Pratite nas

Politika

Andrej Plenković: Očekujem pobjedu Krstulovića Opare i Ževrnje na lokalnim izborima

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ i predsjednik Vlade Andrej Plenković je na svečanom obilježavanju 27. godišnjice osnutka splitskog HDZ-a u subotu rekao kako očekuje da će na lokalnim izborima u svibnju pobijediti kandidati HDZ-a za splitskog gradonačelnika i splitsko-dalamtinskog župana Andro Krstulović Opara i Zlatko Ževrnja.

“Igramo na Krstulovića Oparu za splitskog gradonačelnika i Ževrnju za župana splitsko-dalmatinskog, oni imaju moju osobnu podršku, a također očekujem da lista HDZ-a za splitsko Gradsko vijeće ostvari dobar rezultat,” rekao je Plenković obraćajući se nazočnima na svečanoj sjednici splitskog HDZ-a.

HDZ-u je Split jako važan jer taj grad ima sposobnosti postati “pulsirajuće središte Mediterana,” rekao je.

Plenković je istaknuo kako će HDZ-ova Vlada s njim na čelu nastaviti voditi proeuropsku politiku.

“To je Vlada, kome god to ne bilo drago, izrazito europski orijentirana zato što dijelimo civilizacijske vrijednosti našeg europskog kontinenta a to nam je zadaća još od govora prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u hrvatskom saboru 5. svibnja 1990. godine,” kazao je Plenković.

HDZ se suprostavlja “nihilistima i onima koji imaju logiku koja je više rušilačka a ne graditeljska,” rekao je. “Suprstavljamo se onima koji šire demagogiju i dezinformacije, a takvih je puno diljem europskog kontinenta.

Oni imaju svoju zadaću i ambiciju, a naša je zadaća da se političkim sredstvima, argumentima i odgovornim ponašanjem borimo protiv njih, i to ćemo raditi,” rekao je Plenković.

Hrvatska se nalazi pred velikim izazovima, rekao je i istaknuo da joj je trajna zadaća “stabilnost Bosne i Hercegovine i položaj hrvatskog naroda u BiH”.

“Nastojat ćemo biti Vlada koja će riješti brojna pitanja koja opterećuju naše odnose sa sujedima, ali rješavat ćemo ih inteligentno, smireno nastojeći se oduprijeti svim sredstvima političkim i diplomatskim koja imamo, čvrsto štiteći interese hrvatske države, ” poručio je Plenković.

Dodao kako pri tomu misli i na odnose Srbijom, s čijim je prmijerom Aleksandrom Vučićem kratko razgovarao jučer u Davosu. “Namjerno i svjesno se ne lovimo na udicu, nego vodimo odgovornu politiku, a to ćemo i nastaviti.

Isto je i u odnosima s drugim susjedima, nama prijateljskim članicaam Europske unije, Mađarskom, Slovenijom i Italijom,” kazao je Plenković.

Član Predsjedništva stranke i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je važnost predstojećih lokalnih izbora, a podsjetio je i da je Plenkovićeva Vlada prva koja je povećala proračunska sredstva za hrvatske Oružane snage.

“Moramo biti jači i bolji od onih koji nam prijete, Hrvatsku više nitko i nikad neće ugroziti,” poručio je. Najavio je kako će se uskoro pristupiti davanju imena institucijama, školama, ulicama po “velikanima Domovinskog rata.”

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je rekao kako je Plenković zaslužan za konsolidiranje stanja u HDZ-u, te kako je splitski HDZ spreman promijeniti stvari na bolje i u Splitu.

Predizborni slogan splitskog HDZ-a je “Split je glavni,” on je motor razvoja Dalmacije i južnog dijela Hrvastke, a ima sposobnost odigrati važnu ulogu i za Hrvate u susjednoj BiH, rekao je kandidat za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara.

“Podržite Andru Krstuloviča – Oparu za splitskog gradonačelnika a nemojte zaboraviti i mene,” pozvao je nazočne kandidat za župana i aktualni župan Zlatko Ževrnja i dobio pljesak.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Ova godina bila je za Hrvatsku jedna od najizazovnijih nakon Domovinskog rata

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković danas pred Saborom predstavlja izvješće o radu Vlade RH, dakle, rezime protekle godine njegova mandata.

Prije toga, Sabor je tradicionalno rad započeo nizom zahtjeva za stanke, a glavna tema je, očekivano, Agrokor.

Premijer Andrej Plenković predstavlja godišnje izvješće o radu Vlade.

Ovo je bila jedna od najizazovnijih godina za Hrvatsku od Domovinskog rata – politički, gospodarski i vanjskopolitički. Požari i poplave, kriza u Agrokoru, problemi arbitraže oko Ine.., rekao je Plenković na početku.

“U središtu Vlade je hrvatski čovjek. Naš osnovni cilj je ostvariti bolji život i bolji standard. O ljudima ovisi hrvatska budućnosti. Pronalaženje rješenja za demografski izazov je ključan zadatak Vlade. rast gospodarstva i ravnomjeran gospodarski razvoj je nabolja demografska politika”, kazao je dodavši da je u prvoj godini mandata značajno povećana financijska potpora roditeljima.

Naglasio je kako je prvi zadatak zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske. Najavio je i od iduće godine pilot projekte za testiranje obrazovnog programa i kurikularne reforme.

“Novi program treba spojiti obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada. Učenicima treba omogućiti razvijanje digitalne pismenosti, omogućit će im se razvoj s praksom najrazvijenih obrazovnih sustava. restrukturirat ćemo postojeće stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu – usmjerit ćemo aktivnosti na sadržaj a ne sastav povjerenstva”, naglasio je.

Premijer je rekao da je njegova Vlada povećala mirovine, da će se boriti za ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada te da će se boriti za radnike i njihova prava.

“Najveći reformski proces koji nismo mogli niti naslutiti prije 12 mjeseci je upravljanje krizom u koncernu Agrokor, kompaniji koja zapošljava u Hrvatskoj više od 30.000 ljudi. Nekontrolirani stečaj i propast koji je bio realna mogućnost prije šest mjeseci imao bi katastrofalne posljedice po Hrvatsku. Danas je svima jasno da Vlada takav scenarij nije smjela dopustiti”, naglasio je Plenković.

“Pokazali smo da država zna i može ragirati brzo. Predložili smo zakonsko rješenje koje je spriječilo tsunami u državi. Otvoreni smo da se o Agrokoru raspravlja u Saboru, ako ne na povjerenstvu onda na odborima ili na plenarnoj sjednici”, predložio je.

Naglasio je da su vjetar u leđa za transformaciju poslovanja u Hrvatskoj dobri ekonomski pokazatelji

“Započeli smo s procesom priprema za uvođenje eura, kao službene valute u Hrvatskoj. Sve nove članice unije, uključujući i Hrvatsku, obezale su se prihvatiti euro, kad se za to ispune uvjeti. Prije nego što postane članica monetarne unije, država treba uz pravnu konvergenciju, zadovoljiti četiri kriterija – stabilnost cijena, održivost javnih financija, koje obuhvaća dva kriterija – proračunski manjak i javni dug, stabilnost tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Strukturne reforme koje provodimo pridonose ispunjavanju navedenih uvjeta, koje moramo provoditi i zbog nas samih.

Trenutno, Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog, a i kod omjera duga opće države i BDP-a, pozitivan je trend dinamike jer ekonomski oporavak i stabilnost javnih financija utječu na njegovo smanjenje. Za Hrvatsku je prema tome ispunjavanje kriterija dostižan i realan cilj.

Brojne analize i komparativna iskustva pokazuju da građani i poduzeća mogu očekivati pozitivne učinke od uvođenja eura. Glavna korist odnosila bi se na uklanjanje valutnog rizika, kojem su izloženi svi s kreditima izraženim u eurima. Poduzeća zadužena u eurima, a prihode ostvaruju u domaćoj valuti, više neće biti ranjiva na deprecijaciju tečaja.

Drugo, korist bi trebala proizići i iz smanjenja kamatnih stopa.

Vlada će s toga, zajedno s HNB-om, krajem listopada predstaviti nacrt strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, čime započinje javna rasprava o ovom procesu”, rekao je Plenković.

Kazao je kako će Pelješki most će biti jedan od najvidljivijih projekata u kojem se vidi korist u članstvu u EU. Rekao je i kako se tri pristigle ponude pregledavaju.

“Krajevi mosta grade se na hrvatskom prostoru. Pitanje izgradnje mosta s razgraničenjem nema veze”, istaknuo je odbacujući opet prigovore BiH na izgradnju mosta.

facebook komentari

Nastavi čitati