Andrej Plenković predstavio novu Vladu u Saboru

0
Foto: fah

Andrej Plenković je predstavio novu Vladu u Hrvatskom saboru.

“Hrvatski sabor predstavničko je tijelo svih građana i središte političkog legimiteta stranačkog sustava RH. Vlada proizlazi iz povjerenja izabranih predstavnika građana.

Sastav sabora izravan je rezultat volje birača izražene za izborima 11. rujna. Temeljem takve raspodjele mjesta u Saboru te obavljenih konzultacija predsjednica mi je povjerila mandat za sastavljanje vlade. Stoga mi je zadovoljstvo predstaviti program i ministre te zatražiti povjerenje. Zahvalio bih prethodnoj vladi na doprinosu koji su dali razvoju RH.

Postali smo punopravna članica EU i NATO-a. Istodobno potpuno sam svjestan izazova s kojima se suočavamo. Marljiv rad nije uvijek dovoljno priznat i nagrađen. Hrvatsko stanovništvo ubrzano stari, a svake se godine rađa sve manje djece.

Globalna financijska i gospodarska kriza ostavila je negativne posljedice. Politička stabilnost zemlje je kroz proteklu godinu dovedena u pitanja, potrebna nam je stoga nova vizija i pristup kako bi osigurali prosperitetnu državu.

Uvjeren sam da uz jasnu viziju i zajedništvo možemo postići promjene.

Dopustite mi da u glavnim crtama predstavim program vlade. Prije svega želim istaknuti da ćemo se u ostvarivanju ciljeva voditi najviših vrednotama ustavnog poretka. Obavljat ćemo izvršnu vlast u skladu s ustavom i zakonom, a  sve s ciljem razvoja RH. Zajedno s partnerima radit ćemo na uspostavi stabilne platforme koja će jamčiti stabilnost. Naš pristup će biti uključiv, vlada će svoje aktivnosti provoditi koordinirano.

Bit ćemo vlada koja sluša, vlada koja zna prepoznati očekivanje i potrebe građana i poduzetnika i vlada koja zna uvesti promjene. Gradit ćemo funkcionalnu javnu upravu, zalagat ćemo se na decentralizaciju nadležnosti.

Ono što je moguće rješavati na lokalnoj nema razloga rješaati na srdedišnjoj razini. U 4 godine mandata 4 su temeljna cilja – ostvarivanje gospodarskog rasta, stavranje novih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i društvena pravednost i solidarnost.

Program predviđa donošenje niza mjera koji će biti u funckiji podizanja standarda građana. Stvarat ćemo povoljno poslovno okruženje.

Predstavljanjem proračuna pokazat ćemo da vlada nastavlja sa smanjivanjem deficita. Ujedno nastavit ćemo dijalog s EK u oviru europskog semestra. Takve mjere dovest će do smanjenja javnog duga i povećanja kreditnog rejtinga te popraviti izglede kreditnog rejtinga.

Energetika je preduvjet razvoja ukupnog gospodarstva, a energetski sektor jedan od važnih područja za nove institucije. U novom ustroju vlade energetika postaje ravnopravni dio jednog ministarstva i to zaštite okoliša kako bi iznjedrili uravnotežene prijedloge.

Razvoj poljoprivrede trebao biti biti jedan od glavnih pokretača novog zapošljavanja. Ukupan broj zaposlenih u poljopirvredi od 2011. smanjen je za 100 tisuća, a nama je cilj preokrenuti takve trendove. Gospodarsko oživljavanje sela pokazat će koliko smo kao vlada uspjeli oživjeti Hrvatsku.

Usporedno s osiguranjem gospodarskog rasta provodit ćemo demografske politke. Nepovoljna demografska kretanja predstavljaju jedan od najozbiljnjih izazova suvremenog hrvatskog društva.

Najvredniji hrvatski potencijal oduvijek su bili ljudi te je obveza vlade unapređivati rad hrvatskog čovjeka. Vlada će stoga poticati demografsku obnovu. Kontinuirano ćemo štititi obitelj, razvijat ćemo društvenu pravednost i solidarnost. Obveza je vlade osigurati pomoć socijalno isključenima. Mirovinski i zdravstveni sustav moraju zadržati funkciju solidarnosti. Posebnu pozornost posvetit ćemo ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske.

Izradit ćemo posebne programe za oporavak slabije razvijenih i ratom pogođenih područja. Održiv razvoj brdsko-planinskih i otočnih područja bit će cilj ove vlade.

Nastavit ćemo s kurikularnom reformom koja je za nas apsolutni prioritet. Mladima moramo omogućiti da nakon završenog obrazovanja pokreću svoje poslove. Naš je plan razviti moderni sustav dualnog obrazovanja i bolje povezati obrazovni proces s realnim potrebama tržišta rada.

Kontinuirano ćemo povećavati sredstva za znanost i istraživanje.

Hrvatski branitelji imat će puno uvažavanje Vlade RH. Naša Vlada  će bezuvjetno promicati istinu o Domovinskom ratu, njegovat ćemo pozitivnu i političku ostavštinu Franje Tuđmana. Donošenjem jedinstvenog zakona povećat ćemo kvalitetu sveukupnih prava. Prepoznajemo prethodni i aktualni doprinos Hrvata koji žive izvan zemlje zbog čega ćemo raditi na integraciji iseljene Hrvatske u naš život.

Suradnjom obavještajnih i sigurnosnih službi treba osigurati bolju zaštitu od prijetnji. Vlada će u skladu s ustavnim ovlastima aktivno raditi na jačanju međunarodnog kredibiliteta RH. Vlada koju ću voditi angažiranije će koristiti prednosti članstva u EU.

Za učinkovitu provedbu političke platforme ključni su ljudi. Dopustite mi stoga da predstavim članove vlade čiji su životopisi dostavljeni zastupnicima.

Davor Ivo Stier – riječ je o mom kolegi s kojima sam surađivao u EP. Svoje iskustvo u hrvatskoj diplomaciji siguran sam da će staviti u funckiju zaštite vanjskopolitičkih interesa.

Damir Krstičević – svoj veliki obol stvaranju Hrvatske nastavio je kasnije predanim radom u sustavu MORH-a.

Zdravko Marić – uvjeren sam da će nastaviti sva svoja značajna postignuća i koja su se odnosila na smanjenje javnog duga, proračunskog deficita…

Tomislav Tolušić – predložen za ministra poljoprivrede, već se dokazao kao župan i od njega očekujem da zajedno s Gabrijelom Žalac radi na razvoju istoka Hrvatske da bude jednako razvijena kao i drugi dijelovi zemljem.

Oleg Butković – započeo je niz važnih procesa. Očekujem nastavak predanog rada.

Tomislav Ćorić – očekujem da se vrlo angažirano posveti temama koje su ključne za brojne sugrađane treće dobi.

Nina Obuljen Koržinek – ima sve potrebne kompetnecije da provodi kulturne politike buduće vlade.

Pavo Barišić – očekujem  veliki obol u radu na kurikularnoj reformi.

Milan Kujundžić – sa svojim profesionalnim životnim iskustvom očekujem da će dati veliki obol funkcioniranju zdravstvenog sustava.

Vlada koju ću voditi bit će vlada svih hrvatskih građana.

Promovirat ćemo odgovorno suočavanje s prošlošću. Cilj rada Vlade bit će usmjeren na nadilaženje društvenih podjela te pružanje zadovoljštine žrtvama svih totalitarizama. Vjerujem da će imati dobru suradnju sa Saborom.

Ovom prigodom želim pozvati sve parlamentarne stranke na konstruktivan rad. Zaključio bih ovo parafrazom govora Ivana Mažuranića -svjestan razine odgovornosti i izazova koji su pred nama vjerujem u Hrvatsku, njezinu prošlost, sadašnjost i budućnost.”

facebook komentari