Andrej Plenković: Ovim smo okončali jednu političku epizodu

101

Premijer Plenković je po izlasku iz Sabornice čestitao novoizabranim ministrima u svojoj Vladi, posebice ministrici Divjak i ministru/potpredsjedniku Vlade Štromaru.

“Mislim da smo s ovim okončali jednu političku epizodu, na dobrobit političke stabilnosti i funkcioniranja institucija i interesa hrvatskih građana”, poručio je Plenković.

Naglasio je da je izglasanim povjerenjem novim ministrima u Saboru potvrđena politička stabilnost u Hrvatskoj. Plenković je istaknuo da će nastaviti s transformativnim procesima u Hrvatskoj i dalje.

“Smanjivati antagonizme, smanjivati podjele u društvu, nastojati okupiti političke partnere oko bitnih strateških odrednica u mogućnost što većeg konsenzusa”, rekao je Plenković.

“Mislim da je odluka HNS-a bila ispravna i politički mudra te korisna. Vrijeme će pokazati ispravnost te odluke”, dodao je premijer.

facebook komentari

 • Stinatvrda Cro

  Danas je u Hrvatskom saboru potvrđena rekonstruirana vlada Republike Hrvatske.
  Kada je 27. travnja 2017. godine predsjednik Hrvatske vlade Plenković mirno i staloženo rekao tajnici vlade da mu pripremi razrješenje tri mostova ministra javnost je ostala zabezeknuta.
  Od tog trenutka započeo je “rat” – naravno samo slikovito – iako su crveno fašistički mediji željeli da to ne bude samo slikovito nego i stvarno.
  Ne znam koliko “analiza” do danas su proizveli različiti “analitičari”. Ja sam ih pročitao i spremio u privatnu pismohranu ukupno 129! Bilo ih je sigurno više – i ni jedna od njih nije “pogodila”!
  Naravno, sad im je kriv Plenković. Jer pametan političar nije dao naručenim i plaćenim “analitičarima” uvid u svoje namjere!
  Kako se sada pokazalo – vrlo pametna odluka.
  Puno je bilo natezanja, puno je bilo strašnih riječi i prizora iz Sabora. Sve je to hladnokrvno “spremljeno” od Plenkovića.
  Između smo imali dva kruga lokalnih izbora. Veličanstvena pobjeda (osim Zagreba) pokazala je što hrvatski narod misli.
  Sad tek kreće ono “najvažnije”!! Plenković nije smijeo ovo ili ono, on je “morao” ovo ili ono – i naravno nikada s argumentima, objašnjenima o tome što spada “u ovo ili ono”. Nije to niti važno – glavno da se kritizira.
  Stvorena je nova koalicija s HNS-om. Stabilnija od one s Mostom svakako će biti.
  Ovim događajima posljednjih dana počela je jedna nova epoha u političkoj kulturi Hrvatske. Kultura koalicijskog vladanja. Hrvatska politička scena na to nije naučena. Vremena osvajanja apsolutnih većina pripada prošlosti. Oni koji to još nisu shvatili njih će pregaziti vrijeme.
  Cijela crveno fašistička medijska zajednica tjednima bruji o “prevari birača” – a u tome je podržana od cijele crveno fašističke oporbe.
  Što se je zapravo dogodilo?
  Ništa politički neobičnog. Bar ne u civiliziranom političkom svijetu. Rekonstrukcija vlade je normalan politički događaj. Jedino kod nas to nije.
  Prve “”žrtve”” su pale. Tako u budućnosti Pusićka, Mrak Taritaš, Richemberg, Vlahušić i mnogi njima slični, zatrovani komunističkom ideologijom, zauzeti će svoje mjesto na margini političkog života Hrvatske.
  Nova vlada ide sada u jedan dulji vremenski period u kojem nema nikakvih izbora. Slijedeći izbori za Europski parlament su u proljeće 2019. godine, a prema kraju 2019. godine održati će se prvi krug predsjedničkih izbora.
  Do tada se vladajući neće morati baviti nikakvim izborima!
  Pomalo i “sretno vrijeme” nakon dvaju parlamentarnih i jednih lokalnih izbora u manje od dvije godine.
  Treći parlamentarni izbori u dvije godine ostali su nam zašparani!
  Potrudio sam se napraviti djelomično hipotetski, a djelomično stvari izračun koliko su nas izbori koštali u zadnje vrijeme i koliko bi nas koštali još jedni izbori koji se Bogu hvala neće dogoditi.
  Parlamentarni izbori 2015. koštali su 200 milijuna kuna. Izvanredni parlamentarni izbori 2016. koštali su nas još 5 milijuna više – dakle 205 milijuna kuna. Preko jedne milijarde € – ili 7,5 milijardi kuna izgubili smo u vrijeme tehničke vlade, izbornog i postizbornog vremena pa do uspostavljanja vlade – jer ih nismo mogli povući iz sredstava EU. Da smo išli opet na izbore koštalo bi nas opet 200 milijuna – i 1,7 milijardi € ili gotovo 13 milijardi kuna. Zbrojimo li sve nastale i sve troškove koji su još mogli nastati završavamo na iznosu od 13,5 milijardi kuna. U tekstu još dodajem 120 milijuna za lokalne izbore. Dakle 13,5 milijardi kuna bi nas sve moglo koštati – a uvjeren sam da ponovni izvanredni parlamentarni izbori ne bi donijeli nikakvo novo i stabilno stanje.
  13,5 milijardi kuna su Č E T I R I Pelješka mosta!!!!
  Dakle? Još netko tko misli da su novi izbori “najpoštenije rješenje”?
  Ja tako ne mislim. Razborito je bilo što je Plenković napravio – nije možda od početka imao “sve adute” u svojim rukama – ali u interesu Republike Hrvatske svakako je bilo!

  • Dusko Besenic

   Ti i nisi malo pretenciozan…moglo bi se reći čak megalomanski.Iako imaš pravo na svoje mišljenje,ali tvrditi da je hrvatski narod pokazao što misli,zbog uspjeha na lokalnim izborima,na koje je bila izlaznost nikada manja,onda je to dosta mali dio naroda pokazao što misli! Mislim da će na idućim izborima puno veći dio naroda pokazati što misli?! Interesantno je kako ne vidiš očigledno negativna mišljenja na Plenkovićev obavljeni zadatak za “naručitelje”?? Eto vidiš,postoji mnogo mišljenja potpuno suprotnih tvojima i to na čvrstim činjenicama,ali,kao što rekoh,svako ima pravo na svoje mišljenje i ne pada mi na pamet da ti ga pokušam promijeniti.Uživaj u njemu dok se ne dokaže da si bio u pravu ili u podpunoj zabludi :)))

   • Istina

    Da. Ovaj spominje nekakve milijarede eura. Mi smo ovim izdajničkim činom izgubili puno, puno više. Ovako kako rezoniraju Plenković i sl., rezonirali su i oni koji su nas izdali i 1918. godine. Raspustili Hrvatski Sabor, uveli nas u umjetnu i fašističku tvorevinu kraljevinu SHS, kasnije ista postala Jugoslavija i sve to bez da su pitali hrvatski narod je li on za to. Sličan slučaj i nakon II. svijetskog rata. Opet Jugoslavija, ali ovaj put komunistička. Opet hrvatski narod nitko nije ni za što pitao. Prvi referendum hrvatskog naroda 90-ih godina prošlog stoljeća je odgovorio na pitanje što želi hrvatski narod. I pored tog odgovora na referendumu danas se opet hrvatski narod gura negdje gdje on ne želi biti. Na žalost, mnogi u hrvatskom narodu nisu uopće ni svijesni što se dogodilo ovih dana u Hrvatskoj.

    Kratko i jasno, ovih dana se u Hrvatskoj dogodila veleizdaja od strane Brisleskog igrača Plenkovića koji i jeste iz Brisela poslan da odradi ovo što upravo radi. Ništa ovo nije slučajno. Sve je ovo davno razrađen plan. Ja bih ovo nazvao obezglavljivanje hrvatskog naroda.

    • Dusko Besenic

     Na našu veliku žalost,podpuno si u pravu! Sada mi je nešto “palo na pamet”,kada si spomenuo 1918.g. Sve velike koncesije daju se na rok od 99 godina,a upravo je 2017-ta 99-ta godina od kada su neke hrvatske budale dale srbijancima “koncesiju” na Hrvatsku (bez provjerene volje naroda!),pa.ako Bog da,možda će ovo biti prijelomna godina…godina kada će se Hrvatska vratiti Hrvatima,iako trenutno ne izgleda tako?!! Možda nije slučajnost,već Božji “prst”,pojava Esih-Hasanbegović-Glasnovića??? Kako mi je lijepa ta pomisao da me počinje “opijati”,ali valja zadržati hladnu glavu i da svaki od nas domoljuba učini sa svoje strane najviše što može,pa se možda dogodi po onoj: “Pomozi si sam,pa će ti i Bog pomoći”,jer od već kroz povijest znanih nam izdajica Hrvatskog naroda i hrvatskih interesa,među kojima visoko mjesto zauzima Plenković,sigurno je da možemo očekivati samo zlo,a ne dobro!!!

     • Istina

      Sve što se radi na svoju ruku, tj. ne pita se narod, je izdaja. Povjest je pokazala i dokazala da je tako.

    • Maks

     Danas nije 1918 , imamo drzavu!

     • Istina

      Pored Plenkovića i sl., nikad ne bi imali državu. Ako su birači HDZ-a za ovo, onda O.K. Drugi put mogu glasovati ne samo za HDZ, mogu glasovati i za HNS. To je sasvim sve isto. Ni jedni, ni drugi ne žele dobro Hrvatskoj.

      Uživaj u koaliciji.

     • Maks

      Plenkovic je odbio odlazak u JNA , kasnije trebao negdje drugdje. Mater “lekarka je vise pomogla u ratu nego neki Prgometi ili “branitelj Zeljko Jovanovic. Prigovaraju mu oca – profesor informatike i elektronike ponekad predavao i onima iz tajnih sluzbi – te predmete a ne ubijanje i komunizam . Navodno otac Major KOSa – to su ti i Domazet, Miljavac, Marko Lukic i gomila drugih – bitno je jedino jesu li zgrijesili i ogrijesili o hrvatski narod . To ti je istina, IstinO!

     • Istina

      Sve ja to znam, ali ja govorim o sadašnjim potezima Plenkovića. Osobno mi se ne sviđaju njegovi potezi.

     • Maks

      Nesvidjaju se nikome ali nemaju alternativu. Oni sami provode svoje ankete najbolje znaju koliko bi dobili mandata, dokazali su na svakim izborima. Meni su rekli par dana prije izbora 2015e da most dobiva 18 – 19 mandata, uvijek do sada u pravu. Oni ce probati promjeniti i SDP, nista nece ostati isto.

     • Istina

      A tko je doveo HDZ u situaciju da nemaju alternativu? Po meni, možda griješim, do toga je dovela upravo politika koju HDZ vodi od 2000. do danas.

     • Maks

      Ta politika se razlikovala sto je vise HDZ jacao. Karamarka su trebali podrzati ovi domoljubni rvatine sto sad kmece , sad bi imali sasvim drugu vladu, sansa je propustena, ideoloski izgubili 5 – 6 , prekasno, priroda lustrira nema zivih krivaca. Pravi Hrvati se zaigraju Mostova kad god je udbi potrebno.

     • Istina

      Podržati Mesićeva savjetnika i to u vrijeme kad je isti umirovio hrvatske generale i izjavo da će se boriti za detuđmanizaciju i defašizaciju Hrvatske. Karamarko je imao priliku da se pokaže. U isto vrijeme Račan vrši čistke u svim institucijama u Hrvatskoj. Njegovih kadrova još ima dost u hrvatgskim institucijama iako se HDZ nakon svega toga vratio na vlast. Ne želim više ovdje dangubiti.

      Čuj, nema živih krivaca. Je si li ti svijestan što si napisao?

     • Maks

      Sa tim umirvljenjem Karamarko nije imao nista, taj generalski zbor igra svoju igru , vise negativno nego pozitivno – neke sam spomenuo maloprije – ljudi lustrirani .:-)) Mesic je glumio ustasu, Karamarko ga napusta kad je poceo velicati tita, to je poznato iz tog vremena. DEsnicari vole lagat i siriti poluistine , cesto i sami vjeruju u njih, kasnije im se obije o glavu , ponekad i nama radi njih.

     • Istina

      Dobro je bilo poznato tko je Stipe Mesić bio u vrijeme kad je Karamarko bio njegov savjetnik. Ja nisam ni rekao da je Karamarko imao nešto s tim. Koji desničari? To da je Karamarko bio Mesićev savjetnik nije nikakva laž, niti poluistina.

      Pravdaš umirovljenje hrvatskih generala od strane Stipe Mesića?

      Mesić je postao predsjednik 2000. godine, a Karamarko podnio ostavku na Uskrs 2002. godine.

     • Marko Jurić

      Bez namjere da branim njegovu biografiju ali Karamarko je odmah nakon izbora otišao iz Mesićevog ureda zbog sukoba unutar ureda, kao predstojnik UNS-a je dao ostavku, a Maks je u pravu za Mesića da je glumio nacionalista i ustašu.

     • Istina

      To da je Mesić glumio nacionalistu je poznata stvar. Poznato je meni Mesićevo nastupanje u Australiji, a poznata mi je i ona snimka iz 1992. godine.

      Bez obzira na sve ja nemam pozitivan stav o Karamarku.

     • Marko Jurić

      To je legitimno, ja bez obzira na sve njegove mane a ima ih i krive poteze imam pozitivan stav o njemu i mislim da je njegova uloga bila presudna u mnogim stvarima o kojima ćemo raspravljati jednog dana kada to bude moguće..

     • Maks

      S Karamarkom uz Mesica je bila i Marijana Petir i jos neki s desna, naj vise se mrzilo Pasalica u tom momentu. Najveca lutalica je Borkovic , Mesic Josipovic njemu glavni tek prije godinu vidio neke dokumente gdje Manolic lagao Tudjmana kako je u Vukovaru sve najbolje i ne treba pomoc!!! Zato moja alergija na poluistine.

     • Istina

      Ja sam pisao o sadašnjoj situaciji, a ti si spomenuo Karamarka. Da je Karamarko bio savjetnik Mesiću nije poluistina. O njegovom radu s Mesićem kao njegov savjetnik nisam pisao. Ti si piskarao o tome. Ja pišem u kontekstu današnje situacije, a ti dodaješ nešto što nema veze s vezom i ode na široko. Činjenica je da je HDZ izdao interese hrvatskog naroda, a ponajviše svojih birača.

     • Maks

      I Orban je bio komunista , dio necijeg politickog puta nije razlog da se njega lincuje i pomogne komunjarama.

     • Istina

      Ode ti opet na široko. I Tuđman je bio komunista, pa što? Nisam ja zbog toga zauzeo svoj stav o Karamarku. Ne sporim da je napravio neke dobre poteze, ali mu zamjeram neke druge stvari o kojima sada ne bih, jer je tema nešto sasvim drugo. Uvijek između Plenkovića i Karamarka, ja bih bio za Karamarka.

     • Maks

      Daj ti meni reci jesi li imao rodbine u Berlinu( sam si jednom ovdje postavio prezime) s trojicom sam bio dobar.

     • Istina

      Nisam imao rodbine u Berlinu. Moje prezime je jedino ovakvo prezime u mojoj župi. Nema šanse da si ti u Njemačkoj upoznao bilo koga mog prezimena, a da mi je rođak. A kad bi mi netko i bio rođak, što je nemoguće, to ne bi ništa značilo. Ja sam ja, puniljetan sam, odgovaram za svoje postupke, a rođak je rođak i on odgovara za svoje postupke. Roditelj ne može utjecati na svoje djete, a da netko utječe na svoje rođake. nemoj biti smiješan. Nemaš ništa pametnije pa se služiš ovim smicalicama. Davno si ti pročitan. Braniš HDZ na isti način kako je partija branila samu sebe.

     • Maks

      Ovo su fini ljudi i Hrvati, dva starija su umrli.

     • Istina

      Bez obzira na sve, nemam rodbine Sučića, a pogotovo ne u Berlinu.

     • sjena

      “Oni ” novinari ,savjetnici,analitičari ,koji su podržavali “rad “Karamarka u Mesićevom stožeru, ti ,ti isti govore u Karamarku kao “ustaši ” kroz pet šest godina dok je vodio HDZ, pa ga optužuju za dogovor sa SDSS , pa “sukob interesa ” i tkd.
      Znači onaj povlašteni dio politike-tiskovina-fakulteta koji su oduvijek uz ck i yugofile koji prokazuju sve hrvatske politike koje su suverene ,te iste opet komentiraju kada nisu dovoljno “desni ” ili dovoljno tvrdi ,a glavna mantra im je “podijeli pa vladaj “u ime liberalizma ,demosa, globalizma i UK prije svega .

     • Istina

      Ti ode naširoko kao Maks. Tema je: “Andrej Plenković: Ovim smo okončali jednu političku epizodu”. Ja sam pisao u tom kontekstu, a Maks odmah spominje Karamarka, razvodnjava temu i sl. Karamarko je jedna druga tema. O tom, po tom.

     • Maks

      U nekim desnim glavicama je uvijek dovoljno praznine i za najjeftiniju udbasku pljevu.

     • Istina

      Puno k.njaš ovdje. Koje desne glavice? Koja udbaška pljeva? Napustio HDZ, pa se vratio. Arhivi ni do danas nisu otvoreni, lustracija ni do danas nije provedena. Ne kažem da nije odradio neke dobre stvari, ali mogao je uraditi puno više nego je. Isto tako, izborni zakon već dugo nije mijenjan, a mogao je i tu nešto napraviti. Od 2000. do danas HDZ je uglavnom radio štetu Hrvatskoj. Ti misli što hoćeš, a ja zaključke donosim na temelju onoga što vidim i čujem, a ne na temelju nekakve “udbaške pljeve”.

      I ovdje je tema nešto sasvim drugo. Stranka koja bira Plenkovića za svog predsjednika nije dobronamjerna prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi. Vrijeme će pokazati svoje. Žalosno je to da u 27 godina hrvatske države nije bilo lustracije, nisu procesuirani komunistički i četnički zločinci, dok u isto vrijeme se sudi braniteljima, zatvara ih se, a nekima se i povećaju kazne.

      HDZ je sramota za hrvatski narod.

     • Maks

      Ajde nek je otvori tvoja opcija ha ha ha. Do sad sve radili da ide sporije i u korist orjune,

     • Istina

      Koja moja opcija? Ja nisam član ni jedne stranke, organizacije, udruge i sl.

      Ja ovdje pišem u svoje ime, a ne u ime bilo koga ili bilo čega za razliku od tebe.

      Najviše u korist orjune je uradio HDZ, zahvaljujući kojemu ni do dan danas nije otvorena arhiva, nije izvršena lustracija, nije suđeno komunističkim zločinima na Bleiburgu i Križnom putu, svim ostalim komunističkim zločincima sve do 1990. godine, nije mijenjan izborni zakon i tako redom. Zahvaljujući HDZ-u u Hrvatskoj glavnu riječ imaju upravo ORJUNAŠI, UDBAŠI, KOSOVCI, STARI KOMUNISTIČKI KADROVI I NJIHOVI POTOMCI. Upravo je i Plenković jedan od njih. Orjuna ti je na čelu HDZ-a.

     • Vladimir Dananić

      „Koja moja opcija?“

      Očito ona koja želi da HDZ propadne. Moram predpostaviti, jer je to u logici stvari, da ti želiš ono što smatraš sramotnim za hrvatski narod da propadne. Ako nije tako, tj. ako pogrješno predpostavljam, onda moram konstatirati da ti ne želiš da propadne ono što smatraš da je sramota za hrvatski narod. Treće ne postoji.

     • Istina

      Logika ti i nije baš jača strana. Ja ne želim da HDZ propadne. Ovakav HDZ jeste sramota za hrvatski narod. Ja želim da HDZ bude što bliži HDZ-u kakav je bio 90-ih godina prošlog stoljeća, a ne da bude ovakav kakav je danas.

      Što se tiče konstatiranja, ti konstatiraj u svoje, a ne u moje ime. Dobro je poznato kako su komunisti nakon II. svijetskog rata konstatirali i kako su završili hrvatski vojnici i civili. Ta tvoja mi metoda smrdi na nešto slično.

     • Maks

      90-ih godina prošlog stoljeća u HDZu su bili Manolic, Mesic, Boljkovac – svi Detudjmanizirani, ti bi taj HDZ a radi tih drugova napadas ih i danas

     • Istina

      Koji si ti licemjer. Zar na čelu istog tog HDZ-a nije bio i Franjo Tuđman? Zar isti taj HDZ nema doprinos u stvaranja Hrvatske?

     • Maks

      I Tudjmana napadate radi tih neljudi a htjeli bi taj HDZ nazad , to sam jednom odgovorio i popu Manduricu, on bi tudjmanovu pomirbu nazad , nazad bi je i Mesic i Manolic . Hrvatska ide dalje , HNS izbacio Pusicku, Mrak, Beus Richembergh Efendiju, Sdp se koprca na podu – sve je to pomak naprijed, dodajmo i potop mosta i HDSSB

     • Istina

      Tko to mi? Ako si ti u nekoj opciji, ja nisam? Koga ja to napadam? Ako itko ovdje napada, to si ti. Ja ovdje pišem u svoje ime, a ne u ime bilo koje stranke, organizacije, opcije i sl. Ja nisam spominjao Tuđmanovu pomirbu. Ja govorim o Tuđmanovoj državotvornoj politici koje više nema od strane HDZ-a. HDZ danas rastače Hrvatsku.

      Plenković nije ništa bolji od nabrojanih. Ovi nabrojani nisu baš uspjeli u rastakanju Hrvatske, ali izgleda da Plenkoviću to jako dobro ide.

     • Maks

      Detudjmanizacija je dvosjekli mac, jedni bi nazad Manolica i Mesica drugi Pasalica, koje bi ti nazad???

     • Istina

      Nemoj više biti bezobrazan i licemjeran. Ja sam bio jasan. Samo neprijatelji Hrvatske su za detuđmanizaciju i vraćanje ovih koje si nabrojao. Nisam govorio u tom kontekstu. Ja sam govorio o tome da HDZ treba i dalje biti državotvorna stranka, a ne stranka koja rastače Hrvatsku.

     • Vladimir Dananić

      Dobro. Ti znači ne želiš ovakav HDZ, za kojeg si rekao da od 2000. godine predstavlja samo sramotu za hrvatski narod. To si rekao, u to nema sumnje. Elementarna matematika nam govori da je po tvojem mišljenju HDZ veći broj godina sramota, a tek manji broj godina, nekih desetak godina, da nije bio sramota. Po zdravom razumu slijedi da ono što je 10 godina bilo dobro, a nakon toga 17 godina da je samo sramota, trebalo bi propasti. Prvih deset godina HDZ je vodio Tuđman, i tada je HDZ valjao. Sada nema Tuđmana, i HDZ ne valja nikako. To je tvoje mišljenje.

      HDZ se ne može vratiti na ono što je bio za vrijeme Tuđmana jednostavno zato što Tuđmana nema. Ako se pojavi netko kalibra Tuđmana, taj, ili ta, vjerojatno ne će imati nikakve veze s HDZ-om. Zašto ne će? Zato što takva osoba ne želi imati ništa s onom „većinskom sramotom“ o kojoj ti govoriš.

     • Istina

      I ti si licemjeran. Puno mi inputiraš. Nigdje u mojim komentarima nema toga o čemu ti ovdje piskaraš. Ne izokreći moje komentare i ne vadi mi tekst iz konteksta.

      Nema veze koliko je HDZ valjao ili koliko nije valjao. Bitno je kakav je bio, a kakav je sad.

      Gdje sam ja napisao da želim da se HDZ vrati na ono što je bio za vrijeme Tuđmana? Citiraj me.

      Evo što sam ja napisao: “Ja želim da HDZ bude što bliži HDZ-u kakav je bio 90-ih godina prošlog stoljeća, a ne da bude ovakav kakav je danas.”

      Kad sam napisao ovu rečenicu, mislio sam na to da HDZ i dalje bude prohrvatski orijentirana stranka, a ne da bude u službi onih koji nam rade o glavi.

      Nemoj mi filozofirati. Svoje fore prosiplji nekom drugom, a ne meni.

     • Vladimir Dananić

      Dobro. Slabi su ti živci. Uzimam to u obzir.
      Što bliži? Gledaj, to ne može ništa drugo značiti nego da bi ti želio da je ISTI kao i devetdesetih godina, kad bi to bilo moguće. A ja ti kažem da nije moguće NI BLIZU. Osim toga, ako želiš mijenjati HDZ, postani njegovim članom, ako već nisi. Dobro, ti ćeš reći da ne želiš TI mijenjati HDZ nego želiš da se HDZ sam mijenja onako kako bi ti htio. Trebao bi objasniti ZAŠTO bi se HDZ trebao mijenjati po tvojim željama ali ne nuždno uz tvoje sudjelovanje i pomoć.

     • Istina

      Eto ti si i psiholog, psihijatar, što ja znam.

      Ti si licemjeran, ciničan, bezobrazan i amoralan. A što može da bude netko tko drugoga vrijeđa, inputira mu i sl.

      Ja nisam tražio to o čemu ti ovdje pišeš, to što mi inputiraš. Ono što sam ja tražio vezano za HDZ je da se vrati korjenima, tj. da bude državotvorna stranka, a ne da bude stranka koja rastače Hrvatsku. To je poanta mog pisanja. I nije to što samo ja želim. Ja vjerujem da svaki istinski hrvatski domoljub i rodoljub to želi.

     • Vladimir Dananić

      Znači ti nisi tražio da se HDZ mijenja, a želiš da se vrati svojim korijenima? Opet ti kažem, učlani se u HDZ i budi jedan od onih koji će pripomoći da se ostvari to što želiš. Opet te pitam–zašto misliš da bi se HDZ trebao ponašati po tvojim željama? Zašto ti je uobće stalo do toga? Što će ti to, osim kao sredstvo da se ovdje svađaš s ljudima i da ih vrijeđaš?

      Ti za sebe kažeš da si državotvoran Hrvat. Sigurno je da svoje želje o državotvornosti možeš ostvarivati na mnoge načine, ali ovo ponašanje, kakvo si pokazao, može se opisati samo jednom riječju–drečavost.

     • Istina

      Ne u onom kontekstu koji si mi inputirao. Evo kako si izokrenuo dio mog komentara: “Što bliži? Gledaj, to ne može ništa drugo značiti nego da bi ti želio da je ISTI kao i devetdesetih godina, kad bi to bilo moguće. A ja ti kažem da nije moguće NI BLIZU.”

      Ja sam lijepo gore objasnio i napisao ovo: “Ja nisam tražio to o čemu ti ovdje pišeš, to što mi inputiraš. Ono što sam ja tražio vezano za HDZ je da se vrati korjenima, tj. da bude državotvorna stranka, a ne da bude stranka koja rastače Hrvatsku. To je poanta mog pisanja.”

      Svatko tko je dobronamjeran to može vidjeti.

      Da HDZ bude državotvorna stranka kao što je to i bio 90-ih godina prošlog stoljeća, a ne da bude stranka koja rastače Hrvatsku, ja vjerujem da to nije samo moja želja, nego je to i želja svakog istinskog hrvatskog domoljuba i rodoljuba.

      Ja se ovdje ne svađam ni s kim, niti koga vrijeđam. Ako tebe vrijeđa drugačije mišljenje i činjenica da je HDZ izdao interese hrvatskog naroda, ja ti tu ne mogu pomoći.

      Previše si bezobrazan.

     • Vladimir Dananić

      Opet drečiš i tuliš k’o razmaženo „detence“. A što te briga hoće li se HDZ vratiti svojim korijenima ili ne će? Što se tiče nedavnih izbora, sve je bilo jasno prije njih–i da Plenković ne želi „desničare“ u HDZ-u, i da namjerava koalirati s bilo kime tko želi koalirati s njime, i da se ne želi baviti ideoložkim pitanjima, itd. itd. SVE je to bilo jasno svakomu tko je to želio znati i prije samih lokalnih izbora. No, i uz to Plenković je dobio veliku podporu. I što sada? On NIJE prevario svoje birače. Oni su ga, tj. njegov HDZ, birali upravo takvim kakav on jest.

     • Istina

      Prestani vrijeđati. Očito te boli drugačije mišljenje. U svojim komentarima si više rekao o sebi, nego li o meni.

      Svi ovdje imaju pravo iskazati svoje mišljenje, ili možda nemaju pravo? Ja vjerujem da imaju pravo i ja samo koristim svoje pravo. Moje mišljenje je da je HDZ izdao hrvatski narod i na to imam pravo. Ti misliš drugačije i to je tvoje pravo. Ne sporim tebi tvoje pravo, ali nemoj ti meni sporiti moje pravo.

      Lokalni izbori su jedno, a izbori na nivou države su nešto sasvim drugo. Na lokalne izbore je izašao vrlo mali broj glasača u odnosu na ukupan broj onih koji imaju pravo glasa. Vrijeme će sve pokazati.

     • Vladimir Dananić

      Ja ti nisam osporio nijedno tvoje pravo. A ti i dalje izvoli cmizdriti.

     • Maks

      Pa onda je otvori sam:))))) Otvaranje arhive nije lustracija osim toga odavno je otvorena imas tisuce dokumenata napolju , eno ti Vukusica i nekoliko njegovih knjiga, jedan velik dio , navodno pun kamion stigao anonimno u Minhen na sudjenje Perkovicu!!!! O arhivi stvarno galame oni koji ne poznaju materiju i padaju na mostov blef. Sam Vukusic objavio bar 10 000 imena , istina, neke podvalila udba u datoteku koji su odbili saradnju ili da bi im naudili, osobno poznam trojicu neduznih..

     • Istina

      Gdje sam ja napisao da je otvaranje arhive lustracija? Pročitaj malo pažljivije. Između otvaranja arhive i lustracije, u mojoj rečenici postoji zarez.

      Opet si preskočio oko 2/3 mog komentara. Potpuno si iskrivio kontekst mog komentara.

      O lustraciji šutiš. Dobro ja poznajem materiju i ne padam na ničiji blef, a ne pogotovo na Mostov blef. Ja sam o lustraciji govorio još dok je Tuđman bio živ i dok od Mosta nije bilo ni “M”.

      https://uploads.disquscdn.com/images/7373958a4bd2d86b6dacdbfe60864df68113f8fd1a568389b4fcfda7a719cd23.jpg

     • Maks

      Jasam samo nabrojio sukrivce zato i kakav blef je ovo otvaranje arhive , naj prije treba vratiti unutra sto je odavno otvoreno.

     • Istina

      Otvaranje arhive nije blef. Činjenica je da dobar dio arhive nije pristupačan i to upravo onaj dio koji bi mnoge raskrinkao.

     • Maks

      I to ti znas napamet.. Arhiva ce se otvoriti sve biti dostupno mi ni centimetra naprijed.

     • Istina

      Slažem se da samo otvaranje arhiva bez zakona o lustraciji i ne predstavlja nešto značajno, kao i bez djelovanja institucija koje bi na temelju arhiva procesuirale određene osobe.

     • Maks

      Nema tih dokaza ili su jako slabi, arhiva je manipulirana nije to nesto istinito. Tamo niko nije priznao ubojstvo , najcesce stoji “emigranti medjusobno.

     • Istina

      Slažem se s tobom, ali je trebalo provesti lustraciju i ja mislim da je bilo volje da se ona mogla davno odraditi. Treba donijeti zakon da članovi SKJ ne mogu na listu. Znam da to nije ni malo lako, ali da se radilo na tome, s obzirom na to koliko je prošlo vremena, mislim da se do sada to moglo odraditi.

     • Maks

      A tko da provede lustraciju, trula desnica sto se medjusobno kolje???

     • Istina

      Ja osobno smatram da u Hrvatskoj uopće nema istinske i prave desnice, jer da ima, stvari bi se sasvim sigurno odvijale kud i kamo bolje i povoljnije po hrvatski narod i hrvasku državu. To što se neki busaju u prsa da su pravi desničari, ja na to ne nasjedam. Doduše, jesam nasjeo u početku, ali kako je vrijeme prolazilo, sve sam više shvaćao da sam zalutao u HSP. Bio sam jedno vrijeme u HSP-u i dobro sam vidio o kakvoj se “desnici” radi. Čast izuzecima. Ja sam na vlastitoj koži osjetio tu “desnicu”.

     • Maks

      Asta je to istinsko i pravo , za jednog ovo za drugog ono – tu mislim samo na desne. Treba pravilno procjeniti mogucnosti i odraditi sto se moze, korak po korak. Evo HDZe mjenja i ljevicu ja im zelim uspjeh a onda na nove izbore , novi ljudi. Pusicka ce pobjec u SDP.))))

     • Istina

      Istinsko i pravo je ono što je u skladu Božjih zapovijedi i Kristova Evanđelja. To bi HDZ kao nekakva demokršćanska stranka trebao znati.

      Znam da se nećeš složiti s ovim, ali evo:

      http://projektvelebit.com/demokrscani-ili-demonkrscani/

     • Maks

      Goni se sa bozjim zapovjedima dosta mi je bilo bogomoljki po internetu protiv Kolinde.

     • Istina

      Ako tebi Božje zapovijedi ne znače ništa, onda nemamo što više raspravljati.

     • Maks

      Bolje nemoj, samo pokvareni ljudi se u ovos situaciji pozivaju na bibliju, dovoljan mi je opus kupus.

     • Istina

      Na Bibliju se treba pozivati u svakoj situaciji. Biblija obuhvaća sve sfere našeg života. Tko se pridržava Biblije, a tko ne, to je jedno drugo pitanje. Pitao si me što je to istinsko i pravo, a ja sam ti odgovorio kako sam ti odgovorio.

     • Maks

      Pozivaj sebe, mene neces. Plitika nije molitva isti si kao ona jadranka s naroda (Vjerovatno Batarelov nik) Taj se oblaci u zensku robu. :-)))

     • Istina

      Gdje sam ja tebe pozvao? Citiraj me. Kršćanin, katolik u svemu treba nastojati živjeti u skladu Biblije i Svetog pisma, pa i u politici. Jedino tako se može politika voditi časno i pošteno, a sve ostalo je politikanstvo. Ti mene podsijećaš na one koji su hrvatsku vojsku i narod nakon II. svijetskog rata prozvali fašistima, pa ih veći broj pobili.

     • Maks

      Dosadan si:))) Kad postavis komentar ti bi da ti niko ne odgovori, E Neces!!!

     • Istina

      E sad ovdje pred svima dokaži tu svoju tvrdnju da ja želim da mi nitko ne odgovori.

     • Maks

      Pa bunis se kad ti odgovorim.:-)

     • Istina

      Ne bunim se. Samo te demantiram.

     • Maks

      Beeee

     • Marko Jurić

      Mario Plenković je profesor komunikologije i nije bio samo naivni profesor već aktivni sudionik politike i to antiproljećarske i još puno toga. Kad uspoređujete ratni put Prgometa i Jovanovića koje podjednako ne cijenim po političkom djelovanju naspram uloge gospođe rezervne oficirke zbog toga što je gospođa potpisala lojalnost svojoj državi. Nije Plenković odbio služiti JNA iz principa već mu je bilo sve dozvoljeno pa tako i zbog slabe anemije ne služiti vojsku. Spominjanje Domovinskog rata i uloge u njemu za politička prepucavanja ove vrste je zloupotreba istog koja vam ne služi na čast.

     • Maks

      Ja volim istinu pa sam istrazivao , o tom iz vremena Hrvatskog proljeca nikad nista nisam cuo , to je moja generacija u jesen 70e sa 19 godina odlazim u Berlin i bacam “pasos. 1989 kad se izvukao na anemiju nisam drzao svecu, puno je mladih bilo u diplomaciji oko Tudjmana , tu i Plenkovic, Kolinda , Milanovic , sto se tice “gospođe rezervne oficirke” procitao sam nedavno stariji clanak da je puno pomogla i ima velike zasluge. Dozivio sam 4 godine podjednaku hajku na Karamarka , 90 % isti napadaci, hocu konkretne dokaze njih nema. “rezervna oficirka izbacio prvi Zoran Milanovic , desnica se uhvati kao pijan plota sve i da je “oficirka sta je skrivila ???

     • Marko Jurić

      Njegovi roditelji su pripadali jugoslavenskoj struji naspram Milanovićevih koji su pripadali hrvatskoj struji komunista ali to sada nije više važno. Konkretni dokazi su njihove biografije a za tateka pitajte bio koga kome je bio profesor ili šef na TV ili u partiji. Ako Plenković ima pet posto na tatu previše je.Nisam upoznao nikoga tko je imao lijepu riječ o njemu a znam ih mnogo iz tog vremena. Nemam namjeru se baviti njima ali od njih raditi zaslužne ili naivce je previše.Vi ste počeli tu raspravu dokazujući zasluge za koje nemate dokaza. Kako Plenković uporno ponavlja da mu je misija promijeniti društvo dok promovira kadrove s anacionalnim -kos pedigreom tako desnica ponavlja o rezervnim oficirima. Svašta je bilo oko Tuđmana početkom 90-tih, puno mojih vršnjaka je ostavilo kosti po ratištima i nismo imali priliku braniti i predstavljati zemlju ni nakon rata kao gore navedeni a siguran sam da bi taj posao napravili puno bolje nego oni. Ali u pravu ste ne treba previše o prošlosti.

     • Maks

      Milanovicev otac je bio udba radio u YU diplomaciji kad su se dogodili neki atentati.

     • Marko Jurić

      to za Milanovićevog oca nije točno, a promjene će se dogoditi bez obzira na otpore, možda za neke od nas prekasno..

     • Maks

      Onda je za Milanoviceva oca desnica lagala cijelo vrijeme, kako im sada vjerovati o plenkovicu:-)))))) Onu pamfletbiografiju na jutarnjem listu pisao je sam Stipe Milanovic – tereti ga gomila poznatih Hrvata!

     • Marko Jurić

      Stipe Milanović je jedan iritantan i zločest čovjek, takav mu je i sin Zoran, ali nije bio u veleposlanstvu u Parizu, dobio je i spor protiv Josića koji je to javno rekao na TV, netko proširi priču , ostali je prenose ne provjeravajući, ne lažu svi namjerno, uostalom to radi i ljevica češće i to namjerno i bez posljedica. Uostalom o svima govore njihove javne biografije, a o Plenkoviću sve govori kad ga brane korifeji novinarstva poput Jelene Lovrić. Ako je netko pogriješio ne znači da cijela desnica laže.

     • Maks

      Ja neznam starog Milanovica iz tog vremena ali dobro znam Vicu Vukojevica, pratio medije od dana ubojstva. Josic je osudjen jer udba prikriva dokaze. Ako je radio u ili pri ambasadi u Francuskoj morao je nesto znati., Ambasada je sklonila ili sprovela njih 10 ili 11 u jugoslaviju kao “diplomatski gepek”. To sto je Josic osudjen ne dokazuje nista.

     • Marko Jurić

      Ne pada mi napamet biti odvjetnik Stipi Milanoviću, dovoljan je mućak sam po sebi, samo ne volim prenapuhavanja, ako ti kažeš da je imao neke veze, ja nema ništa protiv.

     • Maks

      Cuj ja ga se ne sjecam iz tog vremena ako je bio u Francuskoj u diplomaciji morao je znati, bio je I Vice.

     • Paulaner Paulaner

      Maks, Plenkovica roditelji su vjerojatno znali sto se sprema, da rat samo sto nije poceo i stoga su svog sincica sklonili iz pakla rata.
      Rat nije poceo spontano 90ih, nego je pomno pripreman jos od 85te a to su samo tajne sluzbe znale i pojedinci koji su od svojih drugova dobili informacije.
      Sve je na vrijeme pripremnjeno i organizirano. Odredjeni su mladi kadrovi koji ce kada vrijeme dodje preuzeti kormilo. Znali su drugovi da ce njihovo vrijeme proci, po zakonu prirode – ostarit ce i morat se povuci, stoga su se pobrinuli da mladi kadrovi, malo umiveni i prilagodjeni vremenu budu spremni.
      Plenkovic je odlican materijal, od roditelja intelektualaca, koji nisu medijski eksponirani, niti olajani, a sluzili su bivsem sustavu i bili nosioci vaznih uloga u tom sustavu.
      Zamisli molim te, da se kandidiraju djeca javnosti poznatih drugova, to nebi bas islo, stoga sad na scenu stupaju oni iz sjene.

     • sjena

      Gosp.Paulaner Paulaner, oni koji su čitali barem tu i tamo “Politiku ” i “politikuexpres” tijekom 80-tih godina ,a pogotovo 88,89.90 ,da i ne govorim ,mogli su znati kako će biti “krvi do koljena “. Sa kolegom sam čitao sportske stranice,jasno tu se svrati “oko” na pisma čitalaca, i bilo je sve jasno,a kamoli onima koji su po pitanju posla pratili srbski tisak ,tako priče o tome kako se nije moglo znati su priče kojima dotični “peru “svoju savjest ,a narod prave blesavim .
      za dom !

     • Istina

      Rat je pripreman puno prije ,85. Rat je pripreman još dok je megaubojica Tito bio živ, samo su se čekale povoljne okolnosti za rat.

     • Maks

      Svi su znali sto se sprema , neki otisli tamo neki tamo. Mlade kadrove odredjivao je i Franjo Tudjman, gradio visestranacje.

     • miro

      PLENKOVIĆ I VEĆINA NJEGOVIH IGRAČA NIJE STVARALA HRVATSKU NEGO SU SE RAMIGOLJILI PO EUROPI.

     • Maks

      Cojek je govorio o 1918oj , u ostalom si u pravu nakon jugoslavije RAMIGOLJILI PO EUROPI.: ))))

     • Istina

      Ja sam govorio o veleizdaji 1918. godine. Mi smo narod pun veleizdajnika i onih koji ih brane.

     • Maks

      Cijeli svijet je pun veleizdajnika, ti tek doznao za hrvatske:-)))

     • Istina

      A gdje sam ja naveo da sam tek doznao za hrvatske? Bezobrazno nastupaš.

  • Lilith

   Svemu tome treba pridodati vanjske prilike i prijetnje! potrebno je završiti proces modernizacije vojske, nabaviti zrakoplove i zbog toga podržavam trenutnu stabilnost vlasti!

   pozdrav Stini, drago mi te sresti ovdje na kamenjaru

  • Milivoj Lokas

   Odličan komentar – analiza – pregled situacije i izuzetno realan!

   Poštovani Stinatvrda Cro, BRAVO!

  • Maks

   Bravo Stino!!!

  • Saga

   Drago mi je čitati Vas opet! Moj naklon… 🙂

  • Vladimir Dananić

   „ Ja sam ih pročitao i spremio u privatnu pismohranu ukupno 129!“

   Na ovo ću nadodati Einsteinovu izreku:„Predviđati je prokleto teško. Naročito budućnost.“

   Pohvaljujem trud oko činjenica i njihova tumačenja. No, i tu su iznesena neka predviđanja, poput toga da će ova Vlada obstati do kraja mandata. To također ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će tako biti. Još ću samo nadodati svoje zapažanje o kojekakvim mišljenjima. Naprimjer, zašto ljudi misle da izgradnja Pelješkog mosta nije I IDEOLOŠKO pitanje? Ja mislim da je. U prilog tomu navodim činjenicu da je Milanović prekinuo taj projekt, a mogao ga je nastaviti, upravo iz ideoloških razloga. Tvrdim da onaj tko zanemaruje samo taj jedan primjer–Pelješki most—sigurno nije hrvatski domoljub. Zatim, zašto ljudi misle da pitanje državne sigurnosti, opremanje vojske, i slično tomu nisu i ideološka pitanja. Jesu. To su najideološkija pitanja koja postoje, svugdje, u svakoj državi. Oni koji žele sve to riskirati za nešto što bi, a vjerojatno i ne bi, mogli dobiti na izvanrednim izborima jednostavno ne razmišljaju u duhu domoljublja.

   • sjena

    Zašto je puno stvari “IDEOLOŠKO PITANJE “, komunisti i njihova ideologija su s jedne strane čvrsto vezani za “komunistički manifest ” ,a s druge strane tajno podržani od UK, jer osnovna misao i strategija UK od kraja XlX stoljeća je dominantan utjecaj na “balkan ” preko Kraljevine Srbije ili od 45 preko KPJ ( gdje su srbi glavni ,a hrvati internacionalisti !!!!.
    Svi ostali Hrvati/ce pripadnici ; neopredjeljenih, HSP-ovaca, HSS-a ,od skoro HDZ-a i raznih derivata tih stranaka žele HRvatsku državu ,a onda je sukob izmedju NAS i njih , “ideološki ” pop svim pitanjima i tako treba djelovati ,nekad oštro ,nekad mlako, lukavo ,ali u osnovi nikada ne zaboravljajući bit,a to je stvaranje i učvršćenje Hrvatske države i nacije.
    za dom !

  • Saga

   Na tom tragu je i ovaj komentar s HKV-a…

   [email protected]
   zmijicamala

   3 hours ago

   Ako bude pameti, koalicija bi trebala trajati do kraja mandata, a bude li potrebno i biti obnovljena nakon njegova isteka.
   Inače, od izgubljene lažne ljevice zabavnije je jedino promatrati reakcije izbezumljene lažne desnice – one koja je godinama uporno rušila svako zajedništvo s HDZ-om i natjerala ga na traženje koalicijskih partnera na ljevici – kako sada kritizira novostvorenu koaliciju i napada Andreja Plenkovića jer ih silno žulja što je: otvorio put pročišćenju HNS-a od jugoslavenske desnice i oslobodio mu potreban politički prostor za
   razvoj u jednu ozbiljnu i upotrebljivu hrvatsku liberalnu stranku, relaksirao ideološki
   zategnute odnose u hrvatskom društvu, porazio opasnu i vrlo destruktivnu ekipu iz Mosta, uskladio politiku HDZ-a s politikom srodnih europskih stranaka i time stvorio uvjete za nastajanje jedne ozbiljne parlamentarne stranke desnije od HDZ-a, izbjegao raspisivanje novih izbora nakon kojih bi propadajući destruktivci iz Mosta dovršili svoj
   politički put ulazeći u koaliciju s SDP-om, nastavio prevažnu suradnju sa strankom Hrast, bitno oslabio SDP-ov koalicijski potencijal i doveo ga u stanje iz kojega se bez ozbiljnije reforme ne će lako oporaviti i moći formirati neku novu “lijevu” koaliciju.

   No, ono što je najvažnije, osigurao je političku stabilnost u vrijeme prijeteće europske i svjetske nestabilnosti, kada Hrvatsku čeka i rješavanje graničnog spora sa Slovenijom, presuda hrvatskim časnicima u Haagu, rješavanje problema s Agrokorom, ozbiljnije naoružavanje Hrvatske vojske, pristupanje Schengenu, nastavak reforme kurikula i donošenje čitavog niza vrlo važnih i dugoročnih strateških odluka.Uzimajući u obzir sve zadanosti u kojima se kao društvo nalazimo i činjenicu da je politika, ipak, samo umijeće mogućeg, očito je da Plenković, barem zasada, gotovo izvrsno obavlja svoj posao.

   • Maks

    Josip Radeljak
    6. Juni um 09:46 ·

    Plenković je ipak veliki igrač SDP, HSS, HNS, MOST….
    svi teturaju kao da su grogirani, a HDZ
    na vlasti i raste!

    Dikan zaboravio Branimira Glavasa i njegov HDSSB, Prgomet “izgorio!!!

 • Dusko Besenic

  Kako sve te “vođe” brzo i lako povjeruju u svoju Bogomdanost t.j. genijalnost i počnu “prodavati” narodu takve gluposti očekujući da bezrezervno vjerujemo,vjerojatno zavedeni ulizivanjem i povlađivanjem svojih poltrona! I uvijek smatraju kako su puno pametniji od svojih predhodnika i kako neće doživjeti njihovu sudbinu,zanemarujući činjenicu da su SVI doživjeli istu sudbinu i da je ona u biti neminovnost. I svaki od njih se “strašno iznenadi” kada “pljusne” sa svoje visine! Kada dođe vrijeme mislim da će Plenković “pljusnuti” puno jače od svojih predhodnika! Puno jače,jer su mu i “zasluge” veće!

 • Istina

  Svi koji ne misle kao partija (HDZ), po nekima ovdje, nisu domoljubi. To me podsijeća na vremena za koje sam mislio da su iza nas. Po njima, domoljubi su oni s kojima koaliraju, kojima smeta pozdrav Za Dom Spremni, kojima je sve hrvatsko ustaško, a po njima, to hoće reći, fašističko.

  U ovih 27 godina Hrvatske, HDZ je vladao 19 godina, a SDP 8 godina. Rat je završio već više od 20 godina, a da nisu riješeni neki osnovni probolemi, a to su: otvaranje arhiva, lustracija, istražne radnje nad onima koji su imali moć života i smrti u vrijeme Jugoslavije, iste procesuirati, sudili i za koje imaju dokazi da su krivi, osuditi. Što danas imamo? Imamo to da oni koji su napadali Hrvatsku imaju veća prava od branitelja, da o sudbini Hrvatske odlučuju oni koji Hrvatsku nikada nisu voljeli i nikada nisu željeli. Ne vole je ni danas, iako jako dobro žive od nje. Hrvatska je opljačkana, lopove i kriminalce se štiti, a sirotinju se deložira. Nije ni čudno kad glavnu riječ u Hrvatskoj imaju UDB-aši, KOS-ovci, orjunaši, stari komunistički kadrovi i njihovi potomci. Iseljavanje je hrvatska svakodnevica. Jednu Slavoniju koja može hraniti pola Europe su totalno uništili. Moglo bi se ovako nabrajati i nabrajati.