Andrej Plenković: Volio bih kad bi se HSS vratio suradnji s HDZ-om- vrata su otvorena

6

U prvoj ovosezonskoj emisiji “Intervju tjedna” urednice i voditeljice Jasmine Popović gostovao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Rekao je kako su protekla tri mjeseca, od kada je najavio svoju kandidaturu za predsjednika HDZ, sigurno najintenzivnije političko razdoblje u njegovom životu.

Imao sam priliku obići Hrvatsku nekoliko puta, poslati poruku svojim kolegama i kolegicama u stranci kako vidim HDZ. Kao jasno profiliranu stranku desnoga centra, narodnjačku, demokršćansku. Sve ono što su naši utemeljitelji i predsjednik Tudman htjeli.

Činjenica je da smo u samo dva mjeseca od objektivno dosta velikog pada rejtinga u javnosti došli u situaciju da smo pobijedili i to uvjerljivo, rekao je Plenković.

Dodao je kako je to poticaj i ohrabrenje za daljnju konsolidaciju stranke i naravno okretanje političkim partnerima na političkoj sceni koji su također prošli prag i osvojili mandate u hrvatskom Saboru s ciljem da formiraju stabilnu vladu.
Činjenica je da smo počeli razgovore s MOST-om. Izuzetno poštujemo njihovih 13 mandata tu su se tu potvrdili kao relavantan politički akter na sceni kao i razgovore s predstavnicima nacionalnih manjina. Ja osobno kao predsjednik HDZ-a želim da budućoj Vladi svi predstavnici nacionalnih manjina daju potporu. Kad je riječ o MOSTU, dogovaramo se u paketu, a moto razgovora je: Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

To znači da razgovaramo o sedam točaka koje je MOST istaknuo uoči izbora, bio je otvoren Plenković.

Računa da će imati stabilnu podršku. Stabilna podrška ja ona u kojoj neću morati paziti da li je netko od zastupnika na putu da li je bolestan da li će doći na glasovanje.

Stabilna je ona podrška koja će ići daleko preko 80 mandata u hrvatskom Saboru. Mislim da će to biti slučaj, kazao je. Na pitanje koje su to stranke odgovorio je kako je MOST otvoren, dva zastupnika Milana Bandića su otvorena, a tu su i zastupnici nacionalnih manjina.

Na pitanje kakvi su kontakti s ostalim strankama na političkoj sceni Plenković je odgovorio da je za njega na sceni najvažniji partner Hrvatska seljačka stranka. Za HDZ je Hrvatska seljačka stranka naša jedina rođakinja u političkom smislu, svi ostali su nam partneri.

Ja bih volio kada bi se ta stranka vratila suradnji sa svojom političkom obitelji, rekao je Plenković. Što se mene tiče ta vrata su otvorena, dodao je. “S kolegicom Marijanom Petir koja je s nama u EP-u odlično surađujem i volio bih taj tip suradnje nastaviti.

Znate da je gospodin Hrg bio na drugom mjestu u našoj drugoj izbornoj jedinici i ostvario je vrlo solidan izborni rezultat, pomogao izbornom uspjehu u toj jedinici. Ono za što sam ja spreman je jedna cjelovita suradnja s HSS-om”, dodao je Plenković.

Što se tiče budućih resora Plenković nije želio spominjati niti jednog od kandidata za buduće ministre, ali je naglasio kako HDZ ima velik broj dokazanih zastupnika i dokazanih ministara. S obzirom da moramo s drugim partnerima dogovoriti suradnju, tek ćemo vidjeti koji će to resori biti koji će pripasti HDZ-u, a koji budućim partnerima u Vladi.

Tako da o imenima ne bih spekulirao.

Jedano od pitanja bilo je hoće li se mijenjati struktura Vlade, a Plenković je odgovorio da će sigurno biti nekih modifikacija. Bit će sigurno više potpredsjednika Vlade.

Mislim da bi četiri potpredsjednika Vlade bila primjerena i da bi na taj način mogli imati vrlo učinkovitu izvršnu vlast, rekao je. Što se tiče ostanka ministra Hasanbegovića Plenković je rekao: Ja ću samo ponoviti da je stvar mandatara da određuje ministre u Vladi.

Posljedice ovakve pobjede HDZ-a smanjile su populizam, osobito na desnom političkom spektru, ojačale mainstream i stvorile pretpostavke za formiranje stabilne hrvatske vlade. Sve što sam htio postigao sam na ovim izborima, rekao je na kraju intervjua Plenković.

facebook komentari

 • Maks

  Koplja se lome oko represivnog aparata, sve ovo je bacanje magle a Hasan ostaje. Odmah na pocetku – nisam HDZ , meni bi bilo dovoljno vanstranacko pravosudje i represivni aparat koji vode neokaljani vanstranacki ljudi, ima ih dovoljno u Hrvatskoj koji nisu bili u partiji , sdpu , hdzeu a bogami ni u mostu koji jos nije imao vremena da se pravilno korumpira ali koristi svaku sansu i trazi mogucnosti . Bez nekorumpiranog vanstranackog pravosudja nema ni pravde, ni pravne vlasti nema ni boljitka . Sprlje Orepic, Petrov su nastavak Ostojic, Bajic, Cvitan produzena ruka zla koje je vladalo po Cuprijasima “zadnjih 25 godina”, pustimo njihovo popovanje – ti popovi ce za fotelje i na paradu ponosa.

 • Klara

  Gospodine Plenković velik broj glasača HDZ bi volio da gospodin Hasanbegović i dalje bude ministar. Nadam se da nas nećete razočarati.

  • Mrga

   Može nas prevariti samo jednom.

   • Klara

    Slažem se.

  • Maks

   Na Plenkovica treba dobro pripaziti , hvaliti samo kad zasluzi a jos nije zasluzio . Populist udara po Karamarku a bez njega bi bi jos uvijek bio u Briselu i mali potrčko Vesne Pusic , karijerist je razmisljao da postane članom HNSa!!! Milanovic je pao nakon pet pobjeda Karamarka prije 10 mjeseci , Pobjeda broj 6 je rusenje Radmana i Oreskovica bez koje se Briselplanky ne bi mogao ni kandidirati , sad neka sluzi narodu koji ga je izabrao umjesto da mu prodaje m. pod bubrege i dize sebe u nebesa, do sad je dobar govornik i nista drugo”advokati i popovi to “treniraju i najbolje znaju!

 • miro

  Mnogo nas je glasovalo za HDZ zbog ljudi kao što su Hasanbegović,Culej,Krstičević,Bruna Esih itd. a ne zbog Plenkovića,Sanadera,Štira,Šujice,Rajnera,Božinovića,Prgometa itd.Gospodine Plenkoviću imajte to na umu i dalje od Pupavca i Radina,jer drugu priliku nećete dobiti,dosta nam je prijevara počev od Sanadera pa do današnjih dana.