Angela Merkel: Sudbina Europe u njezinim je vlastitim rukama

1

Sudbina Europe u njezinim je vlastitim rukama, kazala je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel odgovarajući neizravno na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je ustvrdio da će nakon Velike Britanije i druge zemlje početi napuštati Europsku uniju.

“Mislim da mi, Europljani, držimo svoju sudbinu u našim vlastitim rukama”, kazala je njemačka kancelarka na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s novozelandskim premijerom.

Upitana za komentar Trumpove kritički usmjerene izjave o njezinoj migrantskoj politici, Merkel je kazala: “Osobno čekam na inauguraciju američkog predsjednika. Tada ćemo, naravno, početi raditi s njim na svim razinama”.

Njemačka javnost sa zabrinutošću je reagirala na izjave izabranog američkog predsjednika u svezi s ustrojem Europske unije, NATO-savezom i mogućim izvanrednim carinama na njemačke automobile.

“Mi polazimo od toga da će se američki partneri držati međunarodnim ugovorima definiranih obveza i pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO)”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier reagirajući na Trumpov intervju za dnevnike Times i Bild, u kojima je novoizabrani američki predsjednik doveo u pitanje dosadašnje pravila trgovanja između SAD-a i EU.

Donald Trump, prema pisanju RT-a planira “pljusnuti” Njemačku uvođenjem 35 posto poreza na uvoz automobila.

Trump je tom prilikom poručio Nijemcima kako bi svoje tvornice, umjesto u Meksiku, trebali otvoriti u Sjedinjenim Državama, što je njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela itekako zabrinulo, priznavši kako bi takvim tarifama njemačka autoindustrija oslabila, a troškovi se povećali.

Trump je također optužio Njemačku za nepravedno ponašanje na tržištu, rekavši kako je Mercedes ispred gotovo svake američke kuće.

Koliko Chevroleta vidimo u Njemačkoj? Ne mnogo, možda nijedan, ondje ništa ne možeš vidjeti, to je jednosmjerna ulica – rekao je Trump koji, kako kaže, podupire slobodnu trgovinu, ali ne pod svaku cijenu.

SAD mora napraviti bolje automobile – kratko je odgovorio Gabriel i kazao kako Njemačka nije slaba ni inferiorna na tržištu te da na Trumpove izjave ne treba reagirati “ishitreno”, nego treba pričekati da preuzme predsjedničku funkciju.

Njemačka kancelarka nije se izravno osvrnula na izjave Donalda Trumpa, koji je u intervjuu izjavio kako je fasciniran Angelom Merkel, ali da istodobno njezinu politiku prema izbjeglicama smatra katastrofalnom.

“Kancelarka je sa zanimanjem pročitala Trumpov intervju”, rekao je tijekom jutra glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert. On je rekao kako će Njemačka vlada “prisno surađivati” s vladom Donalda Trumpa.

Predstavnici njemačkog gospodarstva reagirali su pak sa zabrinutošću na Trumpove izjave.

“Svojim izjavama Donald Trump dovodi u pitanje postojeću formu trgovine, kao i dosadašnji oblik gospodarske suradnje”, rekao je Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore.

Predsjednik Udruge izvoznika Anton Boerner od Angele Merkel zatražio je što hitniji sastanak s Trumpom.

“Tko vjeruje da je EU utemeljena samo kako bi naudila SAD-u, taj ima vrlo ekstremne predodžbe”, rekao je Boerner.

Vezano uz Trumpove ocjene o tome da je NATO zastario te da nije uspio u obrani od terorističkih napada, njemački transatlantski koordinator Juergen Hardt izjavio je za Reuters kako ne očekuje da će Kongres dopustiti da Washington odustane od svoje ključne uloge u NATO-u.

On je kazao kako mu je više američkih kongresnika, uključujući predsjednika senatskog odbora za oružane snage Johna McCaina, reklo prije nekoliko tjedana da će SAD ostati pouzdan partner u 28-članom vojnom bloku te da ne očekuju da će Trump povući raspoređivanje 4000 vojnika u Poljskoj.

DONALD TRUMP: Angela Merkel je napravila katastrofalnu grešku primivši u zemlju toliko nelegalnih doseljenika

facebook komentari

  • Argus Panoptes

    Jednostavno ili je američki predsjednik odlučio Državu poistovjetiti s korporacijom pa gleda iz kuta opće isplativosti( u konačnici i dokinuti tu istu državu) ili imamo posla s vrlo perfidnom igrom velikih.Amerikom nikad nije upravljao Američki predsjednik,zato je dobro što je Predsjednica išla u Washington razgovarati s onima koji će odlučivati.