Anto Đapić odustaje od kandidature: Odustajem! Podržavam Kolindu, jer Kujundžić bi regionalizaciju, to je smrt

11

Grabar Kitarović u potpunosti je prihvatila kao svoju obavezu u slučaju pobjede na izborima učiniti sve kako bi izbavila hrvatskoj branitelja Velimira Marića iz srbijanskog zatvora

Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove odustao je od kandidature za Predsjednika RH.

“Izvješćujem Hrvatsku javnost kako sam s današnjim danom odlučio izaći iz utrke za Predsjednika Republike Hrvatske. Iako sam ispunio sve pravno poceduralne pretpostavke za pravovaljanu kandidaturu za ovaj sam se potez nakon dugog razmišljanja odlučio iz nekoliko razloga, kaže Anto Đapić.

Kroz pretkampanju koja je vođena procijenio je “kako objektivno u ovom trenutku nema izgledne šanse za polučiti rezultat koji bi opravdao sudjelovanje na ovim izborima”.

“Nastavak moga sudjelovanja samo bi dodatno produbio razlike i probleme na hrvatskoj desnici i dodatno zbunio birače desno od centra koji žele promjenu na mjestu institucije Predsjednika Republike Hrvatske. Posljednjih dana i kampanja unutar kandidata na desnom političkom spektru izlazi iz okvira fair-playa , te sam procijenio  kako bih osobno ukoliko bih nastavio kampanju, morao u borbi za medijski prostor služiti se sličnim političkim metodama, a što svakako ne želim”, objasnio je.

Hrvatsko konzervativno biračko tijelo već puna tri mandata očekuje promjenu na čelu države i zbog toga smatram kako treba stvoriti priliku onom kandidatu ili kandidatkinji na tom političkom spektru koji ima šanse za pobjedu neovisno od naših međusobnih razlika. Isto tako smatram kako je Demokratski savez nacionalne obnove ( DESNO ) politička stranka u nastajanju sa željom da se obnovi i preporodi hrvatska desnica, te sam procijenio kako prvi veliki politički izazov naše stranke ne smije biti svađa na desnici i praktički međusobne eliminacije prilika kako bi došlo do promjene na čelnom mjestu Republike Hrvatske, kaže Đapić.

Analizirajući ponašanje ostalih dvoje kandidata s uvjetno rečeno nacionalne desnice, smatram kako pri osobnom povlačenju iz utrke moram iznijeti svoj stav koga ću podupirati u nastavku predsjedničke kampanje. Na sastanku predsjedništva Demokratskog saveza nacionalne obnove donijeli  smo odluku o potpori gospođi Kolindi Grabar Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske. Naime, iz dosadašnjeg tijeka predkampanje vidljivo je da drugi kandidat desnice dr. Milan Kujundžić čvrsto zagovara regionalizaciju Republike Hrvatske što je po našem političkom stavu potpuno neprihvatljivo od politike nacionalne desnice te ga je to i delegitimiralo kao kandidata desnice, objašnjava Đapić.

S druge strane, u razgovorima sa gospođom Kolindom Grabar Kitarović u posljednjih nekoliko dana moram istaknuti kako je načelno prihvatila dvije točke iz programa koji sam zastupao,  a koje se odnose na ljudske sudbine pojedinaca  i na sam odnos prema hrvatskim braniteljima. Naime, gospođa Grabar Kitarović u potpunosti je prihvatila kao svoju obavezu u slučaju pobjede na izborima učiniti sve kako bi izbavila hrvatskoj branitelja Velimira Marića iz srbijanskog zatvora.

Usuglasili smo se kako bi jedan od načina provedbe istog bio pravno i međudržavnim ugovorima pokriven,  dogovor između Republike Hrvtske i Srbije da osuđenici za ratne zločine u Hrvatskoj i u Srbiji odsluže svoje kazne u svojim državama. Isto tako razgovarali smo o politici pomilovanja prema osuđenim hrvatskim braniteljima za kaznena djela počinjena u Domovinskome ratu. Mogućnost pomilovanja koje ima institucija Predsjednika Republike Hrvatske, aktualni Predsjednik praktički gotovo da i nije primjenjivao na hrvatske branitelje, tvrdi Đapić.

“Gospođa Kolinda Grabar Kitarović i ja osobno, usuglasili smo se da bi tu mogućnost predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zasigurno koristila u slučajevima humanog i zdravstvenog razloga. Prihvaćanjem ovih dvaju prijedloga za koje smatram kako pokazuju odnos gospođe Kolinde Grabar Kitarović prema onima koji su stvarali Republiku Hrvatsku smatramo  odluku o davanju potpore u cijelosti opravdanom”.

Ovim putem zahvaljujem se svim našim članovima, simpatizerima i građanima koji su dali svoju potporu mojoj kandidaturi. Sav taj trud itekako će se pokazati opravdanim u daljnjoj izgradnji Demokratskog saveza nacionalne obnove, poručuje Anto Đapić, predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove. (direktno.hr)

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  Pametan potez

  • EMINƎM

   i budala nekad pogodi

 • diablo

  Ma nije moguće!?? :O Ova moralna veličina,ljudina,državnik odustao od kadidature!??Šteta,šteta za njegovu kuću,kumove i užu rodbinu..

  • wolf

   Dices Anto sad kad su ankete na tvojoj strani :)))

 • Agromentum

  Trebao bi on odustajati od svih kandidatura, a ne samo ove.

 • Gabro Vuskic

  Pametna odluka od pametna čovjeka.

  • Ne ulazeći u politiku njegove stranke niti njegove namjere, ovo mu je dobra odluka! Još da isto učini Kujundžić bilo bi super! 🙂

   • Gabro Vuskic

    Klin klina a sikira oba, kaže Maks Luburić u svojim pismima. Ja bih nadodao: da se sadržaj knjige sazna na kraju i da se tek tada ocijena knjigi daje. Tako ćemo mi Hrvati na kraju krajeva, kako sami sebi tako isto i drugima dati konačne ocijene. Dobro je to bilo da se je dr. Kujundžijić bio kvalificiraoa za utrku, isto onako kako se je i hrvatska nogometna momčad bila kvalificirala na svjetsko prvenstvo prošlog ljeta u Brazil, ali nije uspjela. To se zove: DEMOKRACIJA.

    • Alan B’Stard

     Ja bi vise volio da je se kandidirao Cacic nego Kujunzdic, i to je demokracija. Kako uvik desnica pokazuje da je demokraticna a lijevica nikad yebojecaca

     • wolf

      A drag ti je ko i wacci,neka neka svak ima pravo na svoje ;)))