Pratite nas

Vijesti

Anto Đapić odustaje od kandidature: Odustajem! Podržavam Kolindu, jer Kujundžić bi regionalizaciju, to je smrt

Objavljeno

na

Grabar Kitarović u potpunosti je prihvatila kao svoju obavezu u slučaju pobjede na izborima učiniti sve kako bi izbavila hrvatskoj branitelja Velimira Marića iz srbijanskog zatvora

Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove odustao je od kandidature za Predsjednika RH.

“Izvješćujem Hrvatsku javnost kako sam s današnjim danom odlučio izaći iz utrke za Predsjednika Republike Hrvatske. Iako sam ispunio sve pravno poceduralne pretpostavke za pravovaljanu kandidaturu za ovaj sam se potez nakon dugog razmišljanja odlučio iz nekoliko razloga, kaže Anto Đapić.

Kroz pretkampanju koja je vođena procijenio je “kako objektivno u ovom trenutku nema izgledne šanse za polučiti rezultat koji bi opravdao sudjelovanje na ovim izborima”.

“Nastavak moga sudjelovanja samo bi dodatno produbio razlike i probleme na hrvatskoj desnici i dodatno zbunio birače desno od centra koji žele promjenu na mjestu institucije Predsjednika Republike Hrvatske. Posljednjih dana i kampanja unutar kandidata na desnom političkom spektru izlazi iz okvira fair-playa , te sam procijenio  kako bih osobno ukoliko bih nastavio kampanju, morao u borbi za medijski prostor služiti se sličnim političkim metodama, a što svakako ne želim”, objasnio je.

Hrvatsko konzervativno biračko tijelo već puna tri mandata očekuje promjenu na čelu države i zbog toga smatram kako treba stvoriti priliku onom kandidatu ili kandidatkinji na tom političkom spektru koji ima šanse za pobjedu neovisno od naših međusobnih razlika. Isto tako smatram kako je Demokratski savez nacionalne obnove ( DESNO ) politička stranka u nastajanju sa željom da se obnovi i preporodi hrvatska desnica, te sam procijenio kako prvi veliki politički izazov naše stranke ne smije biti svađa na desnici i praktički međusobne eliminacije prilika kako bi došlo do promjene na čelnom mjestu Republike Hrvatske, kaže Đapić.

Analizirajući ponašanje ostalih dvoje kandidata s uvjetno rečeno nacionalne desnice, smatram kako pri osobnom povlačenju iz utrke moram iznijeti svoj stav koga ću podupirati u nastavku predsjedničke kampanje. Na sastanku predsjedništva Demokratskog saveza nacionalne obnove donijeli  smo odluku o potpori gospođi Kolindi Grabar Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske. Naime, iz dosadašnjeg tijeka predkampanje vidljivo je da drugi kandidat desnice dr. Milan Kujundžić čvrsto zagovara regionalizaciju Republike Hrvatske što je po našem političkom stavu potpuno neprihvatljivo od politike nacionalne desnice te ga je to i delegitimiralo kao kandidata desnice, objašnjava Đapić.

S druge strane, u razgovorima sa gospođom Kolindom Grabar Kitarović u posljednjih nekoliko dana moram istaknuti kako je načelno prihvatila dvije točke iz programa koji sam zastupao,  a koje se odnose na ljudske sudbine pojedinaca  i na sam odnos prema hrvatskim braniteljima. Naime, gospođa Grabar Kitarović u potpunosti je prihvatila kao svoju obavezu u slučaju pobjede na izborima učiniti sve kako bi izbavila hrvatskoj branitelja Velimira Marića iz srbijanskog zatvora.

Usuglasili smo se kako bi jedan od načina provedbe istog bio pravno i međudržavnim ugovorima pokriven,  dogovor između Republike Hrvtske i Srbije da osuđenici za ratne zločine u Hrvatskoj i u Srbiji odsluže svoje kazne u svojim državama. Isto tako razgovarali smo o politici pomilovanja prema osuđenim hrvatskim braniteljima za kaznena djela počinjena u Domovinskome ratu. Mogućnost pomilovanja koje ima institucija Predsjednika Republike Hrvatske, aktualni Predsjednik praktički gotovo da i nije primjenjivao na hrvatske branitelje, tvrdi Đapić.

“Gospođa Kolinda Grabar Kitarović i ja osobno, usuglasili smo se da bi tu mogućnost predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zasigurno koristila u slučajevima humanog i zdravstvenog razloga. Prihvaćanjem ovih dvaju prijedloga za koje smatram kako pokazuju odnos gospođe Kolinde Grabar Kitarović prema onima koji su stvarali Republiku Hrvatsku smatramo  odluku o davanju potpore u cijelosti opravdanom”.

Ovim putem zahvaljujem se svim našim članovima, simpatizerima i građanima koji su dali svoju potporu mojoj kandidaturi. Sav taj trud itekako će se pokazati opravdanim u daljnjoj izgradnji Demokratskog saveza nacionalne obnove, poručuje Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove. (direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Sudac Mislav Kolakušić u intervjuu za Hrvatsku danas tvrdi: Lex Agrokor je protuustavan

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić nakon mjeseci šutnje obratio se javnosti i vrlo oštro kritizirao Vladu te zaprijetio tužbama, ali i otkrivanjem svoje istine. S obzirom na težinu optužbi protiv Vlade i hrvatske države, Hrvatska danas provjerila je kod istaknutog suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića imaju li osnove neke od Todorićevih tvrdnji.

Je li lex Agrokor u skladu s Ustavom? Ako nije, zašto?

Njime su prekršene temeljne odredbe Ustava RH o pravu vlasništva, slobodi poduzetništva i jednakosti svih pred zakonom. Ustav kaže da se prava stečena ulaganjem katpitala ne mogu umanjiti zakonom, itd. Ova prava su utkana i u temelje europskog i međunarodnog prava. Zakonom se narušava temeljni princip jednakomjernosti namirenja vjerovnika, jer je uveo mogućnost da se pojedini vjerovnici namiruju u cijelosti i za stare i nove obveze, a drugi samo djelomično.

Može li Todorić povući svoj potpis (zakon ne bi bio aktiviran da on nije pristao na prinudnu upravu)?

Postupak je pokrenut i sada više nema nazad. Zakon je tako napisan da postupak nije mogao pokrenuti nitko drugi bez suglasnosti uprave dužnika. U ovaj postupak su nažalost uvučene i tvrtke povezane s Agrokorom koje ni po jednom kriteriju nisu ostvarivale uvjete za stečaj, a sada je založena njihova imovina i priča bi mogla završiti na način da stranci postanu vlasnici naših polja i pitke vode.

Todorić prijeti tužbama, kakve su mu šanse ako se obratu sudovima izvan RH? Koji bi mogli imati nadležnost? Postoje li slični slučajevi u EU ili šire?

Nisam upoznat sa sličnim slučajevima. Ni jedna ozbiljna demokratska država ne bi donijela tako loš zakon koji omogućuje da je svi tuže i da na kraju njeni građani bez ikakvog razloga snose posljedice. Svakako bi se mogao obratiti sudovima RH te Europskom sudu za ljudska prava pred kojim se ostvaruje i zaštita prava vlasništva pravnih osoba, odnosno poduzetnika.
Ova situacija neodoljivo podsjeća na Zakon o predstečajnim nagodbama koji je također pisan za vrlo uski krug poduzetnika kojima se omogućilo da otpišu dugove temeljem nepostojećih potraživanja, da bi im na kraju blade drugi oteli carstva. Dakle, oni koji su na početku bili skupa na kraju su se jako ljutili jedni na druge.

Ivica Todorić je još uvijek vlasnik Agrokora, a s time ima i sva vlasnička prava. Tko će u ovom slučaju nadoknaditi gubitke (izravne i neizravne) nastale za vrijeme prinudne uprave?

Upravo tako, nije došlo do promjene vlasništva, ali je došlo do promjena u pravu upravljanja, a to je bit samog vlasništva. Ovdje se radi o kompliciranim pravnim odnosima. Međutim, potrebno je istaknuti da nije donošen posebni zakon, već da su primjenjeni postojeći instituti predstečaja i stečaja, RH i njezini građani ne bi bili izloženi riziku dvostruke štete.

Može li imati utjecaja eventualni kazneni postupak prema Todoriću i pravomoćna presuda protiv njega na tužbe koje on pokrene pred sudovima izvan RH?

Pravomoćna presuda bi mogla imati značajan utjecaj u parničnim i arbitražnim postupcima iako ne i odlučujući.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Pero Kovačević: Kako je šaptom izbrisano kazneno djelo ugrožavanja državne neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

U važećem Kaznenom zakonu više nema kaznenog djela: “Ugrožavanje državne neovisnosti

Članak 137.

Građanin Republike Hrvatske koji pokuša Republiku Hrvatsku dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi, kaznit će se kaznom zatvora najmanje tri godine. ”

Izbrisano je potiho, bez bilo kakve javne rasprave – da čak u obrazloženju nije navedeno zašto se i zbog čega ukida ovo kazneno djelo. Izbrisano je sračunato “složnim rukama” zastupnika SDP-a i HDZ-a, jer treba voditi računa o “svojim dužnosnicima”da jednog dana ne bi kojim slučajem bili odgovorni i odgovarali za svoja “djela”.
Eto,vidite -kad je riječ o zaštiti i sprečavanju kaznene odgovornosti njihovih bivših i sadašnjih dužnosnika odmah se slože.

facebook komentari

Nastavi čitati