Pratite nas

Iz Svijeta

Angela Merkel traži zabranu burki u Njemačkoj

Objavljeno

na

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je zabranu burki u Njemačkoj tijekom obraćanja svojoj konzervativnoj stranci CDU.

“Izbjeglička kriza više se nikada ne smije ponoviti”, kazala je Merkel u kontekstu kandidature za svoj četvrti mandat na mjestu kancelarke.

“Veo koji prekriva cijelo lice mora se zabraniti gdje god to zakon dopušta”, kazala je Merkel izazvavši gromoglasan pljesak.

Komentirala je i pregovore o Brexitu kazavši kako Velika Britanija neće moći biti previše izbirljiva tijekom pregovora s Europskom unijom.

“U ovakvim vremenima moramo svu našu energiju preusmjeriti u jačanje konkurentnosti Europe. Pregovori o Brexitu mogli bi oslabiti domaće tržište i to ne smijemo dopustiti.

Četiri osnovne slobode moraju se očuvati. Sloboda kretanja ljudi, dobara, usluga i financijskog tržišta. Tek u tom slučuju može se odobriti pristup jedinstvenom tržištu.

To mora biti naš uvjet tijekom pregovora s Velikom Britanijom”, kazala je Merkel.

Ujedinjeno Kraljevstvo dogovor o izlasku iz Europske unije morat će postići do listopada 2018. godine tvrdi Michel Barnier, glavni pregovarač Europske unije za Brexit.

Barnier tvrdi kako neće biti puno vremena za pregovore jer predloženi dogovor mora biti ratificiran u sklopu dvogodišnjeg procesa koji će biti pokrenut u ožujku.

“Neće biti puno vremena. Mislim da je svima jasno kako će razdoblje pregovaranja biti kraće od dvije godine. U početku, dvije godine uključivale su vrijeme koje je potrebno da vijeće izradi smjernice i odobri pregovore.

Na kraju, dogovor mora odobriti Vijeće Europe, Europski parlament i samo Ujedinjeno Kraljevstvo. Sve se to mora dogoditi unutar razdoblja od dvije godine”, kazao je Barnier.

Istaknuo je kako će sami pregovori o Brexitu trajati manje od 18 mjeseci, javlja BBC News.

“Pregovori će vjerojatno krenuti krajem ožujka, a članak 50 o napuštanju EU-a bit će ostvaren do listopada 2018. Do tada moramo postići dogovor kako bismo imali dovoljno vremena za dovršetak cijelog postupka prije izbora za Europski parlament 2019. godine”, rekao je Barnier.

Barnier, koji se u utorak prvi put obratio novinarima nakon što je u listopadu preuzeo dužnost glavnog pregovarača, u međuvremenu je obavio konzultacije sa svih 27 zemalja članica, kao i s predstavnicima Velike Britanije.

Europska unija inzistira na tome da se službeni pregovori o Brexitu ne mogu započeti dok London ne aktivira članak 50 Ugovora o EU-u, koji sadrži odredbe o napuštanju EU-a.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Danas su američki bombarderi letjeli najbliže sjevernokorejskoj obali u 21. stoljeću!

Objavljeno

na

Objavio

Getty Images AsiaPac

WASHINGTON – Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje, objavio je Pentagon.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

“Radi se o najsjevernijem području demilitarizirane zone u kojem je u 21. stoljeću letio neki američki zrakoplov ili bombarder uz sjevernokorejske obale što potvrđuje do koje mjere uzimamo za ozbiljno opasno ponašanje Sjeverne Koreje”, napisala je u priopćenju glasnogovornica Pentagona Dana White.

“Ova misija demonstracija je američke odlučnosti i jasna poruka da predsjednik raspolaže s brojnim vojnim opcijama kako bi se suočio sa svakom prijetnjom”, naglasila je u priopćenju.

Dodala je kako je Washington spreman “koristiti čitavu lepezu naših vojnih kapaciteta kako bi branili SAD i naše saveznike”.

NEW YORK  – Prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa potpunim uništenjem Sjeverne Koreje dodatno su učinile neizbježnim napad raketama Pjongjanga na američko kopno, zaprijetio je u subotu u govoru pred Općom skupštinom UN-a sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho.

Trumpove ‘uvrede’ “nepovratna su pogreška zbog koje je postalo neizbježno” da sjevernokorejske rakete pogode američko tlo, rekao je Ri.

Osuđujući izjave američkog predsjednika, nazvao ga je “poremećenom osobom i  megalomanom” koji je u današanje doba “jedna od najvećih prijetnji miru”.

Agencija France presse prenosi da je Ri rekao da je njegova zemlja samo nekoliko koraka udaljena od toga da postane nuklearna sila, te naglasio da Pjongjang neće ustuknuti niti promijeniti svoje stajalište zbog sankcija “neprijateljskih snaga”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Kina zabilježila potres u Sjevernoj Koreji: Sumnja se na novu nuklearnu eksploziju!

Objavljeno

na

Objavio

Kineski centar za potrese u subotu je priopćio da je u Sjevernoj Koreji zabilježio potres magnitude 3,4 te da je moguće da uzrok potresa leži u nuklearnoj eksploziji, prenose agencije.

Prema seizmološkim podacima, najvjerojatnije se radi o eksploziji izvedenoj u blizini iste lokacije na kojoj je početkom rujna izveden nuklearni pokus, izvješćuje kineska agencija Xinhua.

Južnokorejska meteorološka agencija je priopćila da analizira prve podatke koje, kako tvrde njihovi stručnjaci, upućuju da bi se moglo raditi o prirodnom potresu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un obrušio se ovaj tjedan na svjetske čelnike zbog novih oštrijih sankcija protiv njegovog komunističkog režima zbog nastavka razvoja nuklearnog i raketnog programa.

facebook komentari

Nastavi čitati