Pratite nas

Politika

Andrej Plenković: Tenzije sa Srbijom trebaju se smiriti

Objavljeno

na

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je u obilasku III. izborne jedinice, odnosno Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, u četvrtak je u Krapini rekao da se tenzije trebaju smiriti, a sva otvorena pitanja rješavati dijalogom, u europskom duhu i kontekstu, odgovarajući na novinarsko pitanje o pismu koje je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uputio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

“Postoje brojna otvorena pitanja. Ta pitanja su tu zbog agresije velikosrpskog Miloševićevog režima koji je bio na teritoriju Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kasnije i Kosova.

Svi problemi sa susjedima datiraju iz tog doba”, izjavio je Plenković u Krapini te dodao da, kao odgovoran čelnik HDZ-a, želi sva otvorena pitanja rješavati kroz dijalog, snažnu zaštitu nacionalnih interesa, a opet u europskom duhu i kontekstu.

Za pismo predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera rekao je da je usmjereno upravo smirivanju tenzija i izbjegavanju neodgovornih izjava zbog drugih naroda i drugih država. Tvrdi da podizanje tenzija i neodgovorne izjave nisu politika HDZ-a, već da je politika te stranke državnička i vjerodostojna.

“Politika HDZ-a vodit će računa da zaštiti naše interese onako kako doliči članici Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije”, rekao  je prvi čovjek HDZ-a.

O suradnji s Mostom – nakon izbora  

Upitan hoće li pristati na zahtjeve Mosta i na izmjenu Zakona o financiranju političkih stranka te o izmjenama Zakona o HRT-u, Plenković je ponovio da je stranka u preostalih deset dana posvećena isključivo predstavljanju programa kampanji i da je cilj dobiti potporu što većeg broja birača.

“Nakon izbora razgovarat ćemo sa svim partnerima, pa i sa Mostom.

Nikakvih a priori ultimatuma i ucjena neće biti. To za mene nije način komuniciranja.

Za mene je način komuniciranja da se dogovaramo s onim strankama koje su nam programski i svjetonazorski slične. Kada postignemo suglasnost o programu, onda možemo konkretno razgovarati o zakonskim prijedlozima”, pojasnio je Plenković te zaključio da je HDZ otvoren za suradnju s Mostom.

Plenković je naglasio i kako je III. izborna jedinica izuzetno važna za HDZ, u kontekstu njihovog programa, kada je riječ o malom i srednjem poduzetništvu, poljoprivredi, gospodarstvu te tekstilnoj industriji.

Pojasnio je da stranački program za taj kraj fokus stavlja upravo na malo i srednje poduzetništvo i obrtnike.

Troškovi kampanje bit će manji nego dosad 

Plenković je, na pitanje novinara vezano uz troškove dosadašnje kampanje, ponovio da će troškovi biti manji u odnosu na prošle izbore.

“Nema više velikih skupova koji su nerijetko karakterizirali kampanje HDZ-a već smo se orijentirali na medijsku i digitalnu kampanju”, rekao je te dodao da će o svim javnost izvijestiti glavni tajnik stranke kad dođe vrijeme, jer se izvješće mora podnijeti i prema DIP-u.

Tvrdi da je sve u okviru proračuna, a njegova je želja bila da medijska i digitalna prisutnost bude na jednoj razini kako to rade sestrinske stranke HDZ-a u Europi.

Mišljenja je i da su u nekim aspektima inovativni i korak ispred drugih stranaka. Takvu kampanju ocijenio je jako dobrom, a preko nje se, ističe Plenković, stranka približava mlađoj publici koja se na taj način upoznaje s programom stranke.

Na žalbe pojedinih građana da su na privatne e-mail adrese dobivali poruke HDZ-a te zamolbu da komentira nije li stranka na taj način prešla neke okvire, Plenković je odgovorio da će ekspertni tim stranke, koji se tim bavi, dati odgovore na ta pitanja. Osobno vjeruje da se koriste podaci iz baza koje stranka već dulje vremena ima.

“Za sve one koji ne žele na taj način primati poruke mogu to riješiti jednim ‘klikom'”, dodao je.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

ISKORAK U „BOLJE SUTRA“!?

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

„Bolje sutra“, koje čekam od sredine prošlog stoljeća napokon se, kako izgleda, nazire. Potpredsjednica Vlade za gospodarstvo je u jednom od dva naša najveća mainstream dnevna lista jednim udarcem, jednim hitcem iz obje cijevi dvocijevke pogodila dva cilja. Nakon dvadeset i šest godina postojanja neovisne Republike Hrvatske najavljuje se, s pogledom unaprijed, rast gospodarstva, a s druge, kao posljedično, i rješavanje negativnih demografskih kretanja.

Na pitanje o demografskoj slici, potpredsjednica Vlade odgovara:“ To je jedan od najtežih problema s kojim se suočavamo, ali nismo jedini s tim problemom u Europi. No, osim svih mjera koje pokušava provesti Ministarstvo obitelji i mladih, mislim da je najbolja demografska mjera gospodarstvo koje raste. Osjećaj ljudi da imaju perspektivu za sebe i svoju djecu pronalaženjem kvalitetnih radnih mjesta i ostvarivanjem svojih planova, želja i ambicija“.

Zanimljiv je i odgovor na pitanje o iskustvima koja je potpredsjednica Vlade stekla u razgovorima s poduzetnicima. – Najveći im je problem nedostatak radne snage, posebno za prerađivačku industriju, turizam i brodogradnju, ali i za druge industrije kao što je to ICT. Proizlazi da za snažniji rast gospodarstva moramo osigurati skup mjera kojima će se osigurati ne samo dovoljan broj radnika nego i odgovarajuća struktura“.

Ostvaruje se dakle, izgleda, jedan prijedlog mojeg FB prijatelja da bi cijeloj zemlji trebao restart, a to je upravo izlaganje potpredsjednice Vlade o dvije važne teme. Teško je shvatiti i povezati da se „izvoz“ naših kadrova smatra, bez obzira na demografsku sliku, normalnim, a njihovo primanje od drugih država, od strane tih država bez naknade za školovanje, također normalnim. A zatim i „uvoz“ u istim novinama najavljenih više desetina tisuća novih radnika. Opet jednom, bez obzira, na demografsku sliku, koja ne će biti ista.

Izmijenit će se i stanje u mirovinskim fondovima, poreznim prihodima i svemu ostalome što se na samo ta dva toka novca nadovezuje.

Sjajan je optimizam koji navire iz ovog intervjua, kao da se pripremaju neki novi izbori. Ili naprosto da je jedan od velikih problema, a to je Agrokor, u kojem je potpredsjednica Vlade među najistaknutijim heroinama i herojima, u procesu rješavanja i razrješavanja. A i sastav povjerenstva sliči sintagmi ” velika koalicija”. Na to asocira i naslov intervjua:: „Način na koji je Todorić vodio Agrokor bio je uteg za cijelo naše gospodarstvo“, formuliran u prošlo, (i svršeno vrijeme?), najavljujući da je tomu kraj.

Glede napretka i „boljeg sutra“ treba li imati na umu, a i mudraci to znaju reći, da nešto što se ne razvija i zapusti određeno vrijeme, a to je u našem slučaju, najgorem, oko 26 godina, ako se krene u obnavljanje od sad, u demokraciji treba isto toliko godina za povrat u stanje na razini od započinjanja zapuštanja…

Antun Drndelić

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

RADIKALNI POLITIČKI ZAOKRET BELJAKOVOG HSS-a

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska seljačka stranka stubokom mijenja politiku i HSS će se ubuduće temeljiti na republikanizmu i liberalizmu, a demokršćansko naslijeđe odlazi u povijest, temelj je nove strategije koju je sastavio Krešo Beljak, a jednoglasno prihvatilo 136 članova Glavnog odbora.

“Progresivni republikanizam – Nova Republika” naziv je ideoloških smjernica koje potpuno revidiraju politički smjer HSS-a, a u nekim dijelovima stranku vraćaju u vrijeme Stjepana Radića, koji je, primjerice, imao negativan odnos prema konzervativizmu Katoličke crkve, dok Beljak sugerira da treba razmisliti o ukidanju vjeronauka u školskoj nastavi.

Radi se o drastičnom razlazu s HSS-om kakav je bio kada su glavnu riječ vodili Branko Hrg, Marijana Petir i njihovi istomišljenici. “Stjepan Radić je zajedno s bratom Antunom razvio koncepciju koja je pronašla ravnotežu između demokratskih, liberalnih i socijalnih elemenata političkog poretka, ali na tradicionalnim narodnim osnovama – u tome je najvažnija aktualnost idejnih temelja HSS-a u suvremenom hrvatskom društvu”, objašnjava se u uvodu smjernica.

Ukratko, u HSS-u će se zalagati za reformu izbornog sustava, promjenu političkog i administrativnog ustroja i temeljitu decentralizaciju, kao i reformu ekonomskog modela te vanjske politike. Zatim slijedi konkretizacija ovih načelnih teza. Tako bi se ukinuli direktni predsjednički izbori, i umjesto toga, predsjednik Republike birao u Saboru dvotrećinskom većinom i tajnim glasanjem.

Ali, zato bi građani birali suce kao što se radi u SAD-u, a lokalne vlasti bi dobile puno veći utjecaj na rad policije. Što misle o vanjskoj politici predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vidi se u zahtjevu da se Hrvatska odmakne od politika koje je usmjeravaju da ostane na periferiji Europske unije (Baltik – Jadran), i pokuša postati “jedna od snažnih država centra EU”.

HSS će se zalagati za uvođenje progresivnih poreza koji više opterećuju bogatije, a tražit će ukidanje PDV-a za poljoprivredne i ribarske proizvode. HEP ne smije biti privatiziran, nema prodaje šuma i vodnih izvora, a Beljak predlaže i zabranu prodaje državnog zemljišta strancima.

U sustavu obrazovanja, HSS traži “još radikalniju reformu koja bi bitno rasteretila djecu i povećala odgojnu funkciju škole, smanjiti broj obaveznih predmeta na pet ili šest i nesvrhovito učenje besmislenih činjenica”, “razvoj aktivnog i odgovornog građanstva kroz sustav obrazovanja” te “novu otvorenu kulturnu politiku”.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak potvrdio je za Jutarnji list kako demokršćanska tradicija ubuduće neće biti politička doktrina stranke. “Još 2003. za HSS je glasalo 300.000 birača, a onda su strankom zavladali Hrg i Marijana Petir, nakon čega smo ostali na 35.000 glasova.

Toliko o tezama kako HSS treba imati bazu među konzervativnim glasačima. Uz to, Stjepan Radić se zalagao za liberalne vrijednosti u svoje vrijeme, pravicu i zaštitu najširih slojeva hrvatskog stanovništva, a ove političke smjernice su na istom tragu, ali prilagođene životu u 21. stoljeću. Počinjemo graditi HSS koji će na idućim izborima biti puno jači nego je danas”, pojasnio je Beljak.

facebook komentari

Nastavi čitati