Pratite nas

Događaji

BALDASAR: Iako je riječ o ustaškom pozdravu, ne bih micao natpis ‘Za dom spremni’ sa spomenika

Objavljeno

na

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar žalostan je što je na spomeniku IX. bojni HOS-a promijenjen natpis te je preko naziva bojne isklesano “Za dom spremni” jer, kako je istaknuo, za njega nema dvojbe da je riječ o ustaškom pozdravu .

“Neki kažu kako je riječ o starom hrvatskom pozdravu, no činjenica je kako se, zapravo, radi o poruci ustaškog režima i fašističke ideologije”, rekao je Baldasar komentirajući sporni natpis na spomeniku HOS-a u Splitu za koji je odgovornost preuzeo gradski vijećnik HČSP-a Luka Podrug.

Baldasar je ocijenio da je Split ponovno grad slučaj jer se u njemu ponovno slavi fašistički pozdrav.

Spomenik 46-orici poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a “Vitez Rafael Boban” svečano je otkriven u svibnju 2014. u Ulici Ruđera Boškovića, a na otkrivanju je bio i gradonačelnik Baldasar. Danas je gradonačelnik rekao kako mu je najviše žao “zbog tih mladića i njihovih obitelji i suboraca koji su nešto htjeli pokazati”. “Ako se jasno i precizno ograde od ustaškog režima, onda možemo razgovarati dalje pa vidjeti što dalje napraviti”, dodao je Baldasar.

hos-spomenik-s1_758103S1[1]

“Ovim činom na svoje je došla ekstremna desnica, ali i ekstremna ljevica. Jedni drugima prigovaraju, i to preko mene, ali ja ću to istrpjeti. Neka me pljucaju ako im to pričinjava zadovoljstvo”, rekao je Baldasar i dodao kako se – kad god se radi o ideološkim problemima starima 70 godina – svi odmah udruže da nas vrate natrag. Također je rekao kako se ne mogu zatvoriti oči i reći da nema ljudi koji su proustaški orjentirani, ali, dodao je, ima i ekstremno komunistički orjentiranih te nije rješenje međusobno pljuvanje.

Kako je rekao, oni mogu pljuvati po njemu, no on će i dalje nastojati da se o svemu razgovara, da se prevladaju međusobne razlike i krene dalje zajedno.

Gradonačelnik je rekao da se spomenik podigao radi pijeteta prema 46-orici poginulih iz IX. bojne u Domovinskom ratu.

Na pitanje novinara hoće li komunalne službe ukloniti taj dodatak na spomeniku, gradonačelnik je odgovorio kako je dao nalog komunalnim redarima da načine očevid, a policija bi trebala razgovarati i s Lukom Podrugom, koji je sam javio medijima da je začetnik promjene natpisa na spomeniku.

“Luka mi je rekao da bi sve to stavio na Gradsko vijeće, međutim, ja nisam za to”, dodao je.

hos-spomenik-660x330[1]

Na inzistiranje novinara i pitanje hoće li se dodatak sa spomenika ukloniti, gradonačelnik je odgovorio kako on nije za to i kako ne želi da se od svega ponovno radi cirkus jer micanje slova znači uzeti kamen i dlijeto, što mu ne pada na pamet. Dodao je da će u dogovoru s IX. bojnom i braniteljima i drugim braniteljskim udrugama vidjeti što će učiniti.

“Ustaštvo za mene nije dobro. To je dio NDH koji je izdao hrvatski narod i to treba još jednom osuditi, pogotovo na današnji Dan holokausta”, zaključio je gradonačelnik Baldasar.

Krajem prošlog tjedna na spomeniku IX. bojni HOS-a uočeno je da je unutar pletera, umjesto riječi IX. bojne, sporni pozdrav “Za dom spremni” za koji je Luka Podrug stalno ističe da je njezin sastavni znak.

“Ova izmjena je sastavni dio jedne konstrukcije. Spomenik je tako prvotno trebao izgledati. Gradonačelnik bi trebao dati svoje autentično tumačenje s obzirom na to da je Gradsko vijeće u ožujku prošle godine prihvatilo da se na gornjem dijelu spomenika izvede znak IX. bojne, a pod znak se podrazumijeva i taj pozdrav, rekao je Podrug za Hinu dodajući da izmjena napravljena nekoliko dana prije Božića.

Neslužbeno se doznaje kako je promjena tehnički izvedena u vrlo kratkom roku, i to doslovce tako što je jedan komad kamena zamijenjen drugim. Splitska policija ni Državno odvjetništvo još nisu pozvali Luku Podruga na informativni razgovor.

[ad id=”40551″]

D. L.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Objavljeno

na

Objavio

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni “Admiral flote Sveto Letica – Barba” u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i gernerala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za trasnformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza.

Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu.

Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih.

Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi se u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

Hrvatska ratna mornarica slavi 26. obljetnicu osnutka

facebook komentari

Nastavi čitati