Pratite nas

Intervju

ARALICA: Bilo bi tužno kad bi hrvatski narod još jednom prihvatio Josipovićevo umiljavanje!

Objavljeno

na

U vladavini komunističkog mentaliteta izvor je naše ideološke zbrke, usporenog gospodarskog rasta i svekolikog beznađa. Hrvatska ne pripada, i neće pripadati, Europi dokle god ne izvrši lustraciju – sudsku, administrativnu i duhovnu – od jugoslavenskog komunističkog totalitarizma. Prva prilika slijedi uskoro, da se Ivu Josipovića, glavnog konstruktora opstrukcije europskog zahtjeva o potrebi lustracije, zamijeni Kolindom Grabar Kitarević ili Milanom Kujundžićem.

Momentalni-antikomunist-Ivan-AralicaPucanj kojim su mnogi ugasilii život, ne mogavši više vidjeti poniženu, uništenu i osiromašenu zemlju – samo je jedan od simptoma tragične hrvatske stvarnosti.
Samoubojstva oko tri tisuće branitelja Domovinskog rata, zapošljavanje ideološki podobnih, progon i otpuštanja „nepoćudnih”, stvaranje partijskih medija koji sve ljude suprotnog mišljenja proglašavaju ustašama (!), cenzura na nacionalnoj televiziji, proizvodnja „neprijatelja”, izjednačavanje krvnika i žrtve devedesetih – stare su partijske metode i najbolji pokazatelji novog hrvatskog neokomunističkog totalitarizma, o kojemu je najviše u svojim djelima pisao cijenjeni pisac i akademik Ivan Aralica.

Dok su komunisti od 1945. bez milosti masakrirali ljude na Križnome putu, kasnije i Golom otoku, punili jame leševima civila, svećenika i vojnika, „neprijateljima naroda” tj. Titovog režima, suprotno svim međunarodnim konvencijama, uhićivali i osuđivali na dugogodišnje zatvorske kazne mnoge hrvatske intelektualce u rasponu od Vlade Gotovca, Dražena Budiše do braće Veselica, divljački batinali ljude zbog pjevanja „Vile Velebita”, ubijali hrvatske emigrante, uveli pedesetogodišnju ideološku represiju… ali i danas u Hrvatskoj imaju moć, možda veću nego ikada.

Iako je u Europi odavno provedena lustracija, hrvatska vlada izazvala je međunarodni skandal odbijanjem izručenja Udbinih ubojica, ispraznila dio Državnog arhiva i proglasila komunizam nedodirljivom ideologijom „čistom” od zločina, što je je, na žalost, približava državama poput Kine, Sjeverne Koreje i Kube, ali ne i Europi.

Nakon kultnih djela „Psi u trgovištu”, 1979., odnosno morlačke tetralogije „Put bez sna”, 1982., „Duše robova”, 1984., „Graditelj svratišta”, 1986., „Asmodejev šal”, 1988., u kojima je, među ostalim, opisao tegobnu povijesnu dramu jednog malog naroda stiješnjena stoljećima među imperijalnim velesilama od Turske i Venecije, Napoleonove Franucuske do Austrije, kroz sudbine nekoliko naraštaja obitelji Grabovac, Aralica je nastavio s nesmanjenom literarnom žestinom pisati o komunističkoj represesiji („Okvir za mržnju” 1987.,), velikosrpskoj ideji („Zadah ocvalog imperija”), 1991., uzrocima sukoba u Bosni i Hercegovini („Što sam rekao o Bosni”, 1995.), da spomenemo samo nekoliko kultnih knjiga.

Iako uspoređivan s Andrićem i Selimovićem, Aralica je jedinstven u tkanju povijesnog teksta u kojemu precizno secira monstruoznu anatomiju vlasti, bilo onu svjetsku ili lokalnu, zadire u povijesne dubine vremena, ali i suvremenu moć neokomunista, koji skriveni iza ideologije i dan danas stvaraju represivan aparat i smrtonosni totalitaristički svijet političkih „neprijatelja”. Dok su Solženjicin i Nadežda Mandeljštam među stotinama pisaca globalno razotkrivali jezive Staljinove zločine, logore i milijune mrtvih, Aralica je svoj kritički diskurs i noviju literaturu posvetio razobličenju hrvatskog komunizma i aktualnih protagonista političke scene – „Ambra”, „Fukara”, „Puž” – nemalo puta izazvaši lavine bijesnih polemika. Štoviše, na sebe je sručio javni linč povijesno neukih, ideološki ograničenih i partijski podobnih novinara Jutarnjeg lista. Doduše, u spomenutom partijskom glasilu nije bolje prošao ni još jedan bard hrvatske književnosti, Slobodan Novak, pa je suvišno dokazivati smišljeni medijski masakr političkih neistomišljenika u Hrvatskoj, koji se ne slažu s „apsolutnom” nevinošću Komunističke partije. Zašto se Hrvatska obračunala s nacizmom, ali ne može s komunizmom, kako je hrvatska ljevica ustoličila novi europski totalitrazam, zašto su ogorčeni branitelji, što misli o Stjepanu Mesiću, Ivi Josipoviću, Andreji Zlatar, što je napisao u knjigama „Mentalni komunist” i „Smrad trulih lešina”, upravo tiskanoj u izdanju nakladničke kuće Despot Infinitus novinara Zvonimira Despota, razgovarali smo s akademikom Ivanom Aralicom.

U svojoj knjizi „Mentalni komunist”, koja je rasprodana u dvanaest tisuća primjeraka, objasnili ste ideološko sljepilo koje ne poznaje dijalog kroz kameleonsku prirodu Stjepana Mesića. Čovjek koji, s jedne strane, pjeva ustaške pjesme, s druge ne dopušta izjednačavanje komunističkih i fašističkih zločina, s treće izručuje masu dokumenata za suđenje hrvatskim generalima, najbolji je dokaz prevrtljivosti mnogih hrvatskih političara. Opet svjedočimo totalitarnom govoru i podjelama u zemlji na „lijeve” i „desne”. Kako to objašnjavate?

smrad trulih lešinaKad sam, nakon „Ambre” i „Fukare”, odlučio i u obliku političkog ogleda oblikovati svoje iskustvo i svoju misao o fenomenu mentalnog komunizma demonstriranom u tranziciji, bilo mi je odiozno da to eksponiram na primjeru političkih mantri Stipe Mesića; prvo, što mi se s tom beznačajnom osobnošću nije dalo i dalje baviti, a drugo, bojao sam se prigovora da, jer je završilo njegovo predsjednikovanje, tangiram čovjeka kojega je vrijeme pregazilo i koji više ni za koga, osim za sebe sama, ne predstavlja ništa. A odlučio sam se, i pored te odioznosti, da to učinim samo zato što je Mesić kriv da je mentalni komunizam, u punom spektru od ideologije do gospodarstva, s političkog ruba, kao što je bio slučaj u većini komunističkih zemalja nakon pada Berlinskog zida, u nas postao središnja politička opcija, s velikom reproduktivnom moći, pa smo kao nitko doživjeli novu vladavinu komunista i njihovih duhovnih i fizičkih potomaka, ono što će jedan od njih, sklon teoretiziranju, nazvati novom pravednošću. U vladavini komunističkog mentaliteta, po mom je sudu, izvor naše ideološke zbrke, usporenog gospodarskog rasta i svekolikog beznađa. Ono što me nakon tiskanja „Mentalnog komunista” i enormne čitanosti obradovalo je činjenica da su čitatelji shvatili kako se tu radi o društvenom fenomenu kad mentalitet nadživi društveni sistem u kojemu je formiran, a Mesić je samo egzemplar na kojemu se taj fenomen u edukativnom procesu pokazuje. I to zahvalan egzemplar za zanimljivo štivo, jer u sebi, osim ideologije i politike, sadrži i elemente lakrdijanja, lakrdijanja pajaca na prstima komunističke doktrinarnosti.

Napali su vas s potpuno krivim premisama zbog zahtjeva za lustracijom, iako je ona provedena u svim civiliziranim zemljama. Hrvatska je odavno priznala jezive ustaške zločine, ali se nije u stanju, barem deklarativno, obračunati s ne manje strašnim komunističkim zločinima poslije rata, Bleiburgom, Golim otokom, stotinama jama s ubijenim vojnicima i civilima 1945., i ubijanjima hrvatskih disidenata, već lustraciju za Hrvatsku odrađuje Njemačka. Zašto?

U politici nacionalne pomirbe, koja se temeljila na sintezi nacionalnih elemenata iz, kolokvijalno rečeno, ustaške i komunističke političke opcije i amputaciji totalitarističkih elemenata iz obiju opcija – fašizma i komunizma – pomirbi na osnovi demokratske nacionalne sinteze, bez koje, na putu prema državnoj samostalnosti, ne bismo izbjegli unutarnje sukobe u ratnim prilikama – krile su se, što je u samom početku bilo vidljivo, jer se u manjem obliku manifestiralo, dvije opasnosti. Prva, da se demokratska nacionalna sinteza, ono što se zove nacionalnim konsenzusom, neće na vrijeme i u dovoljnoj mjeri razviti; i druga, kao posljedica prve, bude li obistinjena, da će prevladati jedna od komponenti u pomirbi i prouzročiti poremećaj u prijeko potrebnoj konsenzualnoj ravnoteži. Kako je partizanska, komunistička komponenta bila, kadrovski gledano, superiornija i kako je s političke pozornice otišao Tuđman, tvorac demokratske nacionalne sinteze, prevlast je odnijela komunistička komponenta. Predstavila se kao antifašizam – i ne samo da se nije odrekla svoje totalitarističke prošlosti, nego je potajno gajila nade i kovala planove da će, kad Tuđmanova politika pomirbe na Haaškom sudu bude proglašena zločinom, ishodište hrvatske državnosti temeljiti na komunističkom antifašizmu. Kad im se nisu ispunila očekivanja da Haaški sud Tuđmanovu politiku nacionalne sinteze u demokratskom duhu proglasi zločinom, ostali su bez ideološke osnove i postali obezglavljeni. Tu obezglavljenost pojačao je ulazak u Europsku uniju i, istog trenutka, pokrenuto je pitanje lustracije od zločina komunističkog antifašizma. I drama nije bila na pomolu, drama je bila tu, u stadiju agonije! Ono što je začuđujuće da se vlast mentalnih komunista, iako su vlast demokratske države, u toj agoniji ponaša kao da i dalje živi u komunizmu: kad im je politika propala i na ideološkom i na gospodarskom planu, ne vraćaju vlast suverenu, hrvatskom narodu, nego i dalje ustraju u vlasti i u obećanjima sretne budućnosti pod njihovim vodstvom. Suludo i veoma, veoma bremenito opasnostima!

Iz Državnog arhiva su nestali važni dokumenti za suđenje Perkoviću. Tko ih je, prema vašem mišljenju, uklonio?

A tko bi drugi to mogao učiniti, i s obzirom na to da su raspolagali tim dokumentima i s obzirom na to da su imali potrebu ukloniti dokumente koji svjedoče o zločinima komunističkog antifašizma, totalitarnijeg od fašizma, nego konceptori politike koja je planirala da Tuđmanovu politiku demokratske sinteze proglasi ekscesom, zločinom, a hrvatsku državnost utemelji na svojim zaslugama i oštricu usmjeri na hrvatski nacionalizam, jedinu tvoračku snagu koja je srušila njihov komunizam i njihovo jugoslavenstvo! Tko drugi!… U narodu se prepoznaje oblik ponašanja ljudi sličan ponašanju muhe bez glave! Ostavši bez ideološke podloge, danas se i hrvatska vlada i predsjednik države ponašaju kao muhe bez glave. O ponašanju vlade ne treba reći ni riječi! A da se Josipović ne ponaša kao muha bez glave, on na čelu policijskog sektora koji ga okružuje ne bi imao sina čovjeka kojemu se sudi za zločine koje je počinila komunistička policija u Njemačkoj, pravdajući to time da sinovi ne snose krivnju za djelo otaca, nego bi rekao istinu, što svi vide, da se pod paskom toga sina zbog djela njegova oca osjeća najsigurnije. Tako se može ponašati samo muha bez glave! I čovjek koji je svojom ideologijom zaslijepljen toliko da misli kako su oko njega sve sami slijepci, kao što je i on sam! U ponašanje muhe bez glave spada i uskraćivanje izručenja Perkovića njemačkom sudstvu i dokumenata o zločinima komunističke policije!

O čemu je riječ u vašoj novoj knjizi „Smrad trulih lešina”?

Ukratko, o imperativu lustracije od jugoslavenstva i komunizma i načinu kako tu lustraciju, u ovom trenutku, isključivo u političkoj i ideološkoj sferi, na demokratski i human način, provesti u skladu s europskim normama i našim obavezama preuzetim prilikom ulaska u Europsku uniju. Naslov knjige diktiran je naslovom moje prve knjige političkih ogleda „Zadah ocvalog imperija”. Na početku devedesetih godina pisao sam o zadahu raspada države koju je komponirao najprije srpski imperijalizam, a potom komunizam. Danas govorim o smradu doktrina koje su, iako u stanju truleži, preživjele u komunističkom mentalitetu i traju, uzrokujući gnjilež, u demokratskom društvu, u kojemu su crveni preuzeli vlast i prouzročili totalnu krizu. Pod lešinama koje zaudaraju ni u jednom trenutku ne mislim na ljude, makar se nositelje komunističkog mentaliteta i imenovalo, nego na ideologiju i političke doktrine komunizma i jugoslavenstva, kojih nam se valja osloboditi.

Prema kapitalnoj „Crnoj knjizi komunizma” dr. Stephana Curtoisea u svijetu je komunizam od Kine do Sibira odnio oko stotinu milijuna života. U Hrvatskoj su dijelom ideologizirani Katedra za povijest FF-a, većina tiskanih medija i politička vrhuška. Iako dobro znaju koliko je ljudi Tito ubio, to se drži „normalnom osvetom” nad „narodnim neprijateljima”, što bi značilo da su Amerikanci i Rusi 1945. trebali poubijati sedam milijuna zarobljenih njemačkih vojnika. Pripada li Hrvatska uopće Europi, po ovoj nesposobnosti suočavanja s prošlošću?

Ne pripada, i neće pripadati, dokle god ne izvrši lustraciju – sudsku, administrativnu i duhovnu – od jugoslavenskog komunističkog totalitarizma. Budući da je Hrvatska sastavni dio Europske unije, u pravnom, svjetonazorskom, vojnom i gospodarskom pogledu, njoj se ne prepušta hoće li ili neće tu lustraciju od komunističkog totalitarizma obaviti, njoj je – i u tomu je kvaka – naloženo da to, kako zna, u što kraće vrijeme obavi. Ima više načina kako taj zadatak riješiti. U demokratskom društvu najbezbolniji je smjena vlasti, na izborima, onu koja lustraciju koči onom koja je to voljna obaviti. Prva prilika slijedi uskoro, da se Ivu Josipovića, glavnog konstruktora opstrukcije europskog zahtjeva o potrebi lustracije od komunizma zamijeni jednim od dvoje kandidata za predsjednika, Kolindom Grabar Kitarević ili Milanom Kujundžićem, koji, kad dođu na Pantovčak, tu opstrukciju neće pružati, nego će proces lustracije potaknuti. Zatim će slijediti nove izborne prilike – i svaku treba koristiti!

Tuđman je pozivao na pomirbu da bi obranio Hrvatsku, ali ga danas isti ti ljevičari drže za zločinca i kriminalca, koji je napao Bosnu i Hercegovinu. Kako će ostati zapamćen Tuđman u povijesti, s obzirom da je prvi predsjednik neovisne Hrvatske, ali da se nije snašao u ekonomskoj tranziciji?

Tuđman nije tip političara koji se po nečemu pamti ili ne pamti ni po čemu, Tuđman je tip političara koji je po veličini svoga djela prerastao u državnika čije se ime izrijekom ili u obliku čina kojemu je stajao na čelu ugrađuje u preambulu Ustava, u temelje državnosti. Ako se to pokuša izbjeći, kao što je s Tuđmanovim imenom i djelom pokušala učiniti današnja garnitura na vlasti, dolazi do dubokih poremećaja u društvu, kakvima smo, ako za primjer slijedimo hrvatski slučaj, očevici. S njim ne možete učiniti tako kako je učinio Josipović, objesiti mu sliku na zidu predsjedničkog ureda i misliti da mu je to dovoljno, njega i aksiomatski dio njegove politike morate ugraditi u temelje države… A tu mantru njegovih oponenata, da se nije snašao u ekonomskoj tranziciji, u privatizaciji, ostavite postrance i upitajte se – a tko je to, u bilo kojoj tranzicijskoj zemlji, u tom uspio. Njemu je bila potrebna takva vlasnička tranzicija koja će osigurati pobjedu u ratu, jer bi bez te pobjede svaki drugi uspjeh na njenu štetu bio totalan poraz. A on je i to uspio! Formirao je vladu kakvu po kompetentnosti otada do danas Hrvatska nije imala. A baš bi nam vlada takve kompetentnosti i ideološke usmjerenosti danas trebala. Gotovo da zazoveš: Bože, ima li u hrvatskom narodu još onakvih ministara! Ako ih ima, providi im put do vlasti! Bili su to dobri momci i djevojke – a Tuđman ih je odabrao! Nešto malo znam o tomu kako ih je birao i mijenjao!

U Savskoj 66 četvrti tjedan prosvjeduju branitelji, što nisam vidjela osim u američkim filmovima o povratnicima iz Vijetnama. Usprkos tomu što se ubilo 3000 branitelja, prava su im smanjena, izjednačuje se hrvatska i srpska krivnja, umrla je Nevenka Topalušić u invalidskim kolicima, a jedan se branitelj zapalio, dio javnosti ih sramotno proziva ustašama, provokatorima i rušiteljima sustava, iako je pravo na štrajk međunarodno zajamčeno. Postoji li zemlja koja se ovako ponaša s braniteljima?

Nemam pregled, vjerojatno postoji! Ali, mnogo važnije od toga je li ovo unikatan slučaj jest odgovor na pitanje u čemu je ovdje problem. Odnos države prema veteranima, u našem slučaju prema hrvatskim braniteljima, uvijek i posvuda, ima dva aspekta: njihovo materijalno i njihovo duhovno zbrinjavanje. Ova vlast mentalnih komunista vidjela je i tretirala hrvatske branitelje samo iz i po aspektu materijalnog zbrinjavanja. Kolika su im sveukupna beriva i koliko to državu košta! Kokodakala je – jer se ta vlast zove i kukuriku koalicija – o broju hrvatskih branitelja i cijeni toga broja! Doživljavajući i broj i cijenu kao teret, nastojala je smanjiti i jedno i drugo. O tom je više kukurikala nego činila! Jer činiti se, koliko god htjela, nije usuđivala. A o njihovu duhovnom zbrinjavanju, odnosno, o aspektu da vlast koju obnašaju počiva na žrtvi hrvatskih dragovoljaca i ideji vodilji zbog koje su se žrtvovali, samostalnoj hrvatskoj državi, crvena vlast nije uopće vodila računa. Štoviše, ishodište je hrvatske države i svoje vlasti vidjela u komunističkom antifašizmu, u zaslugama svojih otaca, a žrtvu i ideale hrvatskih branitelja držala je ekscesom, nesrećom koja jedva da samilost zaslužuje. Zanemarivanje duhovnog zbrinjavanja, obezvređivanje njihove žrtve i njihova ideala, a ne upitnost njihovih beriva, mada je i to igralo određenu ulogu, izazvalo je ozlojeđenost hrvatskih branitelja, kojoj je onaj šator pred njihovim ministarstvom samo vidljivi, simbolički vršak. Iz te ozlojeđenosti rađa se minimalan zahtjev – umjesto maksimalnoga, da se smijeni crvena vlast u cjelini – da se njihovo duhovno zbrinjavanje ugradi u Ustav i postane neovisno o boji vlasti i da se smijeni ministar i njegovi suradnici koji su najviše doprinijeli tomu da se hrvatske branitelje tretira kao prosjake, cicijaše i reketare.

Zašto hrvatska inteligencija uporno šuti o propadanju Hrvatske?

Ne bih rekao! Dio hrvatske inteligencije, u krajnje skučenim okolnostima djelovanja, i te kako je glasan, pa, rekao bih, s obzirom na dobre izglede u budućnosti, i djelotvoran.

Posebna je priča i Ivo Josipović koji živi u otetom židovskom stanu, a vrlo se brutalno obračunava s protivnicima. Kakvo je vaše mišljenje o Josipoviću, prepunom afera, čovjeku koji prečesto ne dopušta dijalog s političkim suparnicima?

Što o njemu mislim moći ćete pročitati u „Smradu trulih lešina”, i na pojedinim mjestima i u magistralnoj misli o lustraciji koju sadržava ta knjiga. Njegova je inicijativa promjena Ustava da bi se spriječilo Perkovićevo izručenje njemačkom sudu. U sadašnjoj najavi promjena Ustava može se zapaziti provedba onoga što Zdravko Tomac zove tuđmanizacija Tita i titoizacija Tuđmana, odnosno uvođenje komunističkog antifašizma, totalitarizma koliko je to i fašizam, u ishodište hrvatske državnosti i temelje hrvatske duhovnosti. Što već sada, u najavi, izaziva društvene potrese, a što bi, omogući li mu se da s tim i dalje eksperimentira, i pokuša izbjeći lustraciju u obliku dekomunizacije hrvatskog društva, i društvo i državu, i unutra i prema vani, dovelo u ozbiljnu krizu. Kad sam došao do spoznaje da želi titoizirati Tuđmana a tuđmanizirati Tita i da se ispod njegova gesla o novoj pravednosti ne krije nikakav socijalni program već promjena temelja državnosti, pitao sam se otkuda tom čovjeku koji, kako čujem, ima lagan i kratkotrajan san – što nije bezazlen zdravstveni poremećaj – tako drska i toliko, po razornosti koju u sebi krije, suluda zamisao. Drsko i suludo zato što ne uzima u obzir da se u povijesti ne briše lako ono što je krvlju pisano! I nisam našao drugog odgovora osim hereditarne opterećenosti ocem! Kako imam živo sjećanje – s negativnim emotivnim predznakom – na ponašanje njegova oca u zbivanjima potkraj sedamdeset i prve, koji je u Karađorđevo na raport kod Tita otišao kao pristaša hrvatskih proljećara, a otuda se, održavši govor ispovjedne naravi kao i svi ostali, vratio kao njihov egzekutor, ponovo sam pročitao ispovijed Ante Josipovića održanu pred Titom u Karađorđevu. Zaprepastila me tekstualna sličnost između onoga što je Ante nekad govorio i što njegov sin Ivo sada govori. Tekstovi su oca i sina impostacija, narod bi rekao umiljavanje, lijevo i desno sa svrhom da se održi konstanta – zadržavanje vlasti kroz koju se provodi svoja prikrivena volja i namjera. Ni tamo ni ovamo, i tamo i ovamo! Za oca Antu, kako bi se našao na strani koju u konačnici podrži Tito; a za sina Ivu, kako bi se sačekale pogodne prilike, kad Haaški sud Tuđmanovu politiku proglasi ekscesom, da on Tuđmana titoizira, što će reći posvoji, i umili se njegovim poniženim pristašama, tražeći od njih, kao protuuslugu, podršku u tuđmanizaciji Tita, čime bi lustraciju od Titovih zločina pred domaćim i stranim svijetom izbjegao. Lustraciju i u okviru vlastite hereditarnosti! To vam je isto, koliko god se činilo različitim, što i otići u Karađorđevo kao proljećar, a vratiti se otuda kao njihov progonitelj!… Bilo bi tužno kad bi na skorim izborima hrvatski narod još jednom prihvatio Josipovićevo umiljavanje, koje mu dosad nikakvu milost nije donijelo. Bilo bi dobro da na njegovo mjesto izabere one koji će s Pantovčaka Titovu sliku odnijeti u muzej, i one koji će s tuđmanizacijom Tita i titoizacijom Tuđmana prestati plašiti hrvatski narod i zbunjivati suce koji u Njemačkoj ispituju razmjere Titovih zločina! Samo na jednom slučaju, koji će, nadam se, postati presedan!

Andrea Zlatar je od nastupa na dužnost ministrice kulture izvela do sada neviđenu smjenu nepoćudnih kadrova u kulturi, što je priznao čak i dr. Žarko Puhovski. Nekoć značajna spisateljica, pokazala je iznenađujuće brutalno lice netolerancije. Što mislite?

Nikad ona nikakva značajna spisateljica nije bila, tek književni mediokritet lijeve ideološke orijentacije s primjesom urbanog rasizma, što je naša specifična podvrsta mentalnih komunista. Što reći o osobi koja je izrazito netalentiranog i netolerantnog režisera, proizvođača čistog smeća na kazališnim daskama, potvrdila za intendanta riječkog HNK i time razotkrila narav svoje politike, da, kao što su komunisti voljeli raditi, frustracijom jednog mizernog raspopa pokušava razbiti nacionalnu i humanu jezgru i misiju hrvatskog kazališta. A taj Frljić, raspop i proizvođač kazališnog smeća za novac poreznih obveznika, njoj u čast, improvizira predstavu o pojavi fašizma u zagrebačkom HNK na početku devedesetih godina, kad počinje osamostaljivanje hrvatske države i kad tomu prilog daje i zagrebački HNK. Ako je taj Frljić, ofrlje, odlučio tražiti i naći fašizam u zagrebačkom HNK, nije morao otići na početak devedesetih, kad ga tamo nije ni bilo, mogao ga je naći u vrijeme mandata ministrice Zlatar, u njenom progonu Ane Lederer, kad je, slijedeći Titov nauk da se komunisti ne trebaju držati zakona kao pijan plota, postupila isto onako kao što su postupili fašisti u slučaju progona Židova – donijeli su o tomu rasne zakone. Da je tu tražio fašizam, raspop se mogao prvi put približiti Bogu i europskom nazoru – da su i komunizam i fašizam podjednako totalitarni – pa je od njega u budućnosti na kazališnom planu, možda, nešto i moglo biti. Kako to učinio nije, i dalje ostaje na nuli! Na poziciji malog provokatora, provokatora sitnog zuba i bezbolna ugriza! Kao i njegova ministrica!… Inače, kad je posrijedi Budakovo „Ognjište” – o čemu u „Smradu trulih lešina” opširno govorim – mogu reći da se ono i tiskati i uprizorivati može pod istim kondicijama pod kojima se tiskaju i uprizoruju Krležine drame i romani: tiska se i uprizoruje umjetničko djelo, a amputira se i apstrahira politička pripadnost pisca, Krleže komunističkom, a Budaka fašističkom totalitarizmu. I to se zove lustracija Budaka i Krleže! To bi ministrica jedne europske uljuđene demokratske zemlje, makar je književni mediokritet, morala znati! I Frljića o tomu podučiti!

Autor: 7Dnevno/ Marina Tenžera

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Intervju

Grčić je, zanemarujući struku, pripremao i ugovarao EU projekte daleko ispod potrebne razine!

Objavljeno

na

Objavio

Potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić dala je opširan intervju za Slobodnu Dalmaciju. Intervju koji je vodio urednik SD-ova tjednog priloga „Spektar“ Hrvoje Prnjak, prenosimo u cijelosti:

Koliko možemo biti zadovoljni dosadašnjim povlačenjem EU sredstava? Znam da je pitanje slojevito, no kakva bi bila vaša generalna ocjena?

Za brzo i uspješno korištenje EU fondova neophodno je pojednostavniti procedure, pomoći krajnjim korisnicima u pripremi i sufinanciranju, ubrzati ugovaranje, prilagoditi kriterije potrebama korisnika. Posebno je važno uložiti znatna sredstva u pripremu projekata i otkloniti osnovne prepreke, a to su neriješeni imovinsko-pravni odnosi, presporo sudstvo i dugotrajni postupci dobivanja rješenja, odgovora i potvrda državne uprave. Te prepreke ne usporavaju samo korištenje EU fondova, nego i provedbu svih ostalih projekata financiranih iz drugih izvora te tako smanjuju razinu investicija i razvojni potencijal Hrvatske. Na svim ovim preduvjetima se dugo nije radilo, Vlada je počela otklanjati prepreke, ali rezultati se ne mogu vidjeti odmah. U 2018. ćemo moći sagledati ozbiljnije rezultate Vlade i novo stanje u provedbi.

Nekidan je bivši potpredsjednik Vlade Branko Grčić izjavio da je u njegovo vrijeme iskorištenost EU sredstava bila na 87 posto, kritizirao je Vladu za usporavanje korištenja EU fondova i zapitao gdje ste sad Vi da na to upozorite. Što kažete na to?

Bivšem potpredsjedniku Vlade Grčiću nikako ne idu brojke i postoci. Može sad otvoriti stranice Europske komisije i vidjet će da je čak i u ovom trenutku iskorištenost EU fondova iz razdoblja 2007.-2013. ispod postotka o kojem on govori i iznosi 80 posto. Ako govori o ugovorenosti, upravo tu i je problem i na to sam ga upozoravala. Ugovorenost je trebala biti znatno iznad 100 posto da bismo imali šansu uspješno koristiti sredstva. Vlada radi punom parom i popravlja nepopravljivo, godine su iza, projekti se nisu pripremali i ugovarali na razini na kojoj su trebali. Kako sam i rekla, u 2018. ćemo moći dati prve ocjene uspješnosti rada ove Vlade.

Nema dugo, Vlada je odobrila zapošljavanje upravo kadrova koji bi se bavili EU natječajima i povlačenjem sredstava. Navodno je problem i prelazak državnih službenika koji znaju raditi taj posao u privatni sektor, odnosno, u susjedne zemlje koje „barataju“ pretpristupnim fondovima. Jesmo li zakasnili s tom kadrovskom „obnovom“?

Ljudi su jedan od glavnih preduvjeta uspješnog korištenja EU fondova. Konačno smo dobili Vladu koja je to prepoznala i pokrenula zapošljavanje. Plaće tih ljudi se većim dijelom financiraju iz EU fondova, tako da zaista dosadašnja zanemarivanja izgradnje kapaciteta za korištenje EU fondova nisu imala opravdanje. Pred Vladom je sad uvođenje sustavnih edukacija, testiranja i praćenja kvalitete rada zaposlenih jer nas greške mogu skupo stajati. Nikad nije kasno za kadrovsku obnovu i promjenu u pozitivnom smislu, ali obnova tek tijekom 2016. i 2017. odražava se na brzinu provedbe i razinu iskorištenosti sredstava. Kadrovski smo trebali biti ojačani i spremni još 2013. godine.

Kako se što bolje pozicionirati kad je riječ o korištenju EU fondova u bliskoj budućnosti, pred nama je novo razdoblje za povlačenje sredstava?

Već sad bismo trebali raditi na strateškim dokumentima za buduće razdoblje i utvrditi u njima što kao država na kojem području, i to geografski i tematski, želimo postići. Odmah pripremati i projekte te novu perspektivu dočekati na način da već u prvoj godini krenemo s implementacijom. Samo tako ćemo se moći dobro pozicionirati u novom proračunu. Na kongresu Europske pučke stranke održanom na Malti izborili smo se da u dokument EPP-a „Europa osigurava našu budućnost“ uđe amandman kojim se traži da kohezijska politika ostane proporcionalno jednako zastupljena u EU proračunu kao u sadašnjem razdoblju i to je važna politička poruka Europskoj komisiji.

Dosta toga se promijenilo otkako smo se pridružili EU-u; od krimske krize, sankcija Rusiji, odnosno, EU-u od strane Rusije, suočili smo se s izbjegličkim valom iz Sirije i drugih zemalja, tu je i teroristička opasnost koja je postala europska realnost… Koliko se to sve odrazilo na funkcionalnost samog EU-a, odnosno, ideju snažne Unije?

Zaista je ovo vrlo turbulentno razdoblje u kojem se nalazi Europa i cijeli svijet. Odgovor Unije cijelo vrijeme je stabilnost, sigurnost, povjerenje, jačanje zajedništva i solidarnost, uz rad na mjerama za ubrzanje gospodarskog rasta. Sve prepreke i krize pojačale su potrebu za jedinstvom. Čak 74 posto ispitanika iz svih država članica smatra da je puno više zajedničkih točaka koje spajaju EU nego onih koje bi razdvajale EU. Građani žele snažnu i stabilnu Europsku uniju.

Kako Hrvatska može biti lider u jugoistočnoj Europi? Koliko je to uopće važno pitanje?

Hrvatska ima najnovije iskustvo procesa pristupanja Europskoj uniji. Sve zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje u jugoistočnoj Europi korištenjem naših znanja i iskustava mogu biti brže u ispunjavanju i dobrom razumijevanju postavljenih kriterija te implementaciji u praksi. S iskustvom u prekograničnoj suradnji i makroregionalnim strategijama možemo se pozicionirati i kao lider i promotor važnih zajedničkih infrastrukturnih i razvojnih projekata – što je predsjednica s Inicijativom tri mora i započela. Naravno ta Inicijativa ima i puno šire značenje i obuhvat. Upravo to je pravi put, istaknuti se kvalitetnim idejama, znanjem i izvrsnošću i tako se pozicionirati kao lider.

Što mislite, kojom dinamikom će se odvijati daljnje širenje EU-a? Tu prije svega mislim na države u našem susjedstvu?

Raduje me što je predsjednik Europske komisije Juncker u svom govoru o stanju Unije u srijedu u Europskom parlamentu istaknuo da će u sljedećem razdoblju broj članica biti sigurno povećan sa 27. Nijedna država u ovom trenutku nije spremna, ali vrata Unije su otvorena, naravno kada se ispune zadani kriteriji. Još je dosta posla pred državama kandidatkinjama i o tome redovno raspravljamo u Europskom parlamentu, ali europska perspektiva je neupitna.

Brexit je, među ostalim, intenzivirao i polemike oko proračunske i općenito financijske budućnosti Unije. EU proračun će sada biti „tanji“ za oko 11 milijardi eura godišnje, ističe se princip štednje, da svaki uloženi euro mora donijeti dodanu vrijednost, kako je to rekao povjerenik Europske komisije za proračun Guenther H. Oettinger. Upravo se vode razgovori o višegodišnjem financijskom okviru, što u našoj javnosti prolazi nekako nezapaženo, ali to nipošto ne znači da je riječ o nevažnom pitanju. Jednom ste kazali da proračun EU-a svakog Europljanina stoji manje od cijene jedne šalice kave dnevno. Što mislite, hoće li se to mijenjati?

Proračun će se sigurno mijenjati. Jedna je mogućnost povećati izvore financiranja, odnosno prihode i doprinose država članica, a druga je smanjiti rashodnu stranu. Puno je izglednije smanjenje rashodne strane, ali i to je problem s obzirom na nove prioritete na razini EU-a, poput zajedničke obrambene politike, koje u budućnosti treba financirati, a jednako su nam važne i dosadašnje politike, poput kohezijske, koja je od posebnog značaja za Hrvatsku. U svom govoru Juncker je istaknuo da će u svibnju 2018. biti predstavljeno kako će budući proračun zadovoljiti sve ambicije i osigurati da možemo ispuniti obećano. Iz ove najave mogli bismo iščitati da će se ipak ići na povećanje doprinosa država članica u proračun, uključivanje novih prioriteta za financiranje, ali i osiguravanje kontinuiteta kohezijske i poljoprivredne politike.

Upozoravali ste kako regulativa u području kohezijske politike treba biti donesena najkasnije do sredine 2019. godine. Što sve to može značiti za Hrvatsku u predstojećem razdoblju, što će biti s datumima provedbe ako regulativa bude kasnila?

Bilo bi jako važno regulativu za novo razdoblje imati već u 2018. kako bi države sve pripreme za korištenje EU fondova završile do početka novog razdoblja i u prvoj godini započele provedbu. S obzirom na Brexit i rasprave koje se vode, teško možemo očekivati regulativu prije 2019., dobro će biti ako je usvojimo u ovom sazivu Komisije i Parlamenta. Upravo zbog toga države članice bi trebale sve pripreme odraditi neovisno o regulativi i nakon donošenja regulative napraviti samo prilagodbe, ako budu potrebne. U protivnom, u novom razdoblju provedba će kasniti i države članice neće uspjeti iskoristiti sredstva EU fondova.

Svako toliko se povede i priča o Europi u „dvije brzine“, u kojoj bi naprednije zemlje napredovale još brže, a zaostalije bi države-članice bile isključene iz nekih procesa? Bi li to oslabilo EU? Vi zastupate koncept jake monetarne i ekonomske unije?

Tako je. Baš sam predala amandmane i u raspravama o ekonomskim politikama za eurozonu, isticala da se eurozona ne može razvijati bez jedinstvenog pristupa državama članicama u i izvan eurozone, usprotivila sam se posebnom proračunu za eurozonu dok u njoj nisu sve države članice. Jako me obradovalo što je predsjednik Juncker u svom govoru istaknuo da vidi jedinstvenu Europu u kojoj će sve članice biti i članice monetarne unije, i bankovne unije i Schengena. Time se sve ove rasprave prekidaju. Nema Europe više brzina, svi ćemo biti jednaki, ravnopravni i solidarni. Državama koje nisu trenutno u monetarnoj uniji pomoći će se instrumentom tehničke pomoći da što prije zadovolje kriterije. Postavio je vrlo ambiciozan rok za ostvarenje ovog cilja – 30. ožujka 2019. To su dobre vijesti za nas u Hrvatskoj.

Koliko je bliska budućnost u kojoj će hrvatsko gospodarstvo biti spremno za uvođenje eura?

Za ulazak u eurozonu postoje dvije vrste kriterija: ekonomski kriterij i pravni kriterij. Jedan od uvjeta pravnog kriterija je da nema monetarnog financiranja, odnosno da Središnja banka ne smije financirati državni proračun. Jedina država koja to poštuje, a da je izvan eurozone, jest Hrvatska. Od ekonomskih kriterija zanimljiv je onaj koji se veže na stabilnost tečaja. Jedine dvije države izvan eurozone koje imaju stabilan tečaj i vode takvu politiku su Bugarska i Hrvatska. S obzirom na to da Hrvatska ispunjava sve uvjete pravnog i veliki dio ekonomskog kriterija, možemo reći da se kao država de facto nalazimo u eurozoni, ali de jure ne i zato nam je važno što prije i formalno postati dio monetarne unije.

Prije ljetne stanke u EP-u, u povodu izglasavanja rezolucije o razvoju ambiciozne industrijske strategije EU-a, ukazali ste da se udio industrije u BDP-u EU-a tijekom zadnja dva desetljeća smanjio s 19 na manje od 15,5 posto. „Cilj nam je to promijeniti i do 2020. postići razinu od 20 posto udjela u BDP-u“, kazali ste. Gdje je u toj priči Hrvatska? Gdje smo mi u priči o reindustrrjalizaciji, s kojim kapitalom je to uopće moguće očekivati?

U odnosu na pretkriznu 2008. godinu, industrijska proizvodnja u Hrvatskoj je na kraju 2016. bila niža za 6 posto dok je prosječno u ostalim državama članicama jugoistočne Europe narasla za 14 posto. Dakle, pred nama je veliki posao na oporavku i razvoju industrije. Za ostvarenje tog cilja potreban je potpuni preokret: smanjenje ovisnosti o sirovinama iz drugih zemalja, povećanje energetske učinkovitosti, obrazovanje u skladu s potrebama industrije, povezivanje industrije i znanosti, poticanje inovacija. Za to moramo koristiti sva raspoloživa sredstva EU fondova, Europski fond za strateška ulaganja, povoljne izvore financiranja iz EIB-a, EBRD-a i drugih institucija.

Mađarska se solidarizirala sa Slovenijom i objavila je da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u. Očito je riječ o nastavku diplomatskog sukoba sa Slovenijom nakon nedavne arbitraže drugim sredstvima…

OECD je ekonomska organizacija koja štiti poslovnu klimu te lobira za svoje članice, pomaže znanjima, analizom dobrih praksi i razmjenom iskustava. Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak – demokracija i poštivanje ljudskih prava, slobodno-tržišna ekonomija, BDP po glavi stanovnika – koji je bar jednako visok onom najsiromašnije članice OECD-a. Slovenija se poziva na vladavinu prava, a baš temeljem toga ne bi smjela pribjegavati ucjenama i državu koja ispunjava sve kriterije kočiti u procesu učlanjivanja u OECD. Do rješenja trebamo doći razgovorima i dogovorima, ne zato što nam je članstvo u OECD-u neophodno, nego radi razrješenja bilateralnih pitanja i uspostave dobrih odnosa sa susjedima. Mislim da smo sad na dobrom putu. Premijer je sazvao i sve čelnike parlamentarnih stranaka, ne znam kad se to zadnji put u Hrvatskoj nakon pregovora dogodilo.

Najavljuje se i reforma javne uprave. No, nije ovo prva Vlada koja to najavljuje, isto kao i recimo, olakšavanje uvjeta poslovanja za poduzetnike, promjenom famozne „antipoduzetničke klime“. Je li država napokon u stanju pokazati da je spremna mijenjati samu sebe, počevši od javne uprave?

To je definitivno jedna od najvažnijih reformi i mislim da za to više nema prostora za čekanje. Vlada je toga svjesna i vjerujem da su sve pripreme u tijeku. Ta reforma treba rezultirati dobro opisanim i propisanim poslovnim procesima i procedurama u svim ministarstvima i ostalim državnim institucijama pa temeljem toga jasnom podjelom poslova, prava i odgovornosti, koja je temelj za uklanjanje preklapanja i praćenje kvalitete, brzine i uspješnosti obavljanja posla. Bez toga nema niti sustava prepoznavanja izvrsnih kadrova, motiviranja i nagrađivanja. I za lokalne jedinice treba utvrditi mehanizme usporedbe, postaviti kriterije praćenja uspješnosti i na temelju (ne)uspješnosti rada ih reorganizirati.

Dosta ekonomskih analitičara pohvalno je govorilo o poreznoj reformi i vođenju državnih financija… No, porez na nekretnine ipak se pokazao problematičnim, pa je premijer nakon žestokih reakcija u javnosti najavio „odgodu“ primjene. Je li Vlada tu napravila „korake“, prije svega u komunikacijskom smislu?

Vlada čitavo vrijeme u prvi plan stavlja partnerstvo, transparentnost, otvorenu i jasnu komunikaciju. Ne želi nametati rješenja nego ih donositi zajedno sa zainteresiranim stranama. U slučaju poreza na nekretnine tek kada su se počele prikupljati potrebne informacije za njegovu implementaciju postalo je jasno da građani nisu dovoljno upoznati sa značenjem i ciljevima ovog poreza. Vlada nije tu da zastrašuje ljude nego da bude partner i služi građanima. Zato je i donesena odluka da se dok građani ne budu spremni za novo rješenje – a koje je doneseno s ciljem pojednostavljenja i manjih nameta – ne ide s primjenom.

Ovo je primjer kako neka dobra rješenja zbog „loše percepcije“ nastale od prije ne mogu zaživjeti u praksi. Najvažnija je poruka svima da je Vlada pokazala da joj je stalo do stavova građana, da sluša i nema velikih ega koji pošto poto provode ono što su zamislili. To je zaista demokratizacija društva.

U Hrvatskoj se, eto, još uvijek više strasti diže oko tema iz prošlosti, negoli oko uspješnosti korištenja EU fondova. Komunizam i fašizam, ploča sa spornim natpisom „Za dom spremni“ i dalje su važne teme u domaćoj javnosti?

Komunizam i fašizam su našem narodu nanijeli jako puno zla. Braniteljski pozdrav u grbu HOS-a „Za dom spremni“ nešto je sasvim drugo od pozdrava koji se veže uz ustaše. Prema braniteljskom pozdravu i svemu vezanom uz branitelje gajim duboko poštovanje i zahvalnost. Međutim, mnogi su propatili od ljudi koji su vikali „Za dom spremni“ u Drugom svjetskom ratu, kao i od zločina partizana i kasnije komunizma. Sigurna sam da je našim braniteljima i svima nama na prvom mjestu jaka Hrvatska na vrhu ljestvice razvijenosti europskih država, i zato smatram da je vrijeme da osudimo zlo i totalitarne režime, uklonimo njihova obilježja i okrenemo se poduzetnicima, gospodarstvu, znanju, izvrsnosti, ustrajnom i vrijednom radu.

Ovaj tjedan je Europski parlament u Strasbourgu usvojio izvješće kojim se pozdravlja pristupanje Europske unije Istanbulskoj konvenciji o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te se pozivaju države članice da je što prije ratificiraju. Za usvajanje izvješća glasalo je 489 zastupnika, uz 114 glasova protiv i 69 suzdržanih. Zašto ste bili suzdržani?

Ne volim biti suzdržana, ali u ovom slučaju to je najbolje odražavalo moj stav. S jedne strane podržavam Istanbulsku konvenciju jer sam za nultu stopu tolerancije nasilja nad ženama, a s druge strane sam protiv ove Konvencije jer sam protiv nametanja rodne ideologije i uvjeravanja žena da je odluka o pobačaju odluka o njihovu tijelu, a ne o životu i smrti drugog bića. Takve konvencije ne bi trebale ulaziti u svjetonazorska pitanja i to nametati državama. Tada ne bi bilo problema s ratifikacijom u pola država članica EU-a.

Sastav Vlade je dosad doživio nekoliko promjena u hodu, zadnju zbog koaliranja s HNS-om. I Vaše ime se spominjalo u kontekstu izbora ministara nakon pobjede HDZ-a na izborima prije godinu dana, no na kraju niste postali jedna od ministrica. Žalite li za tim na bilo koji način?

Uvijek je izazov i želja biti u Hrvatskoj i raditi u Vladi. Ovaj put smo se tako posložili, trebao je netko od ekonomista ostati i u Europskom parlamentu s obzirom na to da je u Vladi četvero izvrsnih ekonomista, doktora znanosti.

facebook komentari

Nastavi čitati

Intervju

Biskup Košić: Dobio sam tri prijetnje. Ljevičari bi ubijali i nakon 70 godina

Objavljeno

na

Objavio

– Kada bi se provela lustracija, tada bi i naša dijaspora – a računa se da još toliko Hrvata živi diljem čitavoga svijeta koliko nas ima u RH – sudjelovala u tome da se ovdje pokrenu investicije – tvrdi biskup Košić

Sisačkom biskupu Vladi Košiću ne može se reći da je neprincipijelan. Kritizirao je bivšu Vladu Zorana Milanovića, Ivi Josipoviću spočitavao što kao agnostik ide na hodočašća, Most je prozvao jer je bio spreman na koaliciju sa SDP-om, a danas je tu HDZ-ova Vlada premijera Plenkovića, za koju također smatra da nije demokršćanska jer je u koaliciji s HNS-om.

Koja bi to Vlada i kakva bi po Vama onda trebala biti na vlasti u Hrvatskoj?

Volio bih kada bi u Hrvatskoj bili na vlasti političari koji su izraz biračkog tijela i njegove volje, što sada nije slučaj. Naime, kada je na snazi ovaj i ovakav izborni zakon, moguće je da nam život određuje jedna minorna politička skupina i čak nacionalna manjina. Zato se ja zalažem za izmjenu izbornog zakona. Sjetite se kako je u Milanovićevoj Vladi ministar Bauk svojim notornim iznošenjem neistine spriječio referendum koji je pokrenula udruga U ime obitelji upravo radi izmjene izbornog zakona. On je tada tvrdio da je u RH 4,5 milijuna birača što je nemoguće jer je tada bilo toliko stanovnika u RH, a ne birača. Mislim da je ta izmjena zakona pretpostavka boljeg, dapače jedino pravog, demokratskog funkcioniranja naše države.

Je li trebala ostati spomen-ploča poginulim braniteljima HOS-a u Jasenovcu?

Ta je spomen-ploča trebala ostati u Jasenovcu jer su tamo ti naši branitelji poginuli za našu domovinu. Ako nisu smetali kad su ginuli za Hrvatsku, zašto bi smetali danas, 26 godina poslije? I ako su se tada, kad je bilo najteže, tako organizirali i uzeli svoje simbole, zašto to sada nakon toliko godina mijenjati? Moji Gromovi, koji su oslobađali Petrinju – jer sam i sam bio ratni župnik Petrinje i Hrastovice pa sam se s njima susretao i upoznao ih – imaju i danas svoj znak, pesnicu koja je uhvatila gromove s geslom: Jednom grom, uvijek grom. Pa kad to smiju i trebaju imati Gromovi, Tigrovi i sve druge postrojbe HV-a nastale u Domovinskom ratu, zašto to ne bi smjeli imati pripadnici HOS-a? A jednako su ginuli za domovinu, i to 1991.-1995., a ne 1941.-1945. Da, to što pozdrav „za dom spremni“ asocira na NDH nekima ne odgovara, ali nije to bila borba za NDH, nego za suvremenu modernu Hrvatsku. I zato treba ostati spomenik poginulim pripadnicima HOS-a. Ako je političkom trgovinom pogažena žrtva poginulih branitelja, doći će, nadam se, vlast koja će taj spomenik vratiti tamo gdje mu je mjesto. Problematizira se samo mjesto Jasenovac, no o tome bi trebali dati službeno mišljenje stručnjaci, povjesničari i forenzičari. Dok toga nema, politika se poigrava sa žrtvama, ali i s istinom o Jasenovcu, a to nije dobro!

Na Facebooku branite pozdrav “za dom spremni”, potpisnik ste i peticije koju je pokrenuo akademik Pečarić da se taj pozdrav vrati u uporabu u vojsci.

Mnogo je primjera da su taj pozdrav koristili Hrvati u borbi puno prije Drugog svjetskog rata. Npr. Nikola Šubić Zrinski braneći Siget 1566. pošao je u odlučujući boj s povikom: „U boj, za dom!“ Tako je uostalom to 1876. Hugo Badalić, pisac libreta opere Nikola Šubić Zrinski, napisao. K tome je i ban Josip Jelačić pozdravljao svoje vojnike pozdravom: „Za dom!“, a oni su odgovarali: „Spremni umrijeti!“ Kada bismo sve što je bilo u NDH željeli izbaciti iz upotrebe, tada bi bio dugačak popis tih riječi i simbola, a to nije moguće ni potrebno. Ja se pitam kako su se pozdravljali domobrani, redovna vojska NDH? A i oni imaju povijest još od Prvog svjetskog rata pa preko Drugog svjetskog rata do Domovinskog rata. Kad bi se sve što je postojalo u NDH trebalo ukinuti, zašto su u Domovinskom ratu ponovno oživljeni domobrani, kao vojne postrojbe? Ako je NDH i kompromitirala pozdrav ZDS, opet su ga u najpozitivnijem smislu očistili i afirmirali upravo pripadnici HOS-a koji su se borili i mnogi poginuli za modernu Hrvatsku.

Pobornik ste lustracije. Smatrate li da je moguće danas provesti lustraciju u Hrvatskoj?

Lustracija je moguća još uvijek jer u javnom su prostoru i danas prisutni oni koji su, kako bi to rekao biskup Egidije Živković, okrvavili ruke. Lustracija je u Makedoniji uvedena prije dvije godine, a Hrvatska i Slovenija jedine su dvije zemlje iz bivšeg komunističkog bloka u EU koje nisu provele lustraciju. Ljudi koji su bili dio represivnog totalitarnog sustava ne bi smjeli obnašati javne službe. Samo je o tome riječ i mislim da to moramo kad-tad učiniti. Proces dovođenja pred lice pravde ubojica i zločinaca iz Drugoga svjetskog rata i poraća ide tako sporo, gotovo nikako, jer nije bilo lustracije. Mi činimo što možemo, udruge također, ali država bi to morala preuzeti i već jednom riješiti. Očito to nije moguće kad još uvijek mnogi „s okrvavljenim rukama“ drže mnoge uzde našeg društva i štite sebe i svoje.

Koristite društvene mreže. Koliko su one uopće korisne u društvu, “pomažu” li ili ne u podjelama i hoćete li i dalje prijavljivati one koji vam prijete?

Ja sam dobio već treću prijetnju. Zanimljivo je da je u svim slučajevima – barem su se tako i u prve dvije, koje nisu otkrivene – potpisivali kao Antife, a bilo je to i nakon kritika na račun prijašnjih vlada, kao i u posljednjem slučaju. Dakle, tzv. ljevičari su nasilnici, oni bi još i danas likvidirali i ubijali. Nije li neobično da se nisu ni poslije 70 godina promijenili? I nije li neobično to da je posljednja osoba koja mi je prijetila i dalje član SDP-a, kojeg su i lokalni i nacionalni šef te partije, umjesto da ga isključe kao nepoželjnog, uzeli u zaštitu? Toliko o tome. No, moja je savjest mirna, ja nikome ne želim činiti nasilje, a pravo misli i govora nitko mi ne može oduzeti. I moja je prednost što se ne borim silom, nego istinom. I znam da me Bog štiti jer on je Istina. A danas je sudjelovanje na društvenim mrežama jedan od suvremenih načina kako doći do ljudi i navijestiti im evanđelje našega Gospodina. Pa i kad ne govorim izričito o evanđelju, ali kad govorim o istini koja se prešućuje, o pravednosti koja se progoni i o dobru koje se guši, ja naviještam Gospodina, rekao je sisački biskup Vlado Košić za tiskano izdanje Večernjeg lista

Biskup Košić komentirao ‘sramotno postupanje vlasti, šarafciger-vlasti’

facebook komentari

Nastavi čitati