Pratite nas

Pregled

Ante Nazor: Ne riješimo li kontroverze iz prošlosti, nema nam budućnosti

Objavljeno

na

Vlada je osnovala Vijeće za suočavanje s prošlošću. Članovi su različitih profesija, od povjesničara, liječnika, bivšeg ministra kulture, bivše predsjednice Ustavnog suda… O tome smo u Studiju 4 razgovarali s povjesničarima Hrvojem Klasićem i Antom Nazorom.

Klasnić je odbio sudjelovanje u radu vijeća. Rekao je kako je imao vrlo kvalitetan i konstruktivan razgovor s gospodinom Božinovićem, no nisu se mogli usuglasiti oko načina rada. Povijest se ne propisuje, niti se mogu donositi preporuke. Suočavanjem s prošlošću trebali bi se baviti znanstvenici. Vlada je trebala organizirati tematske okrugle stolove, mišljenja je Klasnić.

Ante Nazor kaže kako je pristup tom vijeću institucionalan. Tu su predstavnici Akademije, Matica hrvatska, rektori, predstavnici fakulteta.

Poziv shvaćam kao pohvalu radu našeg instituta. Vijeće je otvoreno za raspravu, temi se pristupa multidisciplinarno. Drago mi je da se neke stvari ne prelamaju preko koljena, već se kreće u cjelovitu analizu, rekao je Ante Nazor.

Klasnić je rekao kako mi nismo jedini koji prolazimo kroz proces suočavanja s prošlošću. Problemi nastaju 1990. Od 1945. do 1990. imali smo propisan narativ koji je bio i politiziran i tendenciozan. Ponadao sam se da ćemo nakon toga demokratski pristupiti prema prošlosti.

No danas imamo situaciju da 1990. Hrvatsku vode bivši partizani, bivši antifašisti, da imate antifašizam kroz Ustav, dan antifašističke borbe, a istovremeno se na terenu ruše spomenici tim partizanima, uzdižu spomenici činovnicima NDH, “Za dom spremni” postaje stari hrvatski pozdrav. Imate to dvoje koje počinje normalno funkcionirati. O NDH su napisane stotine knjiga i tu nema dilema. O periodu socijalizma moramo pričati, ali ga ne moramo gledati samo kroz Bleiburg i Goli otok, ustvrdio je Klasnić.

Nazor kaže da će se Vijeće baviti prošlošću. To je vijeće za budućnost jer ako ne riješimo kontroverze vezane uz prošlost nema nam budućnosti. Naše društvo je duboko podijeljeno. Strasti su se nanovo uzburkale odlukom Sabora kojom je ukinuto pokroviteljstvo nad komemoracijom ubijenima na Križnom putu. To je otvorilo nove podjele.

Temelj za svaku rapravu je poštivanje svih žrtava, jednaka osuda svih zločina. Imamo jednu veliku rupu, mnoge činjenice nisu poznate. Mi smo se 1991. razdružili od Jugoslavije, ali su neki jugoslavenski narativi ostali u našoj hitoriografiji i vrijeme je da se o tome progovori na objektivan način na temelju izvora koji nam nisu bili dostupni, istakno je Nazor. Dodao je kako je završio fakultet, ali mnoge činjenice čuo je samo od obitelji.

Na pitanje teba li promijeniti ime Trgu maršala Tita, Nazor je rekao kako je neprimjereno obilježavati osobe koje su odgovorne za masovne zločine nad Hrvatima i hrvatskim građanima. Nužna je osuda svakog zločina, a poštivanje svih žrtava kojima nije dokazana krivnja.

Komunizam je bio nesumljivo  totalitarni režim – s tim se treba suočiti. Najveći prijepori u društvu postoje jer manji dio društva, ali glasan i medijski moćan ne želi se suočiti s tim činjenicama. Govorimo o režimima koji su kroz sustav vršili sustavna ubojstva, naglasio je Nazor.

Klasnić se složio da je razdoblje od 1945. do 1990. najmanje istraženo. No primjer Franje Tuđmana govori da je i to razdoblje imalo niz različitih faza, dodao je. Klasnić smatra da će Vijeće biti samo izgovor za donošenje odluka. Ustvrdio je da ne postoji ni jedan dokaz da je pozdrav Za dom spremni stari hrvatski pozdrav.

>>>Ante Nazor: Krivci za podjele u društvu su oni koji su branili pristup arhivima<<<

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati