Ante Nazor: Napisane laži zagađuju prostor, djeluju pogubnije od jednog šamara

3

Hrvatski povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata komentirao je razvoj medijskih napisa i povlačenja nakon fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića, ministar kulture Zlatko Hasanbegović je u izjavio za medije osudio fizičko nasilje a i napad na svakog građana, ali i podsjetio na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ.

[ad id=”93788″]

Međutim, većina medija obrušila se na ministra, iako je Tomić o ministru govorio čistim govorom mržnje. Kulturnjaci su od premijera Oreškovića zatražili smjenu ministra Hasanbegovića, piše direktno.hr

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata osudio je svako fizičko nasilje, te naglasio da nema potrebe posebno komentirati ovaj događaj jer nije jedini.

“Istodobno, nasilnike treba podsjetiti da će za svaki podijeljeni šamar, svoju metu nagraditi pristojnim medijskim marketingom i, u ovom slučaju, nekome tko godinama agresivno vrijeđa svoje neistomišljenike omogućiti da se prikaže žrtvom i skrene pozornost s glavnoga pitanja, a to je odgovornost, ne samo za ponašanje, nego i za izgovorenu i napisanu riječ svih koji djelujemo u javnom prostoru”, naglasio je Nazor.

Dodaje da je više puta javno zamolio da se u medijskom prostoru nastoji govoriti samo o provjerenim podatcima, bez vrijeđanja.

“Nasuprot tome, novinari i pisci poput gospodina sa šeširom već godinama junački ‘biju’ u svojim kolumnama sve koji im se ne sviđaju zbog nečega, ne birajući pritom riječi, niti ih je pritom briga za osjećaje onih (ili njima bliskih) koje je njihovo pero zašamaralo ili zalilo kantom verbalnih govana”, rekao je i nastavio:

“Doduše, od zadanih riječi ne ostaju masnice niti one smrde kao pravi izmet ali, za razliku od fekalija koje se temeljitim tuširanjem mogu neutralizirati, napisane laži i dalje zagađuju javni prostor, a nerijetko djeluju pogubnije od jednoga šamara”.

Osvrnuo se na epitete koje je podijelio Tomić kolegama novinarima

“Kad bih ja tako ‘junački’ izašao izvan civilizacijskih okvira pa kolege ili novinare s kojima se ne slažem izvrijeđao da su ‘retardi’, ‘koljači’, ‘glupani’, ‘neljudi’ itd., bio bih spreman i na to da za tako shvaćenu slobodu govora i vrijeđanja primim i neki ‘junačkiji’ odgovor”, istaknuo je Nazor i dodao:

“Da zaključim: osuđujem svako nasilje, a posebno fizičko.”

facebook komentari

 • nozanneti

  Kamenjar.com je mali usmrđeli, provincijalni portalčić,

  morlačko-vlaške populacije koja je bila najveća uzdanica udbe, a

  danas se samoproglasila za “hrvate” mada to po ničemu i nikada nisu bili nego samo

  smrdljive varalice i morlačke vlašine.

 • NadaKelava

  Najbolji i najadekvatniji odgovor na ovu temu. Gospodin Nazor je bez rezerve i sa najzdravijim ljudskim razumom prosudio nasilje, i ono verbalno i ono fizicko. Pa valjda ce Tomicu vec jednom bit jasno da njegovo pravo i sloboda na govor mogu ici samo toliko daleko dok ne postanu uvreda onima prema kojima su adresirani. A uvreda je kao i fizicki napad na Tomicevog prijatelja kazneno djelo. Bravo gospodine Nazoru. U sridu. Dosta je vise i njega i njegovog sesira. Neka mu je netko znao “muski” odgovoriti.

  Nisu ni trebali gdina. Hasanbegovica pitati za njegovo diplomatsko misljenje, trebali su se odmah vama obratiti. Mislim da vas odgovor nebih trebalo sto puta pojasnjavati. Shvatili bi iz prve.

 • Tyrex Rex

  “Slavni novinar i književnik ” je spreman za još jednu kantu.