Apel ukrajinske oporbe Zapadu: Pomozite nam!

0

Ukrajinski oporbeni čelnici su u nedjelju, pred više od 60.000 ljudi u Kijevu tražili međunarodno posredovanje i financijsku pomoć Zapada, dan nakon susreta s predstavnicima zapadnih zemalja.

Pravosudne vlasti su dozvolile da aktivist Dmitri Bulatov ode u Rigu na liječenje iako su ranije najavljivale da će on po izlasku iz bolnice biti optužen za organiziranje masovnih nereda i da će mu biti određen kućni pritvor.

Oporbeni čelnici Vitalij Kličko i Arsenij Jacenjuk su rekli da su s američkim, njemačkim i francuskim visokim dužnosnicima vanjskih poslova u subotu u Muenchenu razgovarali o ulozi Zapada u rješenju krize u Ukrajini.

Međunarodno posredovanje bi pomoglo izbjegavanje različitih tumačenja u pregovorima s vlastima predsjednika Viktora Janukoviča, istaknuo je bivši boksač Vitalij Kličko. Oporbeni čelnici su rekli da su im zapadni predstavnici potvrdili da će Ukrajina dobiti financijsku pomoć.

Ukrajina se nalazi u lošem financijskom položaju i ostala je bez europske pomoći kada je krajem studenoga odustala od sporazuma o pridruživanju s EU, a predsjednik Janukovič od Moskve primio 15 milijardi dolara kredita kao i nižu cijenu ruskog plina.

Ali ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog tjedna doveo u pitanje zadržavanje tih sporazuma ako oporba stupi na vlast.

Hina/AP.

facebook komentari