Pratite nas

Naši u svijetu

Arapski svijet je u plamenu

Objavljeno

na

Svi se tuku i kolju. Suniti, šijiti, islamisti, talibani i bezbroj drugih skupina u Libiji i svuda gdje netko želi ukloniti „diktatora“. Komentatori na Zapadu pišu da je verojatno stigao kraj Srednjeg Istoka.

Svuda se javljaju bradati ljudi s puškama i mitraljezima. sirijaIslamisti namjeravaju na cijelom Bliskom istoku povući nove granice. Oni govore o islamskoj državi Iraka i Sirije. Islamisti tvrde da granice između Iraka i Sirije više ne postoje. Islamisti preziru britanske i francuske kolonijalne činovnike koji su usred Prvog svjestkog rata godine 1916. potajice stvorili političku kartu današnjeg Srednjeg istoka.

Prema tomu- kažu islamisti-vrijeme je da se ukine postojeći svjetski poredak na Srednjem istoku kako bi se napokon zauvijek zaboravilo naslijeđe kolonijalizma. Nakon Prvog svjetskog rata izmišljali su nove države. Engleski i francuski činovnici nisu imali pred očima interese tamošnjih stanovnika, kažu islamisti. Oni su imali za cilj kako sačuvati utjecaj kolonijalnih sila.

Oni su tako Kurde, šijite i sunite prisilili zajednički živjeti u izmišljenoj državi, iako te skupine nisu željele zajednički živjeti. Kurdima su uskratili neovisnost, kako bi osigurali pristup naftnim poljima na sjeveru. Sirija i Irak eksplodiraju, i ako se zaljulja Libanon i Jordan, onda je to posljedica činjenice-kažu komentatori-da su granice koje su povučene prije 90 godina, služile samo kolonijalnim silama. Naime, vlade novih država mogle su postojati tako dugo dok ih kolonijalne sile podupiru. Ako njihova pomoć kao i željezna ruka iznutra izostanu, te države propadaju.

To se djelomice danas događa, iako još nije sve jasno. Ako bi rat trajao dugo-upozoravaju analitičari- štetio bi svjetskoj privredi, što bi pak Sjedinjene Američke Države poglo potaknuti na intervenciju. To bi pak značilo da bi kraj starog poretka mogao imati za posljedicu novi poredak, koji bi se mogao zvati novi nered.  Stjepan Šulek, HS

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati