ANDRIJA HEBRANG: Kad Tvrtko Jakovina ne može obraniti Titove zločine – onda izmišlja!

7

Prof. dr. sc. Andrija Hebrang reagirao je na izjavu Tvrtka Jakovine u emisiji Otvoreno kada je rekao da je njegov pokojni otac bio jedan od najbližih suradnika.

“On je u emisiji Otvoreno na temu komunističkih zločina izjavio da je i moj otac pokojni Andrija Hebrang bio jedan od najbližih Titovih suradnika te je morao znati za mirnodopska komunistička zvjerstva.

Takve neistine su posljedica govora jednog povjesničara na temelju vlastitog svjetonazora umjesto na temelju činjenica. Jakovina opravdava svoja stajališta izmišljotinama, umjesto da se drži Rezolucije broj 1841 Vijeća Europe koja za komuniste kaže da s njima nema pomirbe bez istine.

Očito političko opredjeljenje ovog povjesničara nije na tom tragu istine. Tragično je to tim više, što sam uvjeren da i sam zna istinu ali ju politizira preko leševa stotina tisuća koji su ubijeni bez suđenja i to u vrijeme nakon završetka II. svjetskog rata. Kada mu u obrani najvećeg mirnodopskog zločina u europskoj povijesti, počinjenog po zapovjedi zločinca Josipa Broza Tita,  ponestane argumenata, poseže za neistinama.

Da je proučio postojeće dostupne dokumente barem bi šutio. Istina je porpuno drugačija od onoga što je Jakovina tvrdio. Moj otac Andrija Hebrang teško je napadnut u poznatom pismu koje 30. rujna 1944. Josipu Brozu šalju i zajedno potpisuju antihrvatski komunistički čelnici Ranković, Kardelj i Đilas. Oni od Broza traže da se odmah sa svih položaja smijeni Andrija Hebrang optužujući ga za, kako navode, “hrvatski nacionalizam”. Odmah nakon toga Andrija Hebrang je isključen iz Politbiroa a 14. listopda 1944. smijenjen je s mjesta tajnika CK SKJ. Prebačen je u tadašnji sektor gospodarstva i više nije pozivan na sastanke političkog vrha, da bi ga komunisti ubrzo nakon toga po nalogu Josipa Broza mučki ubili i zauvijek mu sakrili grob.

Budući da je bio isključen iz političkog vrha, nije mogao znati za zvjerstva koja se provode po Brozovoj zapovijedi. Iako je arhiva uništena, pouzdani izvori su već davno tvrdili da nitko osim Ozne nije znao za ta zvjerstva nad nevinim ljudima.  Danas svjedočimo intenzivnoj borbi slijednika komunističkog i jugoslavenskog svjetonazora za skrivanjem istine.

Duboki razdor u hrvatskom narodu kočnica je naše cjelokupne krize i ne može se riješiti bez istine. Mi, koji ne znamo za grobove svojih otaca i drugih najbližih članova obitelji ubijenih nakon rata od komunističke ruke, a ima nas u Hrvatskloj i svijetu preko dva milijuna, nikada nećemo prihvatiti pomirbu bez istine. To dugujemo žrtvama kojima su  svezali ruke i ubili ih metkom ili sjekirom u potiljak. Te žrtve, među kojima je bilo puno staraca, žena i djece, nisu imale pravo na suđenje, kao što danas nemaju pravo na istinu.

Policijskim istragama utvrđeno je 940 mjesta za koja se sumnja da su skriveni grobovi tih žrtava. Slijednici komunista zaustavili su saborsko povjerenstvo koje je otkopavalo skrivena grobišta. Milanović i Josipović su zatvorili i Ured za otkrivanje komunističkih zločina čiji sam rad pokrenuo u Hrvatskom saboru i vodio ga oko godinu dana. Naš grijeh u Uredu je bio što smo otkopali tri lokaliteta i u njima našli kosti malodobnih žrtava razmrskanih glava. Dolaskom na vlast Milanović i Josipović su zatvorili Ured a daljnja istraživanja povjerili su bivšem visokom dužnosniku Udbe Ivanu Grujiću koji ih je zaustavio.

Uplašeni kretanjima u Sloveniji koja je osnovala vladino povjerenstvo za istraživanje skrivenih grobova oni koji štite zločince sada pribjegavaju i povjesnim lažima. Na pokojnima će hrvatska država pokazati ima li snage brinuti o živima”, napisao je Andrija Hebrang za Direktno hr..

facebook komentari

 • Sivooki

  Jakovina je sljedbenik onoga koji je rekao da se ne treba držati zakona kao pijan plota.
  A činjenice…?
  Tim gore po činjenice…
  Jedino što se Jakovina pokazao u pravom svjetlu… pa ako njegovi studenti gledaju i slušaju, možda im budu jasnije znanstvene metode pročelnika katedre na FF-u u ZG.
  “Istinoljubac”.

  • sjena

   Ne bi se čudio ,kako je jedan od pokretača “revolucije ” na filozofskom fakultetu !

 • Želimir Kužatko

  Također objavite na Facebooku

  Zelimir Kuzatko ·
  Viša trgovačka škola SarajevoPoštovani,
  Na žalost nemam mnogo vremena da se ukljućujem u ovu polemiku ali mogu
  vam napomenuti Da mnogo je Hrvatskih idealista pripadalo RADNIČKOM
  POKRETU i kao takovi ukljućili se i partiju i NARODN OSLOBODILAČKU
  BORBU. Bio je ti veliki broj intelektualaca koji su bili i ŠPANSKI BORCI
  Čudno da se Danas zaboravlja i Dr, Ribar i njegovi sinovi zašto? Ivo
  Lola Ribar je bio sekretar SKOJA koji je u ratu podnosio najveće terete i
  išao u naj veće okršaje kako ste ih i zašto zaboravili. SKOJ je postao
  zločinačka organizacija i preuzeli su sve ov e likvidacije “KLASNIH
  NEPRIJATELJA” Lola je to znao a kako je
  reagirao? to neznamo, znamo da je bio vrlo blizak Titu a priljubljen u
  partizanskom pokretu i predstavljao potencijalnu opasnost za Tita i
  njegovu partiju, no neznamo tko ga je izdao i po čijoj naredbi je
  dostavljen toćan polet aviona kojim ide Lola mslim da je trebao za
  Egipat znalo se točno od kuda poljeće i vrijeme, kada je unišao pojavio
  se je zrakoplov koji je na zemlji uništen. Lola je poginuo Tito i
  Kardelj su ga se oslobodili a ni do danas nije otkriven dostavljać ove
  obavjesti sumnjalo se na nekog prebjega no ništa se nije poduzelo do
  danas.
  Ovo Vam je za uvod od mene Hvala Bogu pa postoji i moj arhiv da mnoge stvari mogu dokumentirati i podkrijepiti.
  Da
  i Dr. Hebrang je bio istaknuti komunista i bilizak Staljinu no zato je
  bio dalek Kardelju koji se gurao uz Tita kao njegov savjetnik i
  organizator svih zloćina skupa sa Kidrićem nasljednik te ga je trebalo
  ukloniti.
  Vjerujem da je Dr Hebrang saznao za zloćine
  jer je u društvu sa Titom, Rankovičem, Kardeljom i Kostom Nađ u vrijeme
  pokolja u Mariboru obišao Maribor i Sloveniju a Simo Dubajić je Titu
  predao Raport u Ljubljani. Za napomenuti je da su svi bili u vojnim
  partizanskim uniformama kao i zvjedama i činovima no Dr. Hebrang u
  Mariboru sa njima je u civilu i sa šeširom istina u ruci jer je bilo
  toplo. Komunisti i Tito je bio protiv šeširđija zvao ih je ostatcima
  buržoazije i treba sve pobiti kao klasne neprijatelje, zato su mnogi
  pobacali od straha šešire sve dok i tito isti nije počeo nositi. Što se
  je dogodilo sa Hebrangom treba istražiti kako se je isti postav io i
  odnosio prema ovim žrtvama i što je sve smetalo Kardelju i Titu da su ga
  uklonili. Toliko od mene a Vi u institutu IVO PILAR profesori i doktori
  poćmite istraživati a ne prepisivati i objavljivati ono kad netko
  probije led. Izađite iz tih svojih jazbina. Pozdrav gospodinu Leljku i
  BUICI moguće izađe na svjetlo dana i DF Darka Dovranića “PRIČE IZ
  SLOVENIJE “U POTRAZI ZA ISTINOM” snimljena HTV 2002 na grobištima u
  sloveniji i sa sugovornicima Slovenske Vlade i komisije a i nas
  preživjelih.

  • Malleus_Haereticorum

   Razumijemo mi sve to. Svi mi znamo da su ljudi imali svoje zablude, a imaju ih i danas. Znamo da je i među partizanima bilo Hrvata s nacionalnim osjećajem i osjećajem za pravdu. Uostalom, i Tuđman je bio partizanski, Titov, general. Ali znamo i to da su svi takvi partizani bili proganjani od svojih suboraca i drugova. Znamo da je vodstvo partizanskog pokreta s Titom na čelu imalo zločinačke naume od samog početka, a oni koji nisu na to pristajali bili su ubijeni. Uostalom, neporeciva je povijestna činjenica da nitko, pa ni nacisti, nije ubio toliko komunista koliko ih je ubio Staljin. Tito je bio ponajbolji, ako ne i absolutno najbolji, Staljinov učenik. Samo po sebi je razumljivo da sve, absolutno sve, valja iztražiti na pravi, dokumentirani način i da buduća hrvatska vlast ne smije više pristajati na to da jedna stranka, nasljednica zločinačke Partije, smije svoje arhive od prije 1990. godine držati zatvorenima. SVI dokumenti moraju izaći na vidjelo.

   • sjena

    Te hrvatske zablude počinju sa prvim svjetskim ratom ,i socijalističkom revolucijom u Carskoj Rusiji ( napr. “zeleni kadar ” u austrougarskoj !!

 • Malleus_Haereticorum

  Ma sve kad bi Jakovinino nabacivanje blatom na Andriju Hebranga starijeg i imalo činjenične osnove, to ne bi značilo ama baš ništa, jer to ne bi opravdavalo zločinca Tita ni u najmanjoj mjeri. Jakovina je samo pokazao kakav je bijednik i ignorant, moralna nakaza.

  Moje mišljenje o Andriji Hebrangu starijem i Andriji Hebrangu mlađem je vrlo jednostavno i sigurno istinito—mlađi pokazuje ono što je stariji bio. Hrvat. A za udbaše znamo da je nijma laž svakodnevna hrana. Istina je za njih izgladnjivanje na smrt. I pokrepat će kad im ponestane hrane.

 • Bleiburg

  Oćete reć da Andrija nije bio titin subirac, da se nije borio za jugoslaviju i da nije rušio NDH i činio zločine nad Hrvatima!?
  Ne serite!