Pratite nas

Autoceste FBiH pokretač privrednog rasta

Objavljeno

na

Ukupno 102 kilometra, odnosno 35 posto cjelokupnog Koridora Vc u Federaciji Bosne i Hercegovine bit će završeni i pušteni u promet ove godine. Ovo su riječi direktora JP Autoceste FBiH Ensada Karića koji je najavio ovogodišnji investicioni ciklus od 567 miliona maraka.Karić je istakao da je trenutno na Koridoru Vc osam aktivnih gradilišta i to dionice: Vlakovo – Tarčin, Zvirovići – Kravice, Svilaj – Odžak, Bilješevo – Drivuša i LOT 3 A dio Sarajevske zaobilaznice.

472 miliona KM investicija za jednu godinu

 U prošloj godini JP Autoceste FBiH zabilježilo je 472 miliona investicija. Intenzivna izgradnja Koridora Vc značajno utječe na bruto društveni proizvod (BDP) u Federaciji BiH, a time i na rast zaposlenosti, ekspanziju građevinskog sektora, te veću proizvodnju i prodaju potrebnog građevinskog materijala.

 „Iznimno sam ponosan što smo obezbijedili posao za oko 5.000 radnika iz 90 domaćih kompanija i tako pokrenuli bosanskohercegovačku privredu“, izjavio je na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare održanoj u sarajevskom Hotelu Europa direktor Karić. Takođe je istakao da je u posljednje tri godine investirano četiri puta više sredstava nego u prethodnih 11 godina.

 U prošloj godini okončana su tri ugovora: Bijača – Kravice i međunarodni GP Bijača, Kakanj – Bilješevo i tunel 1. mart.

 Ukupno ugovorena vrijednost radova svih dionica u izgradnju iznosi 1,2 milijarde KM. Prosječna cijena po kilometru je 20 miliona KM, s tim što su u ukupnu sumu ulazi i izgradnja dva granična prelaza, desetine lokalnih i regionalnih cesta te drugi infrastrukturni projekti poput izgradnje vodovodne mreže kod Ljubuškog.

 Obezbjeđena finansijska sredstava za izgradnju Koridora Vc dogovorena 2008. godine iznosila su 255 miliona eura. Nova Uprava je u proteklom periodu obezbijedila novih 508 miliona eura, od čega 120 miliona vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH od čega će se u 2014. realizirati 222 miliona eura.

 Od Zenice do vrata Hercegovine

 Iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH finansiraju izgradnju dionice Butile – Vlakovo. Za godinu dana JP Autoceste FBiH je završilo postupak eksproprijacije i potpisalo Ugovor za izgradnju sa domaćim kompanijama. Završetak dionice predviđen je do sredine ove godine čime će se autocestom spojiti Tarčin sa Zenicom.

 Novi investicioni ciklus – priprema izgradnje 80 kilometara autoceste

 „Sve aktivnosti koje poduzmemo u 2014. usmjerene su ka što bržoj realizaciji najvažnijeg državnog projekta, to su investicije za budućnost a ne za kratkoročne rezultate“, istakao je Karić, najavivši novi investicioni ciklus, izgradnju novih 80 kilometara autoceste na dionicama Počitelj – Zvirovići, Drivuša – Donja Gračanica, Žepče – Doboj jug i Tarčin – Konjic. Također je naglasio da će najveći izazovi biti izgradnja autoceste povezivanjem bh. privrednih centara Mostar, Sarajevo, Tuzla, Bihać.

 I u 2014. godini, JP Autoceste FBiH nastavlja društveno odgovorno djelovati kroz projekte stipendiranja najnadarenijih studenata, saradnju sa lokalnim zajednicama kroz izgradnju i sanaciju lokalnih i regionalnih cesta, izgradnju međunarodnog GP Svilaj itd.

 Transparentnost poslovanja – Mjesečni obilasci gradilišta sa novinarima

 Mjesečnim informiranjem uz obilaske gradilišta široj javnosti bit će na raspolaganju sve relevantne informacije o poslovanju ovog javnog preduzeća. „Koridor Vc pripada svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine i mi ostajemo vjerni misiji njegove gradnje u što je kraćem mogućem roku, slijedeći principe kvalitetnog, transparentnog i savremenog.

jpautoceste.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati