Lako se može dogoditi da Josipović ponovno bude izabran za predsjednika

54

Razgovor s Benjaminom Tolićem

Gospodine Toliću, u ovom razgovoru ograničit ćemo se na aktualna dnevnopolitička pitanja koja Vi redovito svaki tjedan komentirate u kolumni za “Hrvatsko slovo”. Inicijativa udruge “U ime obitelji” da se na referendumu promijeni izborni zakon i time, među ostalim, omogući tzv. preferencijsko glasovanje zasigurno je u samom vrhu političkih tema posljednjih tjedana. Kako Vi gledate na tu inicijativu i njezinu važnost za političku budućnost RH?

btolicKada predstavnička demokracija zahiri, politički se narod svojim predstavnicima može oduprijeti samo zakonitim ili nezakonitim oblikom izravne demokracije – referendumom ili pobunom. Predstavnička je demokracija obično jaka i lukava. U Hrvatskoj je dugo odolijevala narodnoj volji. A onda je lani, valjda stoga što joj se zahtjev činio benignim, popustila pred zahtjevom udruge „U ime obitelji” da se provede referendum o unošenju definicije braka kao životne zajednice žene i muškarca u Ustav. I dobila je zasluženu pljusku. Otada je demos zasiplje zahtjevima da raspisuje referendume o mnoštvu pitanja.

Bio sam oduševljen lanjskim referendumom. Ne stoga što bih se bio ponadao da će referendumska odluka uljuditi hrvatsko društvo, nego stoga što sam u zahtjevu i organizaciji vidio znakovit proplamsaj državljanske samosvijesti.

Sadašnji zahtjev udruge „U ime obitelji” da se referendumskom odlukom promijeni Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski [državni] sabor tematski je pun pogodak jer identificira izborni zakon kao izvor mnoštva krupnih zala u hrvatskomu društvu i državi.

Ali nisam podupro tu inicijativu. Zašto? Paket prijedloga obuhvaćen referendumskim pitanjem nije dostatno promišljen. Nedostaje temeljni prijedlog – da se svi državljani stvarno izjednače u biračkomu pravu. Tako bi se ostvarilo naslovno republikanstvo Republike Hrvatske i dokinuo uvrjedljivi danak u vlasti i novcu što ga Republika Hrvatska plaća svojim državljanima koji nisu etnički Hrvati.

Paket prijedloga obuhvaćen referendumskim pitanjem nije dostatno promišljen. Nedostaje temeljni prijedlog – da se svi državljani stvarno izjednače u biračkomu pravu. Tako bi se ostvarilo naslovno republikanstvo Republike Hrvatske i dokinuo uvrjedljivi danak u vlasti i novcu što ga Republika Hrvatska plaća svojim državljanima koji nisu etnički Hrvati.
Preferencijsko glasovanje za stranačke liste prividno bi uzdrmalo, a stvarno učvrstilo svemoć stranačkih knezova jer se tako mijenja samo redoslijed njihovih miljenika.

Preferencijsko glasovanje za stranačke liste prividno bi uzdrmalo, a stvarno učvrstilo svemoć stranačkih knezova jer se tako mijenja samo redoslijed njihovih miljenika. Vrijednost biračkoga glasa treba ujednačiti u svim izbornim jedinicama, dakle i u inozemnoj. Biranje najmanje 20 zastupnika u izbornoj jedinici nužno smanjuje broj izbornih jedinica u zemlji sa sadašnjih deset na najviše četiri ili pet, a Venecijansko povjerenstvo EU preporučuje poklapanje granica izbornih jedinica s granicama upravnih jedinica.

Taj prijedlog, zbog notorne europobožnosti hrvatskih političkih elita, snažno izlazi ususret kukurikavačkom snu o dokidanju županija i upravnom preustroju zemlje u pet regija. Upravo je zbog pogubnosti hrvatskoga regionalizma, koji su njegovale sve tuđinske vlasti, Republika Hrvatska ustavno definirana kao jedinstvena država, a županijski je sustav uspostavljen na utuk regionalizmu.

Kako će ta referendumska inicijativa utjecati na političku budućnost Hrvatske? Ne znam. No svakako je dobro što je naciju probudila iz stranačkoga drijemeža.

Što je danas, osim SDP-a i HDZ-a, u Hrvatskoj stabilno?

Kako komentirate činjenicu da su i HDZ i SDP složno ustali protiv referendumske inicijative?

Bilo bi čudno da nisu. Oni su i inače u mnogo čemu složni. Bili su glavni stupovi saborskoga Saveza za Europu. Oni su – kažu: radi ulaska Hrvatske u Europsku uniju – političku jednakopravnost hrvatskih državljana pretočili u zakonsku odredbu da više od 400.000 Hrvata izvan domovine i manje od 200.000 Srba u domovini dobivaju jednak broj (po tri) zastupnika u Hrvatskomu [državnom] saboru, bez obzira na broj birača koji izađu na izbore.

Političku su stabilnost države HDZ i SDP osim toga zajedno gradili i na ustavnoj odredbi koja za državni referendum dokida tzv. kvorum. Odredili su da se valjana odluka na državnomu referendumu donosi većinom glasova birača koji izađu na birališta. Time su minirali obrambeni nasip i dobili današnju poplavu referendumskih inicijativa.

Kada udruga „U ime obitelji” predlaže da se izborni prag za ulazak u Sabor snizi s 5 na 3 posto glasova, SDP i HDZ složno vrište: – To bi ugrozilo političku stabilnost države, jer bi prag od 3 posto omogućio ulazak mnoštva malih stranaka u Sabor! – To je točno. Jer, što je danas, osim SDP-a i HDZ-a, u Hrvatskoj stabilno?

No to je i licemjerno. Jer taj argument brani upravo tu „političku stabilnost” koja dopušta sudjelovanje u državnoj vlasti samo HDZ-u, SDP-u i njihovim saveznicima. A njihovi saveznici, po demoskopskim istraživanjima, uživaju potporu birača znatno nižu od izbornoga praga koji predlaže udruga „U ime obitelji”. Sve u svemu, postupanje SDP-a i HDZ-a nije odveć etično, ali je barem logično. Ja se čudim razočaranju Željke Markić. Zar je doista očekivala da će HDZ objeručke prihvatiti zabranu izbornoga saveza koji on već dvije godine mukotrpno gradi?!

Kada udruga „U ime obitelji” predlaže da se izborni prag za ulazak u Sabor snizi s 5 na 3 posto glasova, SDP i HDZ složno vrište: – To bi ugrozilo političku stabilnost države, jer bi prag od 3 posto omogućio ulazak mnoštva malih stranaka u Sabor! – To je točno. Jer, što je danas, osim SDP-a i HDZ-a, u Hrvatskoj stabilno?

HDZ i Crkva

Hoće li po Vašem mišljenju ova referendumska inicijativa imati posljedica na odnos između Katoličke crkve i najjače oporbene stranke budući da je Crkva dala potporu referendumu?

Referendum izborni zkaonPitanje me zbunjuje. Koja Crkva? „Zajednica svetih” (communitas sanctorum), tj. zajednica svih krštenih? Ili zajednica crkvenih dostojanstvenika? A onda, nisu li upravo katolici – jer u Hrvatskoj su bezvjerci i inovjerci izborno nemoćne manjine – nije li upravo ta najšira Katolička crkva dvaput izabrala Stjepana Mesića i jednom Ivu Josipovića za predsjednika Republike Hrvatske?

Drago mi je što u zadnje vrijeme visoki crkveni dostojanstvenici češće „izlaze iz sakristije” i javno pokazuju zauzetost za dobro hrvatskoga društva i države. Ali ne mogu ni nagađati, a kamoli znati hoće li razmimoilaženje pojedinih visokih crkvenih dostojanstvenika i HDZ-ovih stranačkih prvaka oko ove referendumske inicijative imati kakva utjecaja na odnos između Katoličke crkve i HDZ-a. Niti su politika i logika jednojajčane blizanke niti je dostojanstvenička Katolička crkva zlopamtilo.

Zakašnjelo buđenje

Nisam siguran da te udruge mogu znatnije doprinijeti demokratizaciji hrvatske političke scene, ali njihov je angažman i bez toga dragocjen. Samo one mogu uspješno suzbiti nesnosni teror kojim svjetonazorne manjine već petnaestak godina zlostavljaju hrvatsko društvo.

Kako gledate na sve jači angažman tzv. civilnih udruga konzervativnog usmjerenja posljednje dvije godine? Može li njihov angažman u budućnosti doprinijeti većoj demokratizaciji političke scene i preobrazbi sadašnjega sustava?

To je prilično zakašnjelo buđenje. No, bolje ikad nego nikad! Nisam siguran da te udruge mogu znatnije doprinijeti demokratizaciji hrvatske političke scene, ali njihov je angažman i bez toga dragocjen. Samo one mogu uspješno suzbiti nesnosni teror kojim svjetonazorne manjine već petnaestak godina zlostavljaju hrvatsko društvo.

Predsjednički izbori

Krajem ove odnosno početkom iduće godine očekuju nas predsjednički izbori. Kako gledate na izglede sadašnjega predsjednika dr. Ive Josipovića, a kako na izglede gospođe Kolinde Grabar Kitarović?

Josipović je zbog štete koju je kao državni poglavar nanosio Hrvatskoj davno trebao biti opozvan i sankcioniran.To međutim ne znači da se on uzalud nada novomu predsjedničkom mandatu. Dapače, lako se može dogoditi da ga opet izabere ono isto dobrostivo i zaboravno katoličko izborno tijelo koje je već triput za predsjednike Republike Hrvatske pobožno izabiralo ideološki vrlo slične odvjetke vrlo sličnih bezbožničkih obitelji.

Uz to ne treba zaboravljati da Josipović, za razliku od Kolinde, može s položaja državnoga poglavara sve do izbora svaki dan glasom i slikom po desetak puta ulaziti u dom svakoga birača. Kolinda se može –ako može – Josipoviću snažno suprotstaviti samo oprječnim političkim programom. To sam joj, nepitan za savjet, javno predložio u kolumni Deset savjeta Kolindi. Zašto? Zato što mislim da je krajnji čas da se prekine sramotna pantovčačka tradicija.

Josipović, za razliku od Kolinde, može s položaja državnoga poglavara sve do izbora svaki dan glasom i slikom po desetak puta ulaziti u dom svakoga birača. Kolinda se može –ako može – Josipoviću snažno suprotstaviti samo oprječnim političkim programom. To sam joj, nepitan za savjet, javno predložio u kolumni Deset savjeta Kolindi. Zašto? Zato što mislim da je krajnji čas da se prekine sramotna pantovčačka tradicija.

Parlamentarni izbori

Za nešto više od godine dana očekuju nas i parlamentarni izbori, na kojima mnogi već sada najavljuju pobjedu HDZ-a odnosno koalicije koju ta stranka prevodi. Može li po Vašem mišljenju HDZ dovesti do pozitivnih promjena na političkoj i gospodarskoj razini? Je li HDZ po Vašem mišljenju prošao nužnu katarzu u odnosu na Sanaderovo vrijeme?

Sustavna će klackalica, ako je štogod ne poremeti, bez sumnje podignuti HDZ i njegovu koaliciju na vlast. HDZ ima i snage za pozitivne promjene u politici i gospodarstvu. Pitanje je hoće li ih htjeti .provesti. A katarza? Aristotelovsko pročišćenje? Hrvatska državna politika nakon Franje Tuđmana nije atička tragedija. Ta je politika tragična lakrdija. A u lakrdiji, makar i tragičnoj, ne može biti ni latinske lustracije, a kamoli grčke katarze.

Britanski mućak

Iako su mnogi najavljivali da će nakon ulaska Hrvatske u EU prestati pritisci za njezino daljnje “regionalno povezivanje” i da će se Hrvatska više orijentirati na srednjoeuropski prostor, čini se da se u tomu ništa bitno nije promijenilo. Vaš komentar?

Hrvatske su političke elite eurotropne. London je izmislio tzv. Zapadni Balkan (Euroslaviju, Regiju), Bruselj je to prihvatio, Mesić i Račan potpisali na zagrebačkom Zapadnobalkanskom sastanku na vrhu u studenomu 2000. Otad se promijenilo samo to da nam sada, otkad smo u Europskoj uniji, i Angela Merkel prodaje taj britanski mućak.

Sustavna će klackalica, ako je štogod ne poremeti, bez sumnje podignuti HDZ i njegovu koaliciju na vlast. HDZ ima i snage za pozitivne promjene u politici i gospodarstvu. Pitanje je hoće li ih htjeti provesti. A katarza? Aristotelovsko pročišćenje? Hrvatska državna politika nakon Franje Tuđmana nije atička tragedija. Ta je politika tragična lakrdija. A u lakrdiji, makar i tragičnoj, ne može biti ni latinske lustracije, a kamoli grčke katarze

EU

Prije referenduma o ulasku Hrvatske u EU odlučno ste istupali protiv hrvatskoga ulaska u tu asocijaciju. Kako gledate na prvu godinu članstva u Uniji?

Kao prorok koji je donedavno proricao banalne očitosti, a sada ga boli svijest da se na svakom koraku obistinjuju njegova žalosna proroštva. Dostatno je spomenuti samo masovni bijeg školovanih mladih ljudi iz Hrvatske.

Naziru li se po Vašem mišljenju političke snage koje bi u budućnosti mogle Hrvatsku politički i gospodarski osoviti na noge i afirmirati kao ravnopravna sudionika u njezinu užem i širem političkom okružju?

Ja nekakve snage ne nazirem, ali vidim dosta mladih pojedinaca koji ulijevaju nadu. A bliska mi je i misao Friedricha Hölderlina: Gdje je pogibelj, tu raste i ono spasonosno.

Davor Dijanović/HKV

facebook komentari

 • Herceg-Bosna

  ni u ludilu za yusufa glasat !

 • Herceg-Bosna

  eeeeee

  • pozdrav Herceg Bosno … bravo 😉

   • Herceg-Bosna

    đes lijo sunce ti kalajisano,,

 • Ljuta Trava

  Puhovski je jako zabrinut , na tzv.HTV-u prisutniji je Kujundžić od njega i Teršelićke.A kako su krenuli na lignja TV -u , Kujundžiću još samo fali da ga postave za urednika Dnevnika.

  • pumpaju Kujundžiću ‘rejting’ .. IvoYo je zadovoljan razvojem situacije. Još malkice napumpat Orahčić i eto ga, sve ide po planu pantovčaka

 • cleuna

  Ma “yebo ” vas Josipović.
  Uvijek ista priča uvijek neke žalopojke (opravdano) a jako dobro znamo da on na ovoj funkciji nikada nebi bio da nije bilo “naših” izdajničkih govana.

  Evo i sada,pogledajte tu nesretnu “desnicu”,svojim postupcima samo njemu ide na ruku.
  I daj bože da budem u krivu…opet će on biti predsjednik a ne svojom zaslugom.
  Ajmo malo pritisak na ove naše budale,koje nikako,u svom vlastohleplju da shvate da samo zajedno možemo srušiti ovu antihrvatsku vlast.

  • peppermintt

   točno cleuna, u vrime kad je i u SDP napokon krenulo rasulo ovi ne znaju primiriti osobne razine i zajednički kompromisno surađivati. Stvarno zapitaš se je li to slučajno ili namjerno tako, je li to doista do dobro raspoređenih “starih struktura” ili je ipak do osobnih sujeta, ili nesnalaženja ili… ???

   • Da se ne bi doveli u zabludu, Morate biti svjesni da SDP koliko god loš bio i kao ko fol pada mu rejting, SDP ima svoje Stabilno biračko tijelo! Trenutno se umjetnim napuhavanjem ‘popularnosti’ Oraha još čvršće stabilizira pozicija ljevice tj SDP-a!
    Bez obzira na katastrofalan mandad kukurikavaca, pobijedi li I.Yo. budite sigurni da će ljevica na parlamentarnim izborima opet biti pobjednik!

    Željka Markić sada podrškom Kujundžiću dodatno ruši desnicu i glatko idu niz dlaku lignjunu! Mene čudi da su neki ljudi koji su donedavno I.J prozivali lignjom, trenutno podrškom Kujundžiću upravo cementiraju poziciju toj istoj Lignji!

    Koliko je hrvatski narod u hrvatsko politički amater je neshvatljivo!

    Ako im se dogodi da im I.Yo ponovno bude predsjednik biti ću ‘lagano razočaran’ ali i dalje moja ljubav prema Hrvatskoj ne će splasnuti iako ću znati da ode u qurac

    • peppermintt

     to je šuplja panična priča, niti SDP ima “stabilna biračko tijelo niti rejting Oraha ima veze bilo s čime. Tu režimski mediji vrlo vješto odrađuju svoje, ispirući nam mozak, nažalost naviknuli su ljude vjerovati anketama.
     Lignjun je vješt političar s dobro izgrađenom infrastrukturom i naravno koristi te prednosti . A tko ne bi tako pravo reci?
     Politički amateri da to jesmo, a uvik o tomu i govorim, demokracija zahtjeva od nas vih aktivni pristup.
     jel znaš kako kolaju naputci kako davati glasove na ovim izborima , i sve stranke to rade…

     • Ne dragi pepperminttže! Nije šupljak! U Hrvatskoj imaš 20 i više posto onih koji Hrvatsku ne voli niti su je željeli od samog nastanka! ovim lažnim anketama preko režimskih medija (a takvih je 99 posto uključujući i portale večernji, dnevno… ) mogu si priskrbiti na čistoj psihologiji oko 2-3 posto!
      Zašto misliš da Orah nema veze ni sčim, naravno da ima! Pa vidiš koliko ih pumpaju! To je čisti projekt sdpa i josipovića! … itd .. postotke nižu i zbrajaju..

      Ovo su ti činjenice: Ljevica je stabilna, a radi se na razbijanju desnice! , podmetanjem klipova u obliku, Ž. Markić, Kujundžića. Oraha,… .. i milion drugih koščica…

      Vidjet ćeš, samo prati razvoj događaja…

     • peppermintt

      20% veliš a di je onih 80% a?
      mi uporno očekujemo od tih 20 posto da okrenu svoju priču , to dočekat nećemo ali triba pokrenuti ovih 80 % tu je ključ reformi i promjena.

     • Ne očekujem ja promjene od ovih 20posto! samo kažem da su ti fiksni ‘SDP’ovcI!

      Također i HDZ ima jaku biračku bazu! Sva se ‘borba’ vodi za ove ostale.. moramo biti svjesni da 40 posto ne izlazi na izbore.

     • peppermintt

      pa tu i jest ključ. Hrvatska ima kakve takve uređene zakone, veća izlaznost smanjuje prostor manipulacije.
      Mislim kako birači u Hrvatskoj nemaju niti jedan razlog za neizlazak na izbore.

     • HRSmoock

      Mislim također da ni scena (politička) u Hrvatskoj nema razloga za ovako oštru polarizaciju, lijevo, desno, štogod. Minimum zajedničkih interesa mora postojati, baš zbog birača.

     • peppermintt

      i tu si u pravu, Hrvatska je završila svoje strateško pozicioniranje, punopravna članica je EU, sad triba uređivat gospodarstvo

     • HRSmoock

      Tu se ne slažemo. Ništa nije gotovo. Mora mnogo više da se radi. svjestan sam da Hrvatska ne može dobiti isti status kao Poljska, niti riješiti problem višedecenijskih grešaka, ratnog naslijeđa i zastarele tehnologije (a u direktnoj vezi je nezaposlenost) za par godina…Ali pričali smo o Orbanu. Neprestano se mora gurati u svim sektorima. Tzv, Samozaposleni su jedan od odgovora, barem za mlade. Od IT usluga do raznih mini firmica. Mađarska je svake godine davala poljoprivrednicima smernice i male ustupke. Rast je zaista fascinantan. O manjim firmama (do 15-20 ljudi), da ne govorimo. Ali neko mora da prati trendove i da piše predloge zakona. Da li je to Zokijeva ekipa kadra uraditi? Ne znam, nekako su stali.

     • peppermintt

      to sma i ja podrazumjevala svojim komentarom, sad bi se skupa tribali posvetiti gospodarstvu , kulturi 🙂

     • HRSmoock

      To je bitka svih bitaka. Izvući se iz bijede.

     • peppermintt

      paaa njima to nije na pameti jer su lopine, ali da su doista časni politički predstavnici naroda čija je uloga i zadatak opće dobro e onda bi radili an tomu da im država u cjelini iziđe iz bijede.

     • HRSmoock

      Kao da se svaka nova garnitura pomirila da neće ostati dulje od jednog mandata. Kao Obama, koji gleda na sat i svaki čas pita…”Koliko još? Oh, man! Two more years!”

     • peppermintt

      http://kamenjar.com/autosalon-u-parizu/
      a vidi ovo i mi bi po jedan 😉

     • HRSmoock

      Vidjeo sam :)) Baš si naivna. “Bembara”? Pozdravila te moja ćerka. Tek je upisala vožnju, a već skuplja kintu za kola jer sam joj rekao da ću rado doplatiti razliku u cijeni. Kad je počela da izvlači favorite…Šlogirao sam se.

     • peppermintt

      bebmić lipo paše a i plava boja je mrakuša , a zna cura šta valja 😉

     • HRSmoock

      Ma ova hoće polovni “fiat 500”. Ja sam uzeo “500L” sa velikim popustom, ali polovni mali “500” i dalje košta. Druga opcija je “mini”, 6000 eura za krš. Ja sam mislio na neki “puntić” ili “ford fiestu”…

     • peppermintt

      znaš ja nekako nisam za ta skroz lahorna auta za početnike, a što nek bude i mali udes eto ozljede, triba ipak nešt malo jače

     • HRSmoock

      “Mercedes”? Ili “Volga” :)) Ili tenk? ja čitavog života vozim mala kola i izbjegavam “situacije”. Mala ili velika, samo oprez i periferni vid uključen. Bez vutre, pića i čavrljanja u autu :)) Djevojčice su opreznije (uglavnom). A da, i balerinke :)) Ništa štikle.

     • peppermintt

      paziš ti al pitanje je pazi li onaj s druge strane, zašt ne recimo Golf neki 😉

     • HRSmoock

      Što bi rek’o Dragan Jove Torbica: “Novi polovni golf dvojku”. Mrzim “golfa”. Jedini auto sa kojim sam imao incident je glupi “golf”. Prevrnuo sam se na krov, a nisam išao ni stotku. :))
      Zezam se, dobar “golfić” je skup. Ja ih pokušavam naučiti da se kola gule po parkinzima i da klincima ne treba ništa skuplje od tri soma. Ja galasam za “fiestu” ono…2003-2006. Još ako je dizel, strašno je pouzdana.. Dobro, ružnjikava je, ali je super za žene. Imali smo ranije dve u firmi, super su pouzdane.

     • tvigi

      Nije jos zavrseno pozicioniranje, jos se mnoge opasnosti tu kriju poput regionalizacije i pitanja upravljanja

     • peppermintt

      misliš na regionalizaciju Hrvatske ili EU ?

     • tvigi

      Regionalizaciju Hrvatske. To bi bilo lose.

     • tvigi

      Imamo prosrpsku britansku struju i domoljubnu. Svi kradu ali ipak ne zelimo na balkan

     • HRSmoock

      Eh, probritansku :)) Kamo sreće da su stvari tako jednostavne. Osnovni problem je kriza koja već godinama traje i melje ljude (birače). Gladan sitom ne vjeruje. To uništava atmosferu i potkopava svaki artikulisan pokušaj da se formulira zajednička strategija. Svima po malo, umjesto manjini sve, a ostli crknite…

     • peppermintt

      a čuj ako ti aktualna vlast u Hrvata potpiše strateški sporazum s britancima a onda je jasno koja su struja..

     • HRSmoock

      Ne zaboravite koliko nas malo ima i u kakvom smo stanju. I to nije ništa novo, smarali smo se sa Turcima, Mlečanima, Austrijancima…I opet nismo propali .))

     • peppermintt

      ooo al uvvik muka , kad ćemo ohanit više 😀

     • HRSmoock

      Vrijedi se nadati. Ili barem da ostanemo da vidimo što će biti .))

     • peppermintt

      niš koristi ni od sam nade ni od samo promatranja
      acta non verba 😉

     • HRSmoock

      Pusti ti to :)) Hercegovci su preživjeli jer sa brda, poput sokolova gledaju ove tamo…Male. :))

     • tvigi

      Nisu isto turci i austrijanci
      Austrija je nesto ipak gradila

     • HRSmoock

      Naravno da nisu isti, ali je nažalost i Austrija tlačila.

     • tvigi

      Austrija je cuvala Bosnu i Hercegovinu kao svoje

     • HRSmoock

      Život nas uči da se na 20 posto lijepi. Sloj po sloj, trula koalicija na trulu koaliciju.

     • peppermintt

      stručnjaci vele da i s 5 posto možeš ostvariti apsolutnu vlast, ali to u slučaju opće apstinencije

     • HRSmoock

      Dokaz je picousti. Prije “velikih” izbora smo imali “male” u Zemunu. SNS je dobio pola od 50 posto izašlih. Trend je tada već bio poznat, ali su ljudi ovdje utonuli u jedno mrtvilo. Može ih podići samo neko ko govori istinu, ma koliko neprijatna bila…Ili novi firer. Ovo drugo ne bi bilo dobro…

     • peppermintt

      to drugo ne bi bilo čudno 😛

     • HRSmoock

      Pa nikada nije čudno jer su ljudi takvi. Lakše ih je natjerati na zlo. Zato smo valjda i razapeli Krista. Lakše je biti stoka, nego živjeti kao čovjek (ili kao žena jer i žene su ljudi).

   • HRSmoock

    Ha, slučajno? Ništa ovdje nije slučajno. Sad se “zovu” stare usluge, a možda i gore, ono sličke, dokazi i sl.

    • peppermintt

     cosa nostra im nije ravna…

     • HRSmoock

      Vidim gore da se uzdaš u zakone. Da, zakoni su odlični, ako ih se svi pridržavamo. I to je u najvećoj mjeri zasluga EU. Unazad, sedam ili osam godina, puno toga je uređeno. A ako nešto škripi, nije kriva EU, koja je dala sistem, već su krivi oni koji ga “tumače”. I narod koji se ne buni. Ali to je druga priča…
      Lignja ima podršku mreže koja “šljaka” decenijama. Odluče li oni da ga puste niz vodu, gotov je. U protivnom, nažalost…Ostaje.

     • peppermintt

      nažalost u pravu si, ali ako njegovi protukandidati uspiju animirati na izlazak onu šutljivu većinu ode lignja nizbrdo

     • tvigi

      Zakoni, Hitler je progonio zidove po zakonu. Sami ih donose i provode. Kadija nas tuzi i sudi

  • Herceg-Bosna

   najbolje yusufu polomiti noge il čak onu svinjsku paču , pa onda sigurno neće biti presjednik,!