Angela Merkel poručuje: Njemačka ne ovisi o ruskom plinu

  0

  Oko 35 posto plina kojim se opskrbljujemo dolazi iz Rusije, to nas ne čini ovisnima. Njemačka ne ovisi o isporukama ruskog plina i ne očekuje probleme u opskrbi, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za njemački tisak.

   

  “Oko 35 posto plina kojim se opskrbljujemo dolazi iz Rusije, to nas ne čini ovisnima”, izjavila je Merkel u intervjuu dnevniku Passauer Neue Presse (PNP).

   

  “Njemačke tvrtke računale su svjesno na ruski plin. Potpisani su ugovori, neki dugoročni i dosad je Rusija uvijek isporučivala”, dodala je ona.

   

  Njemačka kancelarka odgovorila je tako izravno na kritike poljskog premijera Donalda Tuska koji je u ponedjeljak rekao da bi “ovisnost Njemačke o ruskom plinu mogla realno ograničiti suverenitet Europe” spram Moskve, posebice glede pitanja Ukrajine.

   

  Merkel i Tusk susreli su se u srijedu u Varšavi i najavili da EU namjerava usvojiti novi niz sankcija protiv Rusije radi pritiska u korist dijaloga s ukrajinskom vladom.

   

  U razgovoru za PNP Merkel poziva ponovno Moskvu da “poštuje ukrajinski suverenitet i teritorij” i ponovno naziva pripojenje Krima “suprotnim međunarodnom pravu”.

   

  “Granice se ne smiju jednostrano mijenjati”, rekla je ona.

  facebook komentari