Pratite nas

Hrvatska

Andrej Plenković: Projekt Pelješki most i dijalog sa Slovenijom nastavljaju se

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković poručio je na sjednici Vlade RH da se izgradnja Pelješkog mosta nastavlja kao i dijalog sa susjednom BiH kad je riječ o tome. Jednako tako, Hrvatska je spremna na dijalog sa Slovenijom o otvorenim graničnim pitanjima, javlja HRT

Još jednom poručujem našim prijateljima u BiH i hrvatskoj javnosti, osobito u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, da projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje, ide dalje, kazao je premijer na sjednici Vlade. Most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja, o tome smo razgovarali i na sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH početkom srpnja u Sarajevu, kazao je.

Premijer poručuje da sve što Hrvatska radi sukladno je međunarodnom pravu. Most će biti izgrađen na teritoriju unutarnjih voda RH koje su nesporno hrvatske i koje u bilo kojem aspektu primjene međunarodnog prava mogu biti jedino i uvijek samo hrvatske, naglašava.

Istodobno će, prema međunarnodnom pravu, biti zajamčen neškodljiv prolaz hrvatskim morskim prostorom za sve brodove koji plove u Neum i iz njega, dodaje premijer, te podsjeća da će tehnički gabariti mosta biti onakvi kakve je sugerirala bosansko-hercegovačka strana prije 10 godina. Prema tome, ovo je pitanje koje ne treba politizirati. Ovo je pitanje koje je korisno i za BiH i za Hrvatsku i za, možemo slobodno reći, Europsku uniju, ustvrdio je.

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović tijekom kolovoza nekoliko je puta rekao da se BiH službeno protivi izgradnji Pelješkog mosta dok se ne riješe prijepori vezani za razgraničenje na moru s Hrvatskom, kao i oni u vezi s pristupom otvorenome moru. S njime se, međutim, ne slažu stranke s hrvatskim i srpskim predznakom koje Hrvatskoj daju za pravo da gradi most na svom teritoriju.

Plenković: Razgovori sa Slovenijom idu dalje

Plenković je kazao i da vladine službe pripremaju njegov susret sa slovenskim kolegom Mirom Cerarom koji će biti održan tijekom rujna u Zagrebu.

Ponovio je da RH ne priznaje odluku Arbitražnog suda o spornim graničnim pitanjima na kopnu i moru, ali i naglasio da je Hrvatska spremna razgovarati o tome sa slovenskom stranom, kao i o drugim otvorenim pitanjima koja opterećuju odnose dviju zemalja u proteklih 25 godina.

Ovo je osjetljiva tema, dodao je premijer, ocjenivši kako je već veliki uspjeh da nije izazvala nikakve veće reakcije ni u hrvatskoj javnosti ni u medijima i na političkoj sceni. Znači da način na koji vodimo razgovore, način na koji smo komunicirali s našim ribarima prije nekoliko dana, s predstavnicima lokalnih vlasti, kontakti koji se vode na razini diplomacija, zreli su, ozbiljni. I rješavat ćemo to otvoreno pitanje na dobrosusjedski način, u duhu donosa koje gajimo između Hrvatske i Slovenije. I pronaći dugoročno rješenje iza kojeg će stati i obje zemlje i vjerujem političke institucije Hrvatske i Slovenije, zaključio je.

Čović: Bakir Izetbegović nije ‘država BiH’, a Pelješki most će se izgraditi

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Poruka Predsjednice: Nasilje je jezik slabića

Objavljeno

na

Objavio

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Nastavi čitati