tome što je primarno u identifikaciji ) u tom slučaju će taj dogovor o budućnosti BiH biti daleko teži.

( politika24.net )

facebook komentari

Nastavi čitati