Antifašističkoj ligi smeta vijenac HNP-a položen u Jasenovcu

13

Antifašistička liga u utorak je službenu državnu komemoraciju žrtvama ustaškoga logora u Jasenovcu, održanu u petak 22. travnja, nazvala licemjernom farsom, reagirajući nakon što je objavljeno da je na toj komemoraciji, uz vijence državne delegacije, vijenac s natpisom ‘Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.’ položila i Hrvatska nacionalna platforma (HNP).

Polaganje tog vijenca Antifašistička liga smatra uvredom žrtvama jasenovačkog logora te blasfemijom.

Komemoracija u petak, na godišnjicu proboja i pogibije logoraša Jasenovca koji se dogodio 22. travnja 1945. godine, održana je u organizaciji Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, a nazočili su joj predsjednik Sabora Željko Reiner te brojni saborski zastupnici, premijer Tihomir Orešković i više ministara u Vladi te izaslanik predsjednice Republike Branko Lustig, a Antifašistička liga ističe nazočnost ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

[ad id=”93788″]

“Važan član te delegacije koji je polagao vijenac i za žrtve proboja bio je ministar kulture koji tvrdi da se taj proboj nije dogodio, jer ‘se ne spominje u službenim ustaškim dokumentima’. Zajedno s državnom delegacijom vijenac na kojem je pisalo ‘Stradalim logora Jasenovac od 1941. do 1951.’ položili su predstavnici Hrvatske nacionalne platforme i Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Da su ti otvoreni apologeti NDH koji negiraju prave žrtve tog ustaškog logora i besramno izmišljaju masovne žrtve Jasenovca poslije 1945. uopće pripušteni s tim falsifikatom kao porukom na vijencu, i to još s ‘blagoslovom’ ravnateljice Spomen područja Jasenovac, predstavlja uvredu uspomeni na žrtve i pravu blasfemiju. Da državna delegacija polaže vijence zajedno s njima još je jedna potvrda da je cijeli događaj bio licemjerna farsa u kojoj pristojni ljudi ne trebaju sudjelovati”, ocjenjuje Antifašistička liga.

Priopćenje je uslijedilo nakon što je član izaslanstva HNP-a, novinar Marko Jurič, objavio video snimljen prije početka komemoracije na kojem ravnateljica JUSP Jasenovac, u nazočnosti ministra Hasanbegovića, izaslanstvu HNP-a daje dozvolu da polože vijenac. Jurič je uz video objavio i tekst: “Na službenoj komemoraciji stradalima u logoru Jasenovac prvi je puta položen vijenac s natpisom ‘Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.’ Nakon što je kustos muzeja Spomen područje Jasenovac Ivo Pejaković zabranio polaganje vijenaca platforme hrvatskih nacionalnih udruga HNP, zbog navođenja godine 1951., ravnateljica Nataša Jovičić je u prisutnosti ministra Zlatka Hasanbegovića izaslanstvu HNP-a dala potpuno suprotan odgovor. Na snimci je dio izaslanstva HNP-a Drago Koruga, Igor Vukić, Ivica Jularić i Marko Jurič”.

Uz službenu komemoraciju, ove godine održane su još dvije komemoracije u Jasenovcu. Jedna u organizaciji Koordinacije židovskih općina, a druga u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista i to zbog, kako su isticali, relativizacije ustaštva u državi te manipulacije žrtvama jasenovačkog logora.

Ministar kulture Hasanbegović zbog te je činjenice izrazio žaljenje, kada je nekoliko dana uoči službene komemoracije posjetio JUSP Jasenovac, a tom je prilikom kazao i da moderna hrvatska država nije sljednica nijednoga zločinačkog režima.

Jurič je novinar Z1 televizije kojoj je Vijeće za eletroničke medije (VEM) krajem siječnja na tri dana oduzelo koncesiju za emitiranje ocijenivši da je u emisiji ‘S Markova trga’ Jurič koristio govor mržnje. Nakon te odluke uslijedio je i prosvjed protiv odluke VEM-a na kojem su neki od prosvjednika izvikivali ustaški pozdrav.

Povijesni dan za Hrvatsku: U Jasenovcu prvi put položeni vijenci za stradale od 1941. do 1951.

facebook komentari

 • Omnes Omnibus

  Antifašizička klika bježi od istine da je komunizam najcrniji zločin u povijesti ko vrag od tamjana.

 • Sivooki

  Ljiga radi dobar posao : urbi et orbi obznanjuje da i danas komunisti o Hrvatima i njihovoj državi misle navlas isto što i 45.
  Sreća što (još) nisu u mogućnosti rješavati stvari kao poslije “pobjede narodne revolucije”…

  • Saga

   Oni jesu antifašistička ljiga, ali mi ostali smo hrvatska ljiga… jer ovo dopuštamo.

   • Agromentum

    Je, dosta dopuštamo ali moramo priznati da ima i onih koji se stvarno i beskompromisno bore. Samim tim što su ti nazovi “antifašisti” tako bučni, mogao bi biti dobar znak da im gori pod nogama.

    • Saga

     Voljela bih da je tako… samo da nam na kraju ne ostane samo vrijeme za plakanje i pusta utjeha za neučinjeno.

     • bakran

      Nisam, iskreno govoreći, kao ni Vi, sasvim siguran. Ali mislim da ćemo ovaj put, ukoliko svi ne posustanemo, dobiti važnu bitku. A dobivene bitke dobivaju rat.

   • Sivooki

    A da mi na Trgu branimo ministra Wolodyowskog…?

 • bakran

  I oni su se našli govoriti o blasfemiji. Da nije tužno bilo bi smiješno. Ali, gori im pod petama; sad su ko štrakori na tonućem brodu. U panici, jer naslućuju kraj svojim lažima koje su bile ‘istine’, ali i lagodnom životu. No uzalud, jer će izgorjet u paklenom ognju, skupa sa svojim uzorima; poglavito onom jednonogom crkotinom..

  • Agromentum

   Nisam ni vidio da ste napisali “gori im pod petama” pa sam neovisno o vama napisao da im gori pod nogama. 🙂

   • bakran

    Ama, dragi ‘šefe’; sve pet!

  • vdanan

   Jedna važna teoložka intervencija: nitko u paklu ne će IZGORJETI, nego će vječno gorjeti tako da ne izgori. Pakleni oganj je „neugasivi oganj“, kako nam je rekao Isus Krist.

   • bakran

    Oh, hvala za intervenciju. Priznajem da me ‘ponesla pjesnička sloboda’..

 • kršni

  Antifašisti su daklem uvjereni da su ubojstva nakon 45. dopuštena, dapače, dobrodošla jer su to Hrvati itekako zaslužili, uostalom kao i na svim stratištima diljem Slovenije i Hrvatske, kao da smo u SSSR-u druga Staljina!