Bakir Izetbegović: “Izgradnja Pelješkog mosta predstavlja rušenje suvereniteta BiH”

7

Bošnjački član BiH predsjedništva Bakir Izetbegović usprotivio se u petak izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da bi Hrvatska njime narušila suverenitet BiH nastavljajući time najnovije bošnjačko osporavanje ovoga velikog hrvatskog projekta.

“Izgradnja Pelješkog mosta predstavlja rušenje suvereniteta BiH”, rekao je Izetbegović u izjavi za TV postaju TV1 dodajući kako BiH i Hrvatska moraju pronaći rješenje ovoga problema kako bi se BiH dopustio slobodan pristup otvorenome moru.

“Valja utvrditi granicu. Valja utvrditi koridor ili plovni put BiH koji nas spaja s međunarodnim vodama, otvorenim morem i nakon toga elemente mosta, koji bi se eventualno gradio preko tih koridora, preko tih faktički, međunarodnih voda”, pojasnio je bošnjački član državnog vrha.
Po njegovu razmišljanju Hrvatskoj bi se više isplatila izgradnja tunela.

“Mislim da bi Hrvatsku dvostruko jeftinije došao jedan tunel koji bi išao u zaleđu ili ispod Neuma, tamo je obala vrlo strma i put do Dubrovnika bi trajao puno kraće, a ne bi upropastili jedan predivan poluotok Pelješac jednim vrlo širokim putnim pojasom”, dodao je Izetbegović koji je i čelnik bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Dužnosnici njegove strane najavili su da će u Parlamentu BiH podržati zahtjev oporbenih bošnjačkih stranaka da se zaustavi projekt izgradnje pelješkog mosta dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neuma.

Istodobno Zastupnici hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u oba doma državnog Parlamenta BiH odbacili su tvrdnje da izgradnja Pelješkog mosta ugrožava interese Bosne i Hercegovine te smatraju da je protivljenje bošnjačkih političara izgradnji dio predizborne kampanje u toj zemlji.

Bakir ide Alijinim stopama: “Pokušavam završiti ono što je otac počeo”

facebook komentari

 • EMINƎM

  što zalaja rđavi žućo i ostade živ,

 • EMINƎM

  pusti da ga naprave pa opaši pojas TNT nevinosti i nek sve leti k djevicama

 • bubnjar

  Ako Pelješki kanal predstavlja međunarodne vode, onda su međunarodne vode i Una, Bosna, i Vrbas. Molim, porušite sve mostove tamo, da hrvatske lađe mogu ploviti tim vodama.

 • Agromentum

  U ime koga ovaj govori? U BiH ne postoje neki BiH-interesi, nego interesi Hrvata, Bošnjaka i Srba. A po ovom pitanju uopće nema konsenzusa i ispada da ovaj vodi samo monologe. Most će biti dovoljno visok i čemu lajanje na mjesec? Jedini kompromis koji bi se mogao napraviti bi bilo da se most na sredini može podići u slučaju (koji se nikad neće dogoditi) da prođe brod veće visine. Ali Bakira svrbi nešto drugo, a to je da Hrvatska gradnjom mosta dobiva na značaju.

 • Henri

  Peljeski Most ce materijalno pokazivati gdje je hrvatski teritorij i hrvatska suverenost. Tako ce Sarajevo izici iz udobnog sna o medjunarodnim vodama.

 • Istina

  Suveren je onaj tko vlada. Tko vlada u BiH? Zar netko stvarno vjeruje da je BiH suverena država? BiH nikada nije imala suverenitet, niti ga danas ima. Pa kako se onda može srušiti suverenitet kojega nema?

 • Dusko Besenic

  Kakav otac, takav sin ! Dovoljno rečeno?