Pratite nas

Hrvatska

Banac: Sve je više razloga za vjerovati da je riječ o političkom procesu

Objavljeno

na

“Ovo ima političke konotacije i stoje optužbe da je ovo naručeno”, tvrdi stručnjak za obavještajna i sigurnosna pitanja Miroslav Tuđman

Nakon odluke Županijskog suda o puštanju na slobodu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića uz jamčevinu od 15 milijuna kuna u nekretninama, ali uz određenu mjeru zabrane obavljanja funkcije, Ivo Banac, Pavle Kalinić, Miroslav Tuđman i Pero Kovačević rekli su nam kako sada više nego ikad vjeruju da je riječ o političkom procesu.

„Ja mislim da ima sve više razloga za vjerovati da je riječ o političkom procesu. Nisu ga mogli držati beskonačno unutra“, rekao je u razgovoru za direktno.hr profesor Ivo Banac.

„Ovaj uvjet je zamjena za ono što se htjelo postići zatvaranjem, a to je da ne obavlja funkciju“, dodao je Banac.

Rekao je kako vjeruje da Uskokova žalba neće proći, a smatra kako Bandićevo skriveno obavljanje funkcije neće biti moguće.

„Ne vidim kako će to biti moguće, jer je druga vrsta problema kako će se odnositi prema odluci. Mogu ga vratiti u zatvor“.

Uz to, pitanje je što će se dogoditi u daljnjoj istrazi.

„On je u jednoj neugodnoj situaciji, ne zna se kada će se pokrenuti proces i hoće li ga uopće biti“, rekao je Banac.

Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, rekao nam je kako se “poklopio niz činjenica koje od samog početka potvrđuju da se radi o političkom obračunu”.

Tuđman: Po svemu sudeći, ovo je politički proces

tudjman_miroHDZ-ov stručnjak za sigurnost Miroslav Tuđman, za direktno.hr ranije je podsjetio kako je uoči predsjedničkih izbora 2009. godine preko Wikileaksa državni odvjetnik Mladen Bajić političkom tajniku američkog veleposlanstva Chrisu Zimmeru rekao kako Bandića istražuju, ali da nemaju dovoljno dokaza.

Tuđman nam se javio i nakon odluke suca istrage.

„Rekli su da ne smije obavljati funkciju. Po svemu sudeći, po onome što pričaju odvjetnici, Krsnik, Miljević i ostali, ovo je politički proces. Te optužnice su toliko tanke da ova odluka suda nije čudna““, kazao je Tuđman.

„Ovo ima političke konotacije i stoje optužbe da je ovo naručeno“, zaključio je Tuđman.

Pravni ekspert Pero Kovačević kaže da je, nakon odluke izvanraspravnog vijeća, bilo očekivano da Županijski sud pusti Bandića da se brani sa slobode.

„Sada je očito da su Bandićevi branitelji bili u pravu kada su upozoravali da su uhićenja i pritvor bili pretjerani te da se postupak mogao voditi i bez te parade. Osim toga, sada je i više nego očito da je Hrvatska vrlo selektivna pravna država pa se u jednom slučaju nekoga progoni za nešto što netko drugi slobodno može činiti. Primjerice, Miro Laco je uhićen i tereti se jer je dozvolio da se službenim automobilom Mila Horvat vozi u bolnicu, dok je premijer Milanović službeni avion iskoristio da bi privatno otišao na Krk i nikome ništa. Po tom kriteriju bi i premijer trebao odgovarati, jednako kao i Miro Laco“, ističe Kovačević.

Dodaje potom da ovako ispada da bi se svakome u Hrvatskoj moglo dogoditi da bude uhićen i pritvoren ako iz nekog razloga smeta političarima na vlasti.

„Skandalozno je da DORH još nije reagirao na tvrdnje Milijana Brkića, koji je za više medija izjavio da premijer utječe na ministra Ostojića i PN USKOK te da im daje naloge koga treba uhititi. DORH je istog trena morao pokrenuti istragu o tome, a morao se sastati i Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Jer Vaso Brkić je bio zamjenik ravnatelja policija, a radio je i u obavještajnoj zajednici, što znači da ima dobre informacije. Dobro je, u svemu ovome, što je Hrvatska danas članica EU, jer Europska Komisija sigurno neće mirno gledati na ovako neviđene skandale“, zaključuje pravni ekspert Pero Kovačević.

Predsjednica ORaH-a, Mirela Holy kazala je da kao saborska zastupnica ne može komentirati pravosudne odluke, jer bi se to moglo shvatiti kao pritisak na pravosuđe.

”Nisam izgubio vjeru u pravosudni sustav i nadam se da sve što rade, rade po slovu zakona”, kratko je kazao Silvano Hrelja, predsjednik HSU.

Iz HNS-a su samo poručili da će se o ovom slučaju očitovati tek kada dobiju sve relevantne informacije. (direktno.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Obilježena 26. obljetnica osnivanja GS Oružanih snaga RH

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ J. Kopi

Svečana akademija povodom obilježavanja 26. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH) održana je u velikoj dvorani Doma HV-a “Zvonimir” u Zagrebu, u utorak, 26. rujna 2017. godine.

Središnjoj svečanosti nazočili su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH te brojni gosti i uzvanici, među kojima i bivši načelnici GSOS-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević ovom se prilikom zahvalio svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera i rekao kako je svaki od načelnika u svom vremenu dao zajedno sa svojim timom doprinos u razvoju pobjedničke Hrvatske vojske. “Podizanje kvalitete života i rada naših ljudi naša je trajna zadaća.

Još značajnije bilo je napuštanje koncepta putujuće vojske. Hrvatska vojska mora biti u hrvatskim gradovima, među svojim narodom. Vratili smo Hrvatsku vojsku u Sinj, vraćamo je za manje od mjesec dana u herojski Vukovar.

Nastavljamo s vraćanjem vojske u Ploče, ali i naših Puma u njihov Varaždin”, poručio je Krstičević, zaključivši: “Biti vojnik danas je sve popularnije! Ovih dana primili smo treći uput dragovoljnih ročnika ove godine, i to po prvi put od uvođenja ovog oblika osposobljavanja 2008. godine.

U našim redovima ponosno čuvamo vrijednosti Domovinskog rata, kao trajan podsjetnik na povijesna dostignuća i junake koji su stvarali Hrvatsku. Posebno me raduje kada vidim naše vojnike koji u Hrvatskoj i u inozemstvu pokazuju vrhunsku sposobnost, motiviranost i stručnost u provedbi širokog spektra zahtjevnih zadaća”.

I ovom prigodom ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje Ministarstva obrana i Oružanih snaga RH: “Sinergija koju smo ostvarili učvršćuje me u uvjerenju kako ćemo i naredne projekte kojima je cilj jačanje sigurnosti naše Hrvatske provesti na racionalan i efikasan način.

Zato vas pozivam da, kao i svi prethodnici u Glavnom stožeru kroz Domovinski rat do danas, nastavite istom energijom i motivom doprinositi snazi jedine nam domovine Hrvatske!”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov u svom je obraćanju zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću na iznimnom trudu i podršci, prilikom izrade i donošenja strateških dokumenata, ali i na ukupnoj potpori koju pruža Oružanim snagama. “Biti na čelu Hrvatske vojske koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskoga naroda iznimna je čast i odgovornost. Ponosan sam što sam i ja imenovanjem stao u red dosadašnjih načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske i Oružanih snaga, koji su svaki u svome vremenu dali veliki doprinos razvoju Hrvatske vojske i Oružanih snaga RH.

Oružane snage Republike Hrvatske izrasle su u respektabilnu vojnu silu koja uspješno izvršava sve svoje zadaće, kako u zemlji tako i širom svijeta”.

U izjavi za medije ministar Krstičević se osvrnuo na postignuća MORH-a u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova Vlada napravila veliki iskorak u pogledu obrane i sigurnosti budućih naraštaja. “Mislim da smo zajedno, timski i u sinergiji, mnogo toga ostvarili i postigli. Nakon šest godina uzastopnog pada, sada imamo povećanje proračuna za  devet posto.

Dakle, u ovoj je godini za Oružane snage izdvojeno 350 milijuna kuna više, a za 2018. godinu očekuje se još 450 milijuna kuna”.

Napominjući da je u prvoj godini mandata ove Vlade, nakon petnaest godina, donijeta i Strategija nacionalne sigurnosti kao temeljni strateški dokument koji je potreban Hrvatskoj,  dodao je i da je započeta uspostava sustava domovinske sigurnost. “Ova je godina posebno posvećena vojniku, dočasniku i časniku. Mnogo je projekata u funkciji kvalitete života”, poručio je Krstičević, istaknuvši pritom važnost očuvanja vrijednosti Domovinskog rata koje Ministarstvo obrane i Oružane snage provode na razne načine kao što su imenovanje dvorana prema zaslužnim pojedincima i proslavljenim gardijskim brigadama te povratak vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče.

Posebno je istaknuo ulogu i doprinos Oružanih snaga u pomoći civilnom stanovništvu, napose u borbi protiv požara i poplava, zaključivši kako je hrvatski vojnik uvijek bio i bit će uz svoj narod, spreman brzo reagirati i pomoći kad god to zatreba.

Središnji događaj Svečane akademije bilo je uručenje odlikovanja, promaknuća,  pohvala i nagrada pripadnicima OS RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 137 časnica i časnika iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga te pohvalila šest djelatnica i djelatnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je 136 dočasnica i dočasnika, a pohvalio i nagradio 31 djelatnicu i djelatnika. Zamjenik načelnika Glavnog stožera nagradio je i pohvalio deset, dok je direktor Glavnog stožera pohvalio i nagradio dvoje pripadnika Oružanih snaga. Ministar obrane ukupno je pohvalio i nagradio osam djelatnica i djelatnika.

Povodom obilježavanja 26. obljetnice GS OS RH u jutarnjim je satima izaslanstvo MORH-a i OSRH-a predvođeno zamjenikom načelnika Glavnog stožera general-pukovnikom Dragom Matanovićem položilo vijenac na grobu preminulog bivšeg načelnika GS OS RH stožernog generala Janka Bobetka na gradskom groblju u Sisku.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj izaslanstvo MORH-a i OSRH-a, koje je predvodio načelnik GS OS-a general zbora Mirko Šundov, položilo je vijence na grobovima preminulih bivših načelnika GS OS RH, stožernog generala Martina Špegelja i stožernog generala Zvonimira Červenka.

Uoči Svečane akademije u kapelici “Sv. Ivana Pavla II” služena je sveta misa, koju je predvodio vojni kapelan Marko Medo, a u sklopu svečanosti održan je i prigodan glazbeni program u kojem su nastupili Orkestar OS RH i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” te solistica Barbara Suhodolčan.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska biskupska konferencija: Ne podržavamo Istanbulsku konvenciju

Objavljeno

na

Objavio

Iz ureda Hrvatske biskupske konferencije priopćeno je da su tijekom ovotjednog plenarnog zasjedanja biskupi razgovarali i o rezultatima javne rasprave o Istanbulskoj konvenciji.

Biskupi, kako se navodi, podupiru zakone koji štite žene i obitelji, ali ne podržavaju konvenciju jer smatraju da ona implementira i rodnu ideologiju.

Pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike da, kako kažu, “ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se nekad izglasavaju zakoni”.

“Crkva se zauzima za slobodu pojedinaca i naroda i ne prihvaća nikakvu kolonizaciju koja bi zadirala u antropologiju na kojoj stvaramo i izgrađujemo svoj identitet.

Biskupi pozivaju sve odgovorne i javne djelatnike u društvu da ne podlegnu zavodljivim, nejasnim i upitnim ponudama po kojima se ponekad izglasavaju zakoni.

Europa, kao i Hrvatska, stoljećima je imala svoju filozofiju, antropologiju i etiku na koju se oslanjala politika i društveno djelovanje”, stoji u priopćenju s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK.

Karolina Vidović Krišto za Kamenjar: Tri su ključna aspekta zašto je Istanbulska konvencija neprihvatljiva

facebook komentari

Nastavi čitati