Pratite nas

ANTE TOMIĆ Masterplan zdravstva: Pacijenti bi se trebali izmjenjivati brže nego gume u Formuli jedan

Objavljeno

na

Da u jednoj rečenici moramo sažeti smisao te reforme, u manje od deset riječi izložiti veličanstvenu bit zdravstvenog masterplana ministra Rajka Ostojića, to bi zvučalo ovako: U hrvatskim bolnicama traži se postelja manje. U iduće dvije godine gotovo pet tisuća će ih biti ukinuto. Izgurat će taj krš na dvorište na veliku radost sakupljača metalnog otpada. Ciganska djeca cičat će od uživancije vozajući će se na bolničkim posteljama s kotačima blatnjavim džadama Kozari boka, tkogod odrasliji i poduzetniji pretvorit će ih možda i u zaprežno vozilo, upregnuti bezvoljnog, šugavog konjića da ih vuče, a ostatku građana ostat će samo tuga.

Prošlo je doba besplatnih noćenja na ortopediji. Nema više, majci, za svaku pizdariju odlaziti u doktora. “Otvoreni prijelom bedrene kosti? Pa ste mi za to došli?” podsmjehnut će se vaš obiteljski liječnik u nevjerici vrteći glavom.

 

Iskakanje iz šlafroka

 

Ta stvar strogo će se racionalizirati. Zašij i otpusti, novi je slogan našeg zdravstva. Pacijenti će izlaziti netom po operaciji, dezorijentirano glavinjati ulicama i nije isključeno da će koji od njih ubrzo trebati novi zahvat kad još mahmuran od anestezije naleti pod turski šleper.

 

Uštede, uštede, uštede, poručuje ministar Ostojić neumoljivo. Nema više lijenih bolesnika koji u beskraj čitaju krimiće i heklaju nadstolnjake po sobama zajebavajući sestre da im poprave jastuk ili ogule naranču. Oni se moraju brže izmjenjivati, kao gume u Formuli jedan. Strelovito zaduživati i razduživati papuče, uskakati i iskakati iz plavih frotirnih šlafroka. Industrija zdravlja više ne trpi zastajkivanja, prazne hodove. Vrijedni su činovnici detaljno izračunali, za svaku bolest u sekundu normirali trajanje liječenja i prema tome optimizirali broj ležajeva.

Našli su naposljetku da ih je pet tisuća čisti gubitak, šteta i na posteljini, i na dijetnim obrocima, i na lijekovima. To je novac koji se može mnogo bolje iskoristiti, za koji se dade zaposliti još koja tisuća odanih partijskih kadrova u dvadeset hrvatskih ministarstava i dvadeset osam državnih agencija, u golemom Uredu predsjednika, u Saboru, Gospodarskoj komori i Turističkoj zajednici, u dvadeset jednoj županiji, 128 gradova i 428 naših općina, namjestiti baš svakog retardiranog nećaka da nešto fotokopira u elektrodistribuciji, vodovodu i županijskoj upravi za ceste. Dosta nam je više da pacijenti neodgojeno jedu kruh birokrata. “Nema više, lupeži!” kaže Ostojić pravdoljubivo im otimajući tanjur lešo blitve i paniranog oslića iz ruku.

Što će tko raditi

I tu se vjerojatno neće zaustaviti. Naći će sigurno još negdje da se može ušparati, okljaštriti još koja medicinska usluga. U budućnosti koju s vedrim nestrpljenjem iščekujemo osnovno zdravstveno osiguranje pokrivat će samo troškove liječenja ozljeda kod brijanja, a sve drugo morat ćete dodatno platiti. “Treći kat, soba sedam, postelja četiri, lijevo”, uputit će vas, na primjer, bolnički portir i vi ćete se čitavim putem do ginekološkog odjela pitati što mu je, pobogu, značila ona zadnja informacija, lijevo, sve dok ne ugledate majku kako vam iznemoglom rukom maše stisnuta na ležaju s jednom dragom gospođom iz Pazina.

U našem alanfordovskom zdravstvenom sustavu meni ni takav prizor nije teško zamisliti. Kad već spajaju bolnice, zašto ne bi i pacijente na posteljama? Od trideset jedne hrvatske bolnice Rajko Ostojić će ih napraviti devetnaest i to je, logično, izvanredna mjera koja će znatno unaprijediti narodno zdravlje. Svi to pozdravljamo. Kako bi itko od nas i na trenutak mogao pomisliti da je trideset jedan više od devetnaest?

Sve se tu smanjuje, sužava, racionalizira, kreše, automatizira i autsorsa. Svi moraju biti spremni sve raditi. Hauzmajstori će se obučiti u davanju injekcija, bolničarke kako probušiti zid, zabiti tiplu i promijeniti karnišu, a jednom, vrlo skoro, savladati i neke druge, raznovrsnije vještine. Jer, kad već spajaju bolnice, mogli su im pridružiti i nekakve druge sadržaje. Da uz bolnicu bude i veterinarska ambulanta, javni bilježnik, sportska kladionica, trgovački centar s multipleksom i stanica za tehnički pregled vozila. Dođete li, na primjer, snimiti pluća, zašto ne biste usput i balansirali trap i stavili zimske gume?

Na naplatne kućice

Četiri stotine liječnika je, kažu, napustilo Hrvatsku od časa kad je ona ušla u Europsku uniju, a vjerojatno bi ih se našlo još koji su nešto sustala domoljublja. Čemu se uopće dobrom može nadati netko tko je upravo stekao diplomu medicinskog fakulteta u jednoj zemlji koja je upravo otkrila kako ima čitavih dvanaest bolnica i pet tisuća bolničkih postelja viška? Dovoljno mu je zapravo proći između kružnog toka na savskom mostu do naplatnih kućica u Lučkom, u tih nekoliko kilometara šesterotračnom cestom preko Laništa sva je istina o potpunom porazu razuma u ovoj zemlji. Slijeva promiče besmisleno velika i luksuzna sportska dvorana, sagrađena u samo godinu dana za jedno danas zaboravljeno rukometno prvenstvo, a zdesna se kroz šiblje topola jedva nazire betonski kostur gradilišta sveučilišne bolnice, zbog nedostatka novca napuštenog prije skoro tri desetljeća. Zatekne li se na tome mjestu, mladi liječnik ili liječnica mogu samo nagaziti na gas i produžiti put granice.

U taj pejzaž savršeno se uklapa i najavljena reforma zdravstva. Da treba u manje od pet riječi izložiti veličanstvenu bit zdravstvenog masterplana ministra Rajka Ostojića, to bi zvučalo ovako: Tko preživi, pričat će.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade: Želimo da naši partneri Hrvatsku percipiraju kao odgovornu članicu UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Prvog dana boravka u New Yorku, tijekom kojeg će sudjelovati na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem susrelo se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Tom prilikom predsjednik vlade istaknuo je da je važan dio politike Vlade održavati kontakte kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH te se u tu svrhu rade programi koji novim generacijama hrvatskih ljudi diljem svijeta mogu približiti što je Hrvatska danas i koje su njezine vrijednosti 2017. godine.

„Svatko od vas pomaže Hrvatskoj u gospodarskom, političkom, stručnom, znanstvenom, pravnom i medijskom smislu što je osobito važno u SAD-u, ključnoj svjetskoj sili, glavnoj zemlji koja određuje brojne smjernice međunarodnih odnosa i globalne politike“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da će se dolazak hrvatskih izaslanstava na Opću skupštinu UN-a uvijek iskoristiti za kontakt s hrvatskom dijasporom u SAD-u.

Republika Hrvatske ove godine obilježava 25. obljetnicu članstva u UN-u te je  predsjednik Vlade Plenković podsjetio na govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na dan kada je Hrvatske primljena u ovu svjetsku organizaciju.

„Tih četvrt stoljeća ojačalo je hrvatske institucije i demokraciju“, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da smo ostvarili sve ključne nacionalne zadaće: integraciju u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Očekuje da će sljedećih nekoliko dana sa šefovima vlada i država koji se okupljaju u New Yorku razgovarati o brojnim gospodarskim i socijalnim izazovima, kao i izazovima koje pratimo na globalnoj sceni – od problema terorizma, migracija, siromaštva, razvojnih pitanja te participacije Hrvatske u jačanju sigurnosti diljem svijeta.

„Odgovorna smo članica UN-a, odgovorna smo članica međunarodne zajednice. Želimo da nas kao takve naši partneri i prijatelji percipiraju“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

„Republika Hrvatska snažno podupire nastojanja novog glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u reformi organizacije UN-a“, odgovorio je predsjednik Vlade na novinarsko pitanje, dodavši da bi govor predsjednika Donalda Trumpa trebao pokazati kako njegova administracija i on osobno vide multilateralizam danas te kako se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa.

„Očekujem da će nam govor otkrili glavne konture američke vanjske politike koja bitno utječe na sve ostale“, zaključio je premijer Plenković.

Tijekom današnjeg dana hrvatsko izaslanstvo nazočit će otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a očekuje ih i nekoliko bilateralnih susreta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati