Pratite nas

Događaji

Andrej Plenković: Razmjenom informacija izbjeći nove rizike i ugroze

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković otvorili su u subotu 12. Dubrovnik Forum snažnim zauzimanjem za integraciju cijelog jugoistoka Europe u Europsku uniju

Pod nazivom “Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi” počeo je 12. međunarodni Dubrovnik Forum.

Glavne teme Foruma su sigurnost i stabilnost Sredozemlja, gospodarstvo i okoliš te među dijalog, obrazovanje i mladi. Forum su otvorili premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Prilikom otvaranja premijer je pozdravio sve sudionike Foruma, osvrnuo se na jučer završeni summit Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) te dodao da je danas lijep dan za RH jer je četvrta godišnjica članstva u Europskoj uniji.

Današnja tema koja se odnosi na suradnju na Jadranu, Sredozemlju, jugoistoku Europe, kao i teme naših panela, dotiču sve dimenzije međunarodne suradnje – sigurnost, gospodarsku suradnju, suradnju u kulturi, međureligijski dijalog, kazao je Plenković.

Pritom je spomenuo da su u Hrvatskom saboru nova Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu Domovinske sigurnosti. Strategiju nakon 15 godina donosimo u bitno izmijenjenim međunarodnim okolnostima, a u svjetlu novih sigurnosnih prijetnji, ugroza i rizika. Ono što je najvažnije, taj strateški dokument daje nam instrumente i metodologiju mogućih reakcija na različite krize, izjavio je premijer.

Danas je EU suočen s velikim porastom nestabilnosti koji je praktički u bilo kojem aspektu našega susjedstva – bilo da je riječ o sjeveru Afrike, Bliskom istoku, Kavkazu, srednjoj Aziji. Prijetnje u odnosu na prije 10-ak i 15-ak godina puno su izraženije.
Posebnu pozornost trebamo obratiti terorističkim napadima unutar članica EU-a koji dolaze od strane terorista koji su unutar država EU-a. To zahtijeva puno snažniji i čvršći odgovor svih nadležnih službi i suradnju država.

Na jugoistoku Europe imamo i pitanje stranih boraca, onih koji su odlazili proteklih godina na Bliski istok, vratili se i predstavljaju latentnu opasnost za sigurnost naših država. Stoga su razmjene informacija i kvalitetna umreženost svih naših službi, po našem uvjerenju, jedan od načina kako izbjeći nove rizike i nove ugroze, kazao je između ostalog.

Jandroković je izjavio da se Hrvatska snažno zalaže za to da politika proširenja ima važno mjesto u europskoj strategiji i nastavlja čvrsto podupirati i promicati dalje proširenje, na individualnim postignućima. Držimo (iz vlastitog iskustva) da taj proces mora biti pravedan, zaključio je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskog sabora je najveći dio svog govora posvetio migracijskoj krizi, zbog priljeva koji je 2015. bio brz i nepredvidljiv, a time i kaotičan te je doveo u pitanje Schengenski prostor i same temelje EU-a.

Na marginama Foruma bilateralni susret imali su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i zamjenik pomoćnika tajnika za europske i euroazijske poslove u ministarstvu vanjskih poslova SAD-a Brian Hoyt.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Svečano predstavljena jubilarna poštanska marka 7. gardijske brigade “Puma”

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hrvatska pošta

Udruga veterana 7. gardijske brigade “Puma”, u suorganizaciji s Hrvatskom poštom i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora je, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka te proslavljene brigade Hrvatske vojske svečano predstavila jubilarnu poštansku marku 7. gardijske brigade “Puma”.

Tijekom svečanog programa okupljenima su se obratili predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Robert Puja, ratni zapovjednik 7. gardijske brigade stožerni brigadir Željko Dvekar, član Uprave Hrvatske pošte Hrvoje Parlov koji je ujedno i predstavio jubilarnu poštansku marku, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH general Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelko Stričak te izaslanik predsjednice RH Ante Deur.

U ime udruge veterana 7. GB Pume, Puja je istaknuo kako je ovo prigoda kakvu nemamo često – predstavljanje prve jubilarne marke hrvatske postrojbe iz Domovinskog rata. Ponosan je jer je to jubilarna marka 7 GB Puma, prva u ediciji hrvatski Domovinski rat koji će Hrvatska pošta i ubuduće nadograđivati markama hrvatskih postrojba iz Domovinskog rata.

Dvekar je kazao da je vrlo teško reći nešto o ratnom putu ‘Puma’ koje je osnovao bivši predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da su ‘Pume’ tijekom rata ostvarile iznimne uspjehe i sudjelovale u najvažnijim operacijama i akcijama HV-a.

Parlov je rekao kako je iznimno zadovoljstvo što je Hrvatska pošta izdavanjem prigodne poštanske marke dala svoj doprinos u obilježavanju ove važne
obljetnice gardijske brigade. Dodao je da je motiv ove prigodne markice amblem ‘Puma’, nominalne vrijednosti 7,69 kn, a namijenjena je za korištenje i u domaćem i u međunarodnom poštanskom prometu.

Ministar Medved zahvalio je autoru i suradnicima jer smo danas svjedoci u spomen na legendarne ‘Pume’ koje su svojim herojskim sposobnostim i znanjem dokazali da su bili i ostali jedna od elitnih postrojba hrvatskih Oružanih snaga. Hrvatskim braniteljima je poručio da svjedoče o ljudskj hrabrosti, odlučnosti i neizmjernoj ljubavi prema domovini. Vaša odanost domovini, 90 poginuih i 1 nestali pripadnik, te više od 500 ranjenih, svjedoče o veličini jedne generacije odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu, rekao je ministar.

Jakop je ‘Pumama’ poručio da mogu biti ponosni na svoju ulogu u Domovinskom ratu, na sve doprinose i zasluge u obrani i oslobađanju domovine, na sve žrtve na ratnom putu kojima svi dugujemo trajnu  zahvalnost. Ovaj događaj to i dokazuje – da možete i trebate biti ponosni, dodao je.

Stričak je naglasio golem doprinos sjevera Hrvatske u obrani, naoružavanju i oslobađanju zemlje. Istaknuo je da su varaždinski policajci među prvima priskočili obrani Vukovara.

Deur je rekao da je današnji dan veličanstven za svakoga hrvatskog vojnika, gardista, ratnog zapovjednika. Ovdje svi zajedno pokazujemo snagu iz koje se stvara hrvatska država, a to je zajedništvo koje prikazujemo, dodao je.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Išarana bista Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Foto: fah

Bistu Ive Lole Ribara, koja je prije sedam dana vraćena u park u Prilazu baruna Filipovića, nepoznati počinitelji su nešto prije deset sati išarali plavim sprejom, a ispod imena i prezimena nacrtali ustaško znakovlje.

Zagrebačka policija kazala je da je u jutarnjim satima zaprimljena i evidentirana dojava o tom vandalizmu.

Policija istražuje tko je na bistu nacrtao ustaško slovo “U” i pošarao je, a osumnjičenih još nema, izvijestili su.

Bista je vraćena 10. listopada, a na istom je mjestu stajala do 1991. kada ju je netko ukrao.

Autor je akademski kipar Kosta Angeli Radovani, a izradila ju je Ljevaonica umjetnina ALU.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati