AVAŠKO VOKŠOVANJE

0

Hrvati VojvodineIvan Tumbas, pjesnik, jedan od osnivaca DSHV-a u Subotici, započeo je sa radom kao dopisnik za HRVATSKI GLAS iz Berlina. Piše o svemu što se odnosi na povijest, kulturu, tradiciju Hrvata u Vojvodini, te o aktualnim gibanjima…

Subotica – Čeljadi odsele, ću  šarkanjovat, opcigovat, gustirat, izmuštrat, iperjašit, študirat, u mojim huncutskim adetom.

Joma velim, oni iz cocolištara su izgustirali  sa njevim sad već pokojnim pridnjakom, kako zavatit naj više miškulancije, al šta ćeš kad čerez hasne triba se burlat di mož doprit do debljeg buđelara. Jasapim metnit ću se i  šarkanjovat o našim prinjacima, jel šta kad vrime proliti džaba je ajmekat i čangrizat.

Ta naš adet Bunjevačkih Hrvata je baratat, makar bis izbijo na nos. Ta borame mismo durcast svit, jel po našem je nikako, al ezekutori su to izgustirali obaško, hamišno huncutsko vokšovanje, naprimer za izbor  vokšovanja za razbiranje naši  pridnjaka u HNV-u čilnika.

Jedni bili na čelu godinama, ugojilise, okružili, nemož zakopčad pucad na popršnjaku , ta nemož poznat čeljad. Jezičati divanili furtom furt a sve očlo u ajer pokazli da neznadu gazdovat, pa jesapidu  napravili što kažu dica u pozitivnoj ništicu jesap. Došla kaštiga čeljad vidu u škatulji i čuju na radiju al i komenciju triba manit, tu je greda. Nema druge partovat, zasukaz rukave bit kuražan, tražit potporu čeljadi  med svitom.

Jopet, moja čeljadi dignite glas za bolja vrimena velio ja svitu al nemojte špotat se, jel čilaša kad  okrene stražnjicu ne iđe baš uvik kako mi špekulišemo.

U kampanji napastovali su čeljad telefonom ta nisi se mogo  oparat od napasti kugod izlivena tekunica svit bi uteko, pa vele imate obavezu vokšat još i priteći. Da, sad počeli na počelu niki pujkat na mrginju jedni na druge pa još i zavatili i plebanoša ta di jim sramota, jeto raspredaju se očepereni po škatuljama jel dica što vele kajzti  po „portalima“ kako kome pasira čeljad se naprišivaju jednim drugima a di je sad Bunjevački put križa, očo u andraga.

Opet imademo pobednike i gubitnike a komšije Mađžari  nam se smiju pod brk. Dedaramu, imademo izgubljene i pobednike, pridnjaci u staračkoj dobi nevole puštit kajase jel jasapidu nisu zamenljivi, to se vidilo na izravnoj skupštini razbiranja i pridstavljanja čeljadi vićnika, di se nepušta divanit ko šta oće, al zato borame fiškal pridnjak hamišan napravio halabuku i gubitnike isperjašio napolje.

Kad su gospoda na vlasti isprivrćali zakon stigla ovlašna kaštiga da se netriba prdačit jel nije dobro vođena skupština pridsjedavajućeg, pa joped ajd razbirat se i stigla konačnica za našu čeljad koji su vićnici razbirani. Taka hamišna al značajna politična mudrolija dovela našu čeljad pod muštranje a da nevelim kaku sramotu.

Zato čeljadi  izdivanio sam vam što sam  naumio, nemoj te se griskat, dignite vaše čelo gori i uprite prst, koji netio vićat. Tako naumio sam prineti iz moje ćoše štiocima trevljenog događaja med našim  pridnjacima čeljadima Hrvata u Srbiji, ako netko nebude razumio stojim na pomoći.

 Uzdralje, ja nako sa salaša

[ad id=”40551″]

piše: Ivan Tumbas

facebook komentari