Austrijska policija u velikoj akciji uhićenja džihadista, glavni osumnjičeni iz BiH

6

Austrijska policija od ranog jutra u Beču, Grazu i Linzu provodi veliku akciju protiv osumnjičenih džihadista, javljaju austrijski mediji, prenosi Anadolija.

Policajci pretražuju stanove, mesdžide i džamije po nalogu suda u Grazu.
Glavni osumnjičeni je radikalni vođa iz Bosne i Hercegovine.

Kako javljaju austrijski mediji, izdano je 20 naloga za uhićenja. Na meti policijskih operativaca su osobe koje su radikalizirale mlade muslimanske vjernike koje su regrutovali za borbe u Siriji.

U akciji koja je počela jutros u četiri sata sudjeluje 500 policajaca. Osumnjičeni su navodno prisluškivani protekle dvije godine.

Osumnjičeni su bili dio mreže terorističke organizacije ISIS koja je proglasila kalifat u Siriji i Iraku. Tisuće boraca iz Europe sudjeluje u sukobima na Bliskom istoku, među kojima je više od 100 austrijskih državljana.

Mirsad Omerović, porijeklom iz Srbije, uhićen je u opsežnoj akciji austrijske policije, pod sumnjom da je financirao terorizam, objavio je list Krone navodeći kako je uhićen dan nakon što se oprostio od roditelja kako bi se preselio u Siriju. Inače, Oremović se ranije dovodio u vezu s vehabijskom zajednicom u Gornjoj Maoči, a i s odlaskom bečkih djevojčica Samre Kesinović i Sabine Selimović u Siriju.

Jedan “propovjednik mržnje”, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, glavni je osumnjičeni u ovoj operaciji zbog koje je mobilizirano 500 policajaca, prenijela je Fena.

Službeni izvori s kojim je kontaktirala agencija AFP nisu željeli ni potvrditi ni demantirati ovu informaciju. a tužiteljstvo u Grazu, koje koordinira operacijama, obznanilo je kako će medijima sve naknadno priopćiti.

Prema podacima austrijskog ministarstva unutarnjih poslova, oko 150 džihadista pokušalo je do sada napustiti Austriju kako bi se borili u Siriji i Iraku. Polovina ih je porijeklom iz Čečenije, oko 60 ih se vratilo u Austriju, a tridesetak je ubijeno u sukobima.

Iz SIPA-e je priopćeno kako je ta bh. policijska agencija upoznata s akcijom austrijske policije koja se provodi protiv osoba osumnjičenih za regrutiranje ljudi.

Vršiteljica dužnosti glasnogovornika SIPA-e, Kristina Jozić, rekla je kako je ova agencija u stalnom kontaktu s austrijskim policijskim službenicima.

Tužiteljstvo BiH i Udarna grupa za borbu protiv teorizma, na čijem je čelu tužitelj Tužiteljstva BiH, kako je priopćeno, ostvaruju međunarodnu suradnju s institucijama Republike Austrije, u procesu otkrivanja i kaznenog procesuiranja počinitelja kaznenih djela koja su u vezi s terorizmom i terorističkim aktivnostima.

”Suradnja se realizira s partnerskim institucijama iz više zemalja, s ciljem otkrivanja, sprečavanja i sankcioniranja kaznenih djela koja imaju veze s terorizmom, jer se radi o kaznenim djelima čije se izvršenje realizira u više država”, kaže se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo BiH izražava punu potporu partnerskim institucijama u Austriji, u provođenju velike akcije u borbi protiv terorizma.

”Pružit ćemo svaku potrebnu pomoć i asistenciju, koja od nas bude zatražena u okviru ovih aktivnosti”, poručuju iz Tužiteljstva BiH.

facebook komentari

 • Agromentum

  Konačno da i Austrija nešto učini. Akciju je vodila specijalna policija “Cobra”. Do sad se zna da je uhvaćen vođa Mirsad O. porijeklom iz Srbije (vjerojatno iz Sandžaka). Oduzeta su računala, oružje (!) i novac.

 • peppermintt

  Radikalizacija muslimana je veliki problem i u BiH, nije još uvijek masovno ali uzlazni trend je jako upozoravajući, na potezu su muslimanski čelnici u BiH potriba je ograditi se od ovih i jasno osuditi njihovo djelovanje

  • Alan B’Stard

   Poceli su ih pomalo klepat po ushima

 • kvot

  To su vaši saborci. Franjo im je omogućio nesmetan prolaz preko hrv. teritorija i dolazak u bh. Gdje su poslije odsjecali glave Srbima i Hrvatima.
  Nama iz mržnje, a vama u znak zahvalnosti, he he he he he he he he he….