Pratite nas

Bandić će u stadion Maksimir investirati 200 milijuna kuna!

Objavljeno

na

”Obnovit ću maksimirski stadion do kraja 2015. godine!”, najavio je na aktualnom satu Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Ovime je, nakon 13 godina rasprave o budućnosti stadiona, koji propada usprkos tome što je u njega uloženo najmanje 800 milijuna kuna, napokon izravno rekao koji su stvarni planovi gradske uprave.

”Ovaj vrući krumpir naslijedili smo 2000. Prvi put ću sada s ove govornice reći da ćemo stadion napraviti do konca 2015. Međunarodnim natječajem tražit ćemo sredstva za krov i sjevernu i zapadnu tribinu te za dovršetak južne i istočne tribine. Ujedno ćemo za to izdvojiti sredstva u proračunu”, najavio je Bandić, koji je odlučan da u ovom, petom mandatu napokon dovrši maksimirski stadion.

Plan Milana Bandića, doznaje Jutarnji list od upućenih sugovornika, jest u stadion uložiti otprilike 200 milijuna kuna! Većina će se sredstava osigurati iz gradskog proračuna, odnosno džepa svih poreznih obveznika.

Prema procjenama, oko 60 milijuna kuna planira se uložiti u natkrivanje sjeverne i zapadne tribine, istočna tribina potpuno će se rekonstruirati, a za južnu tribinu nisu potrebna značajnija ulaganja.

Poželjno je, smatra dio sugovornika i da se obnovi atletska staza što će stajati između dva i tri milijuna kuna.

Najavom o uređenju maksimirskog stadiona Bandić je ujedno prekinuo i sva nagađanja o lokaciji budućeg nacionalnog stadiona. Naime, službenom najavom Hrvatskog nogometnog saveza da se Hrvatska kandidirala za domaćinstvo Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, krenule su i spekulacije o lokaciji i modelu financiranja gradnje novoga hrvatskog nacionalnog stadiona.

Stadion, bila je to opcija još u rujnu ove godine, trebao se graditi na jednoj od tri moguće lokacije: u Maksimiru na mjestu postojećeg stadiona, na Kajzerici na kojoj se godinama predviđa gradnja stadiona “Plavi vulkan”, i na trećoj lokaciji izvan grada, u blizini južne obilaznice kod novosagrađenog mosta, koja ne bi stvarala poteškoće u prometu u centru grada.

Bandić je sada zacrtao cilj – obnovit će Dinamov stadion, gdje bi prema najavama trebalo biti otvaranje Univerzijade 2016. u Zagrebu. Pozvao je sve zastupnike, ne samo sa svoje liste već i oporbene, da podrže taj njegov prijedlog “ili će im ostati sadašnje maksimirsko ruglo”.

HDZ-ova zastupnica Margareta Mađerić, poučena dosadašnjim iskustvom i neispunjenim obećanjima, upitala je Bandića je li ova najava istinita. Podsjetila je da je sam više puta mijenjao ploču, da nije ispunio obećanje jer obnovu najavljuje svakih nekoliko godina, najavljivao je i referendum na kojem će se građani o tome izjasniti…

Podsjetila je i da je svojedobno izjavio da mu građani mogu pljunuti u lice ako stadion ne bude gotov do 2006. godine.

Bandić je na to odgovorio da “on napravi ono što kaže”, ali je malo izmijenio rok u kojem misli dovršiti stadion. Umjesto do kraja 2015., kasnije je najavio da će biti gotov do kraja njegovog mandata.

”Znate li kako se zvala stvar na koju se tada fakturirala obnova? Traktor. Znate li tko je to počeo? Znate tko je bio tada na vlasti? Kad već vučete mačka za rep… Rekao sam da ćemo napraviti u ovom mandatu, a ne 2015. i 2016. Znate zašto ćemo to napraviti? Jer je godina malo bolja. Napravit ćemo iz dva razloga.

Trebamo staviti sjevernu tribinu u funkciju da natkrijemo istočnu i južnu i da kokoš počne nositi jaja. Tamo je uloženo do sada 800 milijuna kuna. Univerzijada ide, a ide i otvaranje. Fala Bogu da ćemo to tamo napraviti i da tamo radimo kamp.

Grad će sve učiniti da obnovi stadion i da on bude nacionalni stadion RH. I da, ja sam skupštini predložio referendum, ali je to odbijeno. Sada nam to više ne treba. Zreli su uvjeti i vrijeme za novi stadion”, rekao je Bandić.

jutarnji.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Zdravko Marić: Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima, nego samo po činjenici gdje sam prije radio

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić jutros je na Markovom trgu priznao da mu teško pada spoznaja da je tzv. ‘uteg Plenkovićevoj vladi’, ali i dalje tvrdi da ne osjeća baš nikakvu krivnju zbog svega što se događalo u Agrokoru, te da je u Saboru prije pola godine rekao kompletnu istinu i tako zadržao posao.

– Od prvog dana svjestan sam svoje uloge, a uostalom prošli smo tu tematiku u ono vrijeme kada se tražio moj opoziv. Tada sam u Saboru časno i dostojanstveno branio sebe i funkciju ministra. Svima sam dokazao da su optužbe neutemljene – rekao je Marić koji je izgledao kao da mu je već dosta pitanja o Agrokoru.

– Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima? Svi gledaju sam gdje sam prije bio i radio… Da, radio sam u Agrokoru, ali sam i svima objasnio koja je bila moja funkcija tamo…

Očekivano, Marić nije htio komentirati procese protiv uhićenih ljudi iz Agrokora.

– Da, poznajem sve te ljude. Nije im jednostavno i nadam se da će oni i njihove obitelji imati fizičke i mentalne snage to prebroditi…

Nakon uhićenja, opet su sve glasnija šuškanja i o odlasku Marića iz Plenkovićeve vlade, piše jutarnji list

– Naravno da nije ugodno čuti da sam ja uteg ovoj Vladi. Međutim, imputiraju mi se neke stvari koje ne stoje. Moja prošlost nije dvojbena, radio sam u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, ali sam svima dokazao da sam cijelo vrijeme govorio istinu. Pa čak i taj dvojbeni HBOR-ov kredit. Ja sam dokazao da su tu ispoštovane sve procedure.

Marić je htio reći još nekoliko riječi.

– Imputirali su mi da želim ugasiti Porezni Uskok, ali meni to ni u jednom trenutku nije bilo na pameti. Baš suprotno. Htio sam da bude neovisan, bez političkog utjecaja – rekao je Marić koji je na kraju upitan kako nije primijetio da je u Agrokoru sve krenulo nizbro.

– Moj posao u Agrokoru je bio odnos s investitorima i rejting agencija, a ostalim nisam imao veze. Odgovorit ću na sva pitanja, neću se skrivati!

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Uhvatili smo se u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Hrvatskoga radija A sada Vlada urednica i voditeljica Eliana Čandrlić uživo u Banskim dvorima razgovara s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Povod razgovoru je prva godišnjica aktualnoga sastava Vlade Republike Hrvatske.

“Vrijeme leti. Bilo je izuzetno puno zbivanja. Brojne su aktivnosti koje smo obavili. Za mene je bilo važno da smo se uhvatili u koštac sa svim problemima i donijeli političku stabilnost”, kazao je Plenković. Za krizu u Agrokoru je kazao kako je to nešto što nisu planirali. “Nismo sve znali, znali su oni koji su u to uključeni.

Kad smo dobili informacije od Moody’sa nijednim potezom nismo napravili ništa što bi pogoršalo položaj Agrokora na tržištu. Nismo mogli tako veliku kompaniju prepustiti nekontroliranim procesima. Mogli smo nacionalizirati kompaniju što nismo učinili. Mogli smo pomoći tekućoj likvidnosti, što je na rubu zakona, ni to nismo učinili. Donijeli smo zakon o sistemskim kompanijama koji je vremenski ograničen i koji je spriječio gospodarski tsunami. Da nije bilo odluke bivšeg vlasnika i Uprave Agrokra zakon ne bi mogao biti primjenjen”, naglasio je premijer.

Na pitanje hoće li Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastaviti s radom, Plenović je kazao: “Naše su ruke čiste!”. Po njegovom mišljenju iz ovog procesa moraju se izvući pouke. Ponovio je kako prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ukoliko se pokrene istraga o pitanjima kojima se bavi – povjerenstvo mora prestati s radom. “Ako se donese pravni stav da nema prostora za rad povjerenstva, postoje druga tijela koja mogu raspraviti temu Agrokora. Ovo je pravno jasno, nema prostora za nekakve interpretacije. Postoje saborski odbori i plenarne sjednice da se problem Agrokora zakonski raspravi”, kazao je. O budućnosti Agrokora istaknuo je kako je bitno da se u zakonskom roku postigne nagodba, napravi restrukturiranje te da je Vladi važno da se zadrže radna mjesta i nastavi proizvodnja.

Penković je najavio kako će Vlada na današnjoj sjednici odbiti inicijativu za ostavkom ministrice Nade Murganić. Ministrica ima moje puno povjerenje. Ne vidim nikakav razlog za “nikakve rekonstrukcije Vlade”.

Komentirajući neriješena granična pitanja sa Slovenijom i Plenković je kazao kako se Miro Cerar i slovenska politika se nalazi u poziciji da ustraju na poštivanju arbitražne presude, iz kojega je Hrvatska izašla ne svojom krivnjom. Mi imamo i druga otvorena pitanja sa Slovenijom, želimo ih sva riješiti na civilizirani način. “Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje”, rekao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na današnji posjet predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović Rusiji. Želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i globalni akter.

facebook komentari

Nastavi čitati