Andrej Plenković: Velikosrpska agresija nije floskula nego tragedija koja se dogodila Hrvatskoj i BiH

3

Velikosrpska agresija nije floskula nego tragedija koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, rekao je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, odgovarajući na nedavnu izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da je hrvatski govor o velikosrpskoj agresiji samo isprazna tvrdnja.

“Što se tiče velikosrpske Miliševićeve agresije moj je stav decidiran i jasan – nažalost nije riječ o floskuli nego o tragediji koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, rekao je Plenković, zamoljen da komentira Vučićevu izjavu.

Vučić je nakon što je Hrvatska zadržala rezerve na otvaranje poglavlja 26 obrazovanje i kultura izjavio da Srbija ne treba lekcije onih “koji drže da povijest počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji”.

“Mislim da sam bio vrlo precizan na sjednici vlade. Rezerva koju smo zadržali za poglavlje Obrazovanje i kultura bila je argumentirana i odnosi se na obveze koje je Srbija preuzela u pogledu ispunjavanja zadaća prema hrvatskoj manjini kada je riječ o srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju.

Činjenica da je Hrvatska dala privolu za otvaranje dva poglavlja jasan je signal o preciznim hrvatskim argumentima, a ne o apriornom stavu”, rekao je Plenković po dolasku na sastanak na vrhu čelnika 28 zemalja članica EU-a.

Plenković je dodao da hrvatska vlada slijedeće četiri godine želi iskoristiti za rješavanje brojnih preostalih pitanja iz vremena agresije na Hrvatsku, koja su objektivno gledajući zapreka punoj normalizaciji odnosa i okretanju prema budućnosti, prema gospodarskim temama i razvoju.

“Mislim da postoji dovoljno političke zrelosti da ovaj trenutak iskoristimo za taj proces”, rekao je Plenković.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Velikosrpska agresija? Opa, bato! Nećeš više biti suho zlato. Mora da se bliže neki izbori, traže se glasovi smušenih Hrvata.

 • milanU

  Svi povijestni velikani su imali svoje MENTORE. Tito je imao Staljina, Poglavnik dr. Ante Pavelić je imao Oca Domovine dra. Antu Starčevića. Prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman je imao za svojeg MENTORA Zadnjeg zapovjednika Hrvatskih Oružanih Snaga. HOS-a Viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala DRINJANINA.

  Pažnja! Molim da se to zna i da se NEZABORAVI!

  Dali je Poglavnik rimskim ugovorima prodao Dalmaciju? Molim strpljenje onima koji otvore i pročitaju priloženi link. Hvala.
  http://otporas.com/exclusive-r

  PODRIJETLO “ZA DOM SPREMNI” datira iz 1069 godine. | Otporaš
  otporas.com/podrijetlo-za-dom-…

 • Pingback: Nachrichten aus Kroatien - Seite 602()