Apel onima koji su na vlasti Spasite hrvatskog vojnika, Junaka Domovinskoga rata – Veljka Marića!

  0

  Američki predsjednik Barack Obama opet nam je održao lekciju, kako se bori za svoje državljane, odnosno za svoje vojnike. Naime, američkog vojnika Bowe Bergdahla još prije pet godina  oteli su talibani u Afganistanu, a američki predsjednik ovih je dana prvo telefonom prenio sretnu  vijest njegovoj obitelji, a potom ih je pozvao i u Bijelu kuću.

  vmaric2A sretna vijest je glasila: izručili smo pet zatočenika iz logora Guantanamo, visokorangiranih talibanskih dužnosnika, poput bivših ministara unutarnjih poslova i obrane te bivšeg šefa tajne  službe nekadašnjeg talibanskog režima u Afaganistanu i zamijenili ih za zarobljenog američkog vojnika, za kojeg se čak sumnja da je u ovoj državi i dezertirao iz američke vojske! Pa, u čemu je poanta? U jednom od srpskih zatvora  se nalazi, ako se sjećate, hrvatski vojnik Veljko Marić iz Grubišnog Polja. Njega je Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 23. rujna 2011. osudilo na drastičnu kaznu od 12 godina robije. Proglasili su ga krivim jer je 31. listopada 1991. (dakle, u vrijeme najžešće srpske agresije na Hrvatsku, a poglavito na Vukovar) u selu Rastovac u općini Grubišno Polje, kao pripadnik oružanih snaga Hrvatske vojske ubio Petra Slijepčevića. Uzalud se Marić branio da nije ubio ovu osobu, pa čak da nije toga dana ni bio u tom selu.

  Na njegovoj strani bili su i svjedoci, ali na žalost ne i neke službe u Bjelovaru, koje su ga “zakopale”. Tko će koga, ako ne će svoj svoga! Ova presuda je neodrživa. Kao prvo, Marić je bio pripadnik Hrvatske vojske, što će reći da se borio protiv onih koji su iz Srbije, gazili, ubijali, masakrirali, palili, uništavali diljem Lijepe naše. Drugo, naprosto je nevjerojatno da Srbi, (nasljednici Jugoslavije), kao agresori na Republiku Hrvatsku, uhićuju i sude hrvatskom branitelju. A uhitili su ga 18. travnja 2010., na graničnom prijelazu Bugarske i Srbije, po nalogu njihova tužilaštva. Suđenje mu je počelo iste godine,  6. listopada.

  Kasnije su mu navodno proširili istragu, opet u vezi ratnih zločina nad civilima u Grubišnom Polju. Na isti način Srbi, kao okupatori, mogli su osuditi i sve Marićeve kolege koji su sudjelovali u legalnoj akciji Hrvatske vojske zvanoj “Otkos”, a tijekom koje je, isticali su kao najveću lažu tijekom njegova suđenja, tobože opljačkano i spaljeno više od 30 sela u kojima su živjeli Srbi. Monstruozna optužba, monstruoznih tužitelja. Ali, najžalosnije od svega je činjenica da se za ovog hrvatskog vojnika nitko od hrvatskih pravnih institucija nije založio ne kako treba već nikako, kao da su željeli da “visi pedro”! I Marić je još danas na robiji u Srbiji. Njegova obitelj ostala je bez ičega. Zašto nitko od hrvatske vlasti ne razmišlja da ako ne može drugačije da postupe kao Amerikanci i jednostavno ga zamjene za srpske istinske zločince-četnike kojih ima po hrvatskim zatvorima? Ostaviti Marića među srpskim vukovima ravno je izdaji. Za njega se još jedino  bore pojedine Udruge proizašle iz Domovinskoga rata, odnosno pojedinci. Viču, a nitko ih ne čuje. Marić, jadan, nevin leži u zatvoru. To nam je naša borba dala!

  Drugovi i drugarice, gospodo i gospođe koji ste trenutačno na vlasti u Hrvatskoj, a što vam je među ostalim omogućio i jedan Veljko Marić, jeste li se ikada zapitali, gdje je tu pravda? Naime, ako se sjećate, ratni zločinac Veselin Šljivančanin koji je ubijao na Ovčari, rušio Vukovar, zarobljavao nevine Hrvate, mučio ih, i to od Međunarodnog suda u Den Haagu za te svoje dokazane (e, dokazane!) sramne postupke osuđen je tek na deset godina robije, i već je odavano na slobodi! I priželjkuje novi rat da može opet klati i ubijati!

  Veljko Marić više ne može čekati. Vama, koji bi mogli i koji morate nešto učiniti za hrvatskog vojnika, očito su danas važniji naredni izbori, odnosno  borba za vlast koja vam izmiče kao pijesak kroz prste. Ali, gdje je tu ljudskost, gdje je tu poštovanje hrvatskog branitelja?

  Hrvatski predsjednik nedavno se hvalio kako je bio na ručku u Poljskoj s američkim predsjednikom. Što ga nije pitao, kako Amerikanci poštuju svoje vojnike, pa čak i navodne dezertere? Za nas, koji smo sudjelovali u obrambenom ratu, svaki je život zlata vrijedan.

  Stoga, učinite dobru stvar – spasite nevinog hrvatskog vojnika Veljka Marića!

  Poštovani Josipoviću, koji ste imali nedavno vremena pratiti i bivšeg (?) drogeraša Barea na klaviru, pišite Obami, (da se malo našalimo, iako nam nije do šale), neka vam, ako ne može drugačije, barem “posudi” još pet talibana kako bi naš (ne znamo je li i vaš?) Veljko Marić što brže stigao do slobode!

  Mladen Pavković

  facebook komentari