Pratite nas

Komentar

Ante Nazor: Današnji politički vrh Srbije sudjelovao je u agresiji na Hrvatsku

Objavljeno

na

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prošloga je tjedna rekao da je imenovanje Srbije kao agresora u Zakonu o hrvatskim braniteljima otvaranje Pandorine kutije.

U petak je u Beogradu otkriven spomenik majoru Milanu Tepiću, odgovornom za pogibiju 11 hrvatskih branitelja.

Jučer je u Šibeniku srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin Domovinski rat nazvao je građanskim ratom.

O porukama koje dolaze iz Srbije govorilo se u emisiji HRT-a Tema dana. Gosti su bili bivša ministrica Vesna Škare-Ožbolt i ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Gospodina Vulina je stvarno pregazilo vrijeme jer teze o građanskom ratu mogu se čuti samo u Srbiji , ovog puta iz usta jednog ministra u Vladi. Još 2012. godine je Haški sud vrlo jasno u presudi Gotovina-Čermak- Markač donio odluku da se u Hrvatskoj nije dogodio građanski rat nego da se dogodio obrambeni rat koji se vođen prema pravilima međunarodnog ratnog prava. Bilo je nekih pojedinačnih zločina, ali zasigurno je bio obrambeni rat. To je prava istina i povijesna istina kada je riječ o kvalifikacijama. Vulin ne poštuje odluke Haškog suda niti međunarodne pravosudne presude i to je jedan opasan znak. Ako se vlada Srbije ne ogradi od njega moglo bi se smatrati službenim stajalištem Srbije, no oni moraju poštivati pravomoćne presude, rekla je Škare-Ožbolt.

Osude Vulinove izjave u Hrvatskoj stižu sa svih strana.

Govorimo o činjenicama koje možemo argumentirati izvorima. Da srbijanska vlada ozbiljno drži do činjenica takav čovjek ne bi mogao biti ministar s ovakvim izjavama. Ne mislim polemizirati s izjavama jednog minsitra – to je razina političke scene , on u znanstvenoj sceni nema što tražiti s ovakvim izjavama jer su one neobjektivne. Članak 426. Međunarodnog suda pravde u presudi o tužbi Hrvatske protiv Srbije vrlo je jasan. Tamo se kaže da su vodstva Srba iz Srbije i Srba iz Hrvatske  odgovorni za pokušaj stvaranja etnički homogene države. Svima onima koji tvrde da je bio građanski rat treba postaviti dva jednostavna pitanja: Jesu li Knin, Vukovar, Glina u Srbiji ili su u Hrvatskoj? I drugo: Što je bio cilj pobune dijela Srba u Hrvatskoj odnosno agresije Srbije i Crne Gore – promjena vlasti ili pripajanje dijela teritorija Hrvatske Srbiji? Ovo što pričaju treba ignorirati, a diplomacija treba reagirati kao što je reagirala danas, rekao je Nazor.

 

Vulina je odmah trebalo proglasiti – persona non grata!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati