Pratite nas

Pregled

Andrej Plenković smjenjuje ravnatelja SOA-e Daniela Markića?

Objavljeno

na

Uhićenje desetorice zapovjednika i pripadnika HVO-a u Orašju kao vijest nije se ni ohladila a već je uslijedio novi šok.

Republika Srpska je, naime, podigla optužnicu za ratni zločin protiv generala Ante Gotovine, Ante Kotromanovića, Damira Krstičevića i još 13 generala.

Prijave su podnesene zbog zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995. godine, a osumnjičeni će, ako kroče na teritorij Bosne i Hercegovine, biti uhićeni.

Prekasno za reakcije

Da bi se takav scenarij mogao dogoditi, već je godinama upozoravao pravnik i bivši saborski zastupnik Pero Kovačević, a s posebnim oprezom je na to aludirao u lipnju prošle godine kada je Tužiteljstvo BiH uhitilo u Hercegovini – Nikolu Zovka, Petra Krndelju, Krešu Raića i Ivicu Čuturu – zbog sumnji na počinjenje ratnih zločina na području Čapljine.

Zanimljivo je da su u to vrijeme na vlasti bili isti oni koji danas prozivaju Plenkovića, dok nitko od SDP-ovaca zbog tih uhićenja nije poduzeo ama baš ništa. Štoviše, uhićenja su i u velikom dijelu medija prošla posve neopaženo, iako se još tada moglo naslutiti da priča neće na njima stati.

I danas Pero Kovačević u razgovoru za 7Dnevno upozorava da priča nije gotova, jer bi iz Bosne i Hercegovine zbog inertnosti hrvatskih vlasti, uskoro mogla stići nova pljuska zbog trakavice koja se vuče za BiH generalima Praljkom, Prljićem i ostalima.

“Moramo biti svjesni da je odnos dosadašnjih hrvatskih vlasti u slučaju generala Praljka, Prljića i ostalih bio nikakav. Sadašnja vlast po tom pitanju možda nešto i poduzima, ali od vremena Ive Sanadera, pa do današnje Vlade, nikoga nije bilo briga za predmet Praljak, Prlić i ostali, a slično je tretiran i predmet Gotovina – Markač. Paralelno s tim predmetom, u Hrvatskoj je vođen i proces detuđmanizacije.

Svima je tada odgovaralo da Tuđman snosi krivicu, pa tako i političarima poput Vesne Pusić, koja je tvrdila da smo mi izvršili agresiju na BiH, a istodobno se sjetite i Mesićeve retorike. Oni su se ponašali kao da se to sve njih ne tiče, a zaključak raspravnog vijeća u prvostupanjskoj presudi govori o udruženom zločinačkom pothvatu gdje se, među ostalima, uz Praljka, Petkovića i ostale spominju Tuđman, Gojko Šušak i drugi.

Ukoliko presuda ostane takva i postane pravomoćnom, iako mi poduzimamo sve da do toga ne dođe, to znači da će Hrvatska morati platiti ratnu odštetu Bosni i Hercegovini, prema nekim procjenama od najmanje 13 milijardi eura”, naglašava Pero Kovačević.

Ističe da o tome nitko ne govori, a Praljak u biti ne brani sam sebe, već brani i Hrvatsku bez da se itko na to osvrće. Tako je prošli mjesec haaško žalbeno vijeće od Praljka zatražilo da plati 2,8 milijuna eura troškova obrane, a nitko u Hrvatskoj na to nije reagirao, iako je taj slučaj presedan u Haagu.

Međutim, tvrdi Kovačević, za našu vlast je to normalna situacija, dok hrvatska država više i nema što poduzeti, jer je već prekasno za bilo kakve reakcije. Može se eventualno pomoći obranama oko financiranja, a bude li Hrvatska trebala platiti odštetu, odgovornost će snositi svi ministri pravosuđa, od Orsata Miljenića unazad.

Kovačević se posebno osvrnuo na izdaju nacionalnih interesa i traljavost u slučaju Orašje, upirući prstom u krivce i apsurde: “Manje, više, stvar je tu jasna. Vidljivo je od Sanaderove vlade na ovamo, da je naša arhivska građa, a u ovom slučaju i HVO-a, korištena onako kako je tko htio.

Tamo se moglo ulaziti kao u samoposlugu i svatko je dobivao ono što je htio dobivati. Ali nije problem da su tako radili samo Ministarstvo pravosuđa i Dorh, već je i cijeli sustav davao dokumentaciju neselektivno, bez da je proveden postupak u skladu sa Zakonu o zaštiti tajnosti podataka i prema svim drugim hrvatskim propisima”, naglašava Kovačević.

Što sada treba učiniti?

Pritom su sigurnosne službe trebale provjeravati što se može dati, kako se ne bi narušavali interesi obrane i nacionalne sigurnosti. No, svi su – i oni bivši i ovi sadašnji involvirani u to, pa Kovačević tvrdi da j riječ o skupu neznalica i prodanih duša.

Prema njemu je neshvatljivo što se i kako sve radilo. No, kada su tužiteljstvo u Haagu ili obrana tražili od Vlade određeni dokument, onda je uvijek provođen postupak deklaficiranja tog dokumenta, a kada bi dobili dokumente, bilo je naglašeno da se oni mogu koristiti samo u određenom predmetu – primjerice, u slučaju Gotovina-Markač, ali se ne smiju davati trećim osobama, upućivati u druge slučajeve ili javno objavljivati.

“Tu je vidljivo da su svi radili nezakonito i zato nije realno za očekivati da će se utvrditi činjenično stanje”, strahuje naš sugovornik, dodajući da je ta neselektivnost omogućila da su Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine predani dokumenti koji se nisu ni smjeli, ni trebali dati, što je dovelo do toga da su oni u nekim slučajevima išli na varijantu udruženog zločinačkog pothvata.

Kovačević tvrdi da objava aktualne Vlade kako će poduzeti određene mjere – nije dovoljna, jer je odvjetnik generala Đure Matuzovića rekao da njega osobno nitko nije kontaktirao. Vlada je osnovala Savjet za suradnju s Haaškim sudom čiji je predsjednik Andrej Plenković, a tu su i ministri Krstičević, Stier i Orepić, ali oni ne mogu ništa napraviti jer nisu u svemu tome.

“Vlada, ako misli nešto postići treba imenovati tim pravnih stručnjaka koji znaju o čemu govore i koji su u to odavno involvirani kako bi se složila cijela strategija. Ali, prvo treba ustanoviti koja je dokumentacija predana, te napraviti bazu cjelokupne dokumentacije koja bi mogla pomoći u postupcima koji se vode pred Tužiteljstvom u Bosni i Hercegovini”, predlaže Kovačević.

Iako bi za ovaj propust netko trebao odgovarati, Kovačević ne vjeruje da će do toga doći, iako je prekršen, među ostalim, Zakon o zaštiti podataka, jer se arhivska građa nije mogla dati prije isteka roka od 30 godina. Nema Kovačević ništa protiv da se sudi ratnim zločincima, ali mi smo svoju dokumentaciju trebali adekvatno zaštititi.

“Davana su cjelokupna izvješća o djelovanju HV-a i HVO-a, što je protivno interesima nacionalne sigurnosti i obrane. Mi nismo smjeli dati cijelu mrežu podataka o tome kako i na koji način smo provodili pojedina borbena djelovanja.

Ponašamo se vrlo neodgovorno u svemu tome, pa je objektivno za očekivati nova uhićenja s obzirom na broj predmeta koji su u raznim fazama postupka”, naglašava Kovačević, koji odgovornim smatra bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, koji je bio glavni inicijator potpisivanja sporazuma s BiH na Jahorini 2013., a uz njega odgovornost snosi i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

“Trebamo biti realni – kada su se predavali dokumenti, uvijek su s time bili upoznati predsjednik Vlade, ministri unutarnjih poslova, obrane i pravosuđa, te vanjskih poslova. Pritom ni Dorh nije protokole s BiH sklapao bez znanja i sudjelovanja državne vlasti, te bez zahtjeva aktualne vlasti koja je u to doba bila.

Ja sam se tada jedini tome protivio. Ova se situacija sada mahom koristi u političke svrhe što je nedopustivo, iako optužnice imaju i jak politički utjecaj, što najbolje govori slučaj u Orašju.

Istodobno, Hrvatska je toliko nezainteresirana za ratnu tematiku da nismo na vrijeme osnovali niti Memoralni dokumentacijski centar, već smo i po tom pitanju zakasnili za BiH i Srbijom. Hrvatska je propustila i propušta poduzimati pravne, diplomatske i političke mjere.

U tome je problem naših vlasti koje su se podredile Carli del Ponte i ulasku u EU, a nisu marile za interese Hrvatske. Aktualna Vlada još nije svega svjesna i ne zna što treba raditi”, zaključio je Kovačević.

Plenković smjenjuje Daniela Markića, ravnatelja SOA-a

Na neugodnost koja ga je sustigla po dolasku iz Bosne i Hercegovine, te poljuljala njegovu reputaciju, premijer Andrej Plenković ne misli spokojno gledati dopuštajući da priča padne u zaborav.

Kako saznaje Dnevno.hr iz izvora bliskih prvom čovjeku Vlade, na odgovornost je pozvao sve one koji su situaciju i sramotu mogli spriječiti, a poseban naglasak stavio je na nedavno izabranog ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije, Daniela Markića, kojega smatra odgovornim za cijeli slučaj. Kako ekskluzivno doznaje Dnevno.hr, premijer je već počeo raditi na njegovoj smjeni.

No, pritom ne misli taj proces provesti ishitreno, kao što je to učinila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u slučaju njegova prethodnika, već je sa šeficom države dogovorio sastanak, te sada očekuje njezinu reakciju.

Inače, Markić je na ovoj dužnosti svega nekoliko mjeseci, nakon što su se predsjednica i bivši premijer Tihomir Orešković dogovorili o njegovu imenovanju. Riječ je o procesu koji je trajao 50 dana, od dana kada je predsjednica potpisala odluku o smjeni ranvatelja SOA-e, Dragana Lozančića.

Markić je pak slovio kao Oreškovićev kandidat, pa ni ne čudi da ga Plenković želi smijeniti, obzirom da sigurnosne službe želi imati u svojim rukama. Tako bi propust u BiH mogao u suradnji s predsjednicom, s kojom je u odličnim odnosima, okrenuti u svoju korist.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Damir Krstičević: Ponosan sam na našu pobjedničku Hrvatsku vojsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka.

Današnji je datum izabran u spomen na slavnu pomorsku bitku 18. rujna 887. kada je hrvatska flota kneza Branimira pobijedila nadmoćnu mletačku flotu pred obalama Makarske.

U Splitu je danas, 18. rujna 2017., svečano obilježena 26. obljetnica Hrvatske ratne mornarice (HRM) Oružanih snaga RH (OS RH), a središnjem događaju na Obali kneza Branimira nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, direktor GS OS RH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, glavni inspektor obrane, general-bojnik Slaven Zdilar, savjetnici ministra i zapovjednici grana OS RH, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita i drugi gosti.

Čestitke na obljetnici mornarima je uputila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknuvši kako su u obrani dalmatinskih gradova, obale i naših otoka tijekom Domovinskog rata presudnu ulogu imali upravo pripadnici HRM-a OS RH te je posebno zahvalila mornarima, braniteljima i dragovoljcima koji su u tome dali svoj doprinos.

Istaknula je kako će povećanjem obrambenog proračuna i Hrvatska ratna mornarica OS RH nastaviti podizati svoje sposobnosti. Posebno je istaknula doprinos HRM-a u spašavanju ljudskih života sudjelujući u misijama u Sredozemlju. Stalnim razvojem potrebnih sposobnosti i opremanjem suvremenim plovilima i opremom HRM će omogućiti djelatnu zaštitu RH na moru i učinkovitu integraciju u jedinstveni sustav sigurnosti EU, kazala je predsjednica.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, čestitke je uputio Ivan Šipić naglasivši kako je hrvatski mornar spreman za svoju domovinu ne samo služiti nego i umrijeti te kako nas njihova žrtva obvezuje.

Ministar obrane Damir Krstičević uputivši čestitke u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića zahvalio je ponajprije pripadnicima Oružanih snaga RH na pomoći, brzoj reakciji i velikom angažmanu u sanaciji poplavljenih područja oko Zadra i Ogulina.

Podsjetio je kako je vojska ove godine vraćena u Sinj, te kako se očekuje i povratak pripadnika u Vukovar, Varaždin i Ploče, a upravo će vojarna u Pločama biti ključan izvor novih sposobnosti naše Hrvatske ratne mornarice. “Očekujem kvalitetnu postrojbu mornaričkog desantnog pješaštva u Pločama s mladim, dobro uvježbanim i pripremljenim vojnicima koji će biti južna okosnica naše Hrvatske” rekao je ministar dodavši kako očekuje i ubrzanje projekta izgradnje prototipa Obalnog ophodnog broda i “porinuće hrvatskog ratnog broda u naš Jadran nakon mnogo godina jer je nužno razvijati nove sposobnosti, graditi sustav sigurnosti kako bi bili još bolji i spremniji odgovoriti na izazove koji nam predstoje“. Istaknuo je kako očekuje u idućoj akademskoj godini prvi naraštaj kadeta vojnog pomorstva u Splitu te napomenuo kako je pokrenuta inicijativa povratka školskog broda “Jadran” Hrvatskoj ratnoj mornarici, kamo i pripada.

Ministar Krstičević također je naglasio kako smo okrenuti budućnosti, ali ne zaboravljamo naš temelj – Domovinski rat i naše branitelje te kako je današnje imenovanje vojarne po prvom zapovjedniku HRM-a spomen i zahvala na značaj naših branitelja, suboraca kojima dugujemo slobodu naše domovine. “Naša mornarica izrasla je u Domovinskom ratu, postala nositeljica i organizatorica pomorske obrane, a danas je vjerodostojna spona sigurnosti na Jadranu. Pokazali ste svoju stručnost i motiviranost razvijajući suradnju sa savezničkim mornaricama, a sudjelovanjem u međunarodnim operacijama dajete značajan doprinos izgradnji stabilnosti i sigurnosti. Želim da i u narednom razdoblju i dalje ulažete svoju energiju i motive u usvajanje znanja, sposobnosti i novih tehnologija. Neka vas vodi domoljublje, tradicija i čuvajte ovo naše najljepše more. Budite ponosni što ste dio vojske pobjednika, baš kao što se Hrvatska ponosi svojom ratnom mornaricom”, poručio je pripadnicima ratne mornarice, ministar Krstičević.

Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju podsjetio na dane ustrojavanja Hrvatske ratne mornarice te istaknu kako je tijekom Domovinskog rata u obrani otoka, gradova i deblokadi Jadrana pokazala najviši stupanj pomorske vještine, borbene osposobljenosti i uvježbanosti što je bilo presudno u zaštiti Jadranskog mora. Naglasio je kako se danas HRM uspješno prilagodila novim zadaćama i novim potrebama.”Pripadnici HRM-a s ponosom osiguravaju vidljivost hrvatske zastave u međunarodnim operacijama i misijama potpore miru i u međunarodnim vježbama, s pripadnicima oružanih snaga naših saveznika i partnera, kao obučena i sposobna pomorska snaga”, rekao je general Šundov. Također, general je uz prioritet opremanja i modernizacije HRM-a te razvoj sposobnosti Obalne straže opremanjem obalnim ophodnim brodovima na kraju zaključio kako su ipak najveća vrijednost ljudi koji čine snagu naše mornarice te kako će ulaganje u razvoj sposobnosti mornara, časnika i dočasnika biti najviši prioritet.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović osvrnuo se na dane stvaranja Hrvatske ratne mornarice podsjetivši kako je tijekom rujna 1991., zarobljeno 30-tak ratnih brodova i plovila iz šibenskog remontnog brodogradilišta čime su udareni temelji HRM-a. Istaknuo je doprinos pomorskih i mornaričko-desantnih snaga HRM-a u operacijama HV-a tijekom Domovinskog rata, a poglavito onih čija je hrabrost i žrtva upisana u povijest stvaranja naše ratne mornarice. Kontraadmiral Stipanović istaknuo je kako su današnje prijetnje pomorskoj sigurnosti složene i postavljaju nove izazove pred HRM i kako uspješna zaštita mora nije moguća bez nazočnosti ratnog broda na njemu te kako djelatnici HRM-a ulažu sva svoja znanja i vještine, kako bi održali i razvili nove sposobnosti, neophodne za izvršenje dodijeljenih zadaća i misija. Podsjetio je kako diljem svijeta pripadnici Hrvatske ratne mornarice kontinuirano sudjeluju u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda, Europske unije i NATO-a. I danas se oni nalaze u sklopu međunarodnih snaga u Afganistanu, Kuvajtu, Zapadnoj Sahari, Kosovu te ispred obale Libije. “Služeći svom narodu i svojoj domovini i dalje ćemo ulagati svoja znanja i sposobnosti u budućnost Hrvatske ratne mornarice. Mi smo njezini temelji i njezini stupovi, zahvaljujući kojima će i dalje uspješno izvršavati svoju misiju na dobrobit cijele zajednice”, kazao je na kraju kontraadmiral Stipanović.

Svečanost je završena uručenjem odlikovanja, promaknuća, nagrada i pohvala pripadnicima HRM-a OS RH.

U prigodi obilježavanja Dana HRM-a dan ranije u Katedrali Sv. Dujma služena je Sv. misa za poginule hrvatske branitelje, a na splitskoj rivi održan je Koncert klape HRM-a “Sveti Juraj”, Orkestra HRM-a i gostiju.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati