Andrej Plenković: “Vidim Hrvatsku koja je obrazovana i koja radi”

6

Premijer Andrej Plenković u svom govoru na Konferenciji ‘Hrvatska kakvu trebamo’ koju organizira Večernji list rekao je kako je u svijetu koji se mijenja brže no ikada, važno imati jasan smjer razvoja Hrvatske. Hrvatska danas i u budućnosti treba biti prosperitetna i uređena zemlja jednakih mogućnosti za sve, rekao je Plenković.

Vidim Hrvatsku kao zemlju koja je utemeljena na našim tradicionalnim vrijednostima, zemlju ponosnih i samopouzdanih ljudi, Hrvatsku koja je obrazovana i moderna, koja radi i sve više je zaposlena i poduzetna, koja je izvrsna i konkurentna, sigurna i predvidljiva, solidarna i brižna, pomirena i tolerantna.

Vidim Hrvatsku koja je europska i razumije globalni kontekst u kojem se pozicionira. Dragi prijatelji, vidim Hrvatsku s probuđenim optimizmom i nadom, naglasio je premijer.

Izrazio je odlučnost u provođenju reformi te naglasio otvorenost socijalnom dijalogu. Spomenuo je i Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću rekavši da Hrvatska zbog objektivnih okolnosti, velikosrpske agresije, devedesetih godina nije imala raspravu o toj temi, odnosno preskočila ju je. Prevladavanje takvih ideoloških podjela omogućit će društvu da se koncentrira na budućnost, rekao je Plenković.

Naglasio je kako ova Vlada potiče poduzetnike, ali i ohrabruje izvoznike koji su izuzetno važni za ukupnu sliku gospodarstva. Glede javnog financija, dodao je, dobri su makroekonomski pokazatelji, a smanjen je i proračunski deficit.

Prema njegovom mišljenju, demografija je ključna tema i kapitalno pitanje hrvatske budućnosti. U jednom desetljeću izgubili smo više od 150.000 ljudi. Takvi negativni učinci utječu na sve aspekte hrvatskog društva, a ako ih povežemo s pitanjem iseljavanja, jasno je da je ta tema prioritet koji će biti s nama desetljećima, a ne samo godinama, rekao je Plenković.

Trebamo Hrvatsku obrazovanih ljudi, koji će svoje ambicije moći ostvariti u svojoj domovini. Ona poruka koju šaljem kao predsjednik Vlade je poruka stabilnosti, snage, ustrajnosti, ali i optimizma. To me vodi, optimizam, to mi se čini da nam fali.

Moja je zadaća da pokrenemo i optimizam jer samo s njim možemo rješavati zadaće koje su pred nama, rekao je premijer Plenković.

facebook komentari

 • Državotvorni Hrvati su JU vidjeli prije tebe da je naša LIEPA Hrvatska “OBRAZOVANA” LIEPA, NAPREDNA, ZGODNA do tog stupnja da su se kroz povijest mnogu stranci i NJU zaljubili, htjeli JU osvojiti, obeščastiti, ukrasti što je očiti dokaz tome da su se Hrvati uvijek branili od tih stranaca koji su nam htjeli UKRASTI NAŠU HRVATSKSKU, što i priloženi link svjedoči.
  Stalna veza: http://otporas.com/strogo-povjerlji…instvu-na-znanje/

  • HISTrion

   Ne može on to percipirati što mu Vi sugerirate, jer dolazi iz “vjerodostojne proletersko-komunističke kaste”.

 • Omnes Omnibus

  Ah, jos jedan sarmer be pokrica, pun floskula i praznih fraza. Na cemu ce se temeljiti taj optimizam? Na memoricidu, kulturocidu, skrivanju komunistickih i cetnickih zlocina?
  Ako vam trebaju radisni i obrazovani ljudi, sto ne otvorite vrata dijaspori?

  • yelka talaich

   GOSPODINE PLENKOVICU I OBRAZOVANI I NEOBRAZOVANI NAJPRIJE I UVIJEK MORAJU VOLJETI DOMOVINU IZNAD SVEGA I PO SVAKU CIJENU . I JEDNI I DRUGI GINUTI I GINUSE ZA NJU !!!

   • Bravo Jelka!
    Kako tamo, šta ima nova. Viđaš li naše stare prijatelje? Kada ćeš ovamo?
    Veliki poZDrave tebi, suprugu Joe i svim tvojima.
    Bog! Milan.

 • Agromentum

  Nadajmo se da on to svoje “viđenje” za koju godinu neće korigirati u “fatamorgana”.