Andrej Plenković: Važno je kako će se RH pozicionirati u novim okolnostima

3

Premijer Andrej Plenković održao je pred Saborom izlaganje o sastancima Europskoga vijeća. Plenković je pozvao Sabor da se, u okviru svojih ovlasti, više uključi u kreiranje vanjske politike.

Godinu je bila vrlo dinamična, poručio je, od Brexita, Trumpa do sankcija Rusiji i zato su pred nama brojni izazovi u pozicioniranju Hrvatske u Europskoj uniji i svijetu, prenosi HRT

Plenković je podsjetio da su premijeri vlada dviju zemalja članica EU-a, Velike Britanije i Italije, podnijeli ostavke nakon poraza na referendumima i rekao je da se to u Europi još nije dogodilo.

Upravo u tom kontekstu izuzetno je važno kako će se voditi europska politika i kako će se RH pozicionirati, posebice nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u i novim globalnim okolnostima, kao što je asertivnija uloga Rusije, kazao je.

Važan dio razgovora na marginama bio je posvećen odnosima između EU-a i Rusije koji se trebaju redefinirati s obzirom na brojne promjene u odnosu snaga. U tom kontekstu će nova vrsta dijaloga s Rusijom biti jedna od ključnih tema za 2017., kazao je.

Nakon završetka postupka izlaska Velike Britanije iz EU-a, Unija više nikada neće biti ista, kazao je Plenković.

“Mislim da je to bila krupna, neoprostiva politička pogreška Davida Camerona uopće ići na takav referendum. Radi se o gubitničkoj situaciji i za njega osobno i za Ujedinjeno Kraljevstvo, a reperkusije za europski projekt ćemo tek svi skupa vidjeti i na globana financijska tržišta”, kazao je Plenković.

“Kada je riječ o migracijama, Hrvatska smatra da je strateški ujednačen odgovor država članica utemeljen na solidarnosti optimalan pristup upravljanju migracijskim pritiscoma”, kazao je Plenković. Podsjetio je da se Hrvatska obavezala primiti 1600 ljudi, a da je do sada relocirano samo 19 i to iz italije.

Hrvatska je podržala reformu europskog sustava azila i zalaže se učinkovito upravljanje vanjskim granicama EU-a te je zadovoljna brzom uspostavom i početkom rada Agencije europske granične i obalne straže, koja predstavlja dobar primjer europskog odgovora na krizu. “Naš je prioritet da tzv. istočnomediteranska ili balkanska ruta ostane zatvorena”, istaknuo je.

“Trebamo ustrajati na dijalogu s državama jugoistoka Europe i svim članicama EU-a da tako i bude”, rekao je Plenković naglasivši da ovakav pristup u kojem se granice štite tehnologijom i ljudstvom, a ne fizičkim preprekama treba postati stalan.

Što se tiče pitanja sigurnosti i borbe protiv terorizma, o čemu se također raspravljalo na sastanku u prosincu, postignut je dogovor o direktivi o suzbijanju terorizma i uredbi o izmjeni zakonika o šengenskoj granici u pogledu sustavnih provjera na vanjskim granicama EU-a, rekao je Plenković istaknuvši da te direktiva predstavlja “kvalitetan kazneno-pravni odgovor na sigurnosne izazove koje danas predstavljaju strani teroristički borci i teroristi povratnici”.

facebook komentari

 • HISTrion

  u ovim okolnostima, kao i do sada, pozicionirati će RH nono i nonice.
  Nazdravlje Hrvatski puče.

  • Saga

   Ma, ne će Hrvatska ni propasti ni nestati… ne bojte se! 🙂
   Vođe se izmjenjuju, ali narod uvijek o(p)staje.

 • Malleus_Haereticorum

  „Mislim da je to bila krupna, neoprostiva politička pogreška Davida
  Camerona uopće ići na takav referendum. Radi se o gubitničkoj situaciji i
  za njega osobno i za Ujedinjeno Kraljevstvo, a reperkusije za europski
  projekt ćemo tek svi skupa vidjeti i na globana financijska tržišta“

  Prvo, ti očito misliš da narod ne treba ništa pitati nego ga „prosvijećena elita“, u koju očito ubrajaš i sebe, mora štititi od njega samog. Uvijek i svugdje referendum u skladu s Ustavom (ili najvišim zakonima države, jer UK nema Ustava kao takvog) je najdemokratskije izjašnjavanje naroda o važnim problemima. Švicarska stoljećima funkcionira na referendumima. Dakle, nemoj biti oholi ignorant nego priznaj ono što je dobro, ili najmanje loše od sviju mogućih opcija.

  Drugo, odkud ti znaš što je dobro za UK i što te briga što je za NJIH dobro ili loše. Neka oni sami vode brigu o tome, kao što bi hrvatski narod morao voditi brigu o sebi i svojoj državi, u kojoj će i na referndumima odlučivati o najvažnijim stvarima. Prestani s tim blesavim europskim elitiziranjem. Postani čovjek od krvi i mesa, a nemoj ostati birokratskom gnjidom.