Andrej Plenković suradnju s DORH-om ocijenio dobrom, spreman na suradnju u aferi ‘dnevnice’

2

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak u Bruxellesu dobrom suradnju s Državnim odvjetništvom i glavnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom te izrazio spremnost za suradnju u rasvjetljavanju afere “dnevnice”.

“Ono što je meni u ovom trenutku u interesu jest da DORH u cjelosti istraži i utvrdi istinu o ovoj aferi koja je dobila puno veće razmjere nego što je itko mogao pretpostaviti na početku”, rekao je Plenković u Bruxellesu, gdje sudjeluje na summitu EU-a.

Na pitanje novinara hoće li HDZ u Saboru podržati izvješće DORH-a i kako surađuje s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, Plenković je rekao:  “To je tema za Hrvatski sabor i očekujem i od državnog odvjetništva kao institucije i glavnog odvjetnika da kvalitetno i profesionalno obavljaju svoju zadaće koje su im postavljene.

Još jednom ponavljam, mi surađujemo na nizu tema od suradnje u pitanju procesuiranja ratnih zločina, zastupanja države u imovinsko-pravnim pitanjima, zastupanja države u međunarodnim sporovima i arbitražama i normalno je da je ta suradnja bila ostvarena i kada je riječ o ovakvom, doista vrlo bizarnom slučaju”.

Što se suradnje s Cvitanom tiče, Plenković je rekao da je ona u svakoj prilici bila visokoprofesionalna, uz uvažavanje nadležnosti i vlade i DORH-a.

Govoreći o najnovijim elementima afere “dnevnice”, Plenković je rekao da nitko nije pretpostavljao koliko je to ozbiljno.

“Ja sam napravio ono što je normalno da se napravi kada vidite na svoje oči da je nešto puno dublje i ozbiljnije nego što je izgledalo na prvi pogled. Onda sam ne samo kao predsjednik vlade nego kao običan građanin, pravnik, zdravorazumski postupio na jedini mogući način. Za sve što treba, ne samo ja nego svi koji rade u vladi spremni smo se odazvati na razgovore i pojasniti stajališta i odgovoriti na eventualne upite koje bi istražitelji mogli imati”, rekao je.

Plenković se u razgovoru s novinarima osvrnuo i na gospodarska pitanja.

“Svi pokazatelji koje gledamo u posljednje vrijeme, bilo da su to domaće informacije, bilo da su to procjene međunarodnih organizacija  i rejting agencija su dobre, ohrabrujuće i pozitivne i  kada je riječ o rastu BDP-a, smanjenju javnog duga i deficita, povećanju zaposlenosti.

Želimo stvoriti stabilan pravni, porezni okvir, predvidljiv, jasan i učinkoviti pravosudni sustav i što manje adminstrativnih barijera za poslovanje gospodarstvenika, uključujući i transparentnu javnu nabavu”, rekao je.

facebook komentari

  • dom domac

    e moj Plenki ,kako ti popusi igru od sdp-a..vi nista ne kuzite i niste za politiku!!

  • Dora

    Kaže Plenki da surađuju po pitanju procesuiranja ratnih zločina!? 22 godine prošlo od konačnog oslobođenja zemlje, a ratni zločinci još nisu procesuirani ili neki jesu, samo je DORH odbacio kaznene prijave protiv njih i time ih trajno rehabilitirao.