Andrej Plenković: Ostvarili smo stabilnost, atmosfera u društvu nije ista

3

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na godinu dana otkako je preuzeo stranku te izjavio da je HDZ konsolidiran i čvrsto pozicioniran na desnom centru, dok je na državnoj razini ostvarena politička stabilnost.

HDZ je konsolidiran, čvrsto pozicioniran na desnom centru, upravo tamo gdje sam i želio u vrijeme unutarstranačke kampanje i u mom programu koji je imao dvije zadaće vratiti povjerenje u politiku i osigurati vjerodostojnost HDZ-a, te učiniti stranku poželjnim partnerom drugim političkim strankama, rekao je.

S problemima se nose “čvrsto i postojano”

Ističe pritom da je HDZ ostvario pobjedu na parlamentarnim i lokalnim izborima i uspješno rekonfigurirao Vladu, te se nosio s brojnim izazovima koji nisu bili planirani u programu rada Vlade, jer su brojna pitanja hrvatske tranzicije isplivala i došla na dnevni red.

Poručio je kako vjeruje u svoje suradnike, članove Vlade, koalicijske partnere, HNS, zastupnike manjina i drugih stranaka, te očekuje “angažirani rad na dobrobit hrvatskih ljudi u sljedeće tri godine”.

Novinari su ga pitali kada će biti ostvarena politička stabilnost i prestati povijesni i ideološki prijepori, što je isticao kao zadaće kada je preuzimao stranku, s obzirom da je skoro ponovno došlo do pada Vlade, a sukobi su oko ploče HOS-a u Jasenovcu te imena Trga maršala Tita. Plenković odgovara da je politička stabilnost apsolutno ostvarena, a da će u svom angažmanu ustrajati na borbi protiv populizma i demagogije.

Atmosfera u društvu više nije ista

Politička stabilnost je apsolutno nešto što smo ostvarili. Ako pogledate ozračje, retoriku, atmosferu u društvu prije godinu, godinu i pol i danas – to više nije isti javni diskurs, to nije više isto društvo. Ima puno onih, naročito poraženih, koji forsiraju te teme i željeli bi se vratiti u antagonizirano ozračje hrvatskog društva. Ja to ne želi, radim na tome da ozbiljan, snažan, odgovoran politički mainstream, koji ima kapacitete upravljanja zemljom, može svojim djelovanjem, politikama i rezultatima poraziti demagoške i populističke snage, naglasio je.

U pogledu ideoloških tema kaže da su “tu s nama” te ponavlja da se pitanje suočavanja s prošlošću, a osobito s naslijeđem totalitarnih režima, u Hrvatskoj nije odvijalo kao kod drugih zemalja srednje i istočne Europe 90-ih godina prošlog stoljeća.

Godinu dana za preporuke o povijesnim temama

Nakon osnivanja Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Plenković očekuje da će se u roku godine dana dobiti preporuke koje bi trebale barem staviti, ako ne u okvir konsenzusa, onda barem prihvatljivog zajedničkog nazivnika određenje prema određenim povijesnim temama koje su i danas prisutne

facebook komentari

 • Istina

  Totalitarna izjava. Ni drug Tito ne bi bolje rekao.

 • Istina

  Ipak se pokazalo da sam bio u pravu. Evo što je Plenković izjavio: “Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na godinu dana otkako je preuzeo stranku te izjavio da je HDZ konsolidiran i čvrsto pozicioniran na desnom centru, dok je na državnoj razini ostvarena politička stabilnost.”

  Izjavio je i ovo: “Plenković odgovara da je politička stabilnost apsolutno ostvarena, a da
  će u svom angažmanu ustrajati na borbi protiv populizma i demagogije.”

  Kako netko tko je u Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima postavio uglavnom demagoge može izjavljivati da će ustrajati na borbi protiv populizma i demagogije. Time je samo pokazao da je i on demagog.

 • Dusko Besenic

  Jedina istina od svega što je rekao je da ,,atmosfera u društvu nije ista!” STVARATELJ NOVOG HDZ-a…..YUGO-HDZ ! Bratstvo i jedinstvo sa svim strankama i partijama….praktično, možeš koalirati sa kim’ god ti padne na pamet! Dobro, pri tome stradava hrvatstvo, ali to je demode, nije u briselskom duhu, jer to je ,,opasni populizam”! ,,Živio drug Plenković!”