Ankete: Može li mrtva utrka Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića biti odlučena već u prvom krugu

25

Vrlo neizvjesna utrka za mjesto budućeg predsjednika (predsjednice) vodi se između kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović i SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića, pokazuju do sada objavljene ankete koje je za portal Direktno.hr provela agencija 2×1 komunikacije.

Zanimljivo je kako po ovim anketama Ivo Josipović nema prednost kakvu ima u anketama agencija koje su za potrebe velikih javnih i privatnih medija u potpunosti promašile rezultate tri prošla izborna ciklusa –  dvaju europskih i lokalnih izbora.

Druga zanimljivost ove ankete svakako je postotak potpore Milanu Kujundžiću i Ivanu Veliboru Sinčiću, koji je znatno manji nego u drugim anketama.
Kad su u pitanju potpore strankama, HDZ je i po ovoj anketi uvjerljivo najjača stranka u Hrvatskoj. Slijedi ga na pristojnoj udaljenosti SDP. Za razliku od anketa Cro Demoskopa i drugih sličnih agencija, u anketi koju provodi agencija 2×1 komunikacije ORAH-a Mirele Holy nije ni približno onakva snaga kakvu ovoj stranci, zbog međusobnih razračunavanja na ljevici, određene agencije i mediji pripisuju.

Ankete, čije rezultate po županijama ovdje prenosimo, obavljene su telefonskim putem na uzorku od 500 ispitanika u svakoj županiji.
Podsjetimo, riječ je o agenciji koja je pogodila rezultate izbora za Sisačko moslavačkog župana.

Kolinda ima prednost u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji  Kolinda Grabar Kitarović dobiva 33,6 posto glasova, Ivo Josipović 25,3, Milan Kujundžić 13,3, a Ivan Vilibor Sinčić 1 posto glasova. Neodlučno je 26,8 posto birača.

Da su danas parlamentarni izbori, HDZ bi dobio 35,6 posto glasova, što je čak 23,2 više od SDP-a, kojeg bi podržalo 12,4 birača. Nezavisnim kandidatima podršku bi dalo 9,8 posto, a Nezavisnoj listi don Ivana Grubišića 6,6 posto birača.

Ispod praga bi ostale sve ostale stranke.

Kolinda i HDZ uvjerljivi i u Virovitičko-podravskoj županiji

vdp anketa

U  Virovitičko-podravskoj županiji kandidatkinja HDZ-ove koalicije vodi 10,1 posto pred aktualnim predsjednikom Ivom Josipovićem.
Ispitani su u 37,4% slučajeva odgovorili kako će glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović, a u 27,3% za Ivu Josipovića. Kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić osvaja po tom istraživanju 8,2% glasova, a Ivan Vilibor Sinčić 0,4%. Neodlučno je 26,7% anketiranih.

Za orijentaciju, Ivo Josipović je u 1. krugu u prosincu 2009. u Virovitičko-podravskoj osvojio 34,39 posto, pa bi, po ovoj anketi, sada osvojio 7 posto manje.

Kad je riječ o potpori strankama, anketirani su u 39,7% slučajeva odabrali HDZ, a u 16,9 posto SDP, te HDSSB 8,8 posto i HSS 5,2 posto.

Ostale stranke ne bi prešle prizborni prag od 5 posto.

Josipovićev pad u Međimurju za čak 18 posto

U Međimurskoj županiji na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi Ivo Josipović dobiva 31,3%, Kolinda Grabar Kitarović 21,9%,  Milan Kujundžić 6,8%, Ivan Vilibor Sinčić 1,20%, a neodlučnih je 38,8%.

Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 49,34% glasova i po ovoj anketi ima zamjetno manju potporu, čak 18 posto.

Da su danas parlamentarni izbori, SDP bi dobio 26,4%, HDZ 21,9%, a prag bi prešli još samo Laburisti sa 6,9 posto.

Ispod praga bi ostali Orah sa 4,1 posto, HSS sa 4, HNS sa 3,3 posto, HRAST sa 3 posto, HSU s 1,9 posto, HSP AS sa 1,3, HSLS, BUS, MS, HČSP s po jedan posto i HDS 0,9 posto. Neodlučnih je 22,3% anketiranih.

Potpora Josipoviću u Krapinsko – zagorskoj županiji pala za 4 posto

U Krapinsko – zagorskoj županiji kandidatkinja HDZ-ove koalicije zaostaje 1,1 posto za aktualnim predsjednikom Ivom Josipovićem.
Ispitani bi u 32,2% slučaja dali potporu Ivi Josipoviću, a u 31,1% slučajeva odgovorili su kako će glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović. Kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić osvaja po tom istraživanju 8,8% glasova, a Ivan Vilibor Sinčić 0,5%. Neodlučno je 27,4% anketiranih.

Za orijentaciju, Ivo Josipović je u 1. krugu u prosincu 2009. u Krapinsko-zagorskoj županiji osvojio 36,2 posto, pa bi, po ovoj anketi, sada osvojio 4 posto manje.

Kad je riječ o strankama, anketirani bi u 34% slučajeva odabrali HDZ, a u 29,3 posto SDP, a nijedna druga stranka ne bi prešla prag od 5 posto.
HNS bi osvojio, da su danas parlamentarni izbori, 4,9 posto, Orah 4,8 posto, AHSS 3,4 posto, HSP AS osvojio bi 1,8 posto, HSLS 1,7%, ZDS 1,4 posto, HSU 1,1, te HSP 1 posto. Neodlučno je 16,6% ispitanih.

Vukovarsko-srijemska županija uz Kolindu

U Vukovarsko-srijemskoj županiji kandidatkinja HDZ-ove koalicije ima čak 16,6 posto prednosti nad aktualnim predsjednikom Ivom Josipovićem.
Ispitani na uzorku od 500 telefonski anketiranih su u 39,8% slučajeva odgovorili kako će glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović, a u 23,2% za Ivu Josipovića. Kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić osvaja po tom istraživanju 7,6% glasova, a Ivan Vilibor Sinčić 0,8%. Neodlučno je 28,6% anketiranih.

Kad su u pitanju stranke, anketirani bi u 41,6% slučajeva odabrali HDZ, a u 17,1 posto SDP. Izborni prag bi prešao još samo HDSSB sa 6,2%.

Josipoviću blaga prednosti u Koprivničko-križevačkoj županiji

U Koprivničko-križevačkoj županiji u blagom vodstvu je predsjednički kandidat Ivo Josipović sa 1,1 posto prednosti pred kandidatkinjom HDZ-a i partnera Kolindom Grabar Kitarović.

Na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi u toj županiji Ivo Josipović  uživa potporu 29,8% anketiranih, Kolinda Grabar Kitarović 28,4%, Milan Kujundžić 9,7%, Ivan Sinčić 0,5%, i neodlučnih je 31,6%.

Za orijentaciju, Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 41,19% glasova, tako da po ovoj anketi ispada da je izgubio potporu značajnih 11,4 posto potpore.

Anketa je pokazala da je HDZ sa 25,9% najjača stranka, SDP ima potporu 23,6% birača Koprivničko-križevačke, te HSS 8,3%.
Ispod praga, ostali bi HSP AS sa 4,9 posto, Laburisti sa 3,8, Orah sa 2,9 posto, HNS 2,1, HSU 1,9, te HSP sa 1,3 posto. Neodlučnih je 25,3% anketiranih.

Lika uvjerljivo uz Kolindu i HDZ

U Ličko senjskoj županiji predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović uživa potporu gotovo 30 posto više ispitanika od SDP-ovog kandidata Ive Josipovića.

Na uzorku od 500 ispitanih u telefonskoj anketi Kolinda Grabar Kitarović dobiva 49,8%, Ivo Josipović dobiva 19,9%,  Milan Kujundžić 7,8%, Ivan Vilibor Sinčić 0,5%, i neodlučnih je 22%.

Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 22,92% glasova i po ovoj anketi ima nešto manju potporu.

Da su danas parlamentarni izbori, HDZ bi u Ličko senjskoj županiji dobio 56,6% i odnio bi uvjerljivu pobjedu, SDP u Ličko-senjskoj ima potporu 15,8% birača, a prag bi prešao još samo HSS s 5,1 posto.

Prednost Grabar Kitarović u Karlovačkoj županiji

Sudeći prema telefonskoj anketi, u  Karlovačkoj županiji kandidatkinja HDZ-ove koalicije ima čak 6,5% prednosti nad aktualnim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Ispitani u telefonskoj anketi su u 38,8% slučajeva odgovorili kako će glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović, a u 32,30% za Ivu Josipovića. Kandidat Hrvatske zore Milan Kujundžić osvaja po tom istraživanju 8,6% glasova, a Ivan Vilibor Sinčić 1%. Neodlučno  je 19,3% ispitanih.

Kad je riječ o potpori strankama, anketirani bi u u premoćnih 41,2% slučajeva odabrali HDZ, a u 26,2 SDP. Orah osvaja 4,1% glasova, HSLS 3,6%, HSP 3,4%, HSP AS 1,9%, Blok umirovljenika 1,2%, a neodlučno je 18,4% ispitanih.

Uvjerljiva prednost Ive Josipovića u Istri

U Istarskoj županiji  Ivo Josipović dobiva 66,8% glasova, Kolinda Grabar Kitarović 18,4%, Milan Kujundžić 4,8%, Sinčić 0%, i neodlučnih je 9,9%.
Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 30,62 posto glasova.

IDS je daleko najjača stranka u Istri. Da su danas parlamentarni izbori, IDS bi dobio 39,6 posto, HDZ bi dobio 9,6%, a SDP 14,1%  posto. To su ujedno  jedine stranke koje uživaju potporu veću od 5 posto.

Josipovićeva prednost u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji SDP-ov kandidat Ivo Josipović ima gotovo 5,2 posto prednosti pred HDZ-ovom kandidatkinjom Kolindom Grabar Kitarović.

Prema rezultatima ankete provedene na krajnjem jugu Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dobiva 28,6%, Ivo Josipović dobiva 33,8% Milan Kujundžić 14,4%, Ivan Sinčić 1%, i neodlučnih je 22,2%.

 Ivo Josipović je na predsjedničkim izborima u I. krugu u prosincu 2009. u toj županiji osvojio 28,43 posto glasova, i po ovoj anketi dobio bi 5 posto veću potporu.

Kad su u pitanju stranke, HDZ uživa potporu 31,2%, a SDP ima potporu 24,3% i to su jedine stranke koje uživaju potporu veću od 5 posto. Na granici praga su HNS i HSP AS sa 5%.

Grabar Kitarović u prednosti u Brodsko-posavskoj županiji i Zagrebu,  Josipović i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Podsjetimo, već smo ranije objavili rezultate anketa koju je spomenuta agencija obavila u tri županije.  Prema tim rezultatima, Kolinda Grabar Kitarović u prednosti je u Brodsko-posavskoj županiji i Zagrebu, dok SDP-ov kandidat Ivo Josipović ima prednost u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Sumirajući  rezultate ovih anketa nameće se zaključak kako je predizborni rejting Kolinde Grabar Kitarović u porastu. Istodobno, rejting Ive Josipovića je znatno pao u odnosu na prvi krug predsjedničkih izbora 2009. godine.

Izgledan drugi krug

U ranije sačinjenoj anketi iste agencije na državnoj razini Kolinda Grabar Kitarović uživala je potporu 42,80% anketiranih, Ivo Josipović 40,40%, Milan Kujundžić 8,10%.

Zajednički zbroj potpore koju prema rezultatima ove ankete imaju Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić iznosi 50, 9 posto, što je ujedno i znakovit podatak koji govori o razlozima razjedinjenosti na desnici.

Kako je teško očekivati da bi do 28. prosinca moglo doći do bilo kakvog kompromisa na desnom političkom spektru, preostaje još samo jedna mogućnosti za završetak cijele priče već u prvom krugu.

Ta mogućnost su naime još uvijek neodlučni birači čiji je broj još uvijek relativno visok.

Robert Horvat/HRSvijet

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  ja neeee

 • diablo

  ja neee

 • Zagreb

  Glas za jugo-komunistu i srbofila Ivu Josipovića, bio bi glas za nastavak demontaže i destrukcije RH
  kao samostalne i nezavisne države uspostavljene u obranbeno-osloboditeljskom Domovinskom ratu.
  Glas ZA Ivu Josipovića, je glas PROTIV Hrvatske Države! I zato ovi izbori imaju dalekosežno povijesno
  značenje.

 • Gabro Vuskic

  Nisam tintu popio pa da glasujem za sina partizana.
  Istini za volju ja nemam nikakove mržnje prema nikome a najmanje za državotvorne Hrvate, sinovi partizana poput Andrije hebranga, mlađega. Da je on na listi za predsjednika Države Hrvatske, glasova bih za njega, iako je i on sin partizan, ali je velika razlika biti sin hrvatskog partizana i jugoslavenskog partizana. Ivo Josipović, ne da je on samo sin jugoslavenskog partizana, nego je Ivo Josipović VELIKI JUGOSLAVEN.

 • cleuna

  ni ja

 • perokvrzica

  hehe…hrpa bedastoća kopirana s fox news-a s legendarnim dick morrisom i njegovim “legendarnim” proricanjem landslide pobjede njegova favorita na predsjedničkim izborima.
  ljudi, pazite kakve gljive konzumirate 😀

  • Lilith

   Pero, ovo što radi Nova i Jutarnji je vrlo smiješno

   • Lilith

    Josipović prvi! Hahah, bombastičan naslov, na osnovu 1017 nekih anketiranih! sic

    • perokvrzica

     prvo da malo pojasnim. niti jedna anketa neće biti precizna ako na izbore izađe cca 10% ljudi. ukoliko toliko izađe na predsjedničke izbore, mogao bi i ovaj mladi dečec dobiti u teoriji i to u prvom krugu;)

     nemožeš izuzeti jednu anketu koja ti paše pa to uzeti kao okvir. već mjesecima se provode ankete, na mjesečnoj bazi, od više agencija i ako gledaš generalno trendove u tim anketama moraš doći do obrasca bez korištenja suviše “tople vode”;)

     što se tiče dečeca-u drugom krugu njega više nema i tu prestaje josipovićeva “patnja”

     • peppermintt

      ej aj izaberite dečeca :))

     • perokvrzica

      slušao sam ga na rtl-u.dodsta je populistički nastrojen i nije se baš pripremio kvalitetno-nemreš stalno iste tri mantre vrtiti kao argument.ipak, to je samo prvi dojam. vidjet ćemo idući put kako će se pripremiti.
      dajmo mu šansu:))

     • peppermintt

      eto ostali nisu populisti ajde perice, njemu su barem godine olakotna okolnost. Bome tribalo bi njega birat :))

     • HRSmoock

      Dragi Pero, u pravu si, ali…U biti ankete su jedno, a realnost je ono što se desi na biralištima određenog datuma. Mi smo pričali ovih dana o prekrajanju izbornih rezultata i mutljavini sa brojanjem. Bombardiranje anketama, naručenim ili štimanim, svejedno, onda može ukazati na motiv. Čak i to je legitimno ako je usmereno na izmjenu svijesti birača. Ali ako služi kao alibi za kasniju muljačinu…Onda nije dobro.

     • perokvrzica

      na svim izborima u hrvatskoj(bar za predsjednika) do sada rezultait su bili u skladu sa anketama. ne vjerujem da će sada biti nešto drugačije. teško se u hrvatskoj može desiti neki primjer poput bradley-evog efekta pa da bude znatna diskrepancija u u odnsu na konačni ishod pod uvjetom da bude prosječna izlaznost kao na zadnjim predsjedničkim izborima.

      ja inače smatram su svi hrvatski izbori(predsjednički i parlamentarni) do sad bili u gabaritima demokracije-fair and square. bez 101% podrške, s ponekim marginalnim muljažama…ak me razmeš:)))
      predizborne faze jesu bile često pune sivila, ali kad se prebrojavalo-muljaža nije bilo!

     • HRSmoock

      Pomalo sam paranoičan i tvoja prva rečenica, “na svim izborima u hrvatskoj (bar za predsjednika) do sada rezultait su bili u skladu sa anketama” me pomalo plaši. Hoću i ja kao Fox Mulder da vjerujem…Ali evo zastrašujuće pomisli, što ako su svi izbori do sada bili naštimani? Gabariti demokracije se mogu zakriviti baš kao i vrijeme i prostor :))

     • perokvrzica

      odbaci okove paranoje i duh će ti postat slobodan :))))

     • HRSmoock

      E kako bi to bilo lijepo. Probudiš se, ustaneš i izađeš vani, a oko tebe normalni ljudi. Eh, pusti snovi…

     • peppermintt

      perice smao mi nije jasno što je to u Hrvatskoj tako dobro pa se brani pozicija Josipovića i bezrezervno će mu se dat drugi mandat ?????

     • perokvrzica

      lakonski-ako može mesić 2, može svatko:))

      ja smatram da je ovakav tip desnih kandidata odbojan čak i velikom dijelu najbrojnijeg glasačkog tijela, a to su umjereni konzervativci/tradicionalisti.
      kad ti konstantno cijelu kampanju trošiš dokazujući da si veći hrvat od onih drugih, koga tako možeš impresionirati?
      čak i kolinda koja spada u umjerene konzervativce cijelu predkampanju potratila je upravo dokazivajući svoj “rvacki gen”…nikako ne razumijem-ZAŠTO, pobogu??

     • HRSmoock

      Ko daje intonaciju? Valjda ima tih zaraznih melodija. Jedan počne da pjevuši, a priključi se pola kvarta :))

     • Alan B’Stard
     • Lilith

      Reci mi molim te na koje se ankete trenutno pozivaš, jer ih ima mnogih i dijametralno su različiti rezultati!

     • perokvrzica

      lilith, standardizacija(struktura) uzorka je najbitnija za relevantnost.

      uzmi za primjer rezultate ankete na ovom portalu, a bome i drugima pa odmah vidiš očito:))
      postoje ozbiljne i postoje manje ozbiljne agencije koje provode istraživanja. nećemo imenovati;)

     • Lilith

      Pa to i ja pitam! Zamisli sad da osvane na naslovnicama Jutarnjeg i sl naslov Anketa pokazala Josipović na začelju sa mizernih 6 posto, Kolinda u apsolutnom vodstvu sa 63 posto ! (Uzorak je oko 5000 glasova! koliko ih je ovdje glasalo)

      Nemoj mi samo reći da je ipsosplus relevantan!

     • Gabro Vuskic

      Svi su spremni preuzeti kormilo države u svoje ruke, a svi su izišli iz titinih škola. Bravo! Svi marširaju pod hrvatskim stijegom. Ovo je jedno očito OGLEDALO ideja Maksa Luburića. Tko u to ne vjeruje neka pročita Maksa Luburiča “PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA”, koja je izišla u Istarskoj DRINI br. 3/4 1964., ili neka pročita: “ZAUZIMANJE STAVA” iz novine OBRANA br. 97/98 1968. gdje je generala Drinjanina napisao:

      “NAŠ STAV JE JASAN:
      “RUŠITE SVAKU JUGOSLAVIJU”! Činite to u ratu i bez rata, sa Rusima i Amerikancima, sa komunistima, nekomunistima i antikomunistima, u kalsičnom ili gerilskom ratu, dijalektikom riječi i dinamita, ali rušite ju, jer ako jedna država nema razloga za opstojanje onda je to samo i jedino JUGOSLAVIJA”.

      To su USTAVNA I PROGRAMATSKA NAČELA HRVATSKOG NARODNOG OTPORA koja ova četiri kandidata sprovode bez Maksa Luburića i dijelo.

      Za podsjetiti je da je dan izbora 28 prosinca 2014. godine, dakle, točno, iz dana u dan 55 DOGINA OD POGLAVNIKOVE SMRTI. Na ovaj dan sjetimo se prvog hrvatskog državnog Poglavara Poglavnika dra. Ante Pavelića i glasujmo za četvrtog predsjednika RH u mislima da će četvrti predsjednik RH dozvoliti da se posmrtni ostatci prvog hrvatsko Poglavnika prenesu u njegovu voljenu Hrvatsku za koju se je cijeli svoj život borio, a ne za ovaj ili onaj politički ili ideološki program.
      SLAVA VELIKANU VELIKANA POGLAVNIKU DRU. ANTI PAVELIĆU!!! Otporaš.