Pratite nas

Komentar

Andrej Plenković: Referendum je korak prema otcjepljenju od BiH

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je protiv održavanja referenduma o danu Republike Srpske (RS), najavljenog za 25. rujna, jer smatra da to može biti prvi korak prema drugom referendumu koji bi vodio odvajanju RS-a od BiH.

“Protiv sam tog referenduma. On može biti prvi korak prema referendumu koji bi vodio do odvajanja RS-a od BiH, što nije dobro. To je i jedinstven stav međunarodne zajednice, Hrvatske i svih ključnih političkih aktera u zemlji”, kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Smatra da treba djelovati na smirivanju tenzija i više se fokusirati na odluke Vijeća EU koje je dalo nalog Europskoj komisiji da izradi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvom u EU.

“Upravo kroz taj europski put možemo najbolje zaštititi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH, ali i dobrobit svih drugih naroda”, poručio je Plenković.

U središnjici HDZ-a u 11 sati počeo je sastanak predsjednika HDZ-a s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora, a umirovljeni general Marinko Krešić novinarima je prije početka rekao da budućeg mandatara nove vlade žele upozoriti na događaje vezane uz hrvatske branitelje i optužnice protiv njih u BiH i Srbiji.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je da na sastanku žele dati potporu Plenkoviću kako bi se što prije formirala vlada jer se stvari u susjedstvu kompliciraju. Ne bi bilo dobro “da nas se uhvati na krivoj nozi”, rekao je.

Podsjetio je i da je samo do prije godinu dana sve izgledalo da su se stvari u RS-u i BiH stabilizirale, a sad je došlo do eskalacije tenzija.

Upozorio je i da Rusija daje potporu referendumu RS-a kazavši da su tu u “pitanju veliki igrači i može se svašta dogoditi”, te da ne bi bilo dobro da Hrvatska ne bude spremna odgovoriti na svaki izazov.

Na novinarsku konstataciju da je Hrvatska članica EU i NATO-a, odgovorio je i da ugovor o članstvu u NATO-u prije svega govori da svatko mora biti sposoban zaštititi svoj nacionalni interes. “Možete nastradati dok se aktivira cjeli szustav. Svaka zemlja mora voditi računa o tome”, kazao je Miljavac.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

Objavljeno

na

Objavio

BEZ KOMENTARA – BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

“Grobovi u žitu vjekovima klet će, zaboravit nikad neće ih Hrvati!”

PITANJE ZA HRVATSKU VLADU: Kada će te ukloniti spomenik četničkom koljaču koji je organizirao masakr 12 hrvatskih redarstvenika?! Nije li neprimjereno da tako blizu mjesta zločina bude spomenik zločincu?

(P.S. Upravo ovakve “argumente” koristili ste prilikom uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu, komentirao je Velimir Bujanec)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati